ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απροετοίμαστα μπροστά στο κύμα καύσωνα

Eurokinissi

Απροετοίμαστα και με επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας είναι τα νοσοκομεία της χώρας μπροστά στο αναμενόμενο κύμα καύσωνα. Δεν έχει ληφθεί σχεδόν κανένα από τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή του, που αφορούν είτε τη σωστή και ολοκληρωμένη συντήρηση του κλιματισμού, είτε την ενημέρωση του προσωπικού ως προς τη διάγνωση και αντιμετώπιση της θερμοπληξίας. Και με αφορμή αυτό το θέμα, έρχονται για πολλοστή φορά στην επιφάνεια οι συνέπειες από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, με θύματα και πάλι τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, το έργο των οποίων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες, και φυσικά τους ασθενείς.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων, εκείνα ιδιαίτερα που είναι παλιά και έχουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός και πολλά άλλα) ο κλιματισμός είναι απαρχαιωμένος, απαιτείται άμεση αντικατάσταση χωρίς αυτό να έχει γίνει. Ομως, ακόμη και η συντήρηση του κλιματισμού γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς δεν υπάρχουν υλικά για να προχωρήσει η συντήρηση που πρέπει να γίνεται και να αναπληρώνονται τα ψυκτικά υγρά. Ελλείψεις παρατηρούνται στα περισσότερα νοσοκομεία και στο ζήτημα του καθαρισμού των κλιματιστικών, θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κλειστούς χώρους όπου νοσηλεύονται ασθενείς, καθώς διαχέονται τα μικρόβια μέσα από τα συστήματα κλιματισμού.

Κομμάτι του ίδιου παζλ αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες (ψυκτικοί κ.λπ.) των νοσοκομείων, με το μόνιμο προσωπικό να είναι ελάχιστο.

Αναστολή λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στον «Αγ. Νικόλαο»

Στο νοσοκομείο «Αγ. Νικόλαος» στην Κρήτη το σύστημα κλιματισμού δεν λειτουργεί καν στο χώρο των ιατρείων. Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη, χτες οι γιατροί του νοσοκομείου, μετά από συνάντηση που είχαν με αρμόδιους φορείς, αποφάσισαν ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου. Καθημερινά, οι γιατροί θα παραμένουν από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους στα νοσοκομεία. Τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά. Η αναστολή της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων θα συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί ο επαρκής κλιματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα ήταν αναμενόμενο μετά τη δεύτερη βλάβη στα επιδαπέδια κλιματιστικά και την πλημμύρα που σημειώθηκε στις αρχές Μάη, εξαιτίας των ζημιών στις σωληνώσεις του κεντρικού συστήματος της νέας πτέρυγας. Οι απαραίτητες διαδικασίες αποκατάστασης της ζημιάς (80.000 ευρώ) έχουν «κολλήσει» στην έλλειψη χρηματοδότησης.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όμως και στα νοσοκομεία που ιδρύθηκαν πιο πρόσφατα, όπως είναι το «Αττικόν». Ακόμη κι εκεί οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την ανεπάρκεια του συστήματος ψύξης του νοσοκομείου σε συνθήκες αυξημένων θερμοκρασιών. Με ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στη διοίκηση, η μόνιμη απάντηση ήταν «το βλέπουμε». Το αποτέλεσμα είναι σε συνθήκες καύσωνα να επιβαρύνονται ιδιαίτερα νευραλγικοί τομείς του νοσοκομείου, όπως ο χώρος των ΤΕΠ, των ΜΕΘ.

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλους χώρους, όπως στα πλυντήρια και την αποστείρωση, τα οποία βρίσκονται συνήθως στα υπόγεια των νοσοκομείων, παράγουν μεγάλη θερμότητα (π.χ. πρέσες, στεγνωτήρια κ.λπ.), δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί.

Χωρίς «Επιτροπές Καύσωνα» τα περισσότερα νοσοκομεία

Από το Μάη, στα μεγάλα νοσοκομεία επιβάλλεται να συγκροτείται η «Επιτροπή Καύσωνα» (η οποία απαρτίζεται από τεχνολογικό και ιατρικό προσωπικό), τα μέλη της οποίας ελέγχουν τα πάντα που αφορούν τον κλιματισμό στους θαλάμους και τους κοινόχρηστους χώρους, πόσες δεκάδες σακιά παγάκια πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε νοσοκομείο κ.ά. Ενημερώνει το προσωπικό των μονάδων και τα επείγοντα τι σημαίνει θερμοπληξία, πώς αντιμετωπίζεται, πώς θα κάνει τη διαφορική διάγνωση μεταξύ ενός πραγματικού εμπύρετου και ενός πυρετού που οφείλεται σε θερμοπληξία.

Αυτές οι Επιτροπές στα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν συγκροτηθεί, ή σε πάρα πολλά συγκροτήθηκαν μετά από παρότρυνση και έκκληση των ταξικών δυνάμεων να ενεργοποιηθεί έστω και την τελευταία στιγμή, όπως στην περίπτωση του «Ευαγγελισμού», όπου συγκροτήθηκε πριν μια βδομάδα και μετά το πέρασμα του μίνι καύσωνα το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι οι Επιτροπές για έκτακτα καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, παγετούς) θα πρέπει να λειτουργούν μόνιμα.

Παρότι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο η χώρα μας θα αντιμετωπίσει κύματα καύσωνα, ουδέποτε λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η απαραίτητη εκπαίδευση για όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, η ύπαρξη γιατρών εργασίας ώστε να υπάρχει ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της θερμοπληξίας, που υποτιμάται.

Η κλασική θερμοπληξία «χτυπά» κυρίως ηλικιωμένους, βρέφη, χρονίως πάσχοντες, αλκοολικούς, ασθενείς με βαριά καρδιοπάθεια και παχύσαρκους. Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν επίσης τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως διουρητικά, υποτασικά, φάρμακα που ελαττώνουν την εφίδρωση ή και φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας. Η άλλη μορφή θερμοπληξίας είναι αυτή που παρατηρείται κυρίως σε εργάτες, αγρότες, σε όσους εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες (λεβητοστάσια, χυτήρια, μαγειρεία, ακάλυπτους χώρους οικοδομών κ.λπ.).

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών

Χαρακτηριστική... της σημασίας που αποδίδει η Περιφέρεια Αττικής στο ζήτημα της πυροπροστασίας ήταν η χτεσινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Περιφέρεια, στη σχετική εισήγησή της, διεκδίκησε τα εύσημα για το σοβαρό της έργο, που εστιάζεται σε συσκέψεις, συναντήσεις, ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης οπτικού υλικού και ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας που εκδίδει κάθε φορά η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας...

Τόσο σοβαρό είναι το έργο της Περιφέρειας, που δεν έχει καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσει ένα διαγωνισμό για την προμήθεια μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού σε πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις, η διενέργεια του οποίου εγκρίθηκε στις 30/4/2015. «Αν, βέβαια, αφορούσε κανένα γήπεδο επιχειρηματία ή κανένα έργο που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, εκεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της Περιφέρειας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αποδεδειγμένη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γ. Μανουσογιαννάκης.

Ο ίδιος είπε ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε να έχει αποφασιστική συμμετοχή σε ένα σχεδιασμό που αφορά μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, όπως:

-- Καθαρισμός και απομάκρυνση της βλάστησης και των ξερών χόρτων, που υπάρχει στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες εθνικών οδών, αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

-- Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

-- Ελεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν σε φυλάκια κ.λπ., ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

-- Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα κ.λπ., τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη.

Αναφερόμενος στην κατάσταση σήμερα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι είναι δυσκολότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. «Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη, αφού με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που έχει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το επίσης υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη υποδομών και τον απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό εναέριων και επίγειων μέσων».

Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν νέα, τα οποία γεννά η πολιτική της κυβέρνησης με σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στα περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων αλλά και των κενών θέσεων, σημείωσε ο Γ. Μανουσογιαννάκης. Πρόσθεσε πως η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στο διπλασιασμό του χρόνου εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού μέσω των προληπτικών επιφυλακών και της περικοπής ρεπό και αδειών. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο επίσπευσης της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΠΣ, μέσω της μαζικής κατάργησης ή συγχώνευσης Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Σταθμών.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι ελλείψεις αυτές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση αναγκαίων θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών.

Για τη Λέσβο

Τη χρηματοδότηση με 2,9 εκατομμύρια ευρώ ενός επαρχιακού δρόμου στη Λέσβο αποφάσισε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο πλαίσιο της βοήθειας προς το σεισμόπληκτο νησί που είχε εγκρίνει σε προηγούμενη συνεδρίασή του. Πρόκειται για ένα έργο που υπεδείχθη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατόπιν ερωτήματος της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς και τους σεισμόπληκτους. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι «αυτός ο δρόμος έχουμε υπόψη ότι αποτελεί αίτημα των ξενοδόχων στην περιοχή. Απόδειξη είναι ότι είναι ήδη ώριμο έργο για δημοπράτηση».

Να θυμίσουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να δοθεί βοήθεια, όμως η βοήθεια να κατευθυνθεί απευθείας στους σεισμόπληκτους και να είναι πρόσθετη της βοήθειας που έχει υποχρέωση να δώσει η κυβέρνηση από τα κρατικά ταμεία. Στο σημείο αυτό θύμισε την εμπειρία της Κεφαλονιάς, οπότε και το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να δώσει 5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ούτε ένα δεν έφτασε στους σεισμόπληκτους, αλλά καλύφθηκαν υποχρεώσεις του κράτους όπως δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Τέλος, με αφορμή το σεισμό, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επανέφερε το αίτημα για αντισεισμικό έλεγχο και προστασία του Λεκανοπεδίου.

Στο λιμάνι της Σούδας ρυμουλκήθηκε χτες ιστιοπλοϊκό σκάφος με 120 μετανάστες. Από τα ξημερώματα γίνονταν έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό του, καθώς είχε γίνει κλήση από κινητό στον διεθνή αριθμό 112. Συνολικά 96 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες τρεις μέρες, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας έως και χτες το πρωί. Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν 34 άτομα, στη Σάμο 62, ενώ στη Χίο για μια ακόμα φορά οι ροές ήταν μηδενικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ