ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Ηλία Βουλβούλη

Με την παρουσία εκατοντάδων συντρόφων, φίλων του Κόμματος, μαθητών του, συναδέλφων του και συγγενών του έγινε χτες Πέμπτη, στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα της Μυτιλήνης η πολιτική κηδεία του στελέχους του ΚΚΕ, Ηλία Βουλβούλη.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και σύσσωμη η Κομματική και ΚΝίτικη Οργάνωση της Λέσβου. Το «παρών» έδωσαν επίσης περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, αρκετοί πρόεδροι σωματείων του εργατικού και αγροτικού κινήματος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, τον εκλιπόντα αποχαιρέτησε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΚΝΕ ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης. Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου μίλησε ο Παναγιώτης Αυγουστίδης και εκ μέρους της οικογένειας τον αποχαιρέτησε η κόρη του Αιμιλία. Παράκληση της οικογένειας του Ηλ. Βουλβούλη ήταν αντί για στεφάνια και λουλούδια να δοθεί ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Ο Μ. Μαΐλης, αναφερόμενος στη διαδρομή του «ξεχωριστού στελέχους» του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «είδε στο Κόμμα το χώρο για την εκπλήρωση των πιο υψηλών ιδανικών που δημιούργησε η ανθρωπότητα, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Το αληθινό νόημα της ζωής...».

Αφού αναφέρθηκε στα 42 χρόνια «αγόγγυστης και με το χαμόγελο στα χείλη δουλειάς» για το ΚΚΕ, στάθηκε στη στάση του εκλιπόντα στα δύσκολα χρόνια των αντεπαναστατικών ανατροπών: «Ο σ. Ηλίας ήταν ένας από εκείνους που κατάλαβαν γιατί το ΚΚΕ έπρεπε να μείνει όρθιο, ν' αντιμετωπίσει τον οπορτουνισμό και να συνεχίσει την ιστορική αποστολή του. Υπήρξε ένας από αυτούς που στρατεύτηκαν σ' αυτήν τη μεγάλη υπόθεση με πάθος και με όλες του τις δυνάμεις».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοπρέπεια και την αποφασιστικότητα που έδειξε ο Ηλ. Βουλβούλης απέναντι στην ασθένειά του: «Εδειξες και εδώ μαχητικότητα, όπως μας έδειξες και κάτι ακόμα: Οτι και στις ώρες του πόνου δεν αρμόζει στον κομμουνιστή να κλείνεται στον εαυτό του, να παραιτείται από τη συλλογική δράση, από τη συνεχή προσπάθεια να μαθαίνει και συνεχώς να μαθαίνει, να δημιουργεί. Νοιαζόσουν για όσα γίνονται στον κόσμο και πρώτα απ' όλα για το Κόμμα μας.

Μέσα στους πόνους και τα γιατρικά, είχες τη δύναμη και το μεράκι να γράψεις βιβλία, αποκαλύπτοντας τη λογοτεχνική πτυχή σου, που δεν γνωρίζουμε γιατί την κρατούσες κρυμμένη. `Η μήπως εμείς δεν την προσέξαμε; Δυστυχώς, δεν πρόλαβες να δεις τυπωμένο το θεατρικό έργο σου, που βρίσκεται υπό έκδοση και θα κυκλοφορήσει από τη "Σύγχρονη Εποχή". Ο τίτλος του είναι "Σουφλέλ, η ανταρτομάνα της Αγιάσου". Πρόκειται για ένα έργο που θα συγκινήσει και θα διαπαιδαγωγήσει όλους μας, ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές. Μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία αναδεικνύεται η θυελλώδης πορεία του ΚΚΕ και των πιο άξιων και ανυπότακτων παιδιών του».

Ενώ, ολοκληρώνοντας ο Μ. Μαΐλης είπε:

«Αγαπητέ φίλε, έφυγες και θα μας λείπεις. Θα μας λείψουν τα αστεία σου, οι επινοήσεις και τα σπιρτόζικα πειράγματά σου, απολαυστική νότα μέσα στις τόσες σκοτούρες των συντρόφων και των αγαπημένων σου προσώπων.

Βέβαια, περισσότερο θα λείπεις από την οικογένειά σου, που τη συλλυπούμαστε με αγάπη και βρισκόμαστε δίπλα της. Ιδιαίτερα θα λείπεις από την άξια συντρόφισσα Ελένη.

Θα σε θυμόμαστε όσο υπάρχουμε. Σε συνοδεύει η σκέψη μας και οι κοινοί αγώνες μας. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος που παρευρίσκεται σε αποχαιρετά εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ανεπιθύμητοι οι χρυσαυγίτες στη Θήβα

Την πρόκληση της Χρυσής Αυγής να διοργανώσει εκδήλωση στη Θήβα, σήμερα Παρασκευή, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας ν. Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ν. Βοιωτίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας, το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών Βοιωτίας, Εύβοιας, Αυλώνα, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ επαρχίας Θήβας, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θήβας και η Ομάδα Γυναικών Θήβας της ΟΓΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο υπόδικος Λαγός και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η ναζιστική συμμορία θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τόσο το θέμα της εγκληματικότητας στο Πυρί Θήβας, όσο και την πρόσφατη λειτουργία του Κέντρου Προσφύγων στο εργοστάσιο Σαγίρογλου, για να χύσει το δηλητήριο του φασισμού. Οι φορείς καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν την παραμικρή ανοχή στη δράση της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και τη σάπια ιδεολογία της.

Εκδήλωση για το Γυναικείο Ζήτημα στα Οινόφυτα

Την Κυριακή 18 Ιούνη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα του Μεγάρου Δ. Λιάπη στα Οινόφυτα (παραπλεύρως ΚΕΠ), με θέμα «Γυναίκα: Στο περιθώριο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας ή στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή της;». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργική απασχόληση μικρών παιδιών.

Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ με αφορμή τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απρίλη του 1967. Στις εκδηλώσεις παρουσιάζεται η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» που επιμελείται το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Δικτατορία 1967 - 1974. Κείμενα και ντοκουμέντα».

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Σύρου καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Νάξου καλούν σε εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Γρόττα), με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Την Κυριακή 18 Ιούνη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σαντορίνης καλεί σε εκδήλωση στο κλειστό γυμναστήριο, με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ, σε εκδήλωση στην Κω, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ.

Τιμή στον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή)

Η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή διοργανώνουν την Κυριακή 25/6, στις 11.30 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη), εκδήλωση - προσκύνημα στη μνήμη του κομμουνιστή Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή), Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη, και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Αθήνα (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972005040).

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις Πρέσπες το φετινό Διήμερο

Στις Πρέσπες, στις 17 και 18 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί το φετινό Διήμερο των ΟΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο, στο χωριό Λαιμός των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 17 Ιούνη περιήγηση στο μνημείο του Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα), υποστράτηγου του ΔΣΕ, στο χωριό Βατοχώρι. Στο χώρο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Η πορεία των Μπολσεβίκων προς τη νίκη» από τον Ν. Γεωργακόπουλο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι.

-- Την Κυριακή 18 Ιούνη περιήγηση στη σπηλιά του Ν. Ζαχαριάδη και στο νοσοκομείο του Πέτρου Κόκκαλη.

Αύριο η κηδεία της σ. Ελένης Μπιμπίκου - Αντωνιάδη

Αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει η κηδεία της συντρόφισσας Ελένης Μπιμπίκου - Αντωνιάδη, που πέθανε την Τρίτη. Η σ. Ελένη γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα και σε όλη της τη ζωή ανέπτυξε πλούσια δράση, ξεκινώντας από τις γραμμές της ΟΚΝΕ. Ηταν σύζυγος του Αντώνη Αντωνιάδη, στελέχους του Κόμματος και ανταποκριτή του «Ριζοσπάστη» στο Παρίσι από το 1974 μέχρι το θάνατό του, οπότε ανέλαβε η ίδια τα καθήκοντά του έως το 1991. Μέχρι το τέλος της ζωής της, υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και συλλόγων. Τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, με το τιμητικό δίπλωμα Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης και με Ακαδημαϊκούς Φοίνικες στη Γαλλία, καθώς και με άλλες διακρίσεις.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες σε συνοικίες και τόπους δουλειάς

Συγκεντρώσεις και περιοδείες, με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία», διοργανώνονται το επόμενο διάστημα από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος:

Την Κυριακή, 18 του Ιούνη, στις 7 μ.μ. η ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β) με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ.

Τη Δευτέρα, 19 του Ιούνη:

-- Στις 7.30 π.μ. ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο στο Ρέντη.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στο Παλατάκι με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Αϊ Γιώργη (Κηπούπολη), με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ.

Την Τρίτη, 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πάρκο Λυσίου (Βεΐκου & Γαλατσίου) με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ