ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αύριο η πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή η Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής

Αύριο νωρίς το πρωί ξεκινούν οι διαδηλωτές από την Αττική για τη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στον Πειραιά)
Αύριο νωρίς το πρωί ξεκινούν οι διαδηλωτές από την Αττική για τη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την πρόσφατη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στον Πειραιά)
Για την αυριανή πανελλαδική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη το ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από κάθε κλάδο και γωνιά της χώρας.

Το Διήμερο ξεκινά αύριο, Σάββατο, με πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και διαδήλωση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η αυριανή κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Κώστας Καρμπάς, Σοφία Νάτσιου, Εύη Σιαμαντά και Νίκος Ταλέας. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ θα συμμετάσχει και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει 114 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 12 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.

Τη δεύτερη μέρα του Διημέρου, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), Συνομοσπονδία Σερβίας (SLOGA), Συνομοσπονδία ΠΓΔΜ (KSOM), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ - Κύπρος), Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), Συνδικάτο Εκπαιδευτικών KTOEOS (Κύπρος), Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας (GFTU), Ομοσπονδία Τροφίμων Αιγύπτου (GTUAFILW), Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας (Nakliyat - Is), Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Τουρκίας (TOLEYIS), Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας (Birlesik Metal Is).

Την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έχουν χαιρετίσει, επίσης, με μηνύματά τους συνδικαλιστικές οργανώσεις από Βοσνία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ιράκ, καθώς και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να διαδηλώσουν με τα εξής αιτήματα:

  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα «σφαγεία» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων.
  • Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.
  • Οχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
  • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.
Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του Διημέρου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής. Με εντατικούς ρυθμούς δουλεύουν για να ετοιμαστεί η Θεσσαλονίκη να υποδεχθεί αύριο τους χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά. Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δράσεις, συζητούν με εργαζόμενους για την αναγκαιότητα να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να παλέψουν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά. Μέσα από τις συζητήσεις αναδεικνύεται η ανησυχία των εργαζομένων αλλά και η προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να παρουσιάσει τον αγώνα ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών ως κάτι που «δεν είναι άμεσο»... Αντίθετα, οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν ότι η αιτία των πολέμων είναι ίδια με την αιτία που φέρνει τη φτώχεια, τις απολύσεις, την ένταση της εκμετάλλευσης.

Πολλοί εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και σε μια σειρά από χώρους δουλειάς αλλά και στις γειτονιές, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, προετοιμάζουν την οργανωμένη συμμετοχή τους.

Την ίδια ώρα, συνεχώς λαμβάνονται νέες αποφάσεις συμμετοχής από σωματεία και φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Αττική

Τα λεωφορεία που δρομολογούνται από τα σωματεία για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν αύριο, Σάββατο, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Τουρισμού και Επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ Παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, Επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, Τουρισμού - Επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας Εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.

Από άλλες πόλεις

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση είναι δωρεάν, καθώς τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο να δηλωθούν συμμετοχές στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.

Από το Βόλο, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν επίσης αύριο, Σάββατο, στις 9 π.μ., με αφετηρία το Δημαρχείο.

Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν επίσης από τις εξής πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης: Κοζάνη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Δημαρχείο), Γρεβενά (10 π.μ., από το Ρολόι), Φλώρινα (8.30 π.μ., από τα ΚΤΕΛ), Καστοριά (9 π.μ., απέναντι από τον παλιό «Μασούτη»). Ξάνθη (9 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Αλεξανδρούπολη (8 π.μ., Δημαρχείο), Καβάλα (9.30 π.μ., Δημοτικός Κήπος), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (8.30 π.μ., Δημαρχείο), Σέρρες (11 π.μ., Αντιπεριφέρεια), Εδεσσα (10 π.μ., από πλατεία Ελευθερίας), Σκύδρα - Μαυροβούνι (10.15 π.μ.), Γιαννιτσά (10.45 π.μ., από παλιά αγορά), Βέροια (11 π.μ., από πλατεία Ωρολογίου), Νάουσα (11 π.μ., από Εργατικό Κέντρο), Κατερίνη (11 π.μ., από κεντρική πλατεία), Κιλκίς (10.30 π.μ., από πλατεία Ειρήνης).

Διήμερα στις 1 και 2 Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με συνδικάτα από τη Γαλλία

Συνδικαλιστές από Εργατικά Κέντρα της Γαλλίας, από την περιοχή της Μασσαλίας και του Παρισιού, επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη τα γραφεία του ΠΑΜΕ και συναντήθηκαν με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στη συνάντηση, συζήτησαν για την κατάσταση του εργατικού κινήματος στις δύο χώρες και γενικότερα στην Ευρώπη. Επίσης, οι συνδικαλιστές από τη Γαλλία ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν για την ανάγκη ανάπτυξης παρόμοιων πρωτοβουλιών και καλύτερου συντονισμού των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης.

Ο

«EUROPEAN DYNAMICS»: Με τρίωρη στάση εργασίας συνέχισαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής «European Dynamics» τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους, δραστήριου μέλους του ΣΕΤΗΠ και υποψήφιου στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του. Σε Γενική Συνέλευση αποφάσισαν, δίπλα στο αίτημα να επιστρέψει ο συνάδελφός τους στη δουλειά, να προσθέσουν διεκδικήσεις που αφορούν την τήρηση του 8ώρου, το διάλειμμα, τον τερματισμό των απλήρωτων υπερωριών. Σε συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους της εταιρείας αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ, έθεσε τα αιτήματα που αποφασίστηκαν από τη συνέλευση των εργαζομένων, χωρίς να πάρει καμία θετική απάντηση. Οπως τονίζει το ΣΕΤΗΠ, η εταιρεία, στην οποία δουλεύουν πάνω από 300 εργαζόμενοι, πρέπει να δώσει απαντήσεις «για τις συνθήκες εργασίας, το ωράριο, την εντατικοποίηση, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, πόσο μάλλον για την τρομοκρατική απόλυση μέλους του συνδικάτου». Μετά από καταγγελία του ΣΕΤΗΠ στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει οριστεί τριμερής συνάντηση για την Τρίτη 27 Ιούνη.

«ΠΗΓΑΣΟΣ»: Τη συνέχιση των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων, με νέα απεργία από σήμερα το πρωί έως το πρωί της Τρίτης 27 Ιούνη, αποφάσισαν χτες σε νέα Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Πήγασος», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ: Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν στη συστηματική καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας τους οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του μετρό στην Αττική. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην κατασκευή της «Αττικό Μετρό» προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η κοινοπραξία («J&P Αβαξ», «Ghella SPA», «Alstom Transport») επανειλημμένα καθυστερεί να καταβάλει τους μισθούς, «στραγγαλίζοντας οικονομικά ακόμα και εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας «Η Αναγέννηση». Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα Παρασκευή (1 μ.μ. - 8 μ.μ.), αύριο Σάββατο (12 μ. - 7 μ.μ.) και τη Δευτέρα 26 Ιούνη (1 μ.μ. - 8 μ.μ.), στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ