ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Προχωρά η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού

Το μείγμα διαχείρισης του «μεταρρυθμιστή» Μακρόν επικρατεί, εν μέσω αποχής στο 51,29%

Ο Μακρόν εξελίσσεται στο νέο «εργαλείο» του κεφαλαίου στη Γαλλία

Copyright 2017 The Associated

Ο Μακρόν εξελίσσεται στο νέο «εργαλείο» του κεφαλαίου στη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, και με βάση το εκλογικό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών τα αποτελέσματα για τις 577 έδρες θα «κλειδώσουν» στον β' γύρο την επόμενη Κυριακή, 18 Ιούνη (μόνο 4 υποψήφιοι πήραν ήδη πάνω από 50%). Τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα, με το νεοσύστατο, λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό κέντρο» του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζεται ως «εναλλακτική λύση για το λαό», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για άλλη μια εναλλακτική του κεφαλαίου που επιχειρεί να εγκλωβίσει και λαϊκές δυνάμεις, αξιοποιώντας τη χρεοκοπία των παλιών αστικών κομμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ψήφισαν 23.170.218 σε σύνολο 47.571.350 εγγεγραμμένων, ενώ 24.201.132 απείχαν, ή 51,29% του εκλογικού σώματος, η μεγαλύτερη αποχή τα τελευταία χρόνια.

Το νεοσύστατο κόμμα του Προέδρου Μακρόν «Republique en Marche!» (REM - «Η Δημοκρατία προχωρά») συγκέντρωσε το 28,21% των ψήφων, και μαζί με τον κεντρώο σύμμαχό του «Modem» έφτασαν το 32,32%. Αυτό το μπλοκ εμφανίζεται με το πέρασμα υποψηφίων του στον β' γύρο και την προβολή εδρών να εξασφαλίζει κάπου 440 (δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή).

Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Republicains - LR) συγκέντρωσαν 15,77%, ακόμα ένα ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με προηγούμενες επιδόσεις του κόμματος που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον έναν από τους δύο βασικούς «πυλώνες» του αστικού πολιτικού συστήματος, και μαζί με τον κεντρώο σύμμαχό τους UDI (που πήρε 3,03%) έφτασαν το 18,73%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο (Front National - FN) με 13,2%, κόμμα του οποίου η πορεία συνδέεται με ευρύτερες ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, χαρακτηριστικές της όξυνσης των ανταγωνισμών για το μέλλον λυκοσυμμαχιών όπως η ΕΕ.

Ακολούθησαν:

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI), το νέο αστικό μόρφωμα που διεκδικεί ευρύτερο ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας, έλαβε 11,02%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste) σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, με 7,44%, και είναι ενδεικτικό ότι βασικά του στελέχη (όπως ο γγ Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς και ο υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν) έχασαν τις έδρες τους. Μαζί με συμμάχους του, όπως το Parti Radical de Gauche (PRG), το PS προσέγγισε το 9%.

Το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ (PCF) πήρε 2,72% (το 2012 είχε συμμετάσχει στο «Μέτωπο της Αριστεράς» που είχε πάρει 6,9%).

Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Γάλλοι στηρίζουν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή και στο εσωτερικό.

Ο γγ των LR, Μπερνάρ Ακογιέ, χαρακτήρισε τον α' γύρο «απογοητευτικό για την πολιτική μας οικογένεια» και κάλεσε σε «αφύπνιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Ο επικεφαλής της FI, Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε πως το κόμμα του «ανταμείβεται με την επιβεβαίωσή του στην εξέχουσα θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές».

Η Μαρίν Λεπέν συνέδεσε τα χαμηλά ποσοστά του FN με το εκλογικό σύστημα, στο οποίο απέδωσε και την υψηλή αποχή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΓΔΜ
Επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης σε ΕΕ - ΝΑΤΟ

Αύριο Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ- ΣΚΟΠΙΑ.--

Ανοιχτή σε προτάσεις για πιθανή αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εμφανίστηκε χτες η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών αναμένεται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για συναντήσεις.

Σε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», ο Ντιμιτρόφ φέρεται να λέει πως η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει «νέες προτάσεις» για την προσωρινή της ονομασία, προκειμένου να ξεπεράσει «τις αντιρρήσεις της Ελλάδας» ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε ότι, επί του παρόντος, «είναι πολύ νωρίς» για να συζητήσει «ειδικότερες προτάσεις ονομασίας».

Εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει νωρίτερα «διακομματική συναίνεση».

Οι επαφές Ζάεφ στις Βρυξέλλες

Χτες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνκα, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπούτζαρ Οσμάνι, μετέβη στις Βρυξέλλες πιέζοντας για έναρξη των παζαριών, με στόχο την εκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας έως το τέλος της χρονιάς.

Συνάντησε μεταξύ άλλων την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνοντας πρόθυμος να προωθήσει τάχιστα όλες τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» με στόχο την ενταξιακή διαδικασία. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τομείς - κλειδιά, για να ανοίξουν έως το φθινόπωρο τα κεφάλαια 23 και 24», τόνισε ο Ζάεφ. Στη συνέχεια, συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη και τα θετικά σήματα των «ευρωπαϊκών θεσμών» προς τη χώρα του. Ο Τουσκ χαιρέτισε τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, λέγοντας πως είναι ευκαιρία για προώθηση της διαδικασίας ένταξης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Αργότερα χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιθανός πρωθυπουργός ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ Χαραντινάι

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο, για την ανάδειξη νέας 120μελούς βουλής και κυβέρνησης, ανέδειξαν την επικράτηση κεντροδεξιών αστικών κομμάτων, που επιδιώκουν τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Σερβία, καθώς φαίνεται να οδηγούν σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον πρώην διοικητή των Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ράμους Χαραντινάι, που καταζητείται έως σήμερα από το Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου.

Από την καταμέτρηση του 91% των εκλογικών τμημάτων που ανακοίνωσε έως χτες το μεσημέρι η κεντρική Εκλογική Επιτροπή, πρώτος βγήκε με ποσοστό λίγο πάνω από 35% ο συνασπισμός κομμάτων ανάμεσα στο «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» (PDΚ), στη «Συμμαχία για το Μέλλον Κοσσόβου», την «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» και άλλα 10 μικρότερα κόμματα με επικεφαλής τον Ράμους Χαραντινάι. Δεύτερος βγήκε ο συνασπισμός του «Κόμματος Αυτοδιάθεσης» με 27%, που έδινε μάχη έως την τελευταία στιγμή ολοκλήρωσης της καταμέτρησης όλων των εκλογικών αποτελεσμάτων, με μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά από τον συνασπισμό κομμάτων του έως πρότινος πρωθυπουργού Ισα Μουστάφα, που συγκροτούν η «Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσόβου», η «Συμμαχία για Νέο Κόσσοβο» και η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία», που πήρε γύρω στο 26%.

Οι 20 από τις 120 έδρες της Βουλής δίνονται στους Σέρβους και άλλες μειονότητες. Και τις 10 έδρες που προορίζονται για τη σερβική κοινότητα Κοσσυφοπεδίου πήρε ο συνασπισμός «Σερβική Λίστα για το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια», που συνολικά συγκέντρωσε ποσοστό 4,8%.

Η συμμετοχή των περίπου 1.350.000 ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 41,45%.

Ενα 24ωρο πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ράμους Χαραντινάι έδωσε πρόγευση της στάσης «σκληρής» αντιπαράθεσης που αναμένεται να υιοθετήσει σε νέους γύρους διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, προσκαλώντας τις ΗΠΑ να πάρουν τη θέση του δεύτερου μεσολαβητή, μετά την ΕΕ, στις συνομιλίες Πρίστινας - Βελιγραδίου. Οι ΗΠΑ δεν φάνηκαν να αντιδρούν άμεσα σε αυτήν τη δήλωση.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε αλγεινές αντιδράσεις στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο νέο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να δηλώνει πως η νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα «θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δυσκολίες» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πως θα κυβερνήσουν δυνάμεις που «απείλησαν ανοικτά τους Σέρβους».

Στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Την Κυριακή, πάντως, περίπου 80 εθνοφρουροί από τις ΗΠΑ (κάτι σαν στρατιωτική αστυνομία) έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Πλατινένιος Λύκος», που θα πραγματοποιηθούν έως τις 23 του μηνός με τη συμμετοχή περίπου 10 χωρών κοντά στο Μπουγιάνοβατς της νότιας Σερβίας.

Τους Αμερικανούς υποδέχθηκαν ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς, και ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Κάιλ Σκοτ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωρα για «δύσκολες αποφάσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για «δύσκολες αποφάσεις» που θα χρειαστεί να ληφθούν στη Σύνοδο για το Κυπριακό, στη Γενεύη, μίλησε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, σε συνέντευξη στην οποία επισήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σίγουρα ένα πάρε-δώσε. Ενδεικτική του σφοδρού παζαριού είναι και η σημείωσή του ότι σε όσα θέματα είναι ακόμα «ανοιχτά» μπορεί «να υπάρξει μια συνολική λύση... με πολιτική βούληση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με ευκολία μπορεί να ειπωθεί πως οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται αύριο η μεγαλύτερη χερσαία άσκηση που έχει γίνει ποτέ μεταξύ της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ, σε διάφορες περιοχές της οροσειράς του Τροόδους. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», μάλιστα, η Τουρκία εξέδωσε παράνομες ΝΟΤΑΜ, «δεσμεύοντας» και περιοχές που αφορούν την πραγματοποίηση της ισραηλινο-κυπριακής άσκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ