ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Εκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας

Από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο χώρο της έκθεσης
Από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο χώρο της έκθεσης
Ενας θησαυρός αποκαλύπτεται αυτές τις μέρες μέσα από τις ειδικές προθήκες του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης», όπου συνεχίζεται η έκθεση με υλικά από την εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας.

Οι οκτώ προθήκες της έκθεσης αντιστοιχούν σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες:

1. Εκδόσεις για τη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

2. Υλικά από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

3. Τα πρώτα βήματα του ΚΚΕ.

4. Στρατιωτικές και μορφωτικές εκδόσεις κατά την περίοδο της ένοπλης πάλης των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ.

5. Υλικά από την Κομμουνιστική Διεθνή.

6. Από τις φυλακές και τις εξορίες.

7. Εκδόσεις για τη θεωρία.

8. Εκδόσεις για την Ιστορία.

Πλησιάζοντας τις προθήκες ο επισκέπτης θα βρει το «Κράτος και Επανάστασις» του Νικολάι Λένιν σε μετάφραση του Αντώνη Δούμα να έχει εκδοθεί το 1923 στη Νέα Υόρκη από το Εκδοτικό Τμήμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εργατικού Κόμματος Αμερικής.

Λίγο πιο δίπλα, δείγμα τού πόσο πολύ το ΚΚΕ φρόντιζε για τον ιδεολογικό εξοπλισμό των πρωτοπόρων εργατών βρίσκουμε από την άνοιξη του 1936 σε έκδοση της «Βιβλιοθήκης του Λαού», που ήταν ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη», την «Πολιτική Οικονομία» του Λ. Σεγκάλ με θέματα όπως: «Η αξία είναι κοινωνική σχέση» και «οι αστικές θεωρίες για τη σημασία της μαρξιστικής θεωρίας για την αξία» κ.ά.

Πλήθος νεολαίων έχει ήδη επισκεφθεί την έκθεση
Πλήθος νεολαίων έχει ήδη επισκεφθεί την έκθεση
Από το 1921, επίσης, βρίσκουμε από την ενότητα «Κομμουνιστικαί Μελέται» την έκδοση «Η πάλη των τάξεων εν Ελλάδι», που εκδόθηκε από το Εκδοτικό Τμήμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος (κομμουνιστικού).

Στην ενότητα «Κομμουνιστικά Βιβλία» του 1921 βρίσκουμε επίσης το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και μάλιστα σε 2η έκδοση από το Σοσιαλιστικό Βιβλιοπωλείο.

Τα «Κόκκινα Τραγούδια» πλαισιώνουν αυτήν την ενότητα κι αυτά από το 1921.

Στην ενότητα με τις εκδόσεις από την ένοπλη πάλη, ξαφνιάζει ευχάριστα μια μπροσούρα με τίτλο «Στο σταυροδρόμι της Πυρσόγιαννης» με ένα ξεχωριστό εξώφυλλο, στο οποίο συνταιριάζονται σε σκίτσο μαχητές στο βουνό και μια θεατρική σκηνή. Οπως διαπιστώνουμε, πρόκειται για έκδοση με θεατρικά μονόπρακτα που γράφονται και παίζονται στο βουνό στο διάλειμμα της μάχης. Η έκδοση ανήκει στη Μικρή Βιβλιοθήκη της ΕΠΟΝ και έχει εκδοθεί από τη «Νέα Γενιά» και την Ελεύθερη Ελλάδα το 1949.

Δυο μικρές μπροσούρες τραβούν την προσοχή: «Στην ανίχνευση» η μία και «Εκπαίδευση στα πολυβόλα» η δεύτερη. Πρόκειται για έντυπα που διδάσκονταν στη Σχολή Αξιωματικών, όπως δηλώνεται και στον υπέρτιτλο του δεύτερου.

Στα ιδεολογικά, ξεχωρίζει η έκδοση του 1929 με τίτλο «Ο Πόλεμος» και περιεχόμενο τις «Θέσεις του 6ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς πάνω στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα καθήκοντα των κομμουνιστών».

Από την προθήκη με τις εκδόσεις της περιόδου της ένοπλης πάλης
Από την προθήκη με τις εκδόσεις της περιόδου της ένοπλης πάλης
Τα «Γράμματα απ' το Μακρονήσι» του Θέμου Κορνάρου και τα «Μακρονησιώτικα» του Ρίτσου δεσπόζουν στην προθήκη με τα υλικά από τις φυλακές και τις εξορίες. Ενώ παραδίπλα στην προθήκη με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις θα βρούμε την «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου, το «Οδός αβύσσου αρ. 0» του Λουντέμη, τη «Φωτιά» του Χατζή, αλλά και αντιπροσωπευτική παιδική λογοτεχνία από την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς.

Στα κομματικά ντοκουμέντα θα βρούμε την έκδοση «Τα προβλήματα καθοδήγησης στο ΚΚΕ», του 1952, έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ και την μπροσούρα του Ν. Ζαχαριάδη με τίτλο «Καινούργια κατάσταση, καινούργια καθήκοντα» με τον υπότιτλο «Οι διαπιστώσεις, η γραμμή και οι αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (9-10-1949)».

Η συγκεκριμένη προθήκη περιέχει εκδόσεις για την Ιστορία του ΚΚΕ από την πρώτη που αφορά στην περίοδο 1918 - 1924 έως και το Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ τόμος Β', του σήμερα.

Με όρους οικονομίας χώρου, σταματάμε εδώ την παράθεση τίτλων από τις εκδόσεις που υπάρχουν στην έκθεση, γνωρίζοντας πως σίγουρα αδικούμε αρκετές. Μένει, όμως, η παρότρυνση προς όλους για να επισκεφθούν την έκθεση που θα λειτουργεί για μία ακόμα βδομάδα.

Εμπλουτίζεται διαρκώς το αρχείο

Μ' αφορμή την έκθεση, ρίξαμε μια ακόμα ματιά στους καταλόγους του αρχειακού υλικού του «Χαρίλαος Φλωράκης», που διαρκώς εμπλουτίζονται. Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήρθε από τη διαπίστωση πως πλέον είναι διαθέσιμες όλες οι εκδόσεις του «Ριζοσπάστη» από τα πρώτα του φύλλα έως και τις μέρες μας. Εως τώρα υπήρχε ένα σημαντικό κενό από το 1974 έως το 1999 το οποίο καλύφθηκε, με αποτέλεσμα ο ερευνητής να έχει άμεση πρόσβαση σε σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος και για την περίοδο της μεταπολίτευσης. Αυτό μαζί με το τεράστιο αρχείο της «Φωνής της Αλήθειας» δίνει υλικά που με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορούν να βρεθούν. Σημαντικό, σε αυτήν την ενότητα, είναι επίσης το αρχείο της «Αυγής» προδικτατορικά.

Από τις πρώτες εκδόσεις του ΣΕΚΕ
Από τις πρώτες εκδόσεις του ΣΕΚΕ
Μια τεράστια ενότητα συγκροτούν πλέον τα υλικά για τον ΔΣΕ που επίσης δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Υλικά που ξεκινούν από το επίπεδο του Γενικού Αρχηγείου και των Μεραρχιών και φτάνουν έως και διμοιρία. Από εκδόσεις για τις πόλεις μέχρι και αναφορές στο τελευταίο τσουγκάρι στα βουνά.

Υπενθυμίζουμε ότι στη διάθεση των επισκεπτών βρίσκονται και πάνω από 3.000 βιβλία που σχετίζονται με την Ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος καθώς και τις κοινωνικές επιστήμες.

Εως τώρα, στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.


Από τις εκδόσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη
Από τις εκδόσεις για τον Κόκκινο Οκτώβρη

Νικολάι Λένιν «Κράτος και Επανάστασις», 1923, Εκδοτικό Τμήμα Ομοσπονδίας Εργατικού Κόμματος Αμερικής, Νέα Υόρκη, 1923
Νικολάι Λένιν «Κράτος και Επανάστασις», 1923, Εκδοτικό Τμήμα Ομοσπονδίας Εργατικού Κόμματος Αμερικής, Νέα Υόρκη, 1923

Η μπροσούρα με τα θεατρικά του βουνού
Η μπροσούρα με τα θεατρικά του βουνού


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ