ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
G20 - ΑΦΡΙΚΗ
Ενταση επενδύσεων και στρατιωτικής παρουσίας

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις μεγάλες δυνατότητες της «Μαύρης Ηπείρου»

The Associated Press

Οι νέες επενδυτικές δυνατότητες για τους γερμανικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους στην αφρικανική ήπειρο συζητήθηκαν στο συνέδριο «G20 - Αφρική - Συνεργασία - επενδύοντας σε ένα κοινό μέλλον», χτες και προχτές, στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση ιεραρχεί πολύ υψηλά τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στην Αφρική και στο πλαίσιο της φετινής γερμανικής προεδρίας στο G20, ενώ η Αφρική αποτέλεσε ξεχωριστή ενότητα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ιταλία. Είναι προφανές ότι η «Μαύρη Ηπειρος» αποτελεί ιδιαίτερο πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξαιτίας των εν αφθονία ανεκμετάλλευτων πλουτοπαραγωγικών πηγών, της μεγάλης αγοράς, του νέου εργατικού δυναμικού.

Με αυτό το συνέδριο οι χώρες του G20 «θέλουν να διερευνήσουν νέες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις και σταθερότητα στην Αφρική», αναφέρει η γερμανική καγκελαρία. Ηγέτες από τη Γουινέα, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι, την Γκάνα, την Τυνησία, τη Ρουάντα και άλλα κράτη συζήτησαν για την πρωτοβουλία «Σύμφωνο με την Αφρική», δηλαδή την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε αφρικανικές χώρες ώστε να γίνουν ελκυστικές για επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμπράξεις με την Τυνησία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα, ως μέρος μιας σχεδιαζόμενης επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Ηδη σήμερα έχουμε μια αξιοσημείωτη οικονομική δυναμική σε ορισμένες χώρες της Αφρικής», «εν μέρει και μια μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες του G20», σημείωσε η Αγκελα Μέρκελ. «Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν στα αφρικανικά κράτη, για παράδειγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή στην ψηφιακή εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για τους μονοπωλιακούς ομίλους είναι ο νεαρός πληθυσμός. Χαρακτηριστικά η καγκελάριος αντιπαρέβαλε τον γερμανικό μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων που είναι τα 43 χρόνια με τα 15 χρόνια που είναι στο Νίγηρα, στο Μάλι και άλλες αφρικανικές χώρες. Ετσι τονίστηκε η ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού, για ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην παραγωγή, «αλλιώς το σχέδιο ανάπτυξης δεν θα έχει επιτυχία», είπε η Μέρκελ.

Ενταση της στρατιωτικής παρουσίας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Με τη «σταθερότητα» και την «εγγυημένη ασφάλεια» να αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διείσδυση των μονοπωλίων στην Αφρική, εντείνεται η στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας τα καπιταλιστικά κράτη προσπαθούν και με στρατιωτικά μέσα να εδραιώσουν την παρουσία τους, με συνέπεια οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις να οξύνονται. Οπως είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη στους Αφρικανούς ηγέτες, «μου το έχετε εξηγήσει: Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, αλλά δεν έχουμε υποστήριξη».

Αναφέρθηκε στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Μάλι και στις γειτονικές χώρες», όπως και στο σχετικό αίτημα της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλει δυνάμεις κατοχής, λέγοντας: «Είμαστε εδώ, η γερμανική πλευρά, για να τους υποστηρίξουμε».

Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο το προωθούμενο κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστατούν Γαλλία και Γερμανία. Ανάμεσα σε άλλα αποστολή του Ταμείου Αμυνας θα είναι και η «σταθεροποίηση» - δηλαδή ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - στη ζώνη Σαχέλ στην Κεντρική Αφρική. Σε σχετική συνέντευξη η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία θα συντονίζεται στενά με το ΝΑΤΟ (...) Η Ευρώπη έχει έντονο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της Αφρικής».

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διεργασίες για την επόμενη μέρα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Καθώς την Κυριακή ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών θα αποτυπώσει με σαφήνεια τη νέα σύνθεση της 577μελούς Εθνοσυνέλευσης, στη Γαλλία εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες με στόχο την υπεράσπιση της θέσης του ντόπιου κεφαλαίου. Ετσι, το κόμμα του νεοεκλεγέντος Προέδρου Εμ. Μακρόν, «Republique en Marche» (REM), εξακολουθεί να προσελκύει δυνάμεις που έχουν διακριθεί στην υπεράσπιση του κεφαλαίου, διεκδικώντας ρόλο νέου πόλου στον αστικό πολιτικό «χάρτη» της χώρας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος (και πρώην βασικού στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος - PS) Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παραδέχτηκε ότι στον α' γύρο ψήφισε την υποψήφια του REM, Κριστίν Εντς, έναντι της υποψήφιας του PS, και τόνισε ότι «η εναλλαγή δεξιά/αριστερά δεν απαντά πλέον στα προβλήματα που τίθενται». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και θα συνεχίσει «την κλιματική μάχη», θα θέσει τις «ικανότητές της στην υπηρεσία αυτής της μάχης και της κυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αναμένονται διάφορες ανακατατάξεις, με βάση και διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί, όπως τον πρώην υποψήφιο του PS για τις προεδρικές εκλογές, Μπενουά Αμόν (που αποκλείστηκε από τον α' γύρο των βουλευτικών). Ενόψει και των «κινήσεων» που θα ανακοινώσει αρχές Ιούλη για την «αναμόρφωση της αριστεράς», ο Αμόν ανακοίνωσε ότι στην περιφέρεια της Εσόν θα στηρίξει «χωρίς δισταγμό» την υποψήφια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) Φαρίντα Αμράνι, απέναντι στον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο του στο PS και πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Αλλωστε, ο Αμόν έχει συμπεριλάβει την FI στις δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια κοντά στις ακτές της χώρας

Το ΚΚ Βενεζουέλας κατήγγειλε τις ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ με 18 χώρες της περιοχής της Καραϊβικής που διεξάγονται κοντά στις βενεζουελάνικες ακτές, ως «πρόβα» για την προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης, που εδώ και καιρό η αντιδραστική αντιπολίτευση θέλει να προκαλέσει για την ανατροπή του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας.

Οπως ανέφερε ο Ντάγκλας Γκόμες, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, σε συνέντευξη τη Δευτέρα, η επονομαζόμενη άσκηση «Tradewinds 2017», της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, που υποτίθεται γίνεται για την «αντιμετώπιση θαλάσσιων καταστροφών», δείχνει να είναι το καμουφλάζ για την προετοιμασία της επέμβασης. Στην άσκηση, που διεξάγεται από 12 έως 17 Ιούνη, συμμετέχουν 2.500 στρατιώτες από ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Γουιάνα, Αϊτή, Τζαμάικα, Σαν Κριστόμπαλ και Νέβις, Σουρινάμ, Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί επίσης σε αγωνιστική ενότητα το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις ένοπλες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν όποια απόπειρα επέμβασης επιχειρηθεί και ταυτόχρονα σε συσπείρωση με το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιφασιστικό Μέτωπο, που συγκροτούν το ΚΚ Βενεζουέλας με άλλες δυνάμεις για την ήττα τόσο της αντίδρασης όσο και των δυνάμεων του συμβιβασμού στις τάξεις της κυβέρνησης Μαδούρο. Στόχος του Μετώπου έχει καθοριστεί να διατηρηθούν οι κατακτήσεις της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας, που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, αλλά και να βαθύνουν οι αλλαγές για τον πραγματικό επαναστατικό μετασχηματισμό της χώρας και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Το ΚΚ Βενεζουέλας και το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και οι οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές» έχουν συγκροτήσει τη δική τους πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» (Union para Avanzar 2017), που επιδιώκει να δώσει επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού και συμβολίζει την ιστορική συνέχεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917. Με αυτή την πλατφόρμα συμμετέχει και στη διαδικασία της εκλογής των αντιπροσώπων για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με τους δικούς τους υποψηφίους στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιούλη. Θυμίζουμε ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση έχει μποϊκοτάρει αυτή τη διαδικασία, συνεχίζει τις βίαιες διαμαρτυρίες και τους βανδαλισμούς και ζητά πρόωρες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβρη του 2018.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συμμετοχή στη συνάντηση ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό

Στη Διεθνιστική Συνδικαλιστική Συνάντηση της ΠΣΟ στις Βρυξέλλες, στις 7 και 8 Ιούνη, συμμετείχε το ΠΑΜΕ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με το σύνθημα «Η Κούβα δεν είναι μόνη» και με αιτήματα: STOP στην πολιτική του εμπάργκο ενάντια στον κουβανικό λαό. Επιστροφή της περιοχής του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Μανώλης Κόζης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Athens Ledra», σημείωσε:

«Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, συγχαίρουμε την ΠΣΟ γι' αυτήν την πρωτοβουλία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας και την CTC.

Οπως γνωρίζετε, είχαμε πρόσφατα τη δυνατότητα να επισκεφτούμε την Κούβα και να αποτίσουμε φόρο τιμής στον σύντροφο Φιντέλ, με την ευκαιρία του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ στην Αβάνα.

Και στο Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ αλλά και σε μια σειρά πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Κουβανική Επανάσταση, αλλά και την ανάγκη να σταματήσει το δολοφονικό εμπάργκο του ιμπεριαλισμού εναντίον του λαού της Κούβας.

Η ταξική μας, διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό, στους εργαζόμενους της Κούβας ήταν, είναι και θα είναι βασικό κομμάτι της δράσης του ΠΑΜΕ, της πάλης των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ειδικότερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την έχθρα τους ενάντια στους λαούς που αγωνίζονται, την έχθρα τους ενάντια στο σοσιαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ