ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Νερό: εμπορεύσιμο είδος εν ανεπαρκεία

Η έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων στη χώρα μας, επισημάνθηκε από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε χτεσινή ημερίδα της ΕΥΔΑΠ

Η επισήμανση από πλευράς επιστημόνων ότι το νερό από φυσικό είδος «εν αφθονία» μετατράπηκε τα τελευταία έτη σε εμπορικό είδος «εν ανεπαρκεία», χαρακτήρισε τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε - με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού - η ΕΥΔΑΠ, με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων και την ποιότητα του νερού. Η εξαγγελία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Ν. Αλευρά, για τη λειτουργία εντός του 2001 του υδροδοτικού έργου του Ευήνου το οποίο «θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα υδροδότησης της Πρωτεύουσας έως το 2030», δεν μπόρεσε να επισκιάσει την έλλειψη ολοκληρωμένης και ορθολογικής πολιτικής νερού.

Χαρακτηριστική, ήταν η τοποθέτηση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε: «Η αναντιστοιχία διοικητικής διαίρεσης και υδατικών διαμερισμάτων και η πολυδιάσπαση των σχετικών με τους υδατικούς πόρους αρμοδιοτήτων χωρίς συντονισμό και με ανταγωνιστικές δραστηριότητες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχουν το προφανές αποτέλεσμα μιας περιστασιακής και μη ορθολογικής διαχείρισης. Επτά υπουργεία (Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Διοίκησης, Ανάπτυξης, Γεωργίας ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας) πολυάριθμοι Δημόσιοι Οργανισμοί, Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα μελετούν, αξιοποιούν και διαχειρίζονται τους υδατικούς μας πόρους χωρίς συντονιστικό θεσμικό πλαίσιο. Η κατασπατάληση χρηματικών, αλλά και υδατικών πόρων έρχεται ως φυσική συνέχεια της καταστρατήγησης κάθε έννοιας συνολικής και ολοκληρωμένης, ανά υδρολογική ενότητα, διαχείρισης». Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης των υδατικών πόρων, ο πρύτανης του ΕΜΠ είπε: «Η Ελλάδα σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιεί ή έχει υπό αξιοποίηση για ηλεκτροπαραγωγή μόνο το 1/4 του οικονομικά εκμεταλλεύσιμου υδροδυναμικού της. Επομένως η χώρα μας διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα υδατικών ενεργειακών πηγών, για την αξιοποίηση των οποίων υπάρχει η τεχνογνωσία και κατασκευαστική υποδομή. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα έχουν πολλαπλή χρήση και οικονομική ωφέλεια, ενώ τα μικρά μπορούν να αξιοποιήσουν ένα 20% επιπλέον του εκμεταλλεύσιμου υδροδυναμικού από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα.

«Βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα»

Ο Γ. Μυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Το πρόβλημα του νερού είναι πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό, είναι μια υπόθεση σύνθετη, που εμπλέκει εκτός από φυσικές και τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης του νερού αντανακλά περισσότερο έλλειμμα πολιτικής και λιγότερο το έλλειμμα αυτού καθ' αυτού του νερού. Το έλλειμμα αυτής της πολιτικής τεκμηριώνεται από την αποσπασματική αντιμετώπιση και ασυντόνιστη διαχείριση του νερού, την απουσία οργάνωσης και σχεδιασμού, αλλά και την αντιμετώπιση του φυσικού αυτού πόρου καθαρά ανθρωποκεντρικά, αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας την περιβαλλοντική του διάσταση».

Σημαντικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο ακαδημαϊκός Στ. Μπουροδήμος: «Το 1/3 και πλέον του πληθυσμού της Γης - άνω των δύο δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας, ζουν σήμερα σε διατροφική στάθμη πολύ χαμηλή, χαμηλότερη του επιπέδου πείνας και φτώχειας, όταν δεν πένονται κατά τρόπο απειλητικό της ζωής των. Πένονται και διψούν. Η έλλειψη νερού στις ίδιες χώρες οξύνει θανάσιμα το πρόβλημα. Εκτιμάται ότι περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με τη ρύπανση του νερού. Οι οικιακές ανάγκες και χρήσεις σε πλανητική κλίμακα ακολουθούν μια παντελώς ανομοιόμορφη, άνιση και άδικη πορεία κατανάλωσης νερού, που από φυσικό αγαθό εν αφθονία γίνεται είδος εμπορικού προϊόντος εν ανεπαρκεία. Αναφερόμενος σε στοιχεία για τον ελληνικό χώρο, επισήμανε: «Η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει πως το υδρολογικό έτος 1999-2000 οι εισροές υδάτων στους ταμιευτήρες ήταν 513 εκατ. μέτρα περίπου, δηλαδή 340 εκατ. κυβικά μέτρα λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, μια άκρως ανησυχητική μείωση των φυσικών εισροών. Απαιτείται προς τούτο (για να μην πούμε πάλι το νερό νεράκι) ανάπτυξη ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς, απωλειών και ζήτησης του νερού».

Στη χτεσινή ημερίδα μίλησαν ακόμη ο Δ. Κουτσογιάννης επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, ο Δ. Ασημακόπουλος αναπλ. καθηγητής ΕΜΠ, ο Ανδ. Ανδρεαδάκης καθηγητής ΕΜΠ, ο Θ. Κουιμτζής καθηγητής ΑΠΘ, ο Μ. Σκούλος αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σ. Γρηγορόπουλος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας, ο Χρ. Καρόπουλος διευθυντής υδροληψίας ΕΥΔΑΠ, ο Φ. Τζουμέρκας στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, ο Malin Falkenmark από το Διεθνές Ινστιτούτο Νερού στη Στοκχόλμη, ο Vladimir Tausanovic σύμβουλος της Εταιρίας Υδρευσης Βελιγραδίου, o Atanas Paskalev πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Νερού Βουλγαρίας, ο Γ. Σωκράτους μηχανικός υπουργείου Γεωργίας Κύπρου και ο Teodor Conevski από το Ιδρυμα Νερού της ΠΓΔΜ.

Μετά τις επισημάνεις των επιστημόνων η ημερίδα έκλεισε με τις απονομές βραβείων σε πρόσωπα και φορείς που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ με θέμα τη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ταυτισμένη με την εμπορευματοποίηση η ΔΟΕ

Οτι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει ταυτίσει την ύπαρξη των Ολυμπιακών Αγώνων με τα δισεκατομμύρια που δίνουν και παίρνουν από αυτούς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες και ο διευθυντής Μάρκετινγκ της Επιτροπής Μάικλ Πέιν, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, για τις δράσεις των «Αθανάτων» στο θέμα των χορηγιών.

Ο Μ. Πέιν παραδέχτηκε πως αν δεν υπήρχαν τα χορηγικά προγράμματα της ΔΟΕ και η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα σχετικά προγράμματα (σ.σ. δηλαδή η εμπορευματοποίηση) δε θα υπήρχαν Ολυμπιακοί Αγώνες! Δε θα μπορούσε λοιπόν να κάνει τίποτα άλλο, από το να απονείμει τα εύσημα στην «Αθήνα 2004» επειδή προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του χορηγικού της προγράμματος.

Οταν όμως το θέμα της εμπορευματοποίησης τέθηκε (με σχετική ερώτηση) με το... όνομά του, το στέλεχος της ΔΟΕ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Θα περιορίσουμε τους χορηγούς και θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε μακροχρόνιες συμφωνίες με τις εταιρίες», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλετε θα δεχτούμε τις ευθύνες μας». Παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν - στην περίπτωση της Ατλάντα - παρουσιάστηκαν φαινόμενα έντονης εμπορευματοποίησης που «κατέστρεψαν την εικόνα της πόλης», ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα γενικότερα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Βέβαια, όσα είχαν γίνει στην Ατλάντα (σ.σ. πώληση της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας σε εταιρίες - χορηγούς) και τα οποία επικαλέστηκε και ο Μ. Πέιν, αποτελούσαν το αποκορύφωμα της εμπορευματοποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εμπορευματοποίηση σε μικρότερη κλίμακα «αθωώνει» τη ΔΟΕ. Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την επιρροή που έχουν οι πολυεθνικές στις αποφάσεις της ΔΟΕ (επιλογή διοργανώτριας πόλης, ντόπινγκ κ.ά.), ο Μ. Πέιν αρνήθηκε αυτό το ενδεχόμενο. Είπε ότι «η ΔΟΕ λειτουργεί ευλαβικά σε αυτό το θέμα. Ακούγονται πολλά, συμπλήρωσε, για την ανάθεση των αγώνων του 2008, ωστόσο οι συμβάσεις με τις εταιρίες - χορηγούς και με τα τηλεοπτικά δίκτυα για αυτούς τους αγώνες, έχουν υπογραφεί και άρα δεν τίθεται θέμα». Και κατέληξε: «φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει επιρροή σε αυτά τα ζητήματα».

Ακόμα, ο Μ. Πέιν ξεκαθάρισε για το θέμα των χορηγών της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ότι «υπάρχει μια μοναδική στρατηγική μάρκετινγκ στη ΔΟΕ», εννοώντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν άλλοι χορηγοί πλην των επίσημων χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τα άλλα, το στέλεχος της ΔΟΕ ανέφερε πως το χορηγικό πρόγραμμα της «Αθήνα 2004» έχει καλυφθεί κατά 75-80%, ότι «η ΔΟΕ έχει υπολογίσει να εισπράξει το ποσό των 430 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2004 από χορηγίες» και πως μέσω του Ιντερνετ θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εισιτηρίων της Αθήνας (για τους αγώνες του Σολτ Λέικ πουλήθηκε το 94% των εισιτηρίων, ενώ για το Σίδνεϊ το 12%).

ΓΑΛΑΤΣΙ
Συζήτηση για το περιβάλλον

Ανοιχτή συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, τη χωροθέτηση του γυμναστηρίου πινγκ - πογκ για την Ολυμπιάδα του 2004 και τα προγραμματιζόμενα κυκλοφοριακά έργα, συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη τέσσερις Δημοτικές Κινήσεις του Γαλατσίου.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. την Τρίτη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, με συνδιοργανωτές τη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» (ΔΑΚ), την Κίνηση «ΣΥΝ Πολίτες» και τη «Δημοκρατική Ενότητα και Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γαλατσίου».

«ΑΘΗΝΑ 2004»
Συνεργασία για αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Συνεργασία με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα προανήγγειλε χτες η «Αθήνα 2004». Ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Πυργιώτης συναντήθηκε με τον Ισπανό και συζητήθηκαν «αρκετές ιδέες», όπως ενημερώνει δελτίο Τύπου της εταιρίας. Μεταξύ των ιδεών είναι: αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στον διπλό σταθμό του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα Αμαρουσίου, ο «θόλος» που θα κατασκευαστεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, αρχιτεκτονικές συνθέσεις στο Φαληρικό Δέλτα - σε συνδυασμό με τις δύο μεγάλες λεωφόρους Συγγρού και Ποσειδώνος, έργα ανάπλασης της φαληρικής ακτής κ.ά.

Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξει συστηματική ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πληροφοριών και στα τέλη Απριλίου θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο της συνεργασίας με την «Αθήνα 2004».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ