ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει να πείσει το λαό για τα «οφέλη» της ανάκαμψης του κεφαλαίου

Το «αφήγημα» της δυναμικής ανάκαμψης του κεφαλαίου, που τάχα θα σημάνει το «τέλος της επιτροπείας» για το λαό, επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Το «αφήγημα» της δυναμικής ανάκαμψης του κεφαλαίου, που τάχα θα σημάνει το «τέλος της επιτροπείας» για το λαό, επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την εικόνα της επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της επικείμενης «εξόδου στις αγορές», μέσα από σειρά πρωτοβουλιών ενταγμένων στην προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η αλλαγή σελίδας στην οικονομία αλλά και μέσα απ' τις κομματικές διαδικασίες, καθώς ο κομματικός μηχανισμός καλείται να συμβάλει στην αναπαραγωγή αυταπατών στο λαό για αλλαγές προς όφελός του που δήθεν επίκεινται.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο, σήμερα συνεδριάζουν το Υπουργικό Συμβούλιο και η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο Αναπτυξιακό Συνέδριο, στη Λαμία αυτή τη φορά, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές που θα «επισφραγίσει» το κυβερνητικό αφήγημα.

Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε χτες (ρ/σ «Στο Κόκκινο»): «Το "δεν προαναγγέλλονται οι έξοδοι στις αγορές" δεν είναι κανόνας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προαναγγέλλονται, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες δεν προαναγγέλλονται».

Μάλιστα, συνέδεσε την επάνοδο στις αγορές για νέα δάνεια με το «τέλος της επιτροπείας», όταν στην πραγματικότητα ο λαός θα είναι σε μόνιμη «επιτροπεία» για να πιάνονται οι στόχοι του κεφαλαίου, προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολύ κρίσιμη η έξοδος στις αγορές. Οταν γίνει, να είναι πλήρως προετοιμασμένη και ζυγισμένη, ώστε να οδηγήσει στη βέλτιστη δυνατή θέση της χώρας, αλλά και να αποτελεί και τη βέλτιστη δυνατή κίνηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα. Επομένως, η απόφαση της κυβέρνησης δεν εξαρτάται ούτε από τις συμβουλές των οικονομολόγων, ούτε από τις φημολογίες των δημοσιολόγων και των δημοσιογράφων, ούτε από παραινέσεις οποιουδήποτε γενικώς ασχολείται με τα ζητήματα αυτά. Εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την έξοδο στις αγορές, όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο».

Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για «μια δυναμική τάση ανάκαμψης» την οποία η κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει να ενισχύσει, για να περάσει μετά σε «βαθύτερες μεταρρυθμιστικές τομές» όπως είπε, εξαγγέλλοντας επί της ουσίας κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως υπαγορεύει ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα «σέρβιρε» αυταπάτες περί ταυτόχρονης «ανοικοδόμησης του κοινωνικού κράτους (...) με μακρόπνοες και θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι τα νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (...) με καθημερινές παρεμβάσεις σε μικρά ζητήματα, που επηρεάζουν όμως σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων».

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τη σύμπλευσή τους στα κρίσιμα για το κεφάλαιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση με τη δουλειά της «αφαίρεσε το χαλί» κάτω από τα πόδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης! «...Εχει επιλέξει να φύγει από τον τομέα της οικονομίας. Θεωρεί ότι εκεί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε, χρεώνοντας στη ΝΔ «προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμών, εντυπώσεων» και προτρέποντάς την «να σταματήσει να ασχολείται με ανοησίες» και «να ασκήσει σοβαρή αντιπολιτευτική κριτική», προσπερνώντας φυσικά ότι αυτού του είδους η αντιπαράθεση βολεύει εξαιρετικά την κυβέρνηση, γι' αυτό το λόγο εξάλλου τη συντηρεί με κάθε ευκαιρία.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει το - έμμεσο - κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, στο γνωστό μοτίβο της επίκλησης των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, την οποία και «ξέπλυνε», και υποστηρίζοντας: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε την κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, να επηρεάζεται από τέτοιου τύπου μετατοπίσεις οι οποίες γίνονται στην Ευρώπη. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να συνεχίσει την πολιτική γραμμή την οποία ακολούθησε από το 2010 και ιδιαιτέρως από το 2012 και μετά, με τη σύμπλευσή του με τη ΝΔ (...) φαίνεται ότι ακόμη και μετά τις εκλογές του 2015, και τις πρώτες και τις δεύτερες, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θεωρήσει ότι είναι αναγκαία μια μετατόπισή του από αυτήν την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε την τριετία. Συνεχίζει να είναι ουραγός της ΝΔ (...) Νομίζω ότι κάνει σφοδρό λάθος...».

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου βρίσκονται πίσω και από το νομοσχέδιο για το «Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις» που προωθεί η κυβέρνηση, με τις καθιερωμένες απαράδεκτες συνθήκες του επείγοντος, προκειμένου να μην προλάβουν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία και σήμερα εισέρχεται στην Ολομέλεια για ψήφιση, αυτό που κάνει επί της ουσίας είναι να αντικαθιστά τον ιδιωτικό - μετοχικό ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) με δύο ανώνυμες εταιρείες. Της μίας το έργο θα είναι η ανάπτυξη, η εποπτεία, ο συντονισμός κ.λπ. και της άλλης η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ βασική τους μέριμνα είναι η λειτουργία των συγκοινωνιών με βάση την αρχή κόστους - οφέλους, η οποία θα καθορίζει και το κόμιστρο. Αυτό το «σχήμα» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση ως «δημόσιο φορέα».

Στην αιτιολογική έκθεση, εξάλλου, αναφέρεται ότι ο λόγος που συντάχθηκε το νομοσχέδιο δεν είναι βέβαια η εξυπηρέτηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, αλλά ότι «υφίσταται ταυτόχρονα κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας της εθνικής οικονομίας, λαμβανομένου ιδιαίτερα υπόψη του ασφυκτικού πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάγκης μείωσης των δημοσίων δαπανών». Στο άρθρο 3 γίνεται λόγος για «δείκτες έργου», «κόστους και ποιότητας» για «ανώτερο επιτρεπτό λειτουργικό κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο» και για τον «κατώτερο επιτρεπτό βαθμό ικανοποίησης της πελατείας».

«Δηλαδή τι σημαίνουν αυτά;» ρώτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. «Οταν θα ξεπεραστεί το όριο του επιτρεπτού λειτουργικού κόστους, θα μειώνονται δρομολόγια, θα μειώνονται μισθοί, θα αυξάνονται εισιτήρια». «Αυτός είναι ο στόχος σας», πρόσθεσε. «Να συνεχίσετε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη με λιγότερα χρήματα, έτσι ώστε να περισσεύουν περισσότερα κεφάλαια για να τα δίνετε στους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μορφή των επιδοτήσεων, για να προσελκύετε επενδυτές και φυσικά για την αποπληρωμή του χρέους».

«Στην πραγματικότητα, τόνισε, το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης», που προφανώς θα αποτελέσει «πιλότο» γενικότερα, ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους, προδιαγράφει τσάκισμα των μισθολογικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων. «Σπάζοντας - πρόσθεσε - το μονοπώλιο του παλιού ΟΑΣΘ, το νομοσχέδιο ανοίγει την αγορά και σε άλλους παίκτες, εγχώριους και ξένους, που θα μπορούν να συμμετέχουν στους ανταγωνισμούς, καθορίζει τους κανόνες και όρους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετείτε. Το κράτος δεν γίνεται ιδιοκτήτης, παρά μόνο πρόσκαιρα για να οργανώσει το παιχνίδι, να λειτουργήσει ως τροχονόμος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το παιχνίδι αυτό το έχουμε ξαναδεί και με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αφού ξεκαθάρισε ότι «δημόσιος φορέας, καταρχήν, δεν σημαίνει και φιλολαϊκός και εδώ το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι αρκετό από μόνο του. Για να μη μιλήσουμε για τον ΟΑΣΑ της Αθήνας», πρόσθεσε ότι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη προωθείται με «όχημα τους δήμους», αφού στο άρθρο 18 προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας μέχρι το 49%. Γεγονός που δίνει ώθηση στη λειτουργία των δήμων με επιχειρηματικούς όρους: «Οι δήμοι, το τοπικό κράτος, δηλαδή, ασφυκτιούν εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, είναι δεμένοι χειροπόδαρα στην αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική και έχουν ευαγγέλιο τη δημοτική φορολογία και την ανταποδοτικότητα, που ματώνει όλο και περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Το Σεπτέμβρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Π. Καμμένος

Το Σεπτέμβρη θα κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με τις παραδεδεγμένες από τον ίδιο επαφές του με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη και έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα, Ευθύμιο Γιαννουσάκη, για την υπόθεση «Noor 1». Η ακρόαση του Π. Καμμένου θα γίνει το Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, την Παρασκευή 21 Ιούλη, επί της πρότασης που έχει καταθέσει η ΝΔ να συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Την «κακόγουστη και αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους αντιπαράθεση» που στήνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με αφορμή όλο αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας, έκανε λόγο για «βολική» αντιπαράθεση, «μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους».

Ο Μανώλης Συντυχάκης τάχθηκε υπέρ της κλήτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε για την υπόθεση του «Noor 1», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία αυταπάτη για το ρόλο αυτών των Επιτροπών.

«Αυτή η σαπίλα που αναδύεται στο καπιταλιστικό σύστημα είναι "νύχι - κρέας" με τους πολέμους, με το λαθρεμπόριο, με τα ναρκωτικά και με τη διαπλοκή πολιτικών προσώπων και οικονομικών συμφερόντων», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει τις δικές της ευθύνες, όπως είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ανέξοδες» δεσμεύσεις στο λαό, «μικρότερο» κράτος για το κεφάλαιο

«Δεσμεύομαι ότι αυτή η καταστροφική πολιτική της υπερφορολόγησης θα σταματήσει την επομένη που με την εντολή του ελληνικού λαού θα αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» υποσχέθηκε, για άλλη μια φορά χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Λακωνία που περιόδευε, εστιάζοντας αυτήν τη φορά την αντιπολιτευτική του κριτική στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και προβάλλοντας ως «αντίμετρο» το μικρό και αποτελεσματικό - για τους επιχειρηματικούς ομίλους - κράτος, επανέλαβε το αφήγημα πως «η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται αβίωτη. Νιώθουν ότι ο κόπος τους πάει χαμένος. Νιώθουν ότι δουλεύουν σκληρά για να συντηρούν άχρηστες κυβερνητικές δομές και για να γίνονται ρουσφετολογικές προσλήψεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ