ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούνη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ισχυρό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει πορεία

Το νέο φυλλάδιο του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου

Απευθυνόμαστε στους εργατοϋπαλλήλους, στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αγρότες, στους ανέργους και συνταξιούχους, στους νέες και τις νέες, σε όλους εκείνους που είναι τα μόνιμα θύματα των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων διαρκείας, που δίνουν τη μάχη για την επιβίωση και το μεροκάματο.

Το κλίμα ευφορίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, σε ένα λαό γονατισμένο και ματωμένο, με αφορμή την απόφαση του Γιούρογκρουπ, είναι προκλητικό και εξοργιστικό.

Προσπαθεί να κρύψει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν για τα επόμενα χρόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, συν όλα τα υπόλοιπα που θα απαιτηθούν ως προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους, ισχύουν στο ακέραιο.

Απευθυνόμαστε:

  • Σε όσους λένε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι η μίζερη ζωή δεν μπορεί να είναι το μέλλον του λαού και των παιδιών του στον 21οαιώνα.
  • Σε όσους θέλουν να κάνουν το βήμα, να αντισταθούν στη μοιρολατρία, αναζητούν λύσεις κι απαντήσεις έξω από τα σημερινά τείχη.
  • Σε όσους βλέπουν ότι η εναλλαγή κυβερνήσεων δεν έφερε καμία θετική αλλαγή στη ζωή τους, ότι κάθε νέα κυβέρνηση συνέχιζε το αντιλαϊκό έργο από εκεί που το σταμάτησε η προηγούμενη.
  • Σε όσους νιώθουν αριστεροί, προδομένοι, δε θέλουν οι αξίες που υπερασπίστηκαν, να «θαφτούν» μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε τις καλύτερες παραδόσεις του λαού μας, για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» που άφησαν στη μέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας τα εύσημα από το κεφάλαιο και την ΕΕ.
  • Σε όσους αμφισβητούν το «μονόδρομο» της ΕΕ και καταλαβαίνουν ότι τέτοιες συμμαχίες καπιταλιστικών κρατών δε φτιάχτηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών.
  • Σε όσους δε θέλουν η χώρα να είναι «ξέφραγο αμπέλι» για το ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Σε όσους θέλουν να ορθωθεί αποφασιστικό τείχος στο φασισμό, στο ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με τις Οργανώσεις, τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά.

Να πάρετε μέρος στις συζητήσεις, στις συσκέψεις που οργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η θέση σας είναι μαζί με το ΚΚΕ!

Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, στο ριζικά διαφορετικό χαρακτήρα της οικονομίας και της εξουσίας.

Ακόμη κι αν δε συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ, μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι:

  • Το ΚΚΕ πρωτοστατεί καθημερινά μέσα στο λαό, στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στις απολύσεις, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στη φοροληστεία, στη θηλιά των χρεών. Για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε, να βελτιωθεί η ζωή του λαού, να δυναμώσει η αλληλεγγύη.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει ότι αυτός ο αγώνας, για να έχει προοπτική, αποτέλεσμα, να μην είναι ευάλωτος σε πισωγυρίσματα, πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο: Την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου, αυτούς που κάνουν το πραγματικό κουμάντο και αντιπροσωπεύουν οι κυβερνήσεις.

  • Το ΚΚΕ δεν κορόιδεψε ποτέ το λαό, ακόμη κι αν χρειάστηκε να πάει «κόντρα στο ρεύμα».

Δεν καλλιέργησε ποτέ αυταπάτες για εύκολες λύσεις, μέσω κυβερνητικών αλλαγών, που δήθεν θα εξανθρώπιζαν τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Γνωρίσαμε στο πετσί μας τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη απάτη αποδείχτηκε και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η «χρεοκοπία» της απέδειξε ότι για να αλλάξει πραγματικά η ζωή του λαού, για να ζει αυτός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του χρειάζονται ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία.

Αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν ενδιάμεσες και μεσοβέζικες λύσεις. 'Η το κεφάλαιο θα κερδίζει ή οι εργαζόμενοι.

  • Το ΚΚΕ αναδεικνύει τι κρύβεται πίσω από τους λεγόμενους εθνικούς στόχους, που προβάλλουν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τ' άλλα κόμματα.

Παλιότερα εμφάνιζαν ως «εθνικό στόχο» την είσοδο στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια. Σήμερα, λένε ότι «εθνικοί στόχοι» είναι τα πλεονάσματα, η ρύθμιση του χρέους, η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Πάντα προβάλλουν τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα ως το κοινό καλό για όλους. Κρύβουν ότι οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι καλούνται να κάνουν θυσίες, για να κερδίζουν οι λίγοι, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τ' άλλα κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συμπίπτουν σε αυτούς τους στόχους. Κρύβουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι όχι μόνο αβέβαιη, αλλά και «ματωμένη», δε θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες. Οτι η όποια ρύθμιση του χρέους θα γίνει με «προίκα» τα μνημόνια διαρκείας, τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Ο λαός και τα παιδιά του θα συνεχίσουν να πληρώνουν για ένα χρέος που δε δημιούργησαν.

  • Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυψε τον πραγματικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, προειδοποίησε για όσα ακολούθησαν.

Εξήγησε ότι μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών μέτρων, που υλοποιήθηκαν με τα μνημόνια, ήταν στόχος της ΕΕ και των κυβερνήσεων πριν από την κρίση, και εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη. Τα μνημόνια και η επιτροπεία είναι στη λογική και λειτουργία της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Το ΚΚΕ πήγε κόντρα στους μύθους της «σύγκλισης», που καλλιέργησαν όλα τα άλλα κόμματα, καθώς και οι δυνάμεις, που αργότερα αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή άλλες, που σήμερα εμφανίζονται ως «αντι-ευρώ», «αντι-ΕΕ». Ο ρόλος αυτών των δυνάμεων είναι να παγιδεύσουν το λαό σε εξίσου αντιλαϊκές διακρατικές συμμαχίες.

  • Το ΚΚΕ αντιπαλεύει με αποφασιστικότητα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αποστολές Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων, διεκδικεί την έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Καλεί το λαό να μην επαναπαύεται στα παραπλανητικά λόγια περί «Ελλάδας όασης σταθερότητας», τη στιγμή που η γειτονιά μας φλέγεται, εξαιτίας των ανταγωνισμών.

Στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν εδώ και χρόνια. Νομιμοποίησαν τις αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήγε ένα βήμα παραπέρα. Προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επέκτεινε τη βάση στη Σούδα, διεκδικεί νέα ΝΑΤΟική βάση, ξοδεύει τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν αφορούν την άμυνα αλλά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Δε νοιάζονται για την ασφάλεια του λαού, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα οποία άλλωστε δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, αλλά για το πώς το ελληνικό κεφάλαιο θα διεκδικήσει με καλύτερους όρους μερίδιο από τη «λεία».

Οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, διεθνιστική αλληλεγγύη, κοινή πάλη των λαών.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο Πρόγραμμα, ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού. Προϋπόθεση είναι η μαζική εργατική - λαϊκή ανατρεπτική πάλη.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες.

Μπορούμε να ενωθούμε όλοι μέσα από τα σωματεία μας, τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, ανεξάρτητα από το τι είχε ψηφίσει ο καθένας τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα πώς ένιωθε ο καθένας, η καθεμία, «αριστερός», «δεξιός».

Αυτή η Κοινωνική Συμμαχία θα έχει σχέδιο και πρόγραμμα δράσης σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή βάση. Δε θα περιορίζεται μόνο σε τρέχοντα ζητήματα, άμεσων διεκδικήσεων, αλλά θα στρέφεται συνολικά ενάντια στο σύστημα. Θα ανοίξει τη συζήτηση και την πάλη για την εξουσία που πρέπει να πάρουν οι εργάτες, ο λαός.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνουν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα τον πλούτο που παράγουν.

-- Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά με εισόδημα και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Ολοι και όλες να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, να ζουν χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας.

-- Να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες Παιδείας, Πρόνοιας, Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, στην περίθαλψη, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, με ελεύθερο χρόνο.

Αντί γι' αυτό, ο λαός σήμερα ζει σε διαρκή αβεβαιότητα, ενώ οι νέοι καταδικάζονται να ζήσουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές των προηγούμενων γενεών.

Η αιτία βρίσκεται στο ότι το υπάρχον οικονομικοπολιτικό σύστημα είναι πια βαθιά γερασμένο και αντιδραστικό. Το καπιταλιστικό κέρδος, ως κίνητρο της παραγωγής, είναι πλέον εμπόδιο της κοινωνικής εξέλιξης και γι' αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση.

  • Οσοι διστάζουν μπροστά στο δρόμο της σύγκρουσης, ας σκεφτούν ότι οι θυσίες στο δρόμο του συμβιβασμού είναι και μεγαλύτερες και χωρίς ημερομηνία λήξης. Ηδη μπήκαμε στον 9ο χρόνο της κρίσης και των μνημονίων, με τα αντιλαϊκά μέτρα ν' αυξάνονται και τα μνημόνια διαρκείας να φτάνουν μέχρι το 2060!
  • Οσοι προσδοκούν την επιστροφή σε παλιότερες εποχές, ας σκεφτούν ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε σε ισχυρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ. Σήμερα, ο καπιταλισμός ούτε θέλει ούτε μπορεί την επιστροφή σε κάποιες παροχές που έδωσε, κάτω και από την ισχυρή επίδραση του σοσιαλισμού.
  • Οσοι στέκονται στην ήττα και την ανατροπή του σοσιαλισμού, τους λέμε ότι σήμερα είμαστε πιο ώριμοι. Διδασκόμαστε από την τεράστια προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και από τα λάθη της. Κυρίως ότι δεν κατάφερε να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος.

Ο δρόμος που χαράχτηκε πριν από 100 χρόνια με τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης παραμένει ανοιχτός.

Πολλοί εργαζόμενοι καλοπροαίρετα αναρωτιούνται αν μπορεί να ξεκινήσει η σοσιαλιστική οικοδόμηση σε μια χώρα με τις δυνατότητες της σημερινής Ελλάδας.

Το ΚΚΕ απαντά:

Μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγεται σήμερα στη χώρα μας.

Μπορεί να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή, αν απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι οποίες σήμερα οξύνονται.

Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής από την εργατική εξουσία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής, όλης της οικονομίας.

Η εργατική εξουσία θα αποδεσμεύσει τη χώρα από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Θα επιδιώξει συνεργασία με κράτη και λαούς που έχουν συμφέρον να αντισταθούν στα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Αυτές οι δυνατότητες, αυτή η προοπτική αφορούν και άλλους λαούς, πρώτα απ' όλα τους γειτονικούς μας.

Κανένας λαός, όταν παλεύει, δεν είναι μόνος του.

Είναι εφικτή αυτή η κοινωνία στην Ελλάδα και σ' άλλες γειτονικές χώρες, στην Ευρώπη. Αυτό που φαίνεται σήμερα ακίνητο, αύριο μπορεί να μεταβληθεί ριζικά, γιατί ο συσχετισμός μπορεί ν' αλλάξει όχι μόνο προς αρνητική, αλλά και θετική κατεύθυνση με την εργατική - λαϊκή πάλη στην κάθε χώρα.

Αυτό είναι το δίδαγμα της Ιστορίας.

Αυτόν το δρόμο ελάτε να βαδίσουμε μαζί για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ