ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα παρουσιάζεται η έκδοση «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό»

Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα παρουσιαστεί στην σημερινή εκδήλωση
Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα παρουσιαστεί στην σημερινή εκδήλωση
Σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Αιγάλεω «Αλέξης Μινωτής» (Μπαρουτάδικο), πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», με τίτλο «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η έκδοση που παρουσιάζεται εντάσσεται στην πολύμορφη δραστηριότητα για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, με την επιμέλεια του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά. Αναδεικνύει μέσα από σπάνια υλικά, πλούσια στοιχεία και οπτικό υλικό, τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην πρώτη χώρα όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός. Οι τρεις ενότητες της έκδοσης αποτυπώνουν με εκλαϊκευτικό τρόπο τόσο το πώς έγινε δυνατό να υπάρξει αυτή η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και μάλιστα προς όφελος του σοβιετικού λαού, όσο και το τι περιλάμβανε σε μια σειρά τομείς, όπως: Στην εργασία, στην Υγεία και την Πρόνοια, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη θέση της γυναίκας, στην προστασία της μητρότητας, στη λαϊκή Παιδεία, στον πολιτισμό, τις διακοπές και την αναψυχή κ.λπ. Αποτυπώνεται επίσης η διεθνιστική προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης με τη μεγαλειώδη της νίκη επί του φασισμού, αλλά και με τη στήριξη της πάλης της εργατικής τάξης διεθνώς ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η πρώτη ενότητα διαφωτίζει την οικονομική βάση που έδωσε τη δυνατότητα για τα επιτεύγματα που κατάφερε η εργατική τάξη: «Νόμος, κίνητρο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό όπου είναι το κέρδος των καπιταλιστών. Η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης, στη συμμετοχή των εργαζομένων. Στο βαθμό που τα προβλήματα ανάπτυξης στους τρεις αυτούς άξονες επιλύονταν σωστά, αναπτυσσόταν η σοσιαλιστική οικονομία και η λαϊκή ευημερία με πρωτοφανείς ρυθμούς».

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάπτυξη της σοβιετικής παραγωγής, που κατάφερε να συγκρίνεται σε μόλις λίγες δεκαετίες με τις πιο προηγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως των ΗΠΑ. Οπως σημειώνεται μάλιστα στην εισαγωγή της έκδοσης: «Αξιολογούμε τις κατακτήσεις παίρνοντας υπόψη και από ποιο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων ξεκίνησε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Ρωσία, που ήταν πολύ κάτω από αυτό των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών το 1917. Η απόσταση που κάλυψε η εργατική εξουσία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ήταν τεράστια, και μάλιστα σε μια χώρα με τεράστιες καταστροφές από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιμπεριαλιστική επέμβαση 19 χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, και τον εμφύλιο μετά την Επανάσταση, από τη συνεχή πίεση στη συνέχεια της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, αλλά και τις καταστροφές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που την εξανάγκασε σε τεράστιες πολεμικές δαπάνες για να αντιμετωπίσει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. (...) Η σύγκριση ανάμεσα στο σοσιαλισμό και στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει έξω από τη συγκεκριμένη ιστορική πραγματικότητα μέσα στην οποία εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν».

Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε και παρουσιάζεται σήμερα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, για πρωτοπόρους εργαζόμενους στην υπόθεση της επιθετικής υπεράσπισης της πρώτης προσπάθειας της εργατικής τάξης να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κάθε σελίδα, κάθε κεφάλαιο και κάθε στοιχείο που περιέχει αποτελεί απάντηση στη συκοφαντία που εδώ και δεκαετίες οι απολογητές του καπιταλισμού, αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, εξαπολύουν στο σοσιαλισμό. Με τη μελέτη της έκδοσης λοιπόν, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες αποκτούν κι άλλα εφόδια στην καθημερινή σκληρή αντιπαράθεση, στην προσπάθεια να αναζωογονηθεί η εργατική - λαϊκή πάλη με προοπτική την κατάκτηση της εξουσίας, για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., στη Μεταμόρφωση, στο Ανοιχτό Θεατράκι - Σκεπαστό Αττικής Οδού, η ΚΟ Μεταμόρφωσης καλεί σε εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.

-- Στις 8 μ.μ., στο Κερατσίνι, στα γραφεία του Κόμματος (Ξάνθου 41 & Τσαλδάρη), προβάλλεται η ταινία «Οκτώβρης».

-- Στις 8 μ.μ., στη Δραπετσώνα, στα γραφεία της ΚΟΒ (Πόντου 46), θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα».

-- Στις 8 μ.μ., στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση: Τα συμπεράσματα από την πείρα των μπολσεβίκων προς τη νίκη, βάσει των συλλογικών εκδόσεων του Κόμματος». Θα μιλήσει ο Βασίλης Μπίζας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», προβάλλεται η ταινία «Ο Λένιν τον Οκτώβρη».

Την Παρασκευή 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», προβάλλεται η ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα».

Στο 19ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει, την Παρασκευή 14 Ιούλη και ώρα 6 μ.μ., στην τελετή έναρξης του 19ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, στην «Παναγία Σουμελά», στα υψώματα του Βερμίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ