ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ενασχόληση με τις δημοτικές σε κλίμα... καχυποψίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διέψευσε για μια ακόμα φορά χτες ο Δ. Ρέππας το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και δεν τίθεται» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απέδωσε και «σκοτεινές» προθέσεις σε όσους αναπαράγουν το εν λόγω σενάριο. «Οποιοι επιμένουν και συντηρούν αυτό το θέμα, εξ αντικειμένου, παρακωλύουν, συστηματικά θα έλεγα, αφού επίμονα επαναφέρουν αυτό το θέμα, την πορεία του κυβερνητικού έργου», κατά τον υπουργό...

Σε ό,τι αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Γ. Αγγελοπούλου για τη δημαρχία της Αθήνας, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «όλα αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με τις καταστατικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, την κατάλληλη στιγμή»... Πάντως, και πέρα από το γεγονός ότι άφησε ανοιχτό το «θέμα Αγγελοπούλου», φρόντισε να δώσει ένα στίγμα των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ που θα επιδιώξει να παίξει το χαρτί των «ακομμάτιστων» εκλογών. «Εχουμε κάθε λόγο να αναδειχτούν οι καλύτεροι, οι ικανότεροι, αυτοί που θα δώσουν, με τη συμμετοχή τους στα αξιώματα στο χώρο της αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος...

Λίγο νωρίτερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ρ/σ «Φλας» υποστήριξε κι αυτός την άποψη περί «αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών στην ανάδειξη υποψηφίων»... Ας σημειωθεί ότι αργά χτες συνεδρίασε και η ολομέλεια της ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου εκτός από θέματα σχετικά με την οργανωτική διάταξη των στελεχών του και την οργάνωση περιοδειών (Αρτα, Κοζάνη κλπ) συζητήθηκε και η τακτική του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές στην ΤΑ.

Οσο για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι το κλίμα «καχυποψίας» παραμένει υπαρκτό μέσα στο κόμμα του, αφού η συνεδρίαση της ΚΕ μπορεί «να συνέβαλε στο να εκτονωθεί η κατάσταση», ωστόσο όπως συμπλήρωσε «δεν έλυσε τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδια στο «γήπεδο» του Λαλιώτη

Το παιχνίδι του Κ. Λαλιώτη, και μάλιστα στο «γήπεδό του», στα δημόσια έργα, όπου «λύνει και δένει» με τους μεγαλοεργολάβους, θέλει να παίξει η ηγεσία της ΝΔ, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει την αμηχανία και αδυναμία της απέναντι στην γκεμπελίστικη προπαγάνδα του υπουργού.

Η προφανής αδυναμία της ΝΔ έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι στην ουσία έχει την ίδια πολιτική με αυτή που εφαρμόζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όσο και με το ότι τις περισσότερες φορές «ταυτίζεται» μαζί του και στην εκπροσώπηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Οι αιτίες, βέβαια, αυτές χαρακτηρίζουν και ερμηνεύουν τη γενικότερη «αντιπολιτευτική» τακτική της ηγεσίας της ΝΔ.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματος ο εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών με αντικείμενο την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ, υποστήριξε ότι τα συναρμόδια υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΘΟ) δίνουν με δυστοκία στοιχεία που τους ζητάνε(!) και γι' αυτό προσφεύγουν στην ΕΕ. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος επιτέθηκε κατά του Κ. Λαλιώτη, στον οποίο καταλόγισε ότι έχασε «κάθε αίσθηση του μέτρου» και μαζί του δεν μπορεί να γίνει «πολιτικός διάλογος ουσίας στο επίπεδο το οποίο ο κ. Λαλιώτης προβάλλει από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Παρουσιάζοντας το «οπλοστάσιο» της Ρηγίλλης κατά του Κ. Λαλιώτη, ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε σε γενικόλογες επισημάνσεις όπως ότι «η μόνη αλήθεια που κυνηγά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είναι ότι βρίσκεται στη θέση επί 7,5 συνεχή χρόνια. Στη διάρκεια της θητείας του κ. Λαλιώτη, το περιβάλλον, τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και σ' ολόκληρη τη χώρα, έχει γνωρίσει μια δραματική υποβάθμιση. Οι Πολεοδομίες, που τελούν υπό την τελική εποπτεία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο συναλλαγής και διαφθοράς. Τα δημόσια έργα, όχι μόνον έχουν σημειώσει μεγάλες καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, αλλά και κακοτεχνίες». Επικαλούμενος εκθέσεις της ΕΕ είπε ότι το κόστος πολλών από τα μεγάλα έργα έχει ξεπεράσει το 10πλάσιο του αρχικού προϋπολογισθέντος κόστους, ενώ σε 1.253 ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια έργα, διαπιστώθηκαν 1.122 κακοτεχνίες, συχνότατα μη επανορθώσιμες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών η Ντ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει να σταματήσει «η κυριλέ αντιπολίτευση και να είμαστε πιο σκληροί με τον Κώστα Λαλιώτη». Οταν ο Θ. Ρουσόπουλος ρώτησε εάν αυτό αφορά τον ίδιο, η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε: «Οχι, αφορά όλους μας και πρώτα από όλους εμένα, που έπρεπε ακόμη και στην εκπομπή με την Ελλη Στάη να του απαντήσω πιο σκληρά. Για παράδειγμα, όταν είπε ότι είμαι αγράμματη δεν του απάντησα ότι εγώ έχω τρία πανεπιστημιακά πτυχία κι αυτός κανένα». Μιλάμε για υψηλού επιπέδου δικομματικό σκυλοκαυγά.

Κατά τα λοιπά, το μόνο που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση ήταν η συγκρότηση ειδικής μονάδας παρακολούθησης έργων σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα αποτελείται από βουλευτές, ειδικά στελέχη και επιστήμονες και θα έχει στόχο να υπάρχει «πλήρης εικόνα για τα έργα της περιφερειακής ανάπτυξης».

ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
«Φουσκώνει» με τα γκάλοπ

Τα ευρήματα των καινούριων γκάλοπ που διεξάγονται αυτό το διάστημα σπεύδει να αξιοποιήσει ο Δ. Αβραμόπουλος, προκειμένου να φουσκώσει με «φρέσκο αέρα» τα πανιά του κόμματός του. Ο αρχηγός του ΚΕΠ φροντίζει να διοχετευτεί προς τα ΜΜΕ ότι αισθάνεται ικανοποιημένος από τα ποσοστά μεταξύ 15-17% που του δίνουν τα γκάλοπ, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα ποσοστά αυτά είναι απλώς... «μια καλή βάση»(!) που μπορεί να διευρυνθεί αν δοθεί έμφαση στη νεολαία, στην περιφέρεια και τους αναξιοπαθούντες!

Συνεργάτες του δημάρχου υποστηρίζουν ότι από τα γκάλοπ επιβεβαιώνεται πως το νέο κόμμα κερδίζει εξίσου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ η νεολαία θεωρείται προνομιακός χώρος γιατί, όπως λένε, η αποδοχή του κόμματος είναι της τάξης του 35%. Επίσης, ισχυρίζονται ότι το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών συναντά μεγάλη αποδοχή στην περιφέρεια και ειδικά σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Θράκη, ενώ προβληματικές εμφανίζονται η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία.

Οσον αφορά τα οικονομικά του κόμματός του, ο Δ. Αβραμόπουλος επιχειρεί να περάσει στην «αντεπίθεση» και στο πλαίσιο αυτό καθαγιάζει και επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» την ενίσχυσή του από ισχυρούς επιχειρηματίες. Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της «ευγενικής προσφοράς» του ελικοπτέρου από τον εφοπλιστή Λιβανό για τις μετακινήσεις του, ο δήμαρχος φέρεται να είπε ότι «ήταν ένα σωστό μήνυμα. Οποιος θέλει να προσφέρει θα το κάνει υπό τον όρο ότι θα δημοσιοποιείται το όνομά του». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να δέχεται προσφορές από επιχειρηματίες με εθνική προσφορά που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο»! Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επιχείρησε να πείσει ότι το δάνειο των 100 εκατ. δρχ. που ζητά από την Εθνική Τράπεζα είναι αρκετό και γι' αυτό δε δίστασε να ισχυριστεί ότι το ύψος της χρηματοδότησης προς τα κόμματα είναι πολύ υψηλό και επιπλέον δεν το διαχειρίζονται καλά! «Ανετα θα μπορούσε να αντεπεξέλθει ένα μεγάλο κόμμα με 1,5 δισ. δρχ.», αποφάνθηκε.

Πάντως, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει τις προνομιακές σχέσεις του με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και γι' αυτό βράβευσε χτες τον Γ. Βασιλόπουλο (σούπερ μάρκετ) και τον Κ. Καίσαρη (κοσμήματα) ως χορηγούς του δημοτικού Κέντρου Υποδοχής Αστέγων.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας, με την επέμβαση των ξένων δυνάμεων για τη διάλυσή της, που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή.
  • Στις 19.00 στις «Αθλητικές συναντήσεις» τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση για την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, στα πλαίσια της εφαρμογής του τρομονόμου.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας» μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Χρήστο Φερεντίνο. «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δ. Χατζή, «Το άρωμα» του Π. Ζίσκιντ, «Τον Παρασκευά ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέρ και για άλλα πολλά.
Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

- Σε μια προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα, όπως ποιες ήταν οι αιτίες ανατροπής του σοσιαλισμού, ποιες οι συνέπειές της και αν παραμένει επίκαιρη η σοσιαλιστική προοπτική, η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, την Τετάρτη, 28/3, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της, Νεϊγύ και Πατησίων, με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Συνεστίαση διοργανώνει την Παρασκευή 23 Μάρτη η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο κέντρο «Αναμνήσεις» στην Αγία Κυριακή, με τη συμμετοχή λαϊκού μουσικού συγκροτήματος.

- Η ΚΟΒ Παιδείας 5ου Διαμερίσματος - Γκράβαςτου ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, σε μια βραδιά για συζήτηση και ψυχαγωγία, το Σάββατο, 24 Μάρτη, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Οι φίλες», Σεβαστουπόλεως 135, στους Αμπελόκηπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ