ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών

Μουσική και χορό θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Τη Δευτέρα 12 Ιούνη, στις 9.30 το βράδυ, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα παρουσιάσει το μουσικό του έργο. Η σκηνή του Ρωμαϊκού Ωδείου θα φιλοξενήσει έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες, ο οποίος θα παρουσιάσει μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από το έργο «Εντεύθεν» και τον κύκλο τραγουδιών «Κρητικός Ορίζοντας», ενώ παράλληλα θα μας ταξιδέψει σε αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις από τα διάσημα μουσικά του έργα «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Ηλιος ο Πρώτος», «Μετανάστες», «Ανεξάρτητα», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Τα τραγούδια του νέου πατέρα», που αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς. Μ' αυτόν τον τρόπο οι αγαπημένες γνώριμες συνθέσεις θα συμπληρωθούν από τις νεότερες, προσφέροντας μιας υψηλής ποιότητας μουσική πανδαισία, σε μία μαγευτική βραδιά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Μαζί του, νέες ξεχωριστές δυνάμεις του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Δήμος Αναστασιάδης, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Δάφνη Ζουρνατζή και η Μαρία Λυμπεράκου, αλλά και ο ιστορικός ερμηνευτής των έργων του συνθέτη, Λάκης Χαλκιάς, θα αποδώσουν το διαχρονικό ορίζοντα των υπέροχων έργων και τραγουδιών που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδάμε. Μαζί του και το φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία». Στη συναυλία συμμετέχει η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας, αποδίδοντας το «Μητέρα μεγαλόψυχη» σε διδασκαλία του Σταύρου Σολωμού, από τη λαϊκή λειτουργία του συνθέτη «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε συνέχεια της συνεργασίας τους στην πρόσφατη εκτέλεση του έργου στο Μεσολόγγι.

Τιμές εισιτηρίων 10 και 7 ευρώ. Οποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

«Χορός... Εν Χρόνω, Εν Πάτραις τη...» είναι ο τίτλος της παράστασης, η οποία ανεβαίνει αύριο στις 9 το βράδυ, από τη θεατρική ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «Τέχνης Κίνηση» και το χορευτικό του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Χορός, κίνηση, φως και λόγος συνθέτουν ένα ενιαίο τετράπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η παράσταση, που αναφέρεται στην Ιστορία της Πάτρας κατά την περίοδο 1890 - 1900 έως 1950 - 1960.

Η είσοδος σε αυτή την εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

HARIS AKRIVIADIS akriviadis@o

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο Ηρώδειο, το Σάββατο 17 Ιούνη, στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος, ενώ συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος Θεσσαλονικιός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1 του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud - Bovy, αφού τα θέματά του είναι παρμένα από τους δυο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το δεύτερο από τα τέσσερα κονσέρτα για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το οποίο αποτελεί και ένα από τα δημοφιλέστερα του σχετικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό έργο του ιδιαίτερου προσωπικού ύφους του συνθέτη και χαρακτηρίζεται από την πλούσια και ζεστή μελωδικότητά του, καθώς και την αξιοθαύμαστη άνεση και φυσικότητα στην εξέλιξή του, στοιχεία που αναδεικνύουν την πηγαία έμπνευση του δημιουργού. Ο Ραχμάνινοφ χτίζει το κοντσέρτο μέσα σε μία ρομαντική ατμόσφαιρα και με τις έντονες ρυθμικές, μελωδικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις, δοκιμάζει στο έπακρο τη δεξιοτεχνία του σολίστα και την αναδεικνύει.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την 5η Συμφωνία του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Σε αυτή τη συμφωνία, ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Αυτό το γεγονός συνετέλεσε στο να γίνει το έργο ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να χρησιμοποιείται για την ανύψωση του ηθικού του λαού, καταλήγοντας ουσιαστικά να καθιερωθεί ως το μουσικό θέμα των νικών του Κόκκινου Στρατού.

Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις δήμου Χαϊδαρίου

Τα «παραδοσιακά χορευτικά σχήματα στο χώρο και στο χρόνο» θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα του δήμου Χαϊδαρίου στην ετήσια εκδήλωσή τους, που θα γίνει την Κυριακή 11 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στο Ανοικτό Θέατρο (Πάρκο Ιστορικής Μνήμης). Τίτλος της εκδήλωσης, για την οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, είναι «Να δεις χαρές που γίνονται απόψε στο πλατύ σου».

Παράλληλα, την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 8 το βράδυ, στη Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36), θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση «Μουσικές Περιπλανήσεις» από τα τμήματα μουσικής πιάνου και βιολιού του δήμου, με διδασκαλίες από τους Β. Μουρδουκούτα και Δ. Κουζή.

Τραγούδια του Μίκη, στη Λευκάδα και τη Μυτιλήνη

«Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο», θα παρουσιάσει η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη, στις 14 Ιούλη στο Υπαίθριο Θέατρο Λευκάδας, στις 26 Ιούλη στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά και θεατρικά θέματα του Μίκη Θεοδωράκη, που θα μας ταξιδέψει σε αξέχαστες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

Επίσης, θα προβληθούν σε οθόνη σκηνές από τις αγαπημένες κινηματογραφικές αυτές ταινίες και θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν επί σκηνής, μέσα από το συνδυασμό μουσικής, λόγου και εικόνας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μουσική και τραγούδια από κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα όπως: οι ταινίες «Φαίδρα» (1961, Jules Dassin), «Ηλέκτρα» (1961-'62, Μιχάλης Κακογιάννης), «Zorba The Greek» (1964, Μιχάλης Κακογιάννης), «Ζ» (1969 Κώστας Γαβράς), «Serpico» (1973, Sidney Lumet), «Ο Ανθρωπος με το Γαρίφαλο» (1980, Νίκος Τζίμας) και τα θεατρικά έργα «Ενας Ομηρος» (1962, Brendan Behan), «Ομορφη Πόλη» (1962, Μιχάλης Κακογιάννης), «Το Τραγούδι Του Νεκρού Αδερφού» (1962, Πέλος Κατσέλης).

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 14 ευρώ κανονικό και 11 ευρώ φοιτητικό - ανέργων. Γενική είσοδος 16 ευρώ κανονικό και 13 ευρώ φοιτητικό - ανέργων. Πληροφορίες - Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα 2310257218/ 6986713300.

«Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές»

Μια μουσική εκδήλωση με τίτλο «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές», που αποτελεί ουσιαστικά τη μουσική βιογραφία του Κώστα Νούρου, ενός σπουδαίου τραγουδιστή Σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Δημοτικού Θεατρικού Πειραιά στη δράση «Ανοιγμα στην πόλη». Παραστάσεις θα δοθούν σήμερα και αύριο στο «Ρεβαΐζι» στον Πειραιά (Θερμοπυλών 28), τη Δευτέρα στον «Μπαρμπαδήμο» στον Κορυδαλλό (Αγ. Γεωργίου 76), την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Ιούνη στον «Ρούκουνα» στο Κερατσίνι (Βενιζέλου 166).

Συμμετέχει το 40μελές Πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» υπό τη διεύθυνση της μουσικού Ανθής Γουρουντή. Η σκηνοθεσία είναι της Χρύσας Καψούλη. Συμμετέχουν οι Τσιμάρας Τζανάτος, Μικαέλα Δανά, Λευτέρης Παπακώστας, η σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου, καθώς και οι Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ευφροσύνη Γιαννή και Δήμητρα Μακρυγιάννη. Παίζουν οι μουσικοί Σταυρούλα Μέντη (βιολί), Στάθης Κοντοπάνος (ούτι), Δημήτρης Ασλανίδης (κοντραμπάσο), Ανθή Γουρουντή (πιάνο).

Για την παρακολούθηση της παράστασης απαιτείται κράτηση θέσεων.

Προβολές στην «Αιολία»

Και φέτος το καλοκαίρι συνεχίζονται οι προβολές με δωρεάν είσοδο στο θερινό κινηματογράφο «Αιολία» (Φιλαδελφείας και Σολομωνίδου), του δήμου Καισαριανής, που λειτουργεί στην καρδιά του άλσους στο Σκοπευτήριο.

Το πρόγραμμα που ετοίμασε η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» για την ερχόμενη βδομάδα, 12 έως 18 Ιούνη, στις 21.00, έχει ως εξής: Δευτέρα «Η μεγάλη χίμαιρα» του Ζαν Ρενουάρ (Γαλλία, 1937), Τρίτη «Ο μπαμπάς της Τζοβάνα» του Πούπι Αβάτι (Ιταλία, 2008), Τετάρτη «Η άκρη του ουρανού» του Φατίχ Ακίν (Γερμανία, 2006), Πέμπτη «Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (Ισπανία, 1952), Παρασκευή «Μαύρα διαμάντια» του Μιγκέλ Αλκαντούδ (Ισπανία 2013), Σάββατο «Γιατί τρίβουν τα ποδαράκια τους;» του Αλβάρο Μπεγκίνες (Ισπανία, 2006), Κυριακή «Η Μυστική Λέσχη του Πάμπλο Λαραΐν» (Χιλή 2015).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ