ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει ρύθμιση του χρέους για να ανασάνει το κεφάλαιο

Ρύθμιση του χρέους ως αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα για τα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε ήδη και όσα έχει νομοθετήσει να ισχύσουν τα επόμενα χρόνια, διεκδικεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αρθρογραφώντας σχετικά στις εφημερίδες «Le Monde» και «Die Welt». Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αφού εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά με ανακούφιση του λαού συνδέεται.

Αφού αναφέρεται στις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί φιλικό πεδίο για επενδύσεις, επισημαίνει επιχαίροντας για τη βρώμικη δουλειά που βγάζει σε πέρας ότι «η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών...».

Επιβεβαιώνοντας, βεβαίως, ότι αποδέκτης του οφέλους αυτής της πολιτικής ήταν αποκλειστικά το κεφάλαιο, παρουσιάζει και τα σχετικά «αποτελέσματα», επικαλούμενος τον ΟΟΣΑ, που «προβλέπει για το 2017 ανάπτυξη 1,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν στο 0,5% το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 4,2%, αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη. Το 2017 αναμένεται να βρεθεί πάλι πάνω από τους στόχους και να ξεπεράσει ίσως το 2%».

Στη βάση αυτών εξηγεί ότι «το ελληνικό χρέος αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη» και πως «απαιτείται, πρώτον, η ρύθμιση του χρέους. Ωστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», ενώ ουσιαστικά παραδέχεται πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει αποπληρώνοντας ένα χρέος που δεν προκάλεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για το χρέος, εκτός από αντάλλαγμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αποτελούν «ορθολογική επιλογή» για να συνεχίσει η Ελλάδα «να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Οχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν».

Για το κεφάλαιο ο Αλ. Τσίπρας διεκδικεί επιπλέον και «την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος (...) με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στην ισχυρή δυναμική των «μεταρρυθμίσεων» που υπάρχει σε όλη τη ζώνη του ευρώ και πως θα συνεχίσει να πορεύεται «στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού», αναφερόμενος στην ΕΕ και στους αντιλαϊκούς της κανόνες που συνθέτουν μνημόνια διαρκείας για τους λαούς, ενώ υπερασπίζεται και την ενίσχυσή τους μέσα από «μία νέα διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά κυρίως μία νέα ορμή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ - «LOGISTICS»
«Εθνικό σχέδιο» για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Με «μπούσουλα» την επιδίωξη της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε «διαμετακομιστικό κόμβο», το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε χτες, κατά τη συνεδρίασή του υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)».

Την εισήγηση προς το ΚΥΣΟΙΠ έκανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης, ο οποίος σημείωσε ότι «ο κύριος στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, με ορίζοντα εφαρμογής την προσεχή 3ετία, είναι η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού, αποτελεσματικού και αποδοτικού τομέα logistics, ο οποίος θα καθιερώσει την Ελλάδα ως πάροχο σχετικών υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως σημειώνεται, «προσδιορίστηκαν 35 δράσεις», χωρίς να διευκρινίζεται ποιες θα είναι, ενώ το «Σχέδιο Δράσης» θα παρακολουθείται από Επιτροπή η οποία θα ενημερώνει ανά 6μηνο το ΚΥΣΟΙΠ και θα αποτελείται από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανάπτυξη των «logistics» σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι για την απρόσκοπτη δράση των μονοπωλίων θα πρέπει να τους παραδοθούν - διαδικασία που είναι άλλωστε σε εξέλιξη με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών υποδομών - λιμάνια, σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στο δελτίο Τύπου για το ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο λιμένας του Πειραιά», ο οποίος έχει ιδιωτικοποιηθεί και παραδοθεί στα μονοπώλια, «είναι ήδη ο πιο αναπτυσσόμενος στη Μεσόγειο και σύντομα θα είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός λιμένας στη Μεσόγειο από την άποψη του όγκου διακινούμενων containers», ενώ προδιαγράφοντας την τύχη και των άλλων λιμανιών της χώρας σημειώνεται: «Επιπλέον, άλλα λιμάνια όπως η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και η Ηγουμενίτσα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση διεθνών εμπορευματικών ροών».

Σχετικά με τους υπόλοιπους στόχους του κεφαλαίου, σημειώνεται στο δελτίο: «Την ίδια στιγμή, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη του Θριασίου, όπου (...) δημιουργείται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και τον ΟΣΕ ΑΕ το μεγαλύτερο Εμπορευματικό Κέντρο στη χώρα, σε συνδυασμό με τη διάθεση του στρατοπέδου Γκόνου ως Επιχειρηματικού Πάρκου στη Βόρεια Ελλάδα, την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και την ανάδειξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας, μπορούν να είναι οδηγοί της ελληνικής αγοράς Εφοδιαστικής για την προσεχή 3ετία».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το κριτήριο του κέρδους δημιουργεί τα σκάνδαλα

Με τη συνέχιση της εξέτασης του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Αν. Μαρτίνη, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014.

Ο μάρτυρας, ο οποίος σημειωτέον είναι προφυλακισμένος για μίζες ύψους εκατομμυρίων σχετικά με τη διαχείριση του ιδρύματος, επέρριψε και χτες ευθύνες για το ζήτημα του «Ντυνάν» στους πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «ζημίωσαν» ή «αδίκησαν» το νοσοκομείο, ενώ ζήτησε να γίνει έλεγχος με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στους εφοριακούς που ερεύνησαν τα πεπραγμένα των διοικήσεών του. Χαρακτήρισε το ίδρυμα «μνημείο διαπλοκής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε πως «εάν κάτι επιβεβαιώνεται και με την περίπτωση του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", είναι πως, εάν δεν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους, δηλαδή αν δεν καταργηθούν και δεν κοινωνικοποιηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει η διαφθορά και η διαπλοκή - παράνομη, αλλά πολύ περισσότερο η νόμιμη - αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία. Ετσι, όσο ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στη βάση κόστος - όφελος και η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, όταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας, προκειμένου να λειτουργούν, εξαρτώνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε ό,τι αφορά στην προμήθεια μηχανημάτων, φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ιατρικών εργαλείων, υγειονομικού υλικού κ.ά., θα αναπαράγονται τα φαινόμενα της διαφθοράς και αυτό καμία εξεταστική δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει».

Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ακόμα το «Ντυνάν» βρίσκεται «στον αέρα» «έχει να κάνει με το ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας ακόμα δεν τα έχουνε βρει για τις μερίδες στην αγορά υγείας». Ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ «το νοσοκομείο να λειτουργήσει με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Σήμερα το στερνό «αντίο» στον σ. Ηλία Βουλβούλη

Σήμερα, Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, θα γίνει στο Νεκροταφείο του Αγ. Παντελεήμονα η πολιτική κηδεία του σ. Ηλία Βουλβούλη, που «έφυγε» την Τρίτη από τη ζωή. Μέλος του ΚΚΕ για 42 χρόνια, επί σειρά ετών Γραμματέας και μέλος της Νομαρχιακής και των Αχτιδικών Επιτροπών της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ, ο σύντροφος Ηλίας ήταν πρωτοπόρος μαχητής του Κόμματος από όποια θέση κλήθηκε να προσφέρει. Εδωσε μάχες στο κίνημα των εκπαιδευτικών, στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και από διάφορα οργανωτικά πόστα στις Κυκλάδες, τον Πειραιά, τη Λέσβο.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου αποχαιρετά τον αγωνιστή και σύντροφο Ηλία. «Οι σύντροφοι και συναγωνιστές σου στο ΠΑΜΕ δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο σθένος και αποφασιστικότητα τον αγώνα για μιαν άλλη Παιδεία σε μιαν άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο συναγωνιστής Ηλίας θα είναι δίπλα μας, στα συλλαλητήρια και στις απεργίες, στους αγώνες που έρχονται», σημειώνει και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μελετάμε και διαδίδουμε το μαρξιστικό πολιτικό βιβλίο

Ξεκίνησε η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές και άλλες πρωτοβουλίες, στα γραφεία του Κόμματος σε όλη την Αττική. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν θεματικά πακέτα προσφορών από διαφορετικές εκδόσεις, όπως για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, τη στρατηγική του ΚΚΕ κ.λπ.

Το πρόγραμμα των εκθέσεων μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

-- Στα γραφεία της Ομόνοιας (Βερανζέρου & Κοτοπούλη), η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 29 Ιούνη, ενώ στα γραφεία της οδού Κολωνού 3 (Αθήνα) μέχρι την Κυριακή 25 Ιούνη. Το ωράριο λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Στον Πειραιά, από σήμερα μέχρι 18 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 1 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Πλ. Κοραή - Καραΐσκου 119).

-- Στην Καλλιθέα, από σήμερα μέχρι 18 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Θησέως 141).

-- Στον Κορυδαλλό, στις 17 & 18 Ιούνη και ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Ταξιαρχών 111).

-- Στο Γέρακα, από 17 μέχρι 25 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Λ. Μαραθώνος 96).

-- Στο Βύρωνα, από 19 μέχρι 25 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος (Χειμάρας & Αϊδινίου).

-- Στου Ζωγράφου, από 26 μέχρι 29 Ιούνη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος (Παπαδιαμαντοπούλου 81).

-- Στο Περιστέρι, στις 3, 4 και 5 Ιούλη, ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33). Τα βράδια θα προβάλλονται ταινίες αφιερωμένες στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

-- Στο Κερατσίνι, από τις 3 μέχρι τις 7 Ιούλη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφιάλη.

-- Στο Πέραμα, στις 5, 6 & 7 Ιούλη, στον «Αρμό». Στις 5/7 και στις 6/7 θα προβληθεί ταινία και στις 7/7 θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ