ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στην τελική ευθεία για τη Συντακτική Συνέλευση

Συγκέντρωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας

Copyright 2017 The Associated

Συγκέντρωση υπέρ της κυβέρνησης στο Καράκας
Την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση προγραμμάτιζε για χτες το απόγευμα η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), μπροστά στην εκλογή την Κυριακή των 545 αντιπροσώπων της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει καλέσει ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, και την οποία εμφανίζει ως τον μόνο τρόπο για να υπάρξει «ειρήνη και εθνική συμφιλίωση». Χτες, από νωρίς συγκεντρώνονταν χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στη λεωφόρο Μπολίβαρ στο κέντρο του Καράκας, όπου θα γινόταν η συγκέντρωση, ενώ η αντιδραστική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) συνέχιζε τους αποκλεισμούς δρόμων στις πλούσιες συνοικίες της πρωτεύουσας και άλλες πόλεις, και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της 48ωρης λεγόμενης «γενικής απεργίας». Μια απεργία για την οποία η αντιπολίτευση εμφάνιζε συμμετοχή πάνω από 90%, όταν ήταν φανερό ότι δεν επηρέασε ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία και τις δημόσιες μεταφορές, παρά μόνο κάποιους τομείς του Εμπορίου και επιχειρήσεις που έκλεισαν οι ιδιοκτήτες τους.

Επίσης χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο 3 ακόμα ανθρώπων σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 105 από τις αρχές Απρίλη, όπου περιλαμβάνονται και θύματα των ταγμάτων κρούσης της αντιπολίτευσης (ακόμα και πυρπολημένοι νεαροί), θύματα της αστυνομικής καταστολής, νέοι που πέθαναν από ηλεκτροπληξία καθώς λεηλατούσαν φούρνο και κάποιοι άνδρες των μονάδων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα ο Μαδούρο, απαντώντας στις κυρώσεις κατά 13 αξιωματούχων που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις απειλές για εμπορικό αποκλεισμό, μίλησε για «ανήθικη και προκλητική πολιτική», ενώ συμβολικά δώρισε στους θιγόμενους αξιωματούχους (ανάμεσά τους υπουργούς και επικεφαλής στρατού και αστυνομίας) αντίγραφα του σπαθιού του Μπολίβαρ. Μιλώντας επίσης από το προεδρικό μέγαρο «Μιραφλόρες» στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today», κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ «να σταματήσει τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας», λέγοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε μέτρο αποκλεισμού». Αναφέρθηκε στο «μεγαλύτερο λάθος του», που ήταν «να υποτιμήσει την αντιπολίτευση, ότι μπορούσε να προκαλέσει τόση καταστροφή και να έχει τόσο μίσος». Ακόμα εξήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες η Βενεζουέλα θα προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία στον τομέα της Ενέργειας.

Γίνεται φανερό ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Βενεζουέλα είναι έκφραση της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως λανσάρεται η εν λόγω οπορτουνιστική θεωρία. Τα υπαρκτά λαϊκά προβλήματα, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά προβάλλει και αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, πιστώνοντάς τα στο «σοσιαλισμό», που όμως ποτέ δεν υπήρξε στη Βενεζουέλα. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες αστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική) κάνουν «πλάτες» στην αντιπολίτευση, που επιδιώκει την ανατροπή Μαδούρο, γιατί θέλουν να ξανακερδίσουν αγορές που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια από ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Σε ετοιμότητα να απαντήσει στο υπαρκτό ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης καλεί το λαό το ΚΚ Βενεζουέλας, το οποίο καλεί επίσης σε ένταση της ταξική πάλης, σε ήττα των τάσεων συμβιβασμού. Θεωρεί τη συμμετοχή στην εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης την Κυριακή ως δυνατότητα για την αλλαγή συσχετισμών υπέρ των πιο συνεπών επαναστατικών δυνάμεων και δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλατφόρμα, αλλά με άλλες δυνάμεις έχει συγκροτήσει την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017».

ΒREXIT
Αβεβαιότητα για το παζάρι για το εμπόριο το φθινόπωρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Απαισιόδοξος» δήλωσε χτες ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για την πιθανότητα έναρξης διαβουλεύσεων με Βρετανούς αξιωματούχους το ερχόμενο φθινόπωρο, με στόχο τον καθορισμό των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ μετά την αποχώρηση του τελευταίου, την άνοιξη του 2019.

Ο Μπαρνιέ εξήγησε την απαισιοδοξία του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας το φθινόπωρο, αποδίδοντάς την στην «ασάφεια», όπως είπε, που δείχνουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι στη διάρκεια των έως τώρα διαβουλεύσεων σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου έναντι της ΕΕ. Μιλώντας σε πρέσβεις χωρών - μελών της ΕΕ, ο Μπαρνιέ εκτίμησε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις «είναι πολύ απίθανο» να πραγματοποιηθεί, κρίνοντας ότι τα παζάρια για το Brexit «παραπαίουν»...

Αλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι η πρόοδος είναι δύσκολη, όχι λόγω του ότι η Βρετανία έχει απαράδεκτα αιτήματα, αλλά διότι δεν έχει καμία συγκεκριμένη θέση σε καίρια ζητήματα.

Αυτά ενώ ο επόμενος γύρος συνομιλιών για το Brexit έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου...

Το ίδιο διάστημα, αρκετές βρετανικές εφημερίδες διαπιστώνουν σύγχυση στους κόλπους της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Βrexit. Αφορμή έδωσαν οι τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Χτες, για παράδειγμα, ο υπουργός Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις δήλωσε ότι θα υπάρξει νέο σύστημα μετανάστευσης μετά την άνοιξη του 2019, όταν θεωρητικά η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC, ότι το νέο σύστημα, που θα καθοριστεί με νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων το 2018, θα τερματίζει την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ.

Από την άλλη, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ υποστήριξε ότι η ροή εργαζομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί «για μία περίοδο προσαρμογής», μετά την άνοιξη του 2019, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ εκτίμησε ότι η Βρετανία προτίθεται να επιτρέψει σε πολίτες της ΕΕ να απολαύσουν την ελευθερία κίνησης «για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αφαίρεση υπηκοότητας στον «πρώην σύμμαχο» Σαακασβίλι

ΚΙΕΒΟ.--

Εκφραση της έντονης ενδοαστικής διαπάλης για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση του πλούτου και των εργατών στην Ουκρανία, και διαπάλης για το με ποια ιμπεριαλιστικά κέντρα θα πάει, αποτελεί η απόφαση του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, να αφαιρέσει, την Τετάρτη, την υπηκοότητα από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι. Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας (2004 - 2013), τον αμερικανοθρεμμένο αστό πολιτικό που είχε διαφύγει από τη χώρα του διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και τον οποίο ο μεγαλοβιομήχανος Ποροσένκο είχε διορίσει κυβερνήτη της Οδησσού, δίνοντάς του και την ουκρανική υπηκοότητα το Μάη του 2015, για να παραιτηθεί το Νοέμβρη του 2016 ισχυριζόμενος ότι «αντιμετώπισε δυσκολίες στο να προχωρήσει το έργο καταπολέμησης της διαφθοράς». Πάντως, η επίσημη αιτιολογία που δόθηκε από την υπηρεσία μετανάστευσης της Ουκρανίας για την αφαίρεση της υπηκοότητας του Σαακασβίλι, είναι ότι υπήρχαν «πλαστά έγγραφα» στα στοιχεία που είχε καταθέσει κατά την αίτηση πολιτογράφησης, στοιχεία που, όπως δηλώθηκε, «δεν πρόκειται να δημοσιευτούν γιατί πρόκειται για προσωπικά δεδομένα».

Πάντως, ο Γεωργιανός, μετά την παραίτησή του από τη διοίκηση της Οδησσού, προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος «Κίνημα Νέων Δυνάμεων», το οποίο διακηρύττει ότι σκοπεύει να «αλλάξει την πολιτική τάξη στην Ουκρανία». Μάλιστα, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο, ο Σαακασβίλι δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την επιστροφή του στην Ουκρανία. Επίσης, το άλλο γνωστό «φιντάνι» της αστικής πολιτικής, η Γιούλια Τιμοσένκο (γνωστή και ως «βασίλισσα του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα του φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ), αμέσως βγήκε να υποστηρίξει τον Σαακασβίλι και να κατηγορήσει τον Ποροσένκο για «πολιτική εκκαθάριση και βρώμικη πολιτική». Το κόμμα της Τιμοσένκο «Μπατκίβτσινα» (Πατρίδα) είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό το Φλεβάρη του 2016.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της αντιδραστικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ουκρανία.

ΓΑΛΛΙΑ
Προωθεί στρατόπεδα προσφύγων στη Λιβύη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη δημιουργία κέντρων προσφύγων τύπου hot-spot στη Λιβύη σχεδιάζει η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης των ροών προσφύγων και μεταναστών από τη Βόρεια και υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή κ.α., που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησής του και των ομολόγων του σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη διάρκεια εκδήλωσης σε πόλη στην κεντρική Γαλλία ο Εμ. Μακρόν εξήγησε την πρότασή του λέγοντας ότι τα υπό κατασκευή κέντρα «φιλοξενίας» και συγκέντρωσης μεταναστών στη Λιβύη θα είναι έτοιμα «αυτό το καλοκαίρι» με στόχο να σταματήσουν ανθρώπους «που δεν δικαιούνται άσυλο» να πάρουν «τρελά ρίσκα» για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι ήδη σε διάφορους καταυλισμούς στη Λιβύη (που στην ουσία είναι πραγματικά σκλαβοπάζαρα και κολαστήρια χιλιάδων φτωχών, κυρίως Αφρικανών μεταναστών) βρίσκονται ήδη περίπου 800.000 - 1.000.000 άτομα που επιδιώκουν να μεταβούν με κάθε τρόπο σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τους επίδοξους μετανάστες πως... «αποσταθεροποιούν τη Λιβύη και την Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ