ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Αλκηστη» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιούλη, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η Αλκηστη είναι το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.) και προκάλεσε ατελείωτες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων.

Το Εθν. Θέατρο προσφέρει 1.000 εισιτήρια ανά μέρα στην τιμή των 16 ευρώ στο άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά μέρα στην τιμή των 26 ευρώ στο κάτω διάζωμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στα πούλμαν τους θεατές θα συνοδεύουν θεατρολόγοι, οι οποίοι θα τους παρέχουν στοιχεία για τον συγγραφέα και την εποχή του, για το έργο, το είδος και την παράσταση. Η διάθεση των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται στο κεντρικό ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Τρίτη έως Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. - 3 μ.μ., Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) μέχρι τις 26 Ιούλη.

«Ο Απόλλωνας, τιμωρημένος από τον Δία, αναγκάστηκε να υπηρετήσει σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, Αδμητο. Ως αντάλλαγμα για τη φιλόξενη και ευγενική συμπεριφορά του βασιλιά, ο θεός τού χάρισε το μοναδικό προνόμιο να ξεφύγει από τον πρόωρο θάνατο, αρκεί κάποιος άλλος να πεθάνει αντί γι' αυτόν με τη θέλησή του.

Οι ηλικιωμένοι γονείς του αρνούνται να τον υποκαταστήσουν στον Αδη. Η μόνη που δέχεται να πεθάνει στη θέση του είναι η γυναίκα του, η Αλκηστη.

Το νεκρό της σώμα είναι ακόμα άταφο, όταν η αναπάντεχη επίσκεψη του Ηρακλή αλλάζει τα δεδομένα. Ο Αδμητος κρύβει το βαρύ πένθος από τον φίλο του και τον φιλοξενεί στο παλάτι. Ο Ηρακλής, χωρίς να γνωρίζει τη συμφορά που βαραίνει το σπίτι, πίνει και γλεντά, εξοργίζοντας με την προκλητική συμπεριφορά του τον υπηρέτη που του αποκαλύπτει τον θάνατο της Αλκηστης. Ντροπιασμένος ο ήρωας αποφασίζει να πράξει το αδύνατο: Να φέρει πίσω τη νεκρή από το σκοτεινό βασίλειο του Αδη. Επιστρέφοντας από εκεί, παραδίδει στον Αδμητο την πεπλοφορεμένη γυναίκα που συνοδεύει. Οταν το πέπλο σηκωθεί, ο Αδμητος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουβό αίνιγμα.

Η συνύπαρξη τραγικών και κωμικών στοιχείων στο έργο, καθώς και το αινιγματικό τέλος του, προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων, δίνοντας αφορμή στον συγγραφέα του "Αθηναϊκού Διαφωτισμού" να θίξει διαχρονικά ζητήματα: Ποιος αξίζει περισσότερο να ζήσει, ποιος να πεθάνει, και για ποιο λόγο; Μπορεί η πραγματικότητα του θανάτου να ανατραπεί χωρίς συνέπειες;

Το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (20/10/1940 - 24/1/2017)».

Συντελεστές της παράστασης: Κώστας Τοπούζης (μετάφραση), Κατερίνα Ευαγγελάτου (σκηνοθεσία - επεξεργασία μετάφρασης), Εύα Μανιδάκη (σκηνικά), Βασιλική Σύρμα (κοστούμια), Πατρίσια Απέργη (κίνηση), Γιώργος Πούλιος (μουσική σύνθεση), Σίμος Σαρκετζής (φωτισμοί), Μελίνα Παιονίδου (μουσική διδασκαλία).

Διανομή ρόλων: Κώστας Βασαρδάνης (Απόλλων), Σωτήρης Τσακομίδης (Θάνατος), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αλκηστη), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Αδμητος), Δημήτρης Παπανικολάου (Ηρακλής), Γιάννης Φέρτης (Φέρης).

Τα Μπαλέτα Μπολσόι σε τρεις μοναδικές παραστάσεις

Ο Λαβρόφσκι στη σκηνή
Ο Λαβρόφσκι στη σκηνή
Τα Μπαλέτα Μπολσόι γιορτάζουν τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι, με τον Ιβάν Βασίλιεφ και τους Ιγκόρ Τσβίρκο, Νίνα Καπτσόβα, Μαρία Βινογράντοβα, σε μια ξεχωριστή παράσταση στο Ηρώδειο την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη και στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη. Μία επετειακή παράσταση - αφιέρωμα των διάσημων μπαλέτων Μπολσόι για τα 75 χρόνια του ζωντανού θρύλου, του μεγάλου χορευτή και χορογράφου Μιχαήλ Λαβρόφσκι, που ανεβαίνει κι αυτός ξανά στη σκηνή, συμπρωταγωνιστώντας με τον κορυφαίο χορευτή του κόσμου σήμερα, τον Ιβάν Βασίλιεφ.

Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής τόσο του Θεάτρου Στανισλάφσκι, όσο και της Ακαδημίας Χορού της Μόσχας. Ως σολίστας χόρεψε όλους τους πρώτους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου υπό την καθοδήγηση των μεγαλύτερων χορογράφων, ενώ ως χορογράφος δημιούργησε δικά του αριστουργηματικά έργα και καθοδήγησε τους διασημότερους πρωταγωνιστές.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη:

Στο πρώτο το κοινό θα απολαύσει την περίφημη χορογραφία του Λαβρόφσκι «Καζανόβας».

Στο δεύτερο θα δούμε το περίφημο «Νιζίνσκι», όπου επίσης συνυπάρχουν αποσπάσματα από παραστάσεις που χορογράφησε ο Λαβρόφσκι, όπως η «Ρωσίδα Μπαλαρίνα», αλλά και χόρεψε ο ίδιος, φυσικά με το αντάτζιο από τον «Σπάρτακο» και από τον «Δον Κιχώτη» σε περίοπτη θέση, αφού είναι δύο μπαλέτα στα οποία μεγαλούργησε.

Και τέλος, τα Μπολσόι θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη ένα κομμάτι από την όπερα - μπαλέτο ΑΜΟΚ, που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το 2018 σε σκηνοθεσία και χορογραφία πάντα του Λαβρόφσκι.

Η Νατάσσα Μποφίλιου ταξιδεύει με τη «Βαβέλ 2»

Με την παράσταση «Βαβέλ 2 Summer Edition» ταξιδεύει μέσα στο καλοκαίρι η Νατάσσα Μποφίλιου, μαζί με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.

Η «Βαβέλ 2», βασισμένη στην 5η δισκογραφική συνάντηση της Νατάσσας Μποφίλιου με τον Θ. Καραμουρατίδη και τον Γ. Ευαγγελάτο, ανανεώνει τον ήχο και το ύφος της και μετά τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις του χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρχίζει το καλοκαιρινό της ταξίδι με πάθος, ένταση και παλμό. Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια παράσταση υψηλής αισθητικής, με τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά και απρόσμενα περάσματα σε αγαπημένες στιγμές από το παρελθόν. Οι εικόνες, τα αισθήματα, οι αφορμές που δίνουν υπόσταση στα τραγούδια τους.

Μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Αρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή), Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο ηλεκτρικό και κοντραμπάσο), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο - σαξόφωνο), Nίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο).

Την Κυριακή 23 Ιούλη, η Nατάσσα Μποφίλιου εμφανίζεται στο Λύκειο Φηρών στη Σαντορίνη. Την Τετάρτη 26 Ιούλη, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Αρκαλοχωρίου Κρήτης. Την Πέμπτη 27 Ιούλη, στον Εκθεσιακό χώρο των Βώρων Ηρακλείου Κρήτης.

Ξεχωριστές συναυλίες στην Πάτρα

Με δύο ξεχωριστές συναυλίες, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιούλη, στο Αίθριο του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το World Music Festival φιλοδοξεί να αφήσει και φέτος το δικό του ξεχωριστό και ιδιαίτερο στίγμα στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., η αυλαία ανοίγει με τη συναυλία των Modal 4, οι οποίοι επιχειρούν να συνδέσουν το μελωδικό λόγο των μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου με μια αρμονική - συγχορδία πρακτική. Πρόκειται για μια συναυλία που χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι το ευρύ φάσμα διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, από την κλασική αρμονία, τη jazz, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου μέχρι τη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Στη συγκεκριμένη μουσική σύμπραξη, τους παραπάνω ρόλους διαδραματίζουν ο Ευγένιος Βούλγαρης παίζοντας yayli tanbur, ένα από τα κατ' εξοχήν αντιπροσωπευτικά όργανα της κωνσταντινουπολίτικης μουσικής παράδοσης, ο Θάνος Γκουντάνος, παίζοντας άταστη κιθάρα, ο Παύλος Σπυρόπουλος στο κοντραμπάσο και ο Δημήτρης Τασούδης στα τύμπανα.

Τη δεύτερη μέρα, ανταμώνουν τρεις από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσικούς, Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι, τραγούδι), Γιώτης Κιουρτζόγλου (ηλεκτρονικό μπάσο) και ο Βαγγέλης Καρίπης (τύμπανα, κρουστά), συμπράττουν επί σκηνής ως τρίο και αναμένεται να μας καταπλήξουν για μια ακόμη φορά. Ο καθένας θεωρείται κορυφαίος στο είδος του, με διεθνή αναγνώριση.

Τέσσερα παραμύθια... με άλλη ματιά

Η Παιδική Σκηνή του θεάτρου «Μπρόντγουαιη» παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Περάματος, τέσσερα παραμύθια (τον Παπουτσωμένο γάτο, την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα και τα Τρία Γουρουνάκια), ιδωμένα όμως από μια ταξική ματιά. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Πλατάκη. Στο ρόλο της γιαγιάς η Τιτίκα Σαριγκούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ