ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Αναθέρμανση διεργασιών σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ

Eurokinissi

Στο φόντο «πιέσεων» από ΗΠΑ και Γερμανία για την επίλυση του θέματος με το όνομα της ΠΓΔΜ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και των προσπαθειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει «αναβαθμισμένους» ρόλους στα σχέδια εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον νέο ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ.

«Ξέρουμε και διευκρινίζουμε ότι η φίλη γείτονάς μας θέλει να ενταχθεί σε σειρά διεθνών περιφερειακών οργανώσεων. Πιστεύουμε και είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους, αφού όμως λυθεί το ονοματολογικό. Αυτή είναι η προϋπόθεση και νομίζω ότι πρέπει και μπορούμε να εργαστούμε για έναν καλό συμβιβασμό που να είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές», σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, απορρίπτοντας την ιδέα ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, δηλαδή ως ΠΓΔΜ, όπως ζητά η σκοπιανή ηγεσία.

Πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, να γίνει μέλος, εφόσον εκείνη το επιθυμεί βέβαια, και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όπως έχω πει εξαρχής, αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά, με το να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε τη νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η κυβέρνηση «θέλει όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος - όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς - του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν, λοιπόν, να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, χωρίς ωστόσο να κάνουν εκείνοι κίνηση, για κάτι που υποτίθεται τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς (...)».

Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της γείτονος, της σταθερότητάς της και της σαφούς κυριαρχίας της, της μη επέμβασης τρίτων δυνάμεων στα εσωτερικά της».

«Προτεραιότητα» η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ παρουσίασε ως προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του «να αναβιώσουμε τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Πως ο ίδιος θέλει να αποδείξει «ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς έχετε όλες τις δυνατότητες, έχετε το μοχλό στα χέρια σας. Και ο μοχλός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοιχτού θέματος».

«Φυσικά δεν είμαι αφελής», συνέχισε. «Ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, δεν θα είναι εύκολος. Εχω την αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι (...) αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και συσσωρευτεί και θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να τα επιλύσουμε».

Ερωτηθείς για την καλλιέργεια αλυτρωτισμού στη χώρα του, μέσα από τα σχολικά βιβλία, την ανέγερση αγαλμάτων, ονοματοδοσίες δρόμων κ.λπ., είπε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ζημιώσει τις σχέσεις μας και έχει βοηθήσει αυτούς που δεν επιθυμούν καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες», προσθέτοντας ωστόσο: «Νομίζω θα βρούμε το δρόμο να αντιμετωπίσουμε θέματα τα οποία μας αποσπούν από το βασικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Σημειωτέον, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ο Ντιμιτρόφ επέμεινε να ανοίξει «η ευρωατλαντική προοπτική» της χώρας του, με βασικό επιχείρημα την περιφερειακή σταθερότητα αλλά και τις απειλές για τη συνοχή της ΠΓΔΜ. Επανέλαβε τη θέση του περί έναρξης διαπραγματεύσεων για είσοδο στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της χώρας του - ΠΓΔΜ (κάτι που είχε απορριφθεί από την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008), και στο ενδιάμεσο να συνεχιστούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το όνομα. Σε αυτό το σενάριο, όπως ισχυρίστηκε, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την Ελλάδα να πει "στοπ"» στην ΠΓΔΜ - ανέφερε χαρακτηριστικά 35 «κεφάλαια» που πρέπει να πληροί η κάθε χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά την επίσκεψή του χτες στην Αθήνα, ο Ν. Ντιμιτρόφ έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ενώ συναντήθηκε ακόμη με την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς γνωρίζονται από τη διετία 2007 - 2008, όταν επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ ο ίδιος ήταν εκ των διαμεσολαβητών της ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος, και με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Ευρωκοινοβούλιο σε προχτεσινό ψήφισμά του για την ΠΓΔΜ εκφράζει ικανοποίηση για τα «απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας και της Ελλάδας», που, όπως λέει, ανοίγουν «τον δρόμο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας», καλώντας παράλληλα την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και την Επιτροπή «να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση των υπόλοιπων διαφορών (...) με σκοπό μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επίσκεψη Γιλντιρίμ σε Αθήνα - Θράκη, προκλήσεις στο Αιγαίο

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άφιξή του αναμένεται τη Δεύτερα και, όπως λέγεται, θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τα θέματα της μετανάστευσης, των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και το Κυπριακό.

Ο Γιλντιρίμ θα μεταβεί, εξάλλου, για «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη για το καθιερωμένο Ιφτάρ, το πρώτο μουσουλμανικό γεύμα μετά το τέλος τα Ραμαζανιού. Λέγεται, επίσης, ότι η επίσκεψη Γιλντιρίμ είναι συνέχεια της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν στο Πεκίνο και έχει ως στόχο να τεθούν οι βάσεις επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κρατών για επίλυση διμερών ζητημάτων.

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, η Αγκυρα προχώρησε σε άσκηση με πραγματικά πυρά δυτικά της Λέσβου. Ταυτόχρονα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ζευγάρι τουρκικών «F-16» εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο και εκτέλεσε υπερπτήση άνωθεν της νησίδας Μαυριάς, δυτικώς της νήσου Λεβίθα, πριν εξέλθει του FIR Αθηνών. Επίσης, τετράδα μαχητικών του ιδίου τύπου πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο και τη νησίδα Σοφρανά (δυτικά - βορειοδυτικά της Καρπάθου).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνοι ανταγωνισμοί σε Κοσσυφοπέδιο και Δυτικά Βαλκάνια

Στη συζήτηση για την «έκθεση προόδου του Κοσσυφοπεδίου» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης την Τρίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

«Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία - Κίνα για τον έλεγχο των αγορών, των δρόμων Ενέργειας. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ βομβάρδισαν και διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλάζοντας σύνορα, μακελεύοντας λαούς. Χρηματοδότησαν και στήριξαν μηχανισμούς, κυκλώματα, κάθε είδους εθνικιστικές κι αντιδραστικές δυνάμεις ως δήθεν απελευθερωτές, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να στήσουν στρατιωτικές βάσεις και να ελέγξουν την περιοχή.

Οι λαοί να εναντιωθούν στα σχέδια των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, και σε σύγκρουση με την εμπλοκή ΕΕ και ΝΑΤΟ να χαράξουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον, ενάντια στον εθνικισμό και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να απαιτήσουν το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων και να ανοίξουν το δρόμο για να περάσει η εξουσία και η οικονομία στα δικά τους χέρια».

Συστάσεις στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για αντιλαϊκές προσαρμογές

Κατά πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις «εκθέσεις προόδου» για το 2016 που αφορούν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ψήφισμα για τη Σερβία χαιρετίζεται η «βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας», καθώς και η πρόοδος «που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου», ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τη Σερβία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για τη Ρωσία».

Στο ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο χαιρετίζεται η έναρξη ισχύος της «Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) ΕΕ - Κοσσυφοπεδίου», εκφράζεται η ανησυχία για «τη συνεχιζόμενη ακραία πόλωση του πολιτικού τοπίου» αλλά και για την αργοπορία στις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση επαρκούς και αποτελεσματικής διοικητικής ικανότητας», ενώ καλούνται τα εναπομείναντα πέντε κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το πράξουν, επειδή, όπως διατείνεται το Ευρωκοινοβούλιο, αυτό «θα αυξήσει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής» της ΕΕ και «θα συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

Για την ΠΓΔΜ στο ψήφισμα απευθύνονται συστάσεις στις πολιτικές δυνάμεις «να ενεργούν με πνεύμα συμφιλίωσης», συστήνεται στη νέα κυβέρνηση «να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ και να δεσμευτεί πλήρως για τη διενέργεια σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, των εσωτερικών υποθέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξεκίνησαν τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσσοβο, λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 11ης Ιούνη, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη κοινοβουλευτικά το εκλογικό μπλοκ κομμάτων στα οποία πρωτοστατούν ηγετικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών, πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, όπως ο αρχηγός της «Συμμαχίας για το Μέλλον Κοσσόβου», Ράμους Χαραντινάι, με 34% και σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» του Αλμπεν Κούρτι με 26%.

Χαραντινάι και Κούρτι επιχειρούν να συσπειρώσουν γύρω από τα κόμματά τους την απαραίτητη πλειοψηφία βουλευτών, θέτοντας ως προτεραιότητα τον ανακαθορισμό της ατζέντας στους επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης με τη Σερβία, με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Χαραντινάι, που πριν λίγες μέρες απαίτησε, εκτός από τη μεσολάβηση της ΕΕ, να συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ με εκπρόσωπό τους στους επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε χτες το πλαίσιο διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας «λάθος», θέτοντας ως «μόνη προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την αναγνώριση του Κοσσόβου από το Βελιγράδι».

Νωρίτερα, ο Αλμπεν Κούρτι έθεσε επίσης ζήτημα για το «είδος του διαλόγου» με τη Σερβία, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του «δεν είναι κατά των συνομιλιών», ότι θέλει έναρξη συνομιλιών με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου για «το ρόλο τους στην κοινωνία», καλώντας παράλληλα το Βελιγράδι «να αντιμετωπίσει το παρελθόν του» και «να μετανοήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ