ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπό διαμόρφωση οι επόμενες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις

Στην Κύπρο αναμένεται να επιστρέψει από βδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, όπως είπε ο ίδιος για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, και ενώ συνεχίζεται η «αξιολόγηση» όλων των «πλευρών», των «προκλήσεων» και των «ευκαιριών» που εμφανίστηκαν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Λίγες μέρες πριν, ο ίδιος είχε μιλήσει για «περίπλοκη διαδικασία» που έχει δημιουργηθεί, εκτιμώντας ότι δεν θεωρεί πως θα γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον, αλλά και πως η σχετική ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει όλα όσα έγιναν για «να μάθει από τα λάθη της» και θα συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο υλικό, ώστε να είναι διαθέσιμο «αν, αργά ή γρήγορα, υπάρξουν νέες προσπάθειες».

Βεβαίως, ζητούμενο μένει σταθερά η διχοτόμηση του νησιού, καταπώς επιβάλλουν ισχυρά μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που δύσκολα θα «ισορροπήσουν», όπως φάνηκε και στην τελευταία Διάσκεψη. Τις προηγούμενες μέρες αξιοποιήθηκαν διάφοροι τακτικισμοί, προκειμένου η λαϊκή προσοχή να στραφεί σε επιμέρους πλευρές και να απομονώσει προσωπικούς χειρισμούς, να χάσει το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται διεργασίες και κόντρες, με σταθερό στόχο τη διχοτόμηση του νησιού: Οτι δηλαδή οι δοκιμασίες του κυπριακού λαού δεν είναι ζήτημα «αδικιών» ή «προτιμήσεων» του ενός ή του άλλου διπλωμάτη ή ηγέτη, αλλά αποτέλεσμα σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που ειδικά στις σημερινές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιφέρειά μας, «φουντώνουν» σε πολλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, τα ενεργειακά σχέδια για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσοι δηλώνουν «παρών» και στις συνομιλίες. Από αυτήν την πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμήνυσε, ακόμα μια φορά, την ετοιμότητά της να στηρίξει «αδιαλείπτως» τη συνέχιση των συνομιλιών, προσδοκώντας οφέλη από μια διευθέτηση που θα ενισχύσει το ρόλο και τη θέση της σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Ετσι, σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, διότι η ΕΕ προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για μια διαρκή ειρήνη και ευημερία για τις δύο κοινότητες και τη χώρα, αλλά και για σταθερότητα στην περιοχή».

Αποφάσεις στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των εξελίξεων που «τρέχουν» είναι τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στα Κατεχόμενα: Αφενός ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, που είναι μέρος των Κατεχόμενων, αφετέρου ότι θα ανοίξει η μέχρι σήμερα κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, θα προβλέπεται και δυνατότητα επιστροφής προσφύγων που μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού εκδιώχθηκαν από εκεί, αρκεί βέβαια να αναγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή «κυριότητα». Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, τα οποία διευρύνουν και δυναμώνουν το ήδη χοντρό παζάρι που μαίνεται, με δεδομένη τη σημασία που έχει η γεωγραφική θέση της Κύπρου για διάφορους σχεδιασμούς, τόσο στην Ενέργεια όσο και στον τομέα της λεγόμενης «ασφάλειας» (ταμπέλα που «φοριέται» σε γεωστρατηγικές επιδιώξεις ευρύτερων προεκτάσεων). Ενδεικτικά είναι και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μια «Πλατφόρμα Τουρκοκυπρίων για τη Δικαιοσύνη», η οποία εντείνει τις πιέσεις και προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για άρση του αποκλεισμού του ψευδοκράτους.

Σε αυτή τη βάση, έχει ενδιαφέρον και η συζήτηση που συνεχίζεται στα αστικά ΜΜΕ της Τουρκίας. Πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Μιτχάτ Ρέντε (μέλος διπλωματικών αποστολών σε Κατάρ, Ιταλία, Βρετανία, Συρία και επί σειρά ετών αντιπρόσωπος της χώρας του σε δομές του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη) επισήμαινε χωρίς περιστροφές ότι μετά τη μη κατάληξη της Διάσκεψης «πρέπει να δράσουμε μόνοι μας τώρα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να δυναμώσει οικονομικά. Η Τουρκία πρέπει να χτίσει τις απαραίτητες υποδομές για τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Και τότε χρειάζεται να εργαστούμε σκληρά ώστε στενοί μας φίλοι να αναγνωρίσουν τους Τουρκοκύπριους και να κάνουμε το μέρος γνωστό στη διεθνή κοινότητα. Να το κάνουμε γνωστό σε μη κρατικούς παράγοντες, σε δεξαμενές σκέψης, πανεπιστήμια, εταιρείες κ.λπ., να τους πούμε ότι είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που διοικείται με δημοκρατικά μέσα». Διευκρίνιζε, βεβαίως, ότι όλα αυτά χρειάζονται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, αφού «από πλευράς τακτικής δεν πρέπει ποτέ να πούμε ότι τερματίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία (για τη λύση του Κυπριακού). Πρέπει να αποδίδουμε την ευθύνη στην άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι δεν ενδιαφέρονται (αληθινά) για τη διαδικασία. Είναι προς το συμφέρον μας η επίτευξη συμφωνίας. Αλλά αν δεν στριμωχτούν οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ενδιαφερθούν για τις διαπραγματεύσεις...».


Α. Μ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σε «εκρηκτικό» κλίμα η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης

Οδόφραγμα της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας

Copyright 2017 The Associated

Οδόφραγμα της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Καράκας
Μέσα σε «εκρηκτικό» κλίμα γίνεται, σήμερα Κυριακή, η ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, την οποία παρουσιάζει ως μέσο για την «επίτευξη της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης», με την αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), να κλιμακώνει την προσπάθεια ανατροπής του. Μετά από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το φετινό Απρίλη με 109 νεκρούς (ανάμεσά τους οπαδούς της κυβέρνησης πυρπολημένους, οπαδούς της αντιπολίτευσης και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας), μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα στις 16 Ιούλη και τις λεγόμενες γενικές απεργίες στις 20 Ιούλη και 26 - 27 Ιούλη, τις τρεις τελευταίες μέρες η MUD έχει οργανώσει τη λεγόμενη «κατάληψη της Βενεζουέλας». Βασικός στόχος να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για τη Συντακτική Συνέλευση, να αποτραπεί κόσμος να ψηφίσει, για να αμφισβητηθεί την επόμενη μέρα η νομιμοποίησή της και από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο, την οποία θεωρεί «δικτατορική» γιατί κατάργησε τη Βουλή, την οποία ελέγχει κατά δύο τρίτα η αντιπολίτευση μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη του 2015. Το καλέσματά της προς το στρατό στο όνομα τού ότι «εκφράζει την πλειοψηφία» είναι χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο πραξικόπημα του 2002.

Σύμφωνα δε με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Πρόεδρο Μαδούρο, η Συντακτική Συνέλευση είναι η απάντηση στην αντιπολίτευση και την προσπάθειά της να μπλοκάρει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, επιλέγοντας το δρόμο της βίας. Πάντως την Πέμπτη το απόγευμα, στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας στο Καράκας, ο Μαδούρο έκανε εκ νέου κάλεσμα για «τραπέζι διαλόγου» σε ατζέντα με κεντρικά ζητήματα, πρόταση που απορρίφθηκε από την MUD ως σύνολο, αν και υπήρξε ένας βουλευτής του κόμματος «Προοδευτική Πρωτοπορία» που σημείωσε ότι όταν υπάρξει «χώρος διαλόγου» πρέπει να συμμετάσχει η αντιπολίτευση.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αντιπολίτευση είναι πιο οργανωμένη από ποτέ, έχει συντονίσει τη δράση της με τάγματα εφόδου, επιμελητεία και τεράστια κονδύλια. Αυτό εμμέσως φαίνεται και από το γεγονός ότι η Εθνική Εκλογική Επιτροπή αναγνωρίζει πως υπάρχουν περιοχές που η αντιπολίτευση ελέγχει και θα καταφέρει να μπλοκάρει την είσοδο κόσμου στα εκλογικά τμήματα, γι' αυτό ανακοίνωσε τη δημιουργία εκλογικών τμημάτων «έκτακτης ανάγκης» για όσους δεν καταφέρουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Υπάρχουν επίσης δυνάμεις που παλιότερα στήριζαν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία και τον Τσάβες, που τώρα στέκονται επικριτικά απέναντι στον Μαδούρο και καλούν είτε σε αποχή είτε σε άκυρη ψήφο.

Αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης είναι απότοκο της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, η οποία αποτελεί το πραγματικό περιεχόμενο της οπορτουνιστικής θεωρίας του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που λανσάρει το Eνωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα από την εποχή του Τσάβες. Η αντιπολίτευση εμφανίζει τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα ως προϊόντα του σοσιαλισμού (που ποτέ δεν υπήρξε) και ταυτόχρονα έχει τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων αστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική), που με επικράτηση του μείγματος διαχείρισης της αντιπολίτευσης και ήττα του Μαδούρο επιδιώκουν να ανακτήσουν αγορές στη χώρα και την περιοχή, αγορές τις οποίες έχασαν τα προηγούμενα χρόνια από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι απειλές από ΗΠΑ και ΕΕ. Χαρακτηριστικά, μέσα στη βδομάδα επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ σε 13 ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, του στρατού και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, ενώ τα «δόντια» της, στο «όνομα της δημοκρατίας», έδειξε και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με παρέμβαση της εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δίνει τη δική του μάχη το ΚΚ Βενεζουέλας, που καλεί σε ετοιμότητα το λαό για ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης και την ίδια στιγμή αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης της ταξικής πάλης, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, που έχει την πραγματική εξουσία, αλλά και τις τάσεις συμβιβασμού. Στην εκλογή για τη Συντακτική Συνέλευση δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλατφόρμα, αλλά με άλλες δυνάμεις έχει συγκροτήσει την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017», κατεβάζοντας υποψηφίους τόσο στη λίστα των εκπροσώπων με γεωγραφικό κριτήριο όσο και σ' αυτή με κλαδικό κριτήριο.

Θυμίζουμε ότι στην εκλογική διαδικασία θα εκλεγούν 545 εκπρόσωποι (στους κλάδους 173 και στους δήμους 364, και 8 από τις ινδιάνικες κοινότητες).

Το πλοίο του ρατσισμού πέρασε από την κατεχόμενη Κύπρο

To πλοίο «C - Star» που έχουν ναυλώσει ακροδεξιοί, ρατσιστές και φασίστες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία για περιπολίες στη Μεσόγειο με πρόσχημα την «προστασία της Ευρώπης» από την «παράνομη μετανάστευση», με την επωνυμία «Defend Europe», βρέθηκε την Τετάρτη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και κρατήθηκε από τις αρχές του ψευδοκράτους, για να αφεθεί τελικά την Παρασκευή, με τις πληροφορίες να το θέλουν να πλέει προς την Κρήτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα εννέα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της «αστυνομίας» ύστερα από πληροφορίες ότι μετέφεραν μετανάστες με πλαστά έγγραφα. Οπως αναφέρεται, μετά τις έρευνες δεν προέκυψαν αρκετά στοιχεία για την κράτηση των μελών του πληρώματος και αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου Σβεν Τόμας Εργκερστρομ έφτασε από τη Βρετανία στα Κατεχόμενα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και πέρασε το οδόφραγμα Στροβιλιών και μετά από διαβουλεύσεις το πλοίο αφέθηκε να αποπλεύσει αλλά απαγορεύτηκε διά παντός η είσοδος των μελών του πληρώματος και του Σουηδού πλοιάρχου στα Κατεχόμενα όπως και ο ελλιμενισμός του «C - Star».

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες εντός του πλοίου εντοπίστηκαν 20 άτομα από τη Σρι Λάνκα. Πέντε από αυτά ζήτησαν άσυλο και για το λόγο αυτό τους δόθηκε «άδεια παραμονής» για δέκα μέρες μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ