ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Διπλή γυναικεία συμμετοχή σήμερα

Στο γυναικείο φύλο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς στο σημερινό πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται στο Λονδίνο, όπου υπάρχει η συμμετοχή, στα προκριματικά, της Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100 μ. μετ' εμποδίων και της Χρυσούλας Αναγνωστοπούλου στη δισκοβολία.

Βασικός στόχος της Ελισάβετ Πεσιρίδου είναι μια κούρσα κάτω από τον καλύτερο φετινό της χρόνο, 13.03, που μπορεί να αποδειχθεί ικανός για την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Από τα προκριματικά που θα γίνουν το πρωί την πρόκριση για τα ημιτελικά το απόγευμα θα πάρουν οι τέσσερις πρώτες αθλήτριες από κάθε σειρά και οι τέσσερις με τους καλύτερους χρόνους στο σύνολο. Στην ίδια σειρά με τη Ελληνίδα σπρίντερ θα τρέξει η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Κέντρα Χάρισον (έχει φέτος 12.28), ενώ ξεχωρίζουν ακόμα οι Τόμσον (Τζαμάικα - 12.69), Σάρλον (Μπαχάμες - 12.74), Ταλάι (Λευκορωσία - 12.90).

Στο α' προκριματικό γκρουπ της δισκοβολίας θα αγωνιστεί η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προέρχεται από την εξαιρετική βολή στα 61,53 μ. στο τελευταίο Γκραν Πρι της Καβάλας, επίδοση που θα προσπαθήσει να βελτιώσει προκειμένου να διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό. Το απευθείας όριο έχει οριστεί από τους διοργανωτές στα 62,50 μέτρα.

Τα... μούσκεψαν

Στα προκριματικά των 100 μ. με εμπόδια ρίχνεται με αξιώσεις η Ελισάβετ Πεσιρίδου σήμερα το πρωί

Eurokinissi

Στα προκριματικά των 100 μ. με εμπόδια ρίχνεται με αξιώσεις η Ελισάβετ Πεσιρίδου σήμερα το πρωί
Με τη βροχή να προκαλεί αρκετά προβλήματα στους αθλητές οι ελληνικές παρουσίες της 6ης μέρας της διοργάνωσης κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αφού κανείς απ' όσους συμμετείχαν δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματός του. Ο Μιχάλης Αναστασάκης δεν τα κατάφερε στα προκριματικά της σφυροβολίας αφού έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό έχοντας ως καλύτερη βολή τα 70,94 μ. και άλλες δύο χαμηλότερες (70,93 μ. και 69,95 μ.). Ετσι έμεινε στην 28η θέση την ώρα που τα 70.41 μ. που έδωσαν την τελευταία θέση για τη 12άδα του τελικού θεωρούνται σαφώς στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Μακριά από τις πραγματικές του δυνατότητες έμεινε και ο Λυκούργος Τσάκωνας στα ημιτελικά των 200 μ. χωρίς να καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον τελικό. Κάνοντας μια μέτρια έως κακή κούρσα ο Ελληνας σπρίντερ έμεινε έκτος στην τρίτη προκριματική σειρά με 20.73, μια επίδοση που δεν θεωρείται καλή για αυτόν. Ετσι κατέλαβε την 21η θέση στο σύνολο.

Η Λίλη Αλεξούλη αγωνίστηκε στον προκριματικό του μήκους και χωρίς να βρεθεί σε καλή μέρα έμεινε χαμηλά έχοντας ως καλύτερο άλμα στα 5,94 μ. (-0,2) και δύο άκυρα που την κατέταξαν στην 26η θέση στο σύνολο των δύο γκρουπ.

ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Εκπλήξεις από Βάρχολμ, Φράνσις

Ο Νορβηγός Kάρστεν Βάρχολμ αδυνατεί να πιστέψει τη σπουδαία νίκη του στα 400 μ. εμπόδια

Associated Press

Ο Νορβηγός Kάρστεν Βάρχολμ αδυνατεί να πιστέψει τη σπουδαία νίκη του στα 400 μ. εμπόδια
Ο Kάρστεν Βάρχολμ από τη Νορβηγία αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μ. με εμπόδια, με τη νίκη του να αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης. Ο 21χρονος σπρίντερ, στη δεύτερη σεζόν που ασχολείται με το αγώνισμα, έκανε μεγάλη υπέρβαση, χαρίζοντας στη Νορβηγία, η οποία μέχρι τώρα είχε παράδοση στις ρίψεις, μετάλλιο και σε αγώνα δρόμου. Κάνοντας τέλεια κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος, άφησε πίσω του τα φαβορί του αγωνίσματος, τερματίζοντας πρώτος με 48.35. Δεύτερος ήταν ο Τούρκος (με κουβανική καταγωγή) Γιασμάνι Κοπέλο με 48.49 και τρίτος ο Αμερικανός Κίρον Κλέμεντ με 48.52.

Εκπληξη είχαμε και στα 400 μ. των γυναικών, με την Αμερικανίδα Φίλις Φράνσις να ανατρέπει όλα τα προγνωστικά, που ήθελαν πρωταγωνίστριες τις Μίλερ και Φίλιξ, και να παίρνει την πρώτη θέση με χρόνο 49.92. Σε αυτό συντέλεσε και ο ξαφνικός τραυματισμός της Μίλερ από τις Μπαχάμες στα τελευταία μέτρα, η οποία μέχρι τότε προηγούνταν στην κούρσα. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σάλβα Εϊντ Νάσερ από το Μπαχρέιν, με 50.06, η οποία σημείωσε εθνικό ρεκόρ, ενώ τρίτη τερμάτισε η Αλισον Φίλιξ, με 50.08. Η άτυχη της κούρσας Μίλερ ήταν τελικά 4η με 50.49.

Στη σφαιροβολία των γυναικών, η Κινέζα Λίτζιαο Γκονγκ κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, παίρνοντας την πρωτιά στον τελικό χάρη στην πολύ καλή τελευταία της βολή στα 19.94. Δεύτερη ήταν η Ουγγαρέζα Ανίτα Μάρτον με 19.49 και τρίτη η Αμερικανίδα Κάρτερ με 19.14.

Απάντησε με πρόκριση ο Μακβάλα

Κάνοντας δύο κούρσες σε λιγότερο από ένα δίωρο, τη μια μόνος του και την άλλη κανονικά στα ημιτελικά των 200 μ., ο Ισαάκ Μακβάλα κατάφερε «να πάρει το αίμα του πίσω» για τον αποκλεισμό του από την ΙAAF από τον τελικό των 400 μ. Σημειώνεται πως ο αθλητής από την Μποτουσάνα είχε θεωρηθεί από τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας πως έχει προσβληθεί από τον νοροϊό που έχει προσβάλει συνολικά 30 αθλητές.

Οι γιατροί, μαζί με την IAAF, του απαγόρευσαν τη συμμετοχή στον τελικό των 400 μ., όπου ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Επειτα από ένσταση που έγινε από την Ομοσπονδία της Μποτσουάνα, ο Μακβάλα πήρε τελικά άδεια συμμετοχής για να συμμετάσχει μόνος του στον προκριματικό των 200 μ. Τρέχοντας αρχικά μόνος του με αντίπαλο το χρόνο (έπρεπε να κάνει κάτω από 20.53 για την πρόκριση), έκανε 20.20 και πήρε άνετα την πρόκριση για τα ημιτελικά. Λίγη ώρα αργότερα, με ακόμα καλύτερη εμφάνιση, ο αθλητής από την Μποτσουάνα με χρόνο 20.14 ήρθε δεύτερος στη σειρά (εξαιτίας των πανηγυρισμών του στο τέλος, αφού ήταν πρώτος μέχρι λίγο πριν το φίνις) και πήρε την πρόκριση για τον τελικό που ήταν προγραμματισμένος για χτες αργά το βράδυ.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρωί

12.00 100 μ. 10άθλου

12.10 Δισκοβολία (Γ) πρ. Α' γκρουπ - Αναγνωστοπούλου

12.45 100 μ. εμπ. (Γ) πρ. Πεσιρίδου

13.05 Μήκος 10άθλου

13.15 Υψος (Α) πρ.

13.35 Δισκοβολία (Γ) πρ. Β' γκρουπ

14.55 Σφαιροβολία 10άθλου

Απόγευμα

19.00 Υψος 10άθλου

21.05 100 μ. εμπ. (Γ) Ημ.

21.10 Μήκος (Γ) τελικός

21.35 800 μ. (Γ) Ημ.

22.10 1.500 μ. (Α) Ημ.

22.30 Σφυροβολία (Α) Τελικός

22.45 400 μ. 10άθλου

23.25 3.000 μ. στιπλ (Γ) Τελικό

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Στο επίκεντρο Στεφανίδη, Κρίερ

Η Κατερίνα Στεφανίδη και ο προπονητής της Μιτς Κρίερ ήταν τα κεντρικά πρόσωπα στο συνέδριο των προπονητών που γίνεται παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο, με τον σπουδαιότερο αθλητή όλων των εποχών στο άλμα επί κοντώ, Ουκρανό Σεργκέι Μπούμπκα, να δίνει κι αυτός το «παρών».

Ο Κρίερ ανέλυσε την προετοιμασία της Στεφανίδη, καθώς και τη στρατηγική των αγώνων, και μαζί με την παγκόσμια πρωταθλήτρια δέχτηκαν δεκάδες ερωτήσεις από τους προπονητές. Από την πλευρά της, η Στεφανίδη μίλησε για τις διαφορές της προετοιμασίας της ανάμεσα στον πρώην προπονητή της, Νικ Χάιζογκ, και τον Κρίερ.

Συνεχίζει ο ιός να προκαλεί θύματα

Τα... θύματα του ιού «Norovirus», που έχει χτυπήσει αρκετούς αθλητές (35 μέχρι προχτές), αυξάνονται, με αποτέλεσμα το μπαράζ ακυρώσεων συμμετοχών ακόμα και από σπουδαία ονόματα των αγωνισμάτων να συνεχιστεί και στη χτεσινή μέρα των αγώνων.

Ετσι, η Γιούνις Σουμ (800 μ.) και η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα (5.000 μ.) απέσυραν τις συμμετοχές τους από τις χτεσινές κούρσες.

Η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800 μ. (Mόσχα 2013) Γιούνις Σουμ δεν αγωνίστηκε στα προκριματικά των 800 μ. καθώς το ιατρικό τιμ της Κένυας ανακοίνωσε ότι είναι άρρωστη και δεν μπορούσε να συμμετάσχει.

Εκτός του τελικού των 5.000 μ. των γυναικών έμεινε η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα, η οποία αρρώστησε και αυτή και δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στον αγώνα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι κατηγορίες προς τους Βρετανούς διοργανωτές και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου για το συγκεκριμένο θέμα καθώς, όπως αποδείχθηκε, όλα ξεκίνησαν από διαπιστευμένο ξενοδοχείο, το οποίο ενέκρινε η Οργανωτική Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ