ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Να γίνει δεκτή στο σύνολό της, για να δοθεί απάντηση στην απληρωσιά

Σήμερα συζητιέται στη Βουλή η τροπολογία του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Στην ομιλία του χτες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τροποποίηση του ν. 3548/2007, σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου, ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις, δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ, όπου η απληρωσιά σπάει κόκαλα, η ανασφάλεια είναι γενικευμένη, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, σημείωσε σχετικά με την τροπολογία του ΚΚΕ πως «έρχεται να δώσει λύση στην απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι δεν είναι βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας η πολύχρονη καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων, και με τη 2η παράγραφο που απορρίψατε αυστηροποιείται το πλαίσιο για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, με κυρώσεις ενάντια στους εργοδότες και με αυτόφωρη εκδίκαση αυτών των περιπτώσεων».

Οπως τόνισε, «η 2η παράγραφος είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την καταβολή των αποδοχών, εσείς την απορρίπτετε. Και τι μήνυμα δίνετε με τις μη κυρώσεις; "Μην πληρώνετε". Αυτό το μήνυμα δίνετε, και οι ευθύνες σας είναι μεγάλες απέναντι στους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε πως «έγινε λόγος για τη φράση "αξιόλογη καθυστέρηση". Είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση αρχίζει από την δήλη ημέρα καταβολής των δεδουλευμένων. Οταν λέμε "αξιόλογη", εννοούμε καθυστέρηση από κάποιες μέρες από την παρέλευση της δήλης ημέρας και πάνω, έως το πολύ ένα μήνα, δηλαδή ένα διάστημα πέρα από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αξιώνει από έναν μισθωτό να τα βγάζει πέρα, ιδιαίτερα με τις μειωμένες αποδοχές που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρείτε και εσείς». Διερωτήθηκε μάλιστα αν «είναι δυνατόν η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, που είναι και χωρίς ΣΣΕ, τις οποίες διατηρείτε καταργημένες, και αμείβονται με 586 μεικτά - γύρω στα 490 καθαρά - να μπορούν να είναι απλήρωτοι πάνω από κάποιες μέρες; Τι θα κάνει η ΔΕΗ αν δεν πληρώσουν τον λογαριασμό; Τι θα κάνετε εσείς αν δεν πληρώσουν τη δόση του φόρου, δεν θα τους βάλετε πρόστιμο; Τι θα γίνει αν δεν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, θα του αναγνωρίσετε ότι δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα του; Κύριοι, σοβαρευτείτε, και εσείς και οι δικαστές. Δεν μπορεί για το αυτονόητο, δηλαδή να καταβάλλονται οι αποδοχές για την εργασία που παρείχε ο εργαζόμενος, να κυριαρχούν αδιανόητα επιχειρήματα με τα οποία στηρίζεται στην πραγματικότητα η δουλεία των εργαζομένων.

Σας καλούμε να αποδεχτείτε την τροπολογία του ΚΚΕ ως έχει, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους».

Αναδιανέμει την «πίτα» στα ΜΜΕ το νομοσχέδιο

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο Χρ. Κατσώτης, δίνοντας το στίγμα, σημείωσε πως «η κυβέρνηση έρχεται να αναδιανείμει τη διαφημιστική "πίτα" σε παλιούς και νέους επιχειρηματίες στα ΜΜΕ, να βοηθήσει στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε λιγότερα χέρια. Δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα και χρηματοδότηση σε επιχειρηματικούς ομίλους, με οικονομικά και όχι πολιτιστικά κριτήρια, για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτή την αναδιανομή, προσδοκώντας να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό τοπίο, κάτι το οποίο κάνανε άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και που σήμερα φωνάζουν, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τούς αντιγράφει μέχρι κεραίας, για να προβάλουν την πολιτική του ως τη μόνη εναλλακτική λύση».

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούνται συμπράξεις στο χώρο των ΜΜΕ και συνολικά της παραγωγής οπτικοακουστικού έργου, ενώ δίνει και τα εργαλεία για να προχωρήσει η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγοράς στο χώρο των ΜΜΕ, ενισχύεται ο παραγκωνισμός, μπαίνουν πρόσθετα εμπόδια, όπως είναι το σύστημα barcode. Μικρές επιχειρήσεις αντικειμενικά θα κλείσουν. Ειδικότερα για την προσπάθεια παρέμβασης με τον έλεγχο της κυκλοφορίας μέσω barcode, υπογράμμισε ότι ανοίγει το δρόμο της άμεσης παρέμβασης του κράτους στο ζήτημα λειτουργίας, έκδοσης, κυκλοφορίας της εφημερίδας, και έθεσε το ερώτημα πώς θα γίνεται η συγκέντρωση των στοιχείων όταν ένας αριθμός εφημερίδων διακινεί ένα μεγάλο τιράζ με ίδια μέσα, όπως π.χ. ο «Ριζοσπάστης».

Ειδική αναφορά έκανε στη δημιουργία του ΕΚΟΜΕ, τονίζοντας ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο του οπτικοακουστικού τομέα και δημιουργεί ακόμα εύλογα ερωτηματικά για την προοπτική και το πιθανό κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του «Film Commission» (το τμήμα του ΕΚΚ που ασχολείται με τις συμπαραγωγές), μιας και έρχεται σε σχετική σύγκρουση αρμοδιοτήτων και αλληλοκάλυψη.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του άρθρου 10 του νόμου 2328 του 1995, το οποίο καθορίζει το επάγγελμα του παραγωγού, υπογράμμισε ότι «αυτή η ρύθμιση έρχεται ουσιαστικά να εξαφανίσει τις μικρές εταιρείες κινηματογραφικής παραγωγής, όπως και τους σκηνοθέτες - παραγωγούς του εαυτού τους» και ότι «αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι προσέλκυση κεφαλαίων από εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα, ώστε να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια και να προωθηθεί ο στόχος της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς κινηματογράφου».

Τέλος, αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία, λειτουργώντας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Πούλμαν για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στο Γράμμο, το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310.286.546.

Μετάβαση διοργανώνει και η ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 19 Αυγούστου με πούλμαν από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του Μουσείου το Σάββατο 19 Αυγούστου, περιήγηση στην περιοχή και αναχώρηση το απόγευμα του Σαββάτου. Για συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.254.174 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από τη Λάρισα το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 6 π.μ., από την πλατεία Λαού (Ωδείο).

Λεωφορεία από τα Γιάννενα δρομολογεί και η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να απευθύνονται στις Οργανώσεις και στα τηλέφωνα 2651.033.501 και 2651.034.994.

  • Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έχει ενημερώσει ότι έκλεισε ο κατάλογος για τη συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ. Τα πούλμαν της ΚΟ Αττικής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 9.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.
ΤΕ Ν/Δ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατάθεση στεφάνου στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη

Κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 14/8/1954, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Νοτιοδυτικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει ανήμερα της εκτέλεσης, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη (πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι).

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερες εκδηλώσεις για τον Δημοκρατικό Στρατό

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Κυριακή 6/8, 11 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο κοινοτάφιο έξω από τη Λέκκα.

-- Δευτέρα 7/8, 7.30 μ.μ.: Κεντρική εκδήλωση στο Καρλόβασι, στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου (Γραμματεία Τμήματος Μαθηματικών). Δραματοποιημένο αφιέρωμα - χρονολόγιο. Ομιλία από τη Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής, Δήμητρα Παντάπαση. Εκθεση αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ