ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2001
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην τρομοκρατική δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη

Σήμερα στις 11 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά

Συγκέντρωση καταδίκης των τρομοκρατικών μέτρων της κυβέρνησης και της «τυφλής» Δικαιοσύνης, ενάντια στο συνδικαλιστή, πρόεδρο του Ναυτεργατικού Σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκη, διοργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της πόλης. Πρόκειται για μια τρομοκρατική - πολιτική δίωξη που στρέφεται ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα και συνολικά στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και οι εργαζόμενοι του Πειραιά δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσουν τέτοια σχέδια!

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών του Πειραιά στα δικαστήρια, όπου ο Γ. Μανουσογιαννάκης κατέθεσε προσφυγή κατά των περιοριστικών μέτρων που του επιβλήθηκαν (χρηματική ποινή 500.000 δραχμών, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά τη βδομάδα). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον κ. Φλέγκα, πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοδικών Πειραιά. Εκεί η αντιπροσωπεία κατήγγειλε για ακόμα μια φορά την πρωτοφανή ενέργεια κατά του συνδικαλιστή, ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ναυτεργατών από το «δουλεμπορικό» κύκλωμα του λιμανιού, διώχθηκε μετά από μήνυση, με ανυπόστατες κατηγορίες, που κατέθεσε ο ναυτικός πράκτορας Κωνσταντινίδης. Μάλιστα, ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τις κατηγορίες, αλλά τις διαψεύδει και δήλωσε ενόρκως ότι ο Κωνσταντινίδης υποσχέθηκε να του βρει δουλιά, αν κατέθετε εναντίον του Γ. Μανουσογιαννάκη!

Ο κ. Φλέγκας βέβαια άκουσε, αλλά προτίμησε να μην πάρει θέση!Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και ο Γ. Μανουσογιαννάκης ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται σήμερα, οπότε και στις 12 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία, να καταβάλουν τις 500.000 δραχμές εγγύηση. Δήλωσαν ότι πρόκειται για δίωξη που εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού, για να περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Παράσταση πραγματοποιήθηκε και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά κ. Φραγκιαδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εξετάζει το ζήτημα και ότι γίνεται προσπάθεια να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, προκειμένου να εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσε ο συνδικαλιστής.

Στο «πόδι» οι συνδικαλιστές

«Οργώνουν» την πόλη οι συνδικαλιστικές του Πειραιά, προκειμένου να ενημερώσουν κάθε γειτονιά και κάθε σπίτι για την τρομοκρατική - πολιτική δίωξη και να απευθύνουν το κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση. Με τη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά να πάρει μέρος στη σημερινή κινητοποίηση. Απαιτεί την άμεση άρση των όρων που επιβλήθηκαν στον Γ. Μανουσογιαννάκη και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, εντείνοντας την πάλη τους, με αποφασιστικότητα να περιφρουρήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

«Η κυβερνητική - κρατική τρομοκρατία ξαναχτυπά, αμφισβητώντας τα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, βάζοντας σε περιορισμό το συνδικαλιστή πρόεδρο του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Υπογραμμίζει ότι αυτή «η απόφαση έρχεται να νομιμοποιήσει την ασύδοτη δράση των εφοπλιστών και των δουλεμπόρων, επιδιώκει να κάμψει το ταξικό ασυμβίβαστο ναυτεργατικό κίνημα. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τις δημοκρατικές συνδικαλιστικές μας ελευθερίες».

Την άρση των περιοριστικών όρων απατεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον «τρομονόμο», που περιορίζει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για τα οποία ο λαός έχει δώσει πολύ αίμα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές καταγγέλλει τη δίωξη, «η οποία είναι φαστιστικής έμπνευσης και αποτελεί ένα δείγμα για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με την ψήφιση του "τρομονόμου" και του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων». Υπογραμμίζει δε ότι «η κυβέρνηση και όλοι αυτοί που στηρίζουν την αντεργατική, αυταρχική της πολιτική, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι και τα δικά τους αντεργατικά κατασκευάσματα θα βρεθούν στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, μαζί με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τα διατάγματα του Μεταξά, των άλλων δικτατόρων και των άλλων αντιδημοκρατικών κυβερνήσεων».

«Οι αγώνες που προβάλλουν σαν ηλιαχτίδα ελπίδας είναι στο μάτι του κυκλώνα. Το αεράκι θα γίνει βοριάς και ο ήλιος αντάρτης», δηλώνει σε καταγγελία του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και τονίζει ότι βρίσκεται στο μετερίζι αυτού του ωραίου άνισου αγώνα για τη νίκη της ελπίδας και του ανθρώπου.

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες, θύματα της ασύδοτης δράσης των μεσιτών και δουλεμπόρων, χαρακτηρίζει τη δίωξη με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μότορσιπ και Πορθμείων κοντινών αποστάσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ».

Την πολιτική, αυταρχική, αντισυνδικαλιστική - όπως χαρακτηρίζει - δίωξη, καταγγέλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Τσαγκαράδων Πάτρας. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και το ΣωματείοΕργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας.

«Η κυβέρνηση, και τα στηρίγματά της, ένα θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι με τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει, "σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες"», υπογραμμίζει σε καταγγελία της η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Τουρισμού - Επισιτισμού Πάτρας. Καταγγελία εξέδωσε και το ΣωματείοΙδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ροδόπης.

Καταγγελία για τη δίωξη την οποία θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική, εξέδωσε επίσης η Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ).

Σε απεργιακούς αγώνες οι δημοσιογράφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) αποφάσισε να προχωρήσει ο δημοσιογραφικός κόσμος σε απεργιακούς αγώνες, γιατί οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων αρνούνται να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα των δημοσιογράφων και κωλυσιεργούν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την απόφαση πήρε, χτες, σε συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως ομόθυμα ζήτησε το Μεικτό Συμβούλιο της Ενωσης προχτές. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ αποφάσισε και συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα την απεργιακή επιτροπή - το Μεικτό Συμβούλιο δηλαδή - για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση των επερχόμενων απεργιακών αγώνων. Μ' αυτόν το στόχο στη χτεσινή συνεδρίαση προτάθηκε και η έκδοση απεργιακής εφημερίδας από την Ενωση μαζί με άλλο υλικό για την εκλαΐκευση των αιτημάτων των δημοσιογραφων, αλλά και τη σωστή ενημέρωση των εργαζομένων. Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι η Ενωση Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ) αρνείται να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των δημοσιογράφων για την αναπλήρωση του εισοδήματος και τη θέσπιση επιδομάτων, όπως του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του πτυχίου, ενώ συσσωρεύονται υπερκέρδη (στους ιδιοκτήτες) και μετατρέπονται τα ΜΜΕ σε σούπερ μάρκετ... Τα περιθώρια ανοχής του κλάδου, τονίζεται, εξαντλήθηκαν. Ο μόνος δρόμος πλέον είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο χώρο. Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: Σε αυτήν τη μάχη της αξιοπρέπειας θα συναντήσουμε όλους τους φορείς της κοινωνίας, που απαιτούν πλουραλιστική πληροφόρηση και ουσιαστική ενημέρωση. Γιατί οι ουσιαστικές συμβάσεις είναι ο μόνος δρόμος για ελεύθερους δημοσιογράφους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Συνάντηση κομμάτων και κινημάτων

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, στέλεχος του ΚΚΕ, αναχώρησε για το Βερολίνο για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στη συνάντηση Ευρωπαϊκών Kομμάτων και Kινημάτων με θέμα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επεμβάσεις».

Η συνάντηση, που γίνεται με αφορμή τα δύο χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, φιλοξενείται από την «Εταιρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια» της Γερμανίας.

Η ίδια οργάνωση είχε διοργανώσει το 1999 με μεγάλη επιτυχία Διεθνές Δικαστήριο για την καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Σε Θεσσαλονίκη - Κιλκίς η Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

Σήμερα:

- Στις 12.00 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η κατάσταση στα Βαλκάνια και άλλες πολιτικές εξελίξεις». Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

- Στις 19.00 θα μιλήσει στην πόλη του Κιλκίς.

Αύριο Παρασκευή:

- Στις 10.00 θα χαιρετίσει τις εργασίες του ΑντιΝΑΤΟικού Βαλκανικού Κέντρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ