ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
«Σταθερότητα» για τα μονοπώλια και ασφάλεια για τα κέρδη τους

Από τη χτεσινή Σύνοδο

MotionTeam

Από τη χτεσινή Σύνοδο
Πραγματοποιήθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Οσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν αντανακλούν την πρεμούρα της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, διασύνδεση κεφαλαίων των τριών χωρών και διεύρυνση των μεταξύ τους μπίζνες, κύρια πάνω στις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας.

Μια προσπάθεια που εκτυλίσσεται πάνω στο έδαφος οξυμένων ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ακριβώς για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της, με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της.

Το χτεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, και του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών Ελλάδας - Ισραήλ (από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής κ.ά.), ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, και την Τριμερή Συνάντηση των ηγετών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπογράφηκαν και δύο κοινές Διακηρύξεις, μια Ελλάδας - Ισραήλ και μια τριμερής, ενώ έγιναν και αποκαλυπτήρια πλακέτας που θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, αφιερωμένο στους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο επίκεντρο Ενέργεια και γεωπολιτικές εξελίξεις

Στις επίσημες τοποθετήσεις των τριών ηγετών με το πέρας της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στη «στρατηγική» όπως τη χαρακτήρισε σχέση των τριών χωρών, καθώς και στα σχέδιά τους για «σταθερότητα και ασφάλεια» στην περιοχή, απαραίτητος όρος όπως είναι για τον επόμενο στόχο τους που περιέγραψε, τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην «ενεργειακή συνεργασία», που βασίζεται στη «γεωπολιτική θέση των 3 χωρών» σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πάνω ή κοντά σε κοιτάσματα, υπηρετώντας τη στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης να καταστεί «ενεργειακός κόμβος». Σημείωσε εξάλλου ότι ο στόχος αυτός συμβάλλει στην υλοποίηση της ευρωενωσιακής στρατηγικής περί διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού της, ώστε βασικά να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προαναφερθέν καλώδιο και τον αγωγό «East Med», όπως και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Από το τραπέζι μας δεν έλειψαν και οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό και το Κυπριακό», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, ευχόμενος ταυτόχρονα «να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την Τουρκία», ώστε να προκύψει κάτι «θετικό» στην επερχόμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Μαζί, εξάλλου, με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη εμφανίστηκαν πρόθυμοι να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή «για την προώθηση των ευρωϊσραηλινών σχέσεων σε αμοιβαία επωφελή βάση».

Ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει και μια σύντομη αναφορά στο Παλαιστινιακό και την «πολιτική των εποικισμών» του Τελ Αβίβ, σπεύδοντας ωστόσο να αναγνωρίσει «το δικαίωμα του ισραηλινού λαού να ζει με ασφάλεια», πρόσχημα που αξιοποιεί το κράτος του Ισραήλ για να προχωρά σχεδόν καθημερινά σε εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μίλησε για τη σημασία της Συνόδου ως «ένα ακόμα βήμα προς το όραμά μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής», για να προχωρήσουν τα ενεργειακά και άλλα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Μπ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, μιλώντας ανάμεσα σε άλλα για «πραγματική επανάσταση» που θα επιφέρει η κατασκευή του «East Med».


Συμφωνίες και σχέδια για άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο

Βασικός στόχος των χτεσινών συναντήσεων ήταν η περαιτέρω προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων και συμφωνιών ανάμεσα στους ομίλους των χωρών, αλλά και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ελληνικών και των ισραηλινών εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στους ακόλουθους τομείς: Υψηλή τεχνολογία (επιστήμες Υγείας, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία), χημική βιομηχανία και βιομηχανία φαρμάκων, βιομηχανία τροφίμων, γεωργικών εφοδίων και χημικών προϊόντων, τεχνολογία της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, πολιτιστική βιομηχανία, μεταφορές και logistics».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέγονταν χτες από κυβερνητικά στελέχη ότι στόχος είναι να προχωρήσουν «κοινά σχέδια» Ελλάδας και Ισραήλ, με στόχο να αυξηθούν σε όγκο οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές από 300 εκατομμύρια ευρώ σήμερα σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών, στο 1 δισεκατομμύριο.

Στον τομέα της Ενέργειας βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med για μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης. Στις διακηρύξεις που υπογράφτηκαν «αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed». Αποφασίστηκε, επίσης, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας «για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού EastMed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου».

Ας σημειωθεί πως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η προώθησή του «εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο», συμπληρώνοντας σε σχέση με τους ενδοιασμούς για το αν είναι οικονομικά βιώσιμος ότι η ισραηλινή πλευρά είναι «πολύ αισιόδοξη» για την επάρκεια των κοιτασμάτων του να καλύψουν τη βιωσιμότητα του αγωγού.

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, τις κάλεσε να ενισχύσουν το ρόλο τους στην αξιοποίηση Ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπογράμμισε την περαιτέρω ώθηση που μπορεί ο ενισχυμένος ρόλος τους να προσφέρει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed.

Επιπλέον, οι χτεσινές συναντήσεις εστίασαν και στο υποθαλάσσιο καλώδιο Euro-Αsian-Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Πρόταση της ελληνικής πλευράς που παρουσιάστηκε χτες είναι το σχέδιο αυτό να συνοδεύεται και από οπτική ίνα για τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των 3 χωρών. Η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, ότι έχουν γίνει οι μελέτες βιωσιμότητας και ότι το έργο «είναι ώριμο πια να προχωρήσει» με τη συγκρότηση ενός «κονσόρτσιουμ από επενδυτές».

Συμφωνήθηκε ακόμα να επιταχυνθεί η εφαρμογή της συμφωνίας που προϋπήρχε για μείωση των τιμών περιαγωγής, «με την κινητοποίηση και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας των δύο χωρών». Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση «παρουσίασε το project για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (οπτική ίνα) σε όλη την επικράτεια, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ», διερευνώντας «την προοπτική συμμετοχής ισραηλινών εταιρειών στην επένδυση».

Ακόμα, συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, συνοδευόμενης πιθανώς και από επιχειρηματική αποστολή, ώστε να προωθηθεί η συνεργασία σε θέματα 5G, Internet of Things κ.λπ.

Παράλληλα, στις χτεσινές συναντήσεις συζητήθηκε η συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ σε τομείς όπως η έρευνα και καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα με έμφαση στις λεγόμενες «νεοφυείς» επιχειρήσεις (όπου το Ισραήλ προβάλλεται ως ειδήμον) και η διαχείριση υδάτων (όπου επίσης οι Ισραηλινοί προβάλλονται ως πρωτοπόροι σε έργα αφαλάτωσης, άρδευσης κ.ά.) καθώς και σε κοινά «πρότζεκτ» για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Για δε τη στρατιωτική συνεργασία, έλεγαν ότι δεν ήταν στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων, προσέθεταν ωστόσο με νόημα ότι «υπάρχει και εκφράζεται τόσο με τη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, όσο και με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις» που ολοένα και πληθαίνουν στην πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει θέσεις ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και με στρατιωτικά μέσα.

Τέλος, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων «διασποράς» της κάθε χώρας, πάντα με άξονα την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ