ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Και αυτήν τη βδομάδα στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Για ακόμα μια βδομάδα, έως τις 20 Ιούλη, συνεχίζεται η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Κώστα Σταματόπουλο και είναι γυρισμένο από κινηματογραφική ομάδα που συστήθηκε γι' αυτόν το σκοπό.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται αποκλειστικά στους κινηματογράφους «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» και «STUDIO». Οι ώρες προβολών για το «STUDIO new star art cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33) είναι καθημερινά στις 19.00 και τις 21.00 και για το «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» (Ιουλιανού 42) είναι καθημερινά στις 18.30.

Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία που αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.

Κινηματογραφική ομάδα: Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού και Γιάννης Μαρούδας. Κείμενα - Ερευνα: Παύλος Ρούφας, Θανάσης Λεκάτης. Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μίλτος Δημουλής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Μόσχοβος, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστόφορος Γιακουμέλος. Μουσική: Γιώργος Καλτσούνης.

Η είσοδος για άτομα κάτω των 17 και άνω των 65 χρόνων θα είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες ή για οργανωμένα γκρουπ στο τηλέφωνο 210.8220.008.

Ακόμα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» στις 20.30, προβάλλεται η μοναδική σωζόμενη ταινία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Η δεσποινίδα και ο αλήτης». Γυρίστηκε στην Αγ. Πετρούπολη, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, μέσα σε δύο βδομάδες. Μία ταινία - ποίημα αφιερωμένη στην Λίλια Μπρικ, την μούσα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και της Ρώσικης Πρωτοπορίας. Βασίστηκε στο διήγημα του Ιταλού συγγραφέα, Εντμόντο ντε Αμίτσις, τo 1895, «Η δασκάλα των εργατών». Προσαρμοσμένη στο σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας του 1918, αποτελεί ένα μικρό, ντελικάτο ερωτικό ποίημα. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του μεγάλου πολύπτυχου αφιερώματος που διοργανώνει η NEW STAR «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και κινηματογράφος, επιστροφή στο μέλλον», αλλά και τη συμπλήρωση 124 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και δημιουργού Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, 19 Ιούλη 1893.

Μαζί θα προβάλλεται με το ίδιο εισιτήριο και «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Τζίγκα Βερτόφ.

Συνεχίζουν την περιοδεία οι «Επτά επί Θήβας»

Για δεύτερη χρονιά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου, «Επτά επί Θήβας», που αφηγείται τη σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα.

Η παράσταση περιοδεύει ανά την Ελλάδα και το πρόγραμμα των περιοδειών για τον Ιούλη είναι το εξής: Πέμπτη 20 Ιούλη - Ορεστιάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο Ορεστιάδας, Σάββατο 22 Ιούλη - Καβάλα, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Παρασκευή 28 Ιούλη - Δωδώνη, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και Κυριακή 30 Ιούλη - Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας.

Ενα δυνατό έργο που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συχνά. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει το ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ - Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Αγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Η υπόθεση του έργου:

Μετά την αποκάλυψη των φριχτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Αργους Αδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη...

«Τροβατόρε» στο Ηρώδειο

Η δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (21, 23, 25, 27 Ιούλη 2017), είναι η δημοφιλέστατη όπερα «Ιλ Τροβατόρε», μία από τις σημαντικότερες του Τζουζέπε Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Στέφανο Πόντα.

Ο «Τροβαδούρος» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1853 στη Ρώμη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Οι επευφημίες ήταν τόσο έντονες, ώστε να επαναληφθεί ολόκληρη η τελική σκηνή του έργου.

Το εύρος των μουσικών, μορφολογικών και εκφραστικών μέσων που χρησιμοποιεί στον «Τροβατόρε» ο Βέρντι δεν έχει προηγούμενο. Αριες, ντουέτα, κουαρτέτα, χορωδιακά, αφηγηματικές σκηνές, σκηνές με χαρακτήρα εκκλησιαστικής μουσικής, δραματικοί μονόλογοι, όλα επιστρατεύονται και συνταιριάζονται σε μια σπουδαία όπερα. Ισως το διασημότερο μέρος του έργου είναι το «χορωδιακό των Τσιγγάνων», με το οποίο ξεκινά η Β' Πράξη, όπου το ρυθμό κρατούν χτυπήματα σφυριών σε αμόνια. Μέσα από τον ρεαλιστικό και ακατέργαστο αυτό ήχο, ο Βέρντι μεταφέρει με τη μέγιστη οικονομία και αμεσότητα στον ακροατή τα βασικά χαρακτηριστικά των Τσιγγάνων πρωταγωνιστών.

Η υπόθεση, γεμάτη απρόσμενες ανατροπές, μιλάει για δύο αδέλφια, τα οποία δεν γνωρίζουν τη συγγένειά τους και εμφανίζονται ερωτευμένα με την ίδια γυναίκα. Πρόσωπο - κλειδί είναι μία Τσιγγάνα, που έριξε στη φωτιά ένα παιδί προκειμένου να εκδικηθεί τον άδικο θάνατο της μητέρας της: Από λάθος ήταν το δικό της.

Στην παραγωγή της ΕΛΣ συμμετέχουν μερικοί από τους κορυφαίους ερμηνευτές παγκοσμίως, όπως οι Βάλτερ Φρακάρο, Τσέλια Κοστέα, Γελένα Μανίστινα, Δημήτρης Πλατανιάς, Δημήτρης Τηλιακός, Τάσος Αποστόλου.

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Ο Σταυρός του Νότου ταξιδεύει στην Καβάλα

Panorama Press

Με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία, το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» παρουσιάζεται σήμερα, στις 21.30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του, Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκυς Παναγιωτοπούλου.

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών, μουσικών επί σκηνής. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού, καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ενα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής συμπράττουν με την Ρίτα Αντωνοπούλου,τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδηπου, ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Ολοκληρώνονται οι «Μέρες Μουσικής» του Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιούλη, στο Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στις 9.30 μ.μ., οι «Μέρες Μουσικής» του Δημοτικού Ωδείου, που εντάσσονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2017 και γεμίζουν με τη μαγεία της μουσικής τις καλοκαιρινές βραδιές μας. Τις «Μέρες Μουσικής» θα κλείσουν οι Μουσικοί της Ορχήστρας Πατρών, που θα ερμηνεύσουν έργα των Μπραμς και Τσαϊκόφσκι. Συμμετέχουν: Γ. Μαυρίδης - Μ. Σαφάροβα - Βλ. Ιβανώφ - Γ. Τοκάρεβ - Αλλα Σελαλμαζίδη - Ν. Μαυρίδης (βιολί), Ρ. Σμαγκούλοβ - Σβ. Χμούροβα (βιόλα), Γ. Μπεσσόνοβ - Ν. Κομισάροβ (βιολοντσέλο) και Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ