ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥΡΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν τις σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της περιοχής

Ανακοίνωση με αφορμή το πρόσφατο «δυστύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο

Την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Σούρπης και Αλμυρού του ΚΚΕ, με αφορμή το «δυστύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο. Υπενθυμίζεται ότι ένας 43χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του, την περασμένη Τρίτη, στην περιοχή Νήες Σούρπης, όταν καταπλακώθηκε από το κλαρκ που οδηγούσε σε χωματόδρομο, κοντά στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου όπου εργαζόταν.

Στην ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ επισημαίνουν τα ερωτήματα που προκαλούνται «για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται (αν παίρνονται), για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (που δεν υπάρχουν ή δεν παρεμβαίνουν), για τις συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση, τις πιέσεις της εργοδοσίας». Παράλληλα, αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. «Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις και μάλιστα σε μια δομή που καλύπτει μια τεράστια περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού αυτοκινητόδρομου», υπογραμμίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις. Οπως καταγγέλλουν, το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας δεν καλύπτεται σε όλες τις βάρδιες με οδηγό, δηλαδή δεν υπάρχει ασθενοφόρο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.

Στην περίπτωση του πρόσφατου «δυστυχήματος», ενώ γύρω στις 8.20 το βράδυ της Τρίτης διαπιστώθηκε ότι ο εργάτης είχε καταπλακωθεί, η Κινητή Μονάδα τον παρέλαβε σχεδόν μία ώρα μετά. «Η τραγική επισήμανση ότι ο άτυχος συνάδελφος σκοτώθηκε ακαριαία, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την απαράδεκτη καθυστέρηση κινητοποίησης του απαραίτητου μηχανισμού. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν τις σοβαρότατες - εγκληματικές ελλείψεις», αναφέρουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή. Καταγγέλλουν τις κυβερνητικές ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας και καλούν τους εργαζόμενους της περιοχής σε κοινή πάλη για το ζήτημα της Υγείας του λαού, «βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας, καταρρίπτοντας τις λογικές του "εφικτού" και του "ρεαλιστικού" που θυσιάζουν τις ζωές μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

ΛΑΡΚΟ
«Παίζουν» με το μεροκάματο των εργατών

Με απεργία απαντά το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Σε νέα απόλυση των οκτώ εργολαβικών εργατών προχώρησε η διεύθυνση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μία μέρα αφότου είχε ανακοινώσει την επαναπρόσληψή τους (!) μετά την πίεση που άσκησαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, το οποίο σ' αυτή τη νέα εξέλιξη απαντά με κήρυξη απεργίας στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι οκτώ εργάτες είχαν απολυθεί λόγω αντικατάστασης του εργολάβου μέσω του οποίου απασχολούνταν στην ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον, ο εργολάβος που αντικαταστάθηκε τους χρωστούσε δεδουλευμένα και ένσημα. Το Συνδικάτο είχε ενημερώσει γι' αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό την κυβέρνηση, τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και τη διεύθυνση στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ζητώντας να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και να μη μείνουν άνεργοι.

Αρχικά η διεύθυνση του εργοστασίου δήλωνε ότι δεν γίνεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα. Ετσι, την 1η Αυγούστου δεν επιτράπηκε στους οκτώ εργάτες να πιάσουν δουλειά. Το Συνδικάτο απάντησε με κήρυξη στάσης εργασίας στις 9 Αυγούστου, η οποία τελικά δεν έγινε γιατί στο μεταξύ δόθηκε ένα ποσό από τα δεδουλευμένα και οι εργάτες ενημερώθηκαν να πάνε για δουλειά. Ενώ όμως στις 8 Αυγούστου πήγαν για δουλειά, μία μέρα μετά «οι φύλακες είχαν εντολή από τη διεύθυνση να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να πάνε στην εργασία τους (...). Οι εργαζόμενοι με ευθύνη της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός της εργασίας τους και χωρίς καταγγελία σύμβασης στο χέρι, την ίδια ώρα η εργολάβος έχει αντικείμενο εργασίας στη ΛΑΡΚΟ», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Παράλληλα, το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο και η Ομοσπονδία «σφυρίζουν αδιάφοροι».

Αντιδραστικό μέτωπο ενάντια στο Συνδικάτο

Το Συνδικάτο για τις εξελίξεις αυτές επισημαίνει:

«Κυβέρνηση, διοίκηση, διεύθυνση, εργολάβος και κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, από κοινού και σε συνεννόηση μεταξύ τους χτυπούν το Συνδικάτο μας. Δεν διστάζουν να παίζουν ακόμη και τέτοια βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες και με το μεροκάματο των εργαζομένων.

Ο στόχος τους είναι κοινός. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα για τη δύναμη που έχει ο αγώνας. Δεν θέλουν να υπάρχει άλλη φωνή και δράση σε κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων (...).

Οσο προσπαθούν να χτυπούν τους εργαζόμενους, τόσο εμείς θα γινόμαστε πιο δυνατοί. Πλέον στη ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο έχει παρέμβαση πιο δυνατή από ποτέ και αυτό οφείλεται στη συσπείρωση των εργαζομένων, που θέλουν να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή, που θέλουν να πάρουν πίσω όλα αυτά που καταπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι διοικήσεις, στην κατεύθυνση της ΕΕ και με τις πλάτες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλίων, να απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ, για να τα τσεπώνουν εργολάβοι».

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Νέες προσλήψεις εργατοτεχνικού, διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, αξιοποιώντας με προτεραιότητα τους επιστήμονες που εργάζονται ήδη στη ΛΑΡΚΟ ως εργατικό προσωπικό σήμερα κ.ά.

Ξεκίνησαν οι καταγγελίες συμβάσεων στον ΔΟΛ

Και επισήμως απολυμένοι είναι από χτες οι εργαζόμενοι στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ). Οι καταγγελίες των Συμβάσεων επιδόθηκαν στους εργαζόμενους, που κλήθηκαν να συγκεντρωθούν ...στην είσοδο του κτιρίου του Οργανισμού χτες το μεσημέρι και να περιμένουν να υπογράψουν τις απολύσεις τους. Παράλληλα, το κτίριο «σφραγίζεται» προκειμένου να απογραφούν τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, ο οποίος θα περάσει τις επόμενες μέρες στα χέρια της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας («Alter Ego»). Οι ιστοσελίδες των «Νέων» και του «Βήματος» διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους, από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ και η έκδοση των δύο εντύπων θα διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα, πριν λειτουργήσουν κάτω από τη νέα ιδιοκτησία.

Οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Δεν γνωρίζουν αν και πότε θα προσληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη του ΔΟΛ, ούτε με τι μισθούς, εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα θα γίνουν οι όποιες επαναπροσλήψεις.

Την ίδια στιγμή, η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ κάνουν λόγο για μια «νέα εποχή» που ξεκινά με την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης, εκφράζοντας μάλιστα ελπίδες πως η εποχή αυτή «θα είναι ένα ταξίδι σε γαλήνιες θάλασσες προς όφελος των εργαζομένων αλλά και της κοινής γνώμης». Στην κοινή τους ανακοίνωση καλούν τη νέα εργοδοσία «να αναγνωρίσει έμπρακτα τη μεγάλη συμβολή των εργαζομένων», οι οποίοι όπως αναφέρουν «έπραξαν το καθήκον τους - με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με μεγάλο προσωπικό κόστος - πετυχαίνοντας τη συνέχιση της λειτουργίας των Μέσων του Οργανισμού».

Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης διαφώνησε ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», καθώς το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα για κάθε έναν από τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ δεν μπορεί να διασφαλιστεί με παρακάλια στην εργοδοσία και εγγυητική επιστολή την πολύμηνη απληρωσιά που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους.

Αρχαιρεσίες στον Αγροτικό Σύλλογο Δομοκού

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και αντιπροσώπους για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας ανέδειξαν οι εκλογικές διαδικασίες του Αγροτικού Συλλόγου Δομοκού που έγιναν πριν από λίγες μέρες και συμμετείχαν σε αυτές 45 αγρότες και αγρότισσες που δραστηριοποιούνται στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 21,7% υπολογίζεται το ποσοστό της ανεργίας για το Μάη του 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 23,6% το Μάη του 2016 και 21,8% τον Απρίλη του 2017. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.035.192 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται σε 26,1% στις γυναίκες και 18,1% στους άνδρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στους νέους 15 - 24 ετών, με ποσοστό 44,4%, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25 - 34 ετών με ποσοστό 27,9%. Ποσοστά ανεργίας πάνω από το μέσο όρο καταγράφονται σε Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (27,4%), Μακεδονία - Θράκη (22,3%), Αττική (22,1%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (21,8%).

Αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στην «Ευρώπη»

Σε «κανόνι» φαίνεται πως οδηγείται το πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», το οποίο ανήκει στον όμιλο «Πήγασος», με τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων να τίθενται σε κίνδυνο. Μπροστά στις εξελίξεις που δρομολογούνται οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στο χώρο δουλειάς, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ