ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δεκάδες τραυματίες από νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί και οι διαμαρτυρίες Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Copyright 2017 The Associated

Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί και οι διαμαρτυρίες Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στα ύψη παρέμενε και χτες το «θερμόμετρο» της έντασης γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εξαιτίας των προσχηματικών εμποδίων που συνεχίζουν να επιβάλλουν αυθαίρετα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, μολονότι είχαν αναγκαστεί από αργά το βράδυ της Τετάρτης να αφαιρέσουν όλους τους μηχανισμούς και τις κάμερες «ασφαλείας» που είχαν τοποθετήσει από τις 14 Ιούλη. Μέχρι νωρίς χτες το βράδυ, είχαν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και μουσουλμάνων προσκυνητών ή από την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης πάνω από 45 άτομα.

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εμπόδισαν χτες το μεσημέρι την είσοδο των φρουρών του Αλ Ακσα. Οταν ο επικεφαλής των φρουρών του Αλ Ακσα απαίτησε να συναντηθεί με ανώτερο αξιωματούχο των Ισραηλινών αστυνομικών, εκείνοι αρνήθηκαν, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα και «μαύρη λίστα» με ονόματα φρουρών του τεμένους αλ Ακσα που «απαγορεύεται» εφεξής να αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης του χώρου...

Η εξέλιξη αυτή ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισλαμικού Βακουφίου φύλαξης του τεμένους Αλ Ακσα (Waqf) για άρση του μποϊκοτάζ προσέλευσης και προσευχής των μουσουλμάνων στο χώρο. Πρακτική που ξεκίνησε πριν από δυο βδομάδες ως αντίδραση στα αυθαίρετα μέτρα «ασφαλείας» των ισραηλινών κατοχικών αρχών στο χώρο (π.χ. μεταλλικά κιγκλιδώματα, ανιχνευτές μετάλλου κ.α), με απώτερο στόχο την ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί εδώ και δεκαετίες, θέτοντας την Ιορδανία τοποτηρητή.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιορδανίας αντέδρασε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας που δολοφόνησε την περασμένη Κυριακή έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν δύο νεαρούς Ιορδανούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν 16χρονος παλαιστινιακής καταγωγής. Ο Νετανιάχου, ως γνωστόν, υποδέχτηκε τον Ισραηλινό σεκιουριτά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ως «ήρωα», αξιοποιώντας πολιτικά μία υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου και ενώ προηγουμένως είχε διαπραγματευτεί με τις ιορδανικές αρχές την ασφαλή μετάβαση του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στην Ιορδανία, συμπεριλαμβανομένου και του σεκιουριτά δράστη της διπλής δολοφονίας.

Η ιορδανική κυβέρνηση, λοιπόν, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή των Ισραηλινών στην πρεσβεία τους στο Αμάν εφόσον ο δράστης δεν δικαστεί, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της υπόθεσης θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β' σε μήνυμά του στο «twitter» σημείωσε ότι «η συμπεριφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού απορρίπτεται ως προκλητική. Μας θυμώνει όλους και απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και πυροδοτεί τον εξτρεμισμό».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Γιούνκερ για διασφάλιση «ευρωπαϊκής λύσης»

Η λυκοσυμμαχία επενδύει στις εξελίξεις για το Κυπριακό ώστε να ενισχύσει το ρόλο της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την αυξημένη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο αναδεικνύει επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια «ευρωπαϊκή λύση».

Στην επιστολή τονίζεται πως «η ΕΕ παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κοινοτήτων (σ.σ. της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής) θα πρέπει να εδραιωθούν περαιτέρω» και επισημαίνεται: «Οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η ΕΕ προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή». Ασφαλώς, τα περί «ευρωπαϊκής λύσης» αφορούν τις προσδοκίες της συγκεκριμένης λυκοσυμμαχίας να διασφαλίσει πλεονεκτήματα και σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ τα περί «σταθερότητας της περιοχής» αφορούν τις προσδοκίες της για ισορροπίες ευνοϊκές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκείνη εκπροσωπεί, σε ένα φόντο σφοδρών ανταγωνισμών αλλά και ανακατατάξεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιούνκερ διαβεβαιώνει «για την αδιάλειπτη στήριξη της Επιτροπής στη συνέχιση των συνομιλιών».

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση χωρίς κατάληξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία έχει ξεκινήσει περίοδος «προβληματισμού» για όλες τις πλευρές και στο τραπέζι πέφτουν διάφορα σχέδια για τη διχοτόμηση του νησιού, η οποία βέβαια επί της ουσίας θεωρείται δεδομένη. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για συνέχιση των επαφών του.

Αντιδράσεις για τα σχέδια στην Αμμόχωστο

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε το ψευδοκράτος για την περιοχή της Αμμοχώστου και όχι μόνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα ετοιμαστεί σχέδιο που θα «ανοίγει» ξανά την Αμμόχωστο, επιτρέποντας τη λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων αλλά και την επιστροφή Ελληνοκυπρίων που είχαν εκδιωχθεί από εκεί μετά την εισβολή, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή «κυριότητα» και «κυβέρνηση». Ακόμα, το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους, που από το 1974 αποτελούν μέρος των Κατεχομένων.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η απόφαση για την Αμμόχωστο δεν αποσκοπεί μόνο σε νέα τετελεσμένα, αλλά αποτελεί και προσπάθεια πρόκλησης αντιπαράθεσης στον προσφυγικό κόσμο. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται για απόφαση που επιδιώκει να επιβάλει την τουρκική θέση για μη επιστροφή των μαρωνιτικών χωριών υπό ελληνοκυπριακό έλεγχο μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Αλλά και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομικό έγγραφο που θα τεκμηριώνει πως το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα σημαίνει επέκταση της κατοχής.

Τέλος, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε και οριστικά την απόφαση για παράταση παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ στην Κύπρο), για ένα ακόμα εξάμηνο.

Σχετικά με τη δημοσιοποίηση πρακτικών από το «επίμαχο» δείπνο της 6ης Ιούλη στο Κρανς Μοντάνα, ο Κύπριος ηγέτης είπε τελικά ότι «ανταποκρινόμενος σε έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου την εποικοδομητική προσέγγιση στο Κυπριακό εκτιμώ βαθύτατα, και σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια, αποφάσισα όπως, στο παρόν στάδιο, αντί να προχωρήσω σε δημοσιοποίηση μέρους των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, στο Kρανς Μοντάνα, να γνωστοποιήσω τα πρακτικά προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον πρόεδρο του Σώματος, με κοινοποίηση στον γγ των ΗΕ και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πάντως, ο Ν. Αναστασιάδης επέκρινε ξανά τις «συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές» του Ε. Αϊντε.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Διαβεβαιώσεις προς γερμανικές εταιρείες

Ενώ συνεχίζονται τα μηνύματα Ερντογάν περί «μη εμπιστοσύνης» της χώρας προς τους συμμάχους

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Για μας είναι κρίσιμο να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υποστείτε καμία ζημιά ή δεν θα γίνετε τμήμα αυτής της έντασης», σημείωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, απευθυνόμενος στις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα του και είναι πιθανό να αναθεωρήσουν επιλογές τους στο φόντο των έντονων «τριβών» Αγκυρας - Βερολίνου. Στη διάρκεια συνάντησης με ανώτατα στελέχη γερμανικών κολοσσών όπως οι «Bosch», «Siemens», «Mercedes», «Metro Group», «Frankfurt Messe» και «Thyssen Krupp», ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κλιμακώσει την ένταση με τη Γερμανία» και ότι «είμαι πολύ σαφής, δεν σας αντιμετωπίζουμε ως ξένες εταιρείες, αλλά ως εταιρείες αυτής της χώρας».

Οι παραπάνω επισημάνσεις μαρτυρούν ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από τα μέτρα που η Γερμανία ανακοίνωσε (λέγοντας για παράδειγμα ότι δεν θεωρεί σίγουρη την επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ή ότι δε μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία), αντιδρώντας σε επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης όπως μέτρα γύρω από επισκέψεις γερμανικών στρατευμάτων σε στρατιωτικές βάσεις (π.χ. στο Ικόνιο), συλλήψεις ακτιβιστών με την κατηγορία της σύνδεσης με «τρομοκρατικές οργανώσεις» κ.λπ. Βεβαίως οι αιτίες της διμερούς «κόντρας» αφορούν βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, γύρω από μέτωπα όπως το Συριακό, το Κουρδικό, την πορεία «εξάρθρωσης της τρομοκρατίας», αλλά και συμμαχίες για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου κ.λπ.

Μηνύματα Ερντογάν και η εγκατάσταση των «S-400»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος διαμήνυσε ξανά πως «δεν μας έμεινε καθόλου εμπιστοσύνη απέναντι στους συμμάχους μας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν σκοπεύουμε να τσακωθούμε. Ωστόσο, δε μπορούμε να σιωπήσουμε ενώ αντιμετωπίζουμε απειλές», και συνέχισε: «Πρέπει να μετατρέψουμε τις εξελίξεις στη Συρία σε πλεονέκτημα για μας. Χωρίς να βρισκόμαστε εντός πεδίου, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Εξακολουθούμε να αντιστεκόμαστε στα παιχνίδια... Οι πολίτες μας γνωρίζουν ότι αυτός ο αγώνας αποτελεί το δεύτερο πόλεμο για την ανεξαρτησία μας...».

Τα παραπάνω αφορούν και την πορεία αναβάθμισης των Κούρδων, που η Αγκυρα θεωρεί απειλή και για τη δική της εδαφική ακεραιότητα, αλλά και ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που μπορεί να επιταχύνει η «απομάκρυνση» του «Ισλαμικού Κράτους» από Συρία και Ιράκ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αγκυρα μελετά και τις προτεραιότητες στις συμμαχίες της, όπως και την τακτική με την οποία θα υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Μόλις προχτές, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έκλεισε η συμφωνία για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων «S-400», η οποία - σημειωτέον - προκαλεί ανησυχία σε πολλούς «εταίρους» της, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της ότι η πρώτη φάση της αγοράς θα αφορά την αποστολή με πλοίο δύο πυραύλων «S-400» από τη Ρωσία στην Τουρκία. «Ενα σύστημα θα αναπτυχθεί στα ανατολικά, ενάντια σε κάθε απειλή που μπορεί να προκύψει από τη Συρία και το Ιράν, και το άλλο στα δυτικά, ενάντια σε μια ελληνική απειλή. Οι νέοι «S-400» θα κατασκευαστούν στην Τουρκία». Το ίδιο δημοσίευμα σημείωνε ότι «η Τουρκία, στην απαίτησή της για ένα εναέριο αμυντικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας, έθεσε μπροστά ένα διμερές μοντέλο εξαιτίας της ανάγκης πολιτικών ισορροπιών». Εκεί εξηγούνταν ότι με τα μέλη του ΝΑΤΟ, Γαλλία και Ιταλία, υπογράφηκε συμφωνία που θα αφορά την εγχώρια κατασκευή τέτοιων συστημάτων, ενώ η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία και με τη Ρωσία για την απευθείας απόκτηση δύο «S-400» και την κατασκευή άλλων δύο με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ