ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο αυταρχισμός συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την καταδίκη των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

Τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την πρωτοφανή καταδίκη μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα. Οπως σημείωσε, το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς αυτή τη χρονιά υπήρξαν απανωτά κρούσματα καταδικών μαθητών μόνο και μόνο για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση που αφορά τους μαθητές στο Ρέθυμνο, για να σταματήσει κάθε απειλή δίωξης σε βάρος μαθητών και γονιών και για να μην υπάρξουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέρθηκε στην κατάργηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του νόμου που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις και στη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές.

«Η αποδοκιμασία που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης του συγκεκριμένου περιστατικού δεν ήταν ειλικρινής. Και ήρθε ως αποτέλεσμα της κατακραυγής που ξέσπασε», απάντησε ο Γ. Γκιόκας, θυμίζοντας πως το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία στη συνέχεια τροποποίησε απαλείφοντας τα κομμάτια εκείνα που αφορούσαν την καταδίκη της δικαστικής απόφασης και μένοντας μόνο στην καταδίκη της στάσης του διευθυντή. Επίσης, η δεύτερη ανακοίνωση δεν αναφερόταν στην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, που το έκανε η πρώτη.

«Ηταν και δικό μας αίτημα να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ομως παρ' όλα αυτά, διώξεις και καταδίκες υπάρχουν στη βάση άλλων ποινικών νόμων. Το ζήτημα δεν είναι να καταργηθεί μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να συνεχίζεται ο αυταρχισμός με βάση άλλες ποινικές διατάξεις. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν τέτοιες διώξεις και καταδίκες, οι οποίες όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και εντείνονται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Ο αυταρχισμός είναι συμπλήρωμα μιας πολιτικής που στρέφεται σε βάρος των λαϊκών αναγκών και ανεξάρτητα από τις διάφορες κορόνες, αργά ή γρήγορα όποιος ακολουθεί τέτοιες πολιτικές, θα καταφύγει και στον αυταρχισμό», τόνισε.

Να ανοίξει ξανά το ηλεκτρονικό σύστημα για αιτήσεις αναπληρωτών

Να ανοίξει ξανά το ηλεκτρονικό σύστημα, για να συμπεριληφθούν και οι εκπαιδευτικοί που για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν ως αναπληρωτές, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

«Το θέμα αφορά στο περιπλανώμενο και το πιο ευάλωτο εργασιακά τμήμα του εκπαιδευτικού κόσμου, τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως φέτος η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ήταν τον Απρίλη, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των διακοπών του Πάσχα, και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα και για διάφορους λόγους δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αποκλείονται από τη διαδικασία οι επί πτυχίω φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων και της ΑΣΠΑΙΤΕ και δεν προσμετρώνται ως χρόνος προϋπηρεσίας ο Μάης και ο Ιούνης της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Ο υπουργός Παιδείας απαντώντας επικαλέστηκε τον αριθμό εκείνων που πρόλαβαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και απάντησε πως δεν είναι δυνατό να ανοίξει ξανά το σύστημα, γιατί θα καθυστερήσει η όλη η διαδικασία το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν εξαρτάται από αυτό μόνο, ή κυρίως από αυτό, το κανονικό άνοιγμα των σχολείων με τους εκπαιδευτικούς, με όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται (...) Απαιτείται για αυτό γενναία χρηματοδότηση, αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, τα οποία στενάζουν και έχουν πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για αναλγησία απέναντι σε ανθρώπους στους οποίους το υπουργείο αρνείται το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα στην εργασία.

Εντείνονται τα αδιέξοδα για τους νέους

Στοιχεία της ταξικής πραγματικότητας και των αδιεξόδων που βιώνουν χιλιάδες νέοι, καταγράφει έρευνα με τίτλο «In4youth» που δημοσίευσε η «Καθημερινή» την Κυριακή. Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το 2000 το 43% είχε πτυχίο (από τεχνική σχολή έως και διδακτορικό) και το 2014 το ποσοστό ήταν 51%. Η μερική απασχόληση, που στις ηλικίες 25 - 34 ήταν 9,7% το 2000, έφτασε 13,5% το 2010 και 24,4% το 2014. Οι άνεργοι νέοι καταγράφουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας (33%), ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό (27%) για τους μη οικονομικά ενεργούς νέους. Το 9,7% των νέων ηλικίας 25 - 29 είναι έγγαμοι, ενώ στο 36% φτάνει το ποσοστό στις ηλικίες 30 - 34 ετών. Με την οικογένεια συγκατοικούν οι νέοι ηλικίας 20 - 24 ετών σε ποσοστό 73,7%, με το ποσοστό να φτάνει στο 57,6% στις ηλικίες 25 - 29 ετών και στο 23,8% στις ηλικίες 30 - 34. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.140 νέων ηλικίας 15 - 34 ετών, απ' όλη την Ελλάδα.

Βέβαια, η καταγραφή μιας κατάστασης δεν αρκεί. Χρειάζεται παράλληλα να βγαίνουν συμπεράσματα για το ποιος μπαίνει εμπόδιο ανάμεσα στις τεράστιες δυνατότητες και επιτεύγματα που υπάρχουν σήμερα και στο να τα απολαύσουν οι νέοι. Το κυνήγι προσόντων, η υποβάθμιση των πτυχίων, η ανεργία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στα οποία όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο αλλά εντείνει η σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την καπιταλιστική αγορά, το χτύπημα στις κοινωνικές παροχές, η φτώχεια στην οποία καταδικάζονται τα παιδιά των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, έχουν στον αντίποδα διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, μέτρα που οδηγούν στην αύξηση της κερδοφορίας του, που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές των νέων.

ΚΝΕ
Νέος Πολυχώρος Πολιτισμού στην Πάτρα

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της πορείας προς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, παίρνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει έναν Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην Πάτρα. Το κτίριο που θα στεγάσει τον Πολυχώρο βρίσκεται στη διεύθυνση Αστιγγος 77 και Μπιζανίου 1, στην πλατεία Πυροσβεστίου.

Ο Πολυχώρος θα λειτουργεί με την εθελοντική δουλειά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και οι δραστηριότητές του και οι υποδομές του θα διατίθενται δωρεάν. Στον Πολυχώρο υπάρχουν σύγχρονο στούντιο μουσικής, αίθουσα προβολών και βιβλιοθήκη. Με την έναρξη της λειτουργίας του θα συγκεντρώνονται συμμετοχές για τα μαθήματα χορού, μουσικής και εικαστικών που θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη.

Θυμίζουμε ότι για την επιλογή του ονόματος και του λογότυπου του Πολυχώρου, η ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό που λήγει την Πέμπτη 15 Ιούνη. Το όνομα που θα επιλεγεί θα είναι εμπνευσμένο από την προοδευτική τέχνη ή την Ιστορία του ΚΚΕ και θα εκφράζει τις αρχές και τα ιδανικά της ΚΝΕ. Οι συμμετοχές κατατίθενται στη διεύθυνση diag.polychoros.kne@gmail.com και ο δημιουργός του νικητήριου ονόματος θα κερδίσει δώρο από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει την Πέμπτη 22 Ιούνη, στις 19.30, και θα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, ομιλία από την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Αύριο Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 20.00, παρουσιάζεται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ μέρος των τραγουδιών της παράστασης «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη έγραψε ιστορία όταν ανέβηκε μέσα στη δικτατορία από τον θίασο Καρέζη - Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό και έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας. Αλληγορικά γραμμένο, κατάφερε να περάσει τη λογοκρισία, κρύβοντας δεκάδες μηνύματα κατά της δικτατορίας.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,

μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.

Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε

το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,

η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,

του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

Το έργο διατρέχει, με σατιρικό αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική Ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Οθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή.

Τα τραγούδια παρουσιάζουν οι μαθητές φωνητικής του Στεκιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ