ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία

Στη Γεωργία βρέθηκε χτες ο Πενς και παρακολούθησε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Ο Πενς μίλησε στους στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην άσκηση «Noble 2017»

AP

Ο Πενς μίλησε στους στρατιώτες που παίρνουν μέρος στην άσκηση «Noble 2017»
Μετά την περιοδεία του στις Βαλτικές χώρες το Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συνέχισε χτες την περιοδεία του στη Γεωργία, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη, και θα την κλείσει με την επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ από την αστική του κυβέρνηση. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι εμφανέστατος και επιδιώκει να εντείνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενισχύοντας αστικές κυβερνήσεις σε γειτονικές χώρες με αυτήν, όπως και να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους. Θυμίζουμε ότι η Γεωργία και η Ρωσία έχουν εμπλακεί σε πόλεμο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με τελευταία σύγκρουση το 2008, ενώ η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία (ανήκαν πριν στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας) έχουν καθεστώς αυτόνομων περιοχών που αναγνωρίζεται από τη Ρωσία, που τους στηρίζει και δικαιολόγησε την επέμβαση ως μέτρο αποτροπής για τη μη παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Γκιόργκι Κβιρικασβίλι και τον Πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, διαμηνύοντας, όπως και στους ηγέτες των Βαλτικών χωρών, ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (ότι η επίθεση σε χώρα - μέλος θα έχει απάντηση από όλα τα μέλη). Κατά τα άλλα, μιλώντας για τη Γεωργία έκανε λόγο για «μια σύμμαχη χώρα και έναν υπερήφανο λαό, που μοιράζονται κοινές αξίες για την ελευθερία και τη δημοκρατία». Αντίστοιχα ο Γεωργιανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «βασικό στρατηγικό εταίρο».

Οι δύο αξιωματούχοι, μαζί με άλλους, παρακολούθησαν επίσης την έναρξη της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble 17» έξω από την Τιφλίδα, άσκησης διαφόρων Σωμάτων που θα διαρκέσει δυο βδομάδες και φιλοξενεί η Γεωργία, ως μέλος του ΝΑΤΟικού «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη». Σε αυτή συμμετέχουν 1.600 Αμερικανοί στρατιώτες και 800 Γεωργιανοί, όπως και στρατιώτες και υλικό από Αρμενία, Γερμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουκρανία και Βρετανία.

Σήμερα ο Πενς θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Αδριατικής στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, όπου θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η περιοδεία Πενς δεν θα έμεινε ασχολίαστη από τη ρωσική κυβέρνηση. Αν και ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε για ανεξάρτητα κράτη που μπορούν να έχουν σχέσεις με όποιον θέλουν, σημείωσε ταυτόχρονα ότι «η συνεργασία αυτή γίνεται πρόβλημα για εμάς όταν οδηγεί στην επέκταση των διαφόρων συμμαχιών και των στρατιωτικών τους υποδομών προς τα σύνορά μας. Αυτό είναι που μας προκαλεί ανησυχία. Σεβόμαστε βεβαίως τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με άλλες χώρες».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις και σχεδιασμοί με πρόσχημα τους πυραύλους

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις και η αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συντηρούν την ένταση στην περιοχή με τις συχνές ασκήσεις τους, να επιρρίπτουν αποκλειστικά τις ευθύνες στη ΛΔ Κορέας για τα πυραυλικά συστήματα που εξελίσσει, ενώ ΗΠΑ, Νότια Κορέα και ΗΠΑ διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα ανάπτυξης παρόμοιων συστημάτων και πυρηνικών όπλων. Συνέχεια με αφορμή τις πρόσφατες δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών πυραύλων έδωσαν Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες ειδικοί, αναλύοντας βίντεο ιαπωνικών ΜΜΕ με την πρόσφατη είσοδο των βορειοκορεατικών πυραύλων «Hwasongk-14» στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, που δήλωσαν ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον, αλλά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές».

Οι ίδιοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξαν εντούτοις ότι η εξέλιξη του βορειοκορεατικού πυραυλικού προγράμματος καταδεικνύει πλέον το «βαθμό κλιμάκωσης της απειλής» που εκπροσωπείται από τη ΛΔ Κορέας «σε βάρος της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας».

Η πρόταση Κίσινγκερ...

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η νέα πρόταση του Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ (που είναι στενός σύμβουλος πολλών Αμερικανών Προέδρων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ) σχετικά με το πώς θα μπορούσε να πειστεί η Κίνα ώστε να ακολουθήσει «πιο αποτελεσματική πολιτική» απέναντι στη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Κίσινγκερ πρότεινε στην κυβέρνηση Τραμπ (και δη στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον) να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση για να πείσει την Κίνα να ακολουθήσει «πιο πιεστική στάση» έναντι της ΛΔ Κορέας για το πυραυλικό της πρόγραμμα. Φέρεται μάλιστα να πρότεινε ότι οι ΗΠΑ, «σε περίπτωση κατάρρευσης της βορειοκορεατικής κυβέρνησης», θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποσύρουν τα περισσότερα στρατεύματά τους από τη Νότια Κορέα για να καθησυχάσουν την Κίνα, επειδή η τελευταία θα χάσει τη ζώνη «ασφαλείας» και θα ανησυχήσει ενδεχομένως για την πιθανότητα να αναπτυχθούν στα σύνορά της με τη ΛΔ Κορέας αμερικανικά στρατεύματα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως χτες έσπευσε να διαψεύσει πως οι ΗΠΑ έχουν στα σκαριά σχέδιο για την ανατροπή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης του Κόμματος Εργατών Κορέας. Ο ίδιος ωστόσο επιβεβαίωσε τις προσπάθειες και τις πιέσεις των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έναντι Κίνας και Ρωσίας, για την έγκριση και επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας και πιθανώς εμπάργκο απαγόρευσης εισαγωγής πετρελαίου και άλλων καυσίμων στη χώρα.

ΚΙΝΑ
Δηλώσεις και εκδηλώσεις επίδειξης στρατιωτικής ισχύος

Εγκαίνια της πρώτης κινεζικής στρατιωτικής βάσης στο εξωτερικό, που έγινε στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής

ΠΕΚΙΝΟ.--

Διατρανώνοντας τη νέα στρατιωτική ισχύ της Κίνας, ενόψει της όξυνσης των αντιπαραθέσεων και εντάσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και αλλού, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε χτες υπέρ των προσπαθειών για την ενίσχυση την συνεργασίας μεταξύ του πολιτικού τομέα και του στρατού και τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων «σε στρατό παγκόσμιας κλάσης, που θα είναι έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει σε πολέμους». Ουσιαστικά δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τους μονοπωλιακούς ομίλους της, που αναπτύσσονται όπου γης.

Η Κίνα, είπε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Σι με αφορμή την χτεσινή Μέρα του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, με 2.300.000 ενόπλους), δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανένα λαό, οργάνωση ή πολιτικό κόμμα να αποσχίσει οποιοδήποτε μέρος του σινικού εδάφους, οποτεδήποτε και με οποιαδήποτε μορφή». Ακολούθως υποστήριξε ότι «ο κινεζικός λαός αγαπά την ειρήνη» και ότι «ποτέ δεν θα επιδιώξει επίθεση ή την επέκταση, έχοντας την αυτοπεποίθηση πως θα μπορεί να νικήσει όλες τις εισβολές».

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «συντονισμένο, ισορροπημένο και συνολικό χαρακτήρα της ανάπτυξης σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο στη σύγχρονη Κίνα» (όπου επικρατούν πλήρως οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής), αλλά και στις αλλαγές που προωθήθηκαν σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και συστήματος στρατιωτικής ισχύος την τελευταία πενταετία. Επανέλαβε μάλιστα, όπως είχε κάνει την Κυριακή πριν την έναρξη μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης σε πεδίο στρατιωτικών δοκιμών στην Εσωτερική Μογγολία, πως «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Κίνα θα αποδεχτεί κάτι που θα είναι επιβλαβές για την κυριαρχία μας, την ασφάλειά μας ή τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα».

Η πρώτη κινεζική βάση στο Τζιμπουτί

Το ίδιο 24ωρο, Κινέζοι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εγκαινίασαν χτες στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής την πρώτη στρατιωτική βάση "επιμελητείας" της Κίνας στο εξωτερικό, στις πύλες της Ερυθράς Θάλασσας.

Η βάση εγκαινιάστηκε παρουσία του δεύτερου στην ιεραρχία του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, Τιάν Ζονγκ, και του υπουργού Αμυνας του Τζιμπουτί. Θα χρησιμεύσει, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, για την υποστήριξη ναυτικών αποστολών στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και επιχειρήσεων (του ΟΗΕ) είτε με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης είτε στο πλαίσιο αρωγής.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2016 την έναρξη της κατασκευής αυτής της εγκατάστασης στο Τζιμπουτί, σε περιοχή που βρίσκεται σχετικά κοντά στη μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Η συμφωνία της Κίνας με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί προβλέπει σε πρώτη φάση την ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων περίπου 10.000 στρατιωτικών στο χώρο της βάσης, τουλάχιστον έως το 2026.

Στο Τζιμπουτί, βεβαίως, λόγω της νευραλγικής στρατηγικής θέσης που έχουν για τη διεθνή ναυτιλία και τη μεταφορά Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων τα Στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ («Πύλες των Δακρύων» που οδηγούν από την Ερυθρά Θάλασσα στον Ινδικό ωκεανό), έχουν φτιάξει στρατιωτικές βάσεις και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία.

ΣΕΡΒΙΑ
Πληροφορίες για σχέδιο έντασης με την ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της ημερήσιας εφημερίδας του Βελιγραδίου «Vecernje Novosti», έχουν πληροφορίες για κίνδυνο σχεδίου έντασης μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ, στο οποίο «εμπλέκονται Αλβανοί».

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι στο σχέδιο όξυνσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου - Σκοπίων συμμετέχει «μέρος των Αρχών της Μακεδονίας» και ότι το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη και δράση «καλά εξοπλισμένων» ομάδων Αλβανών, με αμφίεση Σέρβου στρατιώτη ή αστυνομικού, σε μεθοριακές περιοχές μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια θα περνούσαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να πραγματοποιήσουν «επιχειρήσεις», ώστε να κατηγορηθεί η Σερβία για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ