ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛH
«Πραιτοριανοί» θα κυνηγούν παντού τους μετανάστες
  • Σε όλους τους νομούς της χώρας, ιδρύονται υπηρεσίες συνοροφυλάκων, με νέες αρμοδιότητες ελέγχου και δίωξης των λαθρομεταναστών
  • Αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε λίγες ώρες μετά την κατάθεσή της, συνδέει τους μετανάστες με την εγκληματικότητα
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι η τροπολογία διαπνέεται από πνεύμα κυνηγητού μαγισσών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα σώμα «πραιτοριανών» και παρααστυνομίας που θα κυνηγάει τους μετανάστες (μόνο;) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, ιδρύει η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή λίγο πριν το μεσημέρι και την ψήφισε λίγο αργότερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μπορούν να ιδρύονται υπηρεσίες συνοροφυλάκων σε οποιονδήποτε νομό της χώρας και όχι μόνο στους συνοριακούς, στις οποίες υπηρεσίες θα «ανατεθούν και νέες αρμοδιότητες ελέγχου και δίωξης των λαθρομεταναστών».

Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, συνδέεται ευθέως η εγκληματικότητα με την παρουσία των μεταναστών, αφού αναφέρεται ότι αυτοί, «όταν ξεφύγουν από τους ελέγχους και εισέλθουν στην ενδοχώρα για ανεύρεση εργασίας, γίνεται δύσκολη η σύλληψή τους. Ως συνέπεια αυτών, παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία πρέπει να προληφθεί με μέτρα, τα οποία θα συντείνουν προς την ψυχολογία αποτροπής, όσον αφορά την παράνομη εγκατάσταση και απασχόληση». Δεν παραλείπεται να συνδεθούν τα πρόσφατα γεγονότα στην ΠΓΔΜ με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αφού αναφέρεται ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις περιοχές της Νότιας Γιουγκοσλαβίας και των Σκοπίων πιθανολογείται ότι θα δημιουργήσουν ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα».

Η περικοπή αυτή έρχεται να διαψεύσει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού ότι η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνεται και λύνονται τα προβλήματα.

Το σώμα αυτό που θα κυνηγάει τους μετανάστες σε όλη τη χώρα θα στελεχωθεί κατ' αρχήν φέτος με 900 άτομα και με άλλα τόσα του χρόνου, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επέμεινε στην ψήφιση της τροπολογίας με το προσβλητικό για τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση επείγεται να επιλύσει τα προβλήματα».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας που δίνει η κυβέρνηση σε αυτήν την ίδρυση νέου σώματος καταστολής είναι το γεγονός ότι θα συσταθούν για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «κεντρική και περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και δίωξης της λαθρομετανάστευσης». Οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν σκοπό «την αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παρανόμως εργαζομένων ανά την επικράτεια και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ή την επαναπροώθηση των αλλοδαπών, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία αλλοδαπών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Η ξαφνική αυτή κατάθεση της τροπολογίας, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των κομμάτων και των βουλευτών, που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης για την ελληνική ιθαγένεια.

Ορ. Κολοζώφ: Να αποσυρθεί

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, λέγοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός τμήματος «Πραιτοριανών».

Αφού κατήγγειλε τα όσα υποκριτικά ανέφεραν οι κυβερνώντες στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι, δήθεν, θα εισέρχονται άσχετες τροπολογίες, τόνισε ότι με την αιφνιδιαστική τροπολογία «ανατρέπεται όλο το σύστημα ασφαλείας της χώρας. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα, να την πάρει πίσω ο υπουργός. Είναι φοβερή αυτή η τροπολογία. Κατ' αρχήν εξισώνετε τον μετανάστη με τον εγκληματία».

Στην παρατήρηση αυτή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές ρατσιστικές προθέσεις, απάντησε αφοπλιστικά: «Οι λαθρομετανάστες διαπράττουν αδικήματα».

Ο Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε ότι η τροπολογία είναι εμποτισμένη από ένα πνεύμα κυνηγητού μαγισσών, αφού το σώμα αυτό «θα κυνηγάει από το πρωί μέχρι το βράδυ τους λαθρομετανάστες σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι αυτός ο ρόλος των συνοροφυλάκων, είπε. Ο ρόλος τους είναι να φυλάνε τα σύνορα και όχι να κυνηγάνε μέσα στην Αθήνα και μέσα στους νομούς. Τι θα πάτε να κάνετε; Πραιτοριανούς;».

Ο Α. Τζέκης, εισηγητής του ΚΚΕ στο συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισε ότι με την τροπολογία γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί και ένα άλλο σώμα ειδικών αστυνομικών «και μάλιστα με αρμοδιότητες που θα διευρυνθούν χωρίς να γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές». Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα λέει η εισηγητική έκθεση, πρόσθεσε: «Λέει η έκθεση ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της νότιας Γιουγκοσλαβίας και των Σκοπίων πιθανολογείται ότι θα δημιουργήσουν νέο μεταναστευτικό ρεύμα. Αρα, η κυβέρνηση γνωρίζει και άλλα πράγματα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επέμεινε, παρά τις διαμαρτυρίες, στην ψήφιση της τροπολογίας, με την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, στο όνομα της «ασφάλειας του πολίτη και της χώρας, που είναι το ύψιστο αγαθό και η ύψιστη προτεραιότητα που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση». Μάλιστα, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική των βουλευτών που διαμαρτύρονταν για την ξαφνική κατάθεση της τροπολογίας, αλλά και για την ουσία των διατάξεών της, είπε όλο κομπασμό: «Εμείς έχουμε μία ευθύνη και η ευθύνη μας είναι ως κυβέρνηση να επιλύσουμε τα προβλήματα. Εσείς με παραπέμπετε να ξανασυζητήσουμε προβλήματα, τα οποία ζητάνε λύσεις αυτή τη στιγμή».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Β. Πολύδωρας τόνισε ότι με την τροπολογία ιδρύεται «μία παρααστυνομία», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι δημιουργείται «μία ολόκληρη δεύτερη αστυνομία». Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, αλλά με την επιμονή του υπουργού τελικά αυτή ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ν. Μπελογιάννη

Διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του Νομού Ηλείας και στον Ν. Μπελογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εκτέλεσή του, στις 30 Μάρτη του 1952, διοργανώνει η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή 30 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στη βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τους αγωνιστές του νομού, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας την περίοδο 1940-1950.

Το Σάββατο 31 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη, θα γίνει κατάθεση στεφανιών, ενώ στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Αθανασίου, θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Στον Πειραιά

- Η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη, αύριο, Παρασκευή, 30 Μάρτη, στις 5.30μμ στο Γ` Νεκροταφείο.

- Εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εκτέλεσή του, διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Α` Πειραιά της ΚΝΕ την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΠ (2ος όροφος). Θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» και θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ