ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρι με τις νέες αποφάσεις σε Κατεχόμενα και ΟΗΕ

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε (αριστερά), μεταβαίνει και πάλι στην Κύπρο τη βδομάδα που έρχεται
Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε (αριστερά), μεταβαίνει και πάλι στην Κύπρο τη βδομάδα που έρχεται
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συνέδεσε τα σχέδια του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο με το ενδεχόμενο νέων μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», στο φόντο νέων διεργασιών που αναμένεται να «φουντώσουν» μπροστά στην αποφασιστικότητα πολλών πλευρών να υπερασπιστούν τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπούν. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, απαντώντας σε ερώτημα για το σχέδιο που υπάρχει στα Κατεχόμενα να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, επέλεξε να απαντήσει ως εξής: «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σχέδια από τον ΟΗΕ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια συμφωνία στο παρελθόν. Αν οι δυο πλευρές είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο εξέτασης νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτό θα αποτελέσει μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, όμως πρέπει να δούμε τι θέλουν να κάνουν». Πάντως, ο Χακ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την αντίδραση του ΟΗΕ στο ενδεχόμενο η τουρκοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις, και περιορίστηκε να τονίσει ότι «το βασικό σημείο είναι ότι θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε ΜΟΕ (σ.σ. μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) είναι αμοιβαίως αποδεκτά από τις πλευρές».

Προχτές, η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις του ψευδοκράτους, χαρακτηρίζοντάς τις «επέκταση της κατοχής». Σημειώνουμε ότι τα σχέδια για άνοιγμα της Αμμοχώστου, όπου ξεχωρίζει το «φιλέτο» των Βαρωσίων, εμφανίζονται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, για την οποία είναι λογικό να αναζητούνται και συμμαχίες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα συζητήθηκαν σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και εντατικοποίηση της δράσης της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων» (που έχει συγκροτηθεί υποτίθεται για την αποζημίωση Ελληνοκυπρίων), νέες προσπάθειες για άρση των «εμπάργκο που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους» κ.λπ.

Οσον αφορά τη νέα ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (μέχρι τέλη Γενάρη 2018), στο σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες καλούνται «να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα», αλλά και «να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις προς διασφάλιση μιας διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της επικέντρωσης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και στην πορεία προς τα μπρος, και της μεταφοράς πιο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στο ψήφισμα του ΣΑ υπάρχουν «διατυπώσεις» που «προδικάζουν την επόμενη περίοδο» και τις χαρακτηρίζει «άνευ νοήματος». Προσθέτει ότι «η Τουρκία συνεχίζει την αξιολόγηση μελλοντικών βημάτων που θα ληφθούν για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό το φως των διαπιστώσεων που αφορούν την πορεία της διαδικασίας όπως και τη δέσμευσή της να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση».

Χρήσιμο είναι να καταγραφεί ότι ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η ανανέωση της θητείας για έξι μήνες, «λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια από τουρκικής πλευράς η ανανέωση να γίνει για τρεις μήνες». Ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε γίνει αποδέκτες αιτήματος ή αν θέλετε ετοιμότητας από κάποιες χώρες - μάλιστα μια εξ αυτών είναι μεγάλη χώρα - οι οποίες επιθυμούν, αν προκύψει ανάγκη, να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο προσωπικό...».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση διεργασιών

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αν υπάρχει κανείς που έχει κουραστεί, τότε πρέπει να αφήσει τη θέση του σε κάποιον άλλο», είπε ο πρόεδρος του (κυβερνώντος) ΑΚΡ και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ» ήταν έκτακτη. Ο Τούρκος ηγέτης εστίασε στην ανάγκη τα στελέχη του ΑΚΡ να γίνουν ακόμα πιο ενεργά, ενόψει και των εκλογών του 2019. «Μην αφήσετε καμία πόρτα που δε θα χτυπήσετε και κανένα χέρι που δεν θα σφίξετε», συμβούλευσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «οι εκλογές του 2019 έχουν κρίσιμη σημασία για μας» και ότι «στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να είναι κανείς στην εξουσία».

«Οι συνάδελφοί μας σε τομείς όπου γνώρισαν επιτυχία θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους, φυσικά, αλλά υποθέτω ότι θα συμφωνήσετε πως μια πλήρης αλλαγή χρειάζεται στις διοικήσεις των τοπικών οργανώσεών μας». Οι επισημάνσεις Ερντογάν θα μπορούσε να αποτελέσουν προμήνυμα αλλαγών εντός του κόμματος, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων και διεργασιών στην Τουρκία. Αυτές άλλωστε είχαν αναδειχθεί έντονα και με το δημοψήφισμα της περασμένης άνοιξης.

Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της χώρας και συνιδρυτή του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τους πρώην και νυν δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» που έχουν συλληφθεί ως κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων για σύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις». «Είναι σωστό τους δημοσιογράφους να τους δοκιμάζουμε πάντα χωρίς σύλληψη. Αναμφίβολα, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την ετυμηγορία που θα έχει. Ωστόσο, νομίζω ότι θα είναι ένα στοιχείο (σ.σ. η μη σύλληψή τους) που θα ανακούφιζε την κυβέρνηση εντός της Τουρκίας και στο εξωτερικό».

Παρέμβαση για την υπόθεση των δημοσιογράφων της «Τζουμχουριέτ» έκανε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης, εγγυήσεις για δίκαιη δίκη, ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών, άλλα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά επίσης και να απελευθερώσει δημοσιογράφους και άλλους που πιστεύουμε ότι κρατούνται αυθαίρετα στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», είπε. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν σοβαρά ανήσυχες για τις εκτεταμένες συλλήψεις και τις κρατήσεις προ δίκης, που συνεχίζονται στην Τουρκία, ατόμων που έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση».

ΙΝΔΙΑ
Ανακοινώθηκε πυρήνας της «Αλ Κάιντα» στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Καθώς η δράση ισλαμιστικών ομάδων επεκτείνεται και στην κεντρική και νοτιοανατολική Ασία, στο έδαφος πολύχρονων αλλά και νέων ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενδιαφέρον έχει χτεσινό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «Fox News», σύμφωνα με το οποίο η «Αλ Κάιντα» απέκτησε πλέον γερό «πυρήνα» στην Ινδία και μάλιστα την «ευαίσθητη» περιοχή του Κασμίρ, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο εδαφικών διαφορών με το Πακιστάν και ευρύτερων αντιθέσεων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δίκτυο, μια τοπική οργάνωση αυτονομιστών ανταρτών δηλώνει έτοιμη να ηγηθεί μαχητών που θα αντιταχθούν στην «εξουσία των Ινδών». Μάλιστα, ως ηγέτης τους εμφανίζεται ο Ζακίρ Μούσα, επικεφαλής της νεοσύστατης οργάνωσης «Ανσάρ Γκαζουαζάρ-ουλ-Χιντ» που πρόσφατα αποκήρυξε την τοπική οργάνωση «Μουτζαχεντίν» «Χιζμπούλ», για να ενταχθεί στην «Αλ Κάιντα». Η νέα οργάνωση φέρεται να δηλώνει μάλιστα ότι «θα αποκρούσουμε την επιθετικότητα των Ινδών τυράννων εισβολέων και μέσω της τζιχάντ (σ.σ. ιερού πολέμου) θα απελευθερώσουμε την πατρίδα μας το Κασμίρ».

Ενταση στην Κορεατική Χερσόνησο

Σε νέα βαλλιστική δοκιμή φερόταν να έχει προχωρήσει η ΛΔ Κορέας αργά χτες το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα τουλάχιστον με ασιατικά αλλά και δυτικά ΜΜΕ. Το ιαπωνικό πρακτορείο «Κιόντο» μετέδωσε πως «η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει ξανά βαλλιστικό πύραυλο», επικαλούμενο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε. Το ίδιο μέσο υποστήριζε ότι επρόκειτο για πύραυλο που έπεσε μέσα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε χτες το μεσημέρι (3 τοπική ώρα) σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή Μπάρμπεκ του Αμβούργου της Γερμανίας, με συνέπεια ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και 4 ακόμα να τραυματιστούν. Ο δράστης κατάφερε αρχικά να διαφύγει αλλά στη συνέχεια συνελήφθη από αστυνομικούς λίγο πιο πέρα από τον τόπο του εγκλήματος. Η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη δεν είχαν γίνει γνωστά από την αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ