ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπνευστής μας ο αγώνας των μαχητών του ΔΣΕ

Συζήτηση με τον Σταύρο Λίτσα, επικεφαλής της ομάδας των οικοδόμων που έστησαν το νέο Μνημείο - Μουσείο στο χωριό Θεοτόκος Γράμμου. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Αυγούστου

Δουλειά και έως αργά τη νύχτα για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το καλούπι
Δουλειά και έως αργά τη νύχτα για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το καλούπι
Στην τελική ευθεία μπήκαν πλέον οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Μνημείου - Μουσείου για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος στο Γράμμο. Τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου θα γίνουν το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί. Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο εσωτερικό του Μουσείου τοποθετήθηκαν ήδη τα υλικά για την πρώτη φάση της λειτουργίας του, ενώ στον περίβολο έγινε επίσης νέα δενδροφύτευση. Το νέο Μνημείο, με ειδική αναφορά στους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής, έχει ήδη στηθεί και μένει η αποκάλυψή του.

Ξεχωριστό ρόλο στην κατασκευή του Μνημείου έχει παίξει η ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Μιλά σήμερα στον «Ριζοσπάστη» ο Σταύρος Λίτσας, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Κατασκευών, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

-- Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για την κατασκευή αυτού του μνημείου, με δεδομένο ότι υπήρχε ήδη ένα μνημείο στην περιοχή;

-- Από την κατασκευή του Μνημείου στη Λυκόραχη, το 2006, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις και η ιδέα να συμβάλουν και οι οικοδόμοι της Αθήνας στην κατασκευή ενός μνημείου προσφέροντας την εργασία τους και όχι μόνο την οικονομική τους συνδρομή, όπως είχαν κάνει τότε.

Απόσπασμα από τον χάρτη που θα υπάρχει στο Μουσείο και στον οποίο αποτυπώνονται μερικές από τις διαδρομές που οδηγούν σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή του Γράμμου
Απόσπασμα από τον χάρτη που θα υπάρχει στο Μουσείο και στον οποίο αποτυπώνονται μερικές από τις διαδρομές που οδηγούν σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος σχετικά με τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή του Γράμμου
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που πήρε το Κόμμα μας, να αναδείξει ολόπλευρα αυτό το ηρωικό κομμάτι της Ιστορίας του, ενόψει του εορτασμού για τα 70χρονα από την εποποιία του ΔΣΕ, το ενδιαφέρον έγινε ακόμα πιο έντονο. Το τελευταίο δίχρονο έχουμε καθιερώσει τακτικές επισκέψεις και πεζοπορίες οικοδόμων στα βουνά του Γράμμου, στα βήματα των ανταρτών, στα λημέρια που έζησαν και έδωσαν σκληρές μάχες. Σε μια από αυτές τις διαδρομές πριν από δύο χρόνια έπεσε η ιδέα του συγκεκριμένου Μνημείου με σκοπό να αφιερωθεί στους μαχητές και στις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από τα χωριά του Γράμμου που έπεσαν στη μάχη.

-- Πώς οργανώθηκε; Τι προσφορά υπήρχε; Ποιες ειδικότητες δούλεψαν;

-- Η ιδέα και η απόφασή μας να την υλοποιήσουμε συνέπεσε με το γεγονός της δωρεάς στο Κόμμα του κτήματος με την κατοικία του αείμνηστου συντρόφου Χρήστου Ζούνη. Κινηθήκαμε γρήγορα και κλείσαμε συμμετοχές από συντρόφους και φίλους του Κόμματος που ήθελαν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εθελοντική τους εργασία σε αυτό το εγχείρημα.

Η εθελοντική προσφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε. Οσο ανοίγαμε την απεύθυνσή μας τόσο περισσότερος ήταν ο κόσμος που προσφέρθηκε να συνεισφέρει, με διάφορους τρόπους (εθελοντική εργασία και προσφορά σε υλικά).

Η ομάδα από την Οργάνωση Κατασκευών της ΚΟ Αττικής σ' ένα διάλειμμα την ώρα της βροχής
Η ομάδα από την Οργάνωση Κατασκευών της ΚΟ Αττικής σ' ένα διάλειμμα την ώρα της βροχής
-- Πώς οργανώθηκαν οι αποστολές και πώς βοήθησε ο Τομέας Κατασκευών της Αττικής;

-- Μόλις ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η τελική μακέτα του Μνημείου, οργανώθηκε, υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, η πρώτη επίσκεψή μας στη Θεοτόκο στις αρχές Οκτώβρη του 2016, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες καθαρισμού του οικοπέδου και αποτύπωσής του από ομάδα συντρόφων οικοδόμων, γεωπόνων και μηχανικών.

Στη συνέχεια οργανώθηκε ακόμα μια συνάντηση με συντρόφους από Ηπειρο και Δυτική Μακεδονία με σκοπό να μοιραστούν οι εργασίες ανά Οργάνωση και ειδικότητα. Η Δυτική Μακεδονία ανέλαβε τις εργασίες που αφορούσαν την ανακαίνιση της κατοικίας ώστε να λειτουργήσει ο μουσειακός χώρος. Οι σύντροφοι οικοδόμοι από τα Γιάννενα χρεώθηκαν την υποστήριξη της κατασκευής τμήματος της περίφραξης του οικοπέδου.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαμε, βάλαμε στόχο να οργανώσουμε κατά τέτοιο τρόπο τη δουλειά μας ώστε ο Τομέας Κατασκευών της Αθήνας να αναλάβει συνολικά τη μελέτη - επίβλεψη και το βασικό κομμάτι εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής της περίφραξης του οικοπέδου και διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου με την κατασκευή του Μνημείου, δηλαδή κυρίως των εργασιών σκυροδέτησης.

Αφού έγινε όλη η προεργασία για να καθορίσουμε ποιες ειδικότητες θα χρειαστούν (καλουπατζήδες, σιδεράδες, απλοί εργάτες) και πόσοι από κάθε ειδικότητα προκειμένου να μπορούν να πάρουν άδειες οι σύντροφοι και οι συνάδελφοι που εργάζονται ως μισθωτοί, προχωρήσαμε στην καταγραφή των εργαλείων και των υλικών που θα χρειαζόμασταν για την κατασκευή του έργου.

Από τις τοπογραφικές εργασίες για την οριοθέτηση του χώρου όπου στη συνέχεια στήθηκε το Μνημείο
Από τις τοπογραφικές εργασίες για την οριοθέτηση του χώρου όπου στη συνέχεια στήθηκε το Μνημείο
Στη συνέχεια καθορίστηκε η ημερομηνία που θα ανέβουμε στη Θεοτόκο, για το ξεκίνημα των εργασιών. Παράλληλα, έγινε σημαντική προσπάθεια, από τον Τομέα Κατασκευών της ΚΟ Αττικής να χρηματοδοτηθεί η διαμονή και διατροφή της αποστολής.

-- Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

-- Με δεδομένο ότι το έργο ήταν μεγάλο και οι διαθέσιμες μέρες παραμονής μας στη Θεοτόκο λίγες, έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετά εργαλεία (ξυλεία, πάνελ κ.λπ.) για να προχωράμε τις εργασίες χωρίς καθυστερήσεις. Ετσι απευθυνθήκαμε σε «μάντρες» της περιοχής, απ' όπου και προμηθευτήκαμε σημαντικό μέρος υλικών και εργαλείων.

Μια από τις δυσκολίες ήταν να συγκεντρώσουμε υλικά μέσα από προσφορές από διάφορα κοντινά σημεία με δεδομένη τη θέση του οικισμού και τις αποστάσεις που θα έπρεπε να διανυθούν ώστε να μειωθούν τα μεταφορικά κόστη. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε κυρίως να προμηθευτούμε τα απαραίτητα από Κόνιτσα και Αργος Ορεστικό.

Ημασταν προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες, κύρια σε ό,τι είχε να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. Για να κατορθώσουμε να είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου χρειάστηκε να δουλέψουμε υπό βροχή, ακόμα και τη νύχτα. Και αυτό με χαμόγελο και τραγούδι, χωρίς να υπολογίζουμε κούραση και αναποδιές, αλλά με πείσμα και υπερηφάνεια για το Κόμμα μας και την Ιστορία του.

Η στήριξη από τους ντόπιους ήταν συγκινητική καθώς βρέθηκαν δίπλα μας σε κάθε φάση των πολυήμερων εργασιών, προσφέροντας κάθε βοήθεια εθελοντικά.

Συνολικά έγιναν πέντε αποστολές από Αθήνα. Οι τέσσερις αφορούσαν την κατασκευή της περίφραξης μαζί με το Μνημείο και στην τελευταία συμβάλαμε με συντρόφους και φίλους γεωπόνους στην τελική διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου με τη δενδροφύτευση του οικοπέδου.

Το συγκεκριμένο έργο, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγώνα του ΔΣΕ. Αλλωστε, σε όλη του την πορεία ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας απέδειξε στην πράξη ότι με ελάχιστα μέσα και με τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητα του επαναστατικού αγώνα κατάφερε να λύσει μεταξύ πολλών άλλων και δύσκολα τεχνικά - κατασκευαστικά προβλήματα, όπως κατασκευή οχυρωματικών έργων, πολυβολείων, νοσοκομειακών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Τιμή και δόξα στους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ο τρίχρονος ένοπλος ηρωικός τους αγώνας μας εμπνέει και μας οδηγεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ