ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ενας «πολυχώρος» με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Χώρος συνάντησης των μικρών επισκεπτών ο Παιδότοπος
Χώρος συνάντησης των μικρών επισκεπτών ο Παιδότοπος
Και φέτος στην «κόκκινη πολιτεία» που θα στηθεί με μεράκι στο Πάρκο Τρίτση θα υπάρχουν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις, διάφορες δραστηριότητες με θεματολογία που θα αγκαλιάζει τους προβληματισμούς των νέων, θα προσφέρουν στιγμές διασκέδασης και γνωριμίας με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το Μαθητικό Στέκι, στο «νησάκι» της λίμνης του Πάρκου Τρίτση, γι' άλλη μια χρονιά φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων με το πλούσιο πρόγραμμά του, τις πρωτότυπες «γωνιές» και εκδηλώσεις. Πέρα από το πλούσιο πρόγραμμα που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του, ξεδιπλώνονται μια σειρά πολύμορφες δραστηριότητες.

Και φέτος θα λειτουργήσει η διαδραστική έκθεση που τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στο επίκεντρό της θα είναι το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης αξιοποιώντας τη βοήθεια μέσων όπως ψηφιακά ταμπλό με οθόνες αφής, οπτικοακουστικά μέσα, αποσπάσματα από ποιήματα και λογοτεχνικά έργα, διαδραστικές κατασκευές, βιβλία τοίχου κ.ά.

Στο 43ο Φεστιβάλ, στο Μαθητικό Στέκι θα λειτουργήσει και ένας νέος χώρος με ειδικά διαμορφωμένες κερκίδες, όπου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια και συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους μαθητές. Την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 20.30, προετοιμάζεται σεμινάριο - εργαστήρι, με τίτλο «Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού» και την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 21.00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, με τίτλο «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου...», εμπνευσμένο από τα λόγια του κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.

Το δικό της χώρο θα έχει η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Το δικό της χώρο θα έχει η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού, οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΝΕ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και πάνω στις εξής ενότητες: Ενότητα αφιερωμένη στον κομμουνιστή - επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του. Προτάσεις με έργα λογοτεχνίας, ποίησης, ζωγραφικής, μουσικής κ.ά., εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση και το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα. Θέματα που ενδιαφέρουν και «αγγίζουν» τους μαθητές, όπως ο φασισμός, ο πόλεμος κ.ά.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παιχνίδι γνώσεων, τη βράβευση των νικητριών ομάδων που συμμετείχαν στον 4ο πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, ενώ και φέτος από τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού θα περάσουν μαθητικά μουσικά σχήματα, γνωστοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες.

Στον «Παιδότοπο» το ραντεβού των μικρών επισκεπτών

Ξεχωριστή θέση στις κεντρικές εκδηλώσεις των Φεστιβάλ έχει ο χώρος του Παιδότοπου, που προσφέρει σταθερά στους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ στιγμές ξενοιασιάς, συνδυάζοντας τη γνώση με το παιχνίδι, τη διασκέδαση με τη δημιουργική απασχόληση και τη γνωριμία με την τέχνη σε διάφορες μορφές. Είναι παράλληλα και ο χώρος συνάντησης των νέων γονιών, των νέων ζευγαριών που τους ενώνουν οι προβληματισμοί για όσα βιώνουν, τις δυσκολίες που ορθώνονται.

Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι
Και φέτος, η ομάδα μελών και φίλων της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η συλλογικότητα. Τα παιδιά, μια μεγάλη παρέα θα έχουν φέτος την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει διάστημα, με πλανήτες, άστρα, δορυφόρους, γαλαξίες, παρέα με τον δορυφόρο «Σπούτνικ» σε ένα από τα εργαστήρια κατασκευών που θα λειτουργήσουν. Τέτοια εργαστήρια θα περιλαμβάνουν επίσης κατασκευές, χειροτεχνίες και κολάζ, με θέμα «αθλητισμός για όλους» και για μουσικά όργανα. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλοπαιδιές για παιδιά αλλά και για γονείς, μουσικοκινητικά και διαδραστικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών.

Ολες τις μέρες, στη σκηνή του «Παιδότοπου» θα παρουσιαστούν μία σειρά από παραστάσεις για μικρά παιδιά. Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί παράσταση Καραγκιόζη από τον θίασο του Γιώργου Ταρουνά. Την Παρασκευή, μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Τρομπετίνι, με τίτλο «Το σύννεφο της Ανατολής» και παράσταση με την τεχνική sand art από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «White Puppet Theatre», με τίτλο «Το μαγικό καραβάκι». Το Σάββατο, θα παρουσιαστεί παράσταση μαγείας με τον αγαπημένο ταχυδακτυλουργό Tristan και παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Θησέας» από τον θίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης, με την τεχνική blacklight.

Στο Φεστιβάλ η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Κομμάτι των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ αποτελεί η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με ειδικό χώρο αφιερωμένο σε αυτήν. Και φέτος, θα φιλοξενηθούν θεραπευτικές κοινότητες και σύλλογοι οικογένειας των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω», των Κέντρων Πρόληψης. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με τη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών, που έχει επιμεληθεί η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ, με οργανωμένες ξεναγήσεις στις οποίες θα αναδεικνύονται πλευρές που σχετίζονται με την εμφάνιση της εξάρτησης στον καπιταλισμό, τη σύνδεση με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την εμφάνιση αλλοτριωμένων αναγκών, την αντιπαράθεση με άλλες δυνάμεις και τα ιδεολογήματα που αναπτύσσουν γύρω από τα ζητήματα της χρήσης. Παράλληλα, πρόκειται να δημοσιευτεί μπροσούρα - επεξεργασία της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές. Στο χώρο κατά των ναρκωτικών στο Φεστιβάλ θα υπάρχει ακόμα έκθεση σκίτσου με θέμα «Με όπλο την πένα, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» και πρωτότυπο διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι με θεματολογία ενάντια στα ναρκωτικά και τις αιτίες που τα συντηρούν.

Αθλητικό camp

Από 16 μέχρι 23 Σεπτέμβρη στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ διοργανώνεται αθλητικό camp, με βάση και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ως ένας τρόπος ανάδειξης της ανάγκης για φυσική αγωγή και αθλητισμό. Το camp θα περιλαμβάνει αγώνα δρόμου 4 και 8 χιλιομέτρων στο χώρο του Πάρκου Τρίτση, αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και αναρρίχηση σε οργανωμένο πεδίο αναρρίχησης της Αττικής.

Οι δραστηριότητες θα είναι οργανικά ενταγμένες και στο κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων του 43ου Φεστιβάλ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων σκακιστικούς αγώνες - σιμουλτανέ και blitz - στους οποίους θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι σκακιστές καθώς και τουρνουά πινγκ - πονγκ, επιδείξεις αθλημάτων, διαγωνισμούς κ.ά. Επίσης, θα λειτουργεί έκθεση για την προβολή των πραγματικών αναγκών του λαού για φυσική αγωγή και αθλητισμό, αναδεικνύοντας την εμπειρία από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Πέρα από τα κεντρικά περίπτερα του Φεστιβάλ, τα δικά τους θα έχουν και φέτος οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι νέοι που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα λειτουργεί ο Μικρόκοσμος με πρόγραμμα για τις μικρότερες ηλικίες, ο χώρος Πολιτισμού με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις και βέβαια η Διεθνούπολη στην οποία θα φιλοξενηθούν δεκάδες αντιπροσωπείες κομμουνιστικών νεολαιών από διάφορες χώρες κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ