ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από χιλιάδες εργαζομένων και λαού!

Χιλιάδες εργαζομένων και λαού στην πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου
Χιλιάδες εργαζομένων και λαού στην πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου
«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά». Κάτω από αυτό το σύνθημα, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι απ' όλη τη χώρα, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, μαζί με συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, με τη συμμετοχή τους στο Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ το Σάββατο και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, έστειλαν ισχυρό μήνυμα: Δεν βάζουμε τη ζωή μας κάτω από την ξένη σημαία του κεφαλαίου - Υψώνουμε ψηλά τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης - Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη - Παλεύουμε για την εξάλειψη του ίδιου του συστήματος που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους πολέμους!

Το Διήμερο ξεκίνησε το Σάββατο 24/6 με την πανελλαδική συγκέντρωση και τη μεγάλη διαδήλωση που κατέληξε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που εδρεύει στην πόλη. Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25/6 με τη Διεθνή Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους 114 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 12 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.

Μέσα από την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Διημέρου, το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό, έδωσαν συνέχεια στη δραστηριότητα που αναπτύσσουν εδώ και μήνες: Από την Εργατική Πρωτομαγιά, την προετοιμασία της απεργίας και τις συγκεντρώσεις της μέχρι σήμερα, τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των αιτιών του και της πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, βρίσκονται συστηματικά στην ημερήσια διάταξη της παρέμβασης των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ίδιο και η ανάγκη να δυναμώνει η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς και στους εργαζόμενους των διαφορετικών χωρών, να ενισχύεται ο κοινός βηματισμός τους απέναντι στον κοινό τους εχθρό, όπως αυτό συνοψίζεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς όλους τους εργαζόμενους: «Δε θα ματώσουμε για τα κέρδη των μονοπωλίων, δε θα γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών».

Η σκυτάλη των πρωτοβουλιών περνά τις επόμενες μέρες στα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Σάμου και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καθώς στις 1 και 2 Ιούλη οργανώνουν στα νησιά τους, από κοινού με τις Επιτροπές Ειρήνης και άλλους φορείς, Αντιπολεμικά Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Να δυναμώσουν σε κάθε χώρα η αλληλεγγύη και η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των άλλων χωρών αφήνουν λουλούδια στο Μνημείο του Εργάτη
Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των άλλων χωρών αφήνουν λουλούδια στο Μνημείο του Εργάτη
Με την πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων. Οι εργασίες τις Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), τη Συνομοσπονδία SLOGA (Σερβία), τη Συνομοσπονδία KSOM (ΠΓΔΜ), την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), τη Συνδικαλιστική Οργάνωση Unione Sindacale di Base (USB - Ιταλία), την Ομοσπονδία Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), το Συνδικάτο Εκπαιδευτικών KTOEOS (Κύπρος), τη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας (GFTU), την Ομοσπονδία Τροφίμων Αιγύπτου (GTUAFILW), την Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat - Is, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Τουρκίας - TOLEYIS και την Ομοσπονδία Μετάλλου Τουρκίας Birlesik Metal Is.

Την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ χαιρέτισαν, επίσης, με μηνύματά τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Βοσνία, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, καθώς και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Από τις εργασίες της Συνάντησης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών
Από τις εργασίες της Συνάντησης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών
«Εχουμε χρέος να δυναμώσει μέσα στην εργατική τάξη κάθε χώρας η πάλη ενάντια στον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, η απομόνωση των φασιστών», τόνισε από το βήμα της Συνάντησης ο Γιώργος Πέρρος, στην εισήγηση που έκανε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως υπογράμμισε, τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν παρά να είναι μέρος της καθημερινής δράσης των συνδικάτων, δίπλα στον αγώνα για το μισθό, την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Την επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις χώρες τους μετέφεραν οι ομιλητές των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το εξωτερικό, επικροτώντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός βηματισμός των οργανώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που προτάθηκαν εισηγητικά, περιλαμβάνονται οι εξής: Διοργάνωση πανευρωπαϊκής συνάντησης με θέμα το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οργάνωση κοινής μέρας δράσης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της Κούβας, του Ιράκ, της Λιβύης. Καμπάνια αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Προσπάθεια συντονισμού απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών, όπως εκφράζεται σε κάθε χώρα, με απολύσεις και άλλες μορφές. Προτάθηκε επίσης τις επόμενες μέρες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στο Διήμερο να διαμορφώσουν κοινό κείμενο με τα αποτελέσματα της Συνάντησης, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζουν να δώσουν συνέχεια στην κοινή τους δράση.

Επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους, σύμβολα αγώνα του λαού μας

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, οι αντιπροσωπείες των συνδικάτων από άλλες χώρες επισκέφθηκαν τόπους μαρτυρίου και σύμβολα αγώνα του λαού μας.

Το απόγευμα της Παρασκευής επισκέφθηκαν το Γεντί Κουλέ, όπου ενημερώθηκαν για τη χρήση του ως τόπου φυλακής και μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Χορτιάτη όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία αντίστασης και αγώνα του λαού της περιοχής την περίοδο της γερμανικής κατοχής και το Ολοκαύτωμα του χωριού, που συμπεριλαμβάνεται στα αναρίθμητα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Το Σάββατο, επισκέφθηκαν το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 και το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Τάσος Τούσης. Προηγουμένως κατέθεσαν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο Μνημείο του Εργάτη, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ και την ΠΣΟ.

Τέλος, επισκέφθηκαν το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο σημείο όπου δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και αγωνιστής της ειρήνης.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη Διεθνή Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» την Πέμπτη 29/6, στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ