ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε εξέλιξη το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα από Αγροτικές Ομοσπονδίες, Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες Αγροτικών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης που αποφασίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Την Πέμπτη 29 Ιούνη, οι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) στη Λάρισα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αφορμή τις ζημιές από την τελευταία χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα.

Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πύργου πραγματοποίησαν οι αγρότες της Ηλείας, σε ένδειξη συμπαράστασης στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Ηλείας, που σύρθηκαν σε δίκη εξαιτίας της συμμετοχής τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2016. Αν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους υπό την απειλή δικαστικών διώξεων.

Η ΟΑΣΗ, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης, διοργανώνει στις 28 Ιούνη συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δασών Πύργου, απαιτώντας να αναληφθεί από το κράτος το κόστος σύνταξης των δασικών χαρτών και να μην αξιοποιείται για έμμεσο «χαράτσωμα» των αγροτών.

Στην Κρήτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων πραγματοποιεί, σήμερα στις 9 π.μ., συγκέντρωση στα Δικαστήρια ενάντια στα αγροτοδικεία και αργότερα, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας κονδύλια για τη δακοκτονία κ.λπ. Την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., καλεί σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για το «χαράτσωμα» των δασικών χαρτών και την Τετάρτη 12/6 σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Παράλληλα, τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα θα τεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αύριο Πέμπτη, μετά από αίτημα που υπέβαλε το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών. Προχτές, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων στο Ρέθυμνο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Ρεθύμνου και κατέθεσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα φοροληστείας των μικρομεσαίων αγροτών.

Κινητοποιήσεις επίσης έχουν προκηρυχθεί και σε άλλες περιοχές τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα: Στο Αίγιο, σε αγωνιστικές δράσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Αύριο Πέμπτη 22/6, στις 11 π.μ., προγραμματίζει διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο Αιγίου και στις 12 μ. συγκέντρωση στο Δασαρχείο. Την Κυριακή 25/6 συμμετοχή στην κινητοποίηση του δήμου Πατρέων κατά της ανεργίας και στις 30/6 διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας.

Στη Θεσσαλία, με κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, αγρότες από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΕΦΚΑ στη Λάρισα, στις 29/6. Στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, θα γίνει αγροτική κινητοποίηση στις 29/6, στις 7 π.μ., έξω από το δημαρχείο.

ΒΕΡΟΙΑ
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας απέναντι στους αγρότες που διαμαρτύρονταν
Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας απέναντι στους αγρότες που διαμαρτύρονταν
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, επιφύλαξαν αγρότες της Ημαθίας, το απόγευμα του Σαββάτου στη Βέροια, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και Βέροιας.

Ο υπουργός παραβρέθηκε σε εκδήλωση για την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων. Το χώρο περιφρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και ο υπουργός μπήκε στην αίθουσα από την πίσω πόρτα. Ενταση υπήρξε όταν οι αγρότες θέλησαν να μπουν στην αίθουσα με το πανό τους.

Οι αγρότες πέταξαν συμβολικά στο δρόμο κλούβες με ροδάκινα, καταγγέλλοντας τις εξευτελιστικές τιμές του προϊόντος, και διαμήνυσαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογηθούν σταδιακά τα μεγάλα εισοδήματα.

Από το βήμα της εκδήλωσης ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των κονσερβοβιομηχάνων, ενώ στους μικρομεσαίους αγρότες μοίρασε ακάλυπτες επιταγές, λέγοντας ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την υποβολή φακέλου στήριξης της αγοράς του ροδάκινου στην ΕΕ.

Με ανακοίνωσή τους, οι δυο Σύλλογοι που οργάνωσαν την κινητοποίηση καταγγέλλουν την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, αλλά και τον αυταρχισμό σε βάρος τους, με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Σημειώνουν ότι οι αγρότες στην περιοχή, αυτή την περίοδο, παραδίδουν ροδάκινα με 0,20 ευρώ το κιλό, και καλούν σε οργάνωση της πάλης για:

Αμεση αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω του εμπάργκο, έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή για δεύτερη χρονιά, καθώς και των αποζημιώσεων προηγούμενων χρόνων (ενστάσεων ζημιών του 2015, ΠΣΕΑ κ.ά.), κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά.

Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Παλαμά οργάνωσαν χτες ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά, ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, το Σωματείο Οικοδόμων Παλαμά και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παλαμά, Κοσκινά, Λεύκης, Ορφανών. Στο ψήφισμα που επέδωσαν στον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Παλαμά και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι φορείς αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα καλύπτει περίπου 25 χωριά και έχει τεράστιες ελλείψεις. Μεταξύ άλλων απαιτούν: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αγροτικών ιατρείων. Πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού. Προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Επαναχορήγηση μικροβιολογικού και ακτινολογικού μηχανήματος για κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων.

Μεγάλες ζημιές από χαλάζι σε Τρίκαλα, Αργολίδα και Λιβαδειά

Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για να δουν οι αγρότες στα ριζά του βουνού Κόζιακα, στο νομό Τρικάλων, το βιος τους να χάνεται. Η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, προκάλεσε ολοσχερή καταστροφή στις καλλιέργειες καλαμποκιού, καρπουζιών, πεπονιού κι άλλων.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και η βροχόπτωση προκάλεσαν βλάβες και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα χωριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα χωριά Γοργογύρι, Ξυλοπάροικο, Δίλοφο, Κόρη, Πρίνος και Μεγάρχη.

Είναι η πολλοστή φορά φέτος που προκαλούνται πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες τις Θεσσαλίας από το χαλάζι και άλλα καιρικά φαινόμενα.

Σοβαρές καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσαν η έντονη βροχόπτωση και το κατά τόπους χαλάζι και σε Λιβαδειά και Αργολίδα, όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα με αροτραίες καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας με ανακοίνωσή του ζητά να ξεκινήσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών σε παραγωγή και αγροτικό κεφάλαιο από τα κλιμάκια των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκια του Συλλόγου θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές για να οργανωθεί καλύτερα η δράση των αγροτών.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή του νομού Τρικάλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας μεταξύ άλλων να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, να αποζημιωθούν δίκαια και έγκυρα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, να ληφθούν μέτρα κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος και να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ