ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Ζεστό» χρήμα για τους «επενδυτές» και νέο πλαίσιο για τους υδρογονάνθρακες

Με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης και με κρατικά κονδύλια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για τα μονοπώλια στο χώρο της Ενέργειας, το χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) εντείνει τις διαδικασίες για την ίδρυση «Αναπτυξιακής Τράπεζας» και τον «εκσυγχρονισμό του πλαισίου» για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ αποφασίστηκε η ίδρυση της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ» (με διεθνή ονομασία «Hellenic Development Bank SA»), σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που θα λειτουργεί ως «χρηματοδοτικός μηχανισμός - ομπρέλα» και όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν άλλοι χρηματοδοτικοί φορείς του Δημοσίου, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το «Enterprise Greece» κ.ά.

Η κυβέρνηση στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει, στέλνοντας το κατάλληλο «σήμα» προς το κεφάλαιο, ότι «στόχος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να "προικοδοτηθεί" με τους απαραίτητους πόρους και περιουσιακά στοιχεία που θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το ρόλο της». Οπως ανακοινώθηκε επίσης, στόχος είναι η ΕΑΤ ΑΕ να λειτουργεί «συμπληρωματικά» προς τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με τη «διεθνή εμπειρία», ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με ανάλογη «Αναπτυξιακή Τράπεζα» του εξωτερικού, η οποία «θα λειτουργήσει ως Σύμβουλος για την ίδρυση και τη δραστηριοποίηση της ΕΑΤ ΑΕ».

Το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα χρηματοδοτεί βασικά έργα υποδομής και «περιφερειακής ανάπτυξης», εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις λεγόμενες «νεοφυείς επιχειρήσεις» και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά τους ορισμούς πάντα της ΕΕ για το μέγεθος των τελευταίων. Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα, όπως φαίνεται, στο ζήτημα αυτό, καθώς πιέζουν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για άμεση χρηματοδότηση με «ζεστό» κρατικό χρήμα, κι έτσι στοχεύει εντός του επόμενου τριμήνου να έχει κατατεθεί στη Βουλή ο ιδρυτικός νόμος της νέας «αναπτυξιακής τράπεζας».

Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εγχώρια «Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» και σε ό,τι αφορά τον τύπο των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών όπου θα διεξάγεται η δραστηριότητα των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών επιλογής του εκάστοτε «Αναδόχου». Η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, ενώ παράλληλα θα προχωρούν οι διαδικασίες «αποκέντρωσης» του «έως τώρα συγκεντρωτικού μοντέλου οργάνωσης» της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ ΑΕ). Και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία προφανώς εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθειά της για «μείωση της γραφειοκρατίας», επίσπευση χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης επενδύσεων κ.λπ., κατά τη γενικότερη απαίτηση του κεφαλαίου.

Τέλος, ως το «τυράκι στην φάκα» θα πρέπει να εκληφθούν οι χτεσινές αναφορές του ΚΥΣΟΙΠ στον περιλάλητο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις «Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών», που υποτίθεται ότι έχει στόχο την «αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης»...

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Παραδόθηκε το τελευταίο κομμάτι

Παραδόθηκε χτες από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, και το τελευταίο τμήμα, 14 περίπου χλμ., της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Πέρδικα - Ιωάννινα και ακολούθησαν τα σχετικά «εγκαίνια», στα οποία επιδίδεται όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση με τη σταδιακή ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά της «φιέστας» που είχε και η χτεσινή κυβερνητική εκδήλωση, ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων για τον στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης, τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, για την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς επίσης στη σημασία των έργων διασύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα αστικά κέντρα των περιοχών που διασχίζει αλλά και τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την Αλβανία.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, ο Χρ. Σπίρτζης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγχώριου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και επανέλαβε την προσφιλή του ρήση «τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει...». Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο κατά τ' άλλα «ιδιοκτήτης» λαός όχι μόνο έχει χρυσοπληρώσει τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, όπως και το σύνολο άλλωστε των εγχώριων υποδομών, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει «λύτρα» στους κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους και στο μέλλον, μέσω των σταθμών διοδίων που τα συνοδεύουν.

Ειδικά στην Ιόνια Οδό να υπενθυμίσουμε ότι θα λειτουργούν συνολικά τέσσερις μετωπικοί σταθμοί (Κλόκοβα, Αγγελόκαστρο, Τέροβο και Μενίδι) και τέσσερις πλευρικοί (Μεσολογγίου, Γαβρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου) ενώ το ταξίδι Αθήνα - Ιωάννινα, μαζί με τη χρήση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου που είναι 13,30 ευρώ για οδηγούς ΙΧ, θα κοστίζει συνολικά 37,25 ευρώ.

Ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε επίσης και στο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από το επόμενο έτος, το οποίο συνέδεσε με τη συνολικότερη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους που θα ξεκινήσει, όπως είπε, σύντομα η οποία θα προβλέπει και επέκταση των έργων παραχώρησης και σε χρονικό επίπεδο, δίχως όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, ο υπουργός ανήγγειλε ότι τα οριστικά εγκαίνια της Ιόνιας Οδού θα γίνουν από τον Αλ. Τσίπρα στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ξεκίνησε ο εξωδικαστικός

Ξεκίνησε χτες η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», με τον αρμόδιο υπουργό Δ. Παπαδημητρίου να δηλώνει ότι η κυβέρνηση «εκπληρώνει μια δέσμευσή της» ότι η λειτουργία της πλατφόρμας «θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς και των ανείσπρακτων χρεών του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων». Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο, από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας της πλατφόρμας εισήλθαν εκατοντάδες οφειλέτες, ενώ περισσότερες από 70 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση μέσα στις πρώτες ώρες για τη ρύθμιση οφειλών τους.

Να σημειώσουμε ότι ο λεγόμενος «εξωδικαστικός μηχανισμός» εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια διαχείρισης των επιχειρηματικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, για την απελευθέρωση κεφαλαίων από όσες επιχειρήσεις χαρακτηριστούν «μη βιώσιμες» προς άλλες, «υγιείς», με σταθερή την κατεύθυνση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
Επανέναρξη εργασιών

Μια ακόμη ανούσια και άκρως αποπροσανατολιστική κόντρα ξέσπασε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου, και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, με αφορμή την υπογραφή, την Τετάρτη, της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού έργου του φράγματος της Μεσοχώρας. Με γραπτές δηλώσεις εκτοξεύθηκαν αλληλοκατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης και την αντίστοιχη έναρξη λειτουργίας ενός σημαντικού υδροηλεκτρικού έργου.

Βεβαίως, η επανέναρξη των έργων, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έρχεται σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με δεδομένη την απαίτηση των υπόλοιπων ιδιωτικών ομίλων της Ενέργειας να βάλουν στο χέρι τα «φιλέτα» της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων είναι σαφώς και τα υδροηλεκτρικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει μέχρι σήμερα 531 εκατομμύρια για το φράγμα, και το προσεχές διάστημα υπολογίζεται να δαπανήσει επιπλέον 20 εκατομμύρια για επισκευές και επιπλέον 80 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις και τη μεταφορά του οικισμού.

Εκδήλωση για τη μάχη στις Καρούτες

Το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς ΕΛΑΣίτες της μάχης στις Καρούτες, απ' την οποία συμπληρώνονται φέτος 73 χρόνια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Αυγούστου, στην πλατεία στις Καρούτες, στις 10.30 π.μ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στον Αναβο Σελίνου Χανίων

Το Παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, στον Αναβο Σελίνου (μεταξύ των χωριών Φλώρια και Κάνδανο) στο χώρο του μνημείου, για την επέτειο του συντριπτικού χτυπήματος που έδωσε ο εφεδρικός και μόνιμος ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς ναζί.

Για τους εκτελεσμένους στο Κουρί

Το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) σε συνεργασία με την ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων στο Κουρί από τους συνεργάτες των κατακτητών, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην αγορά της Πτολεμαΐδας.

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κυρ. Μητσοτάκη

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ομάδα μελών του «Ρουβίκωνα».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, λίγα λεπτά πριν από τις 7 μ.μ., 10 με 15 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του προέδρου της ΝΔ, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να προκληθεί ένταση, ενώ δεν υπήρξαν προσαγωγές.

ΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Εκδηλώσεις προβολής του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» διοργανώνει η ΚΟ Γρεβενών του ΚΚΕ, τον Αύγουστο. Προβολές θα πραγματοποιηθούν:

-- Το Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο στο Τριφύλλι.

-- Την Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στη Δεσκάτη.

-- Την Παρασκευή 11 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του Κηπουρειού.

-- Την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία του Ζιάκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ