ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ζητάει ανάπτυξη πρόσθετων ΝΑΤΟικών δυνάμεων με πρόσχημα το Προσφυγικό

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει και εδώ «ανοίξει δρόμους», προσκαλώντας τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, επίσης με πρόσχημα το Μεταναστευτικό
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει και εδώ «ανοίξει δρόμους», προσκαλώντας τη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, επίσης με πρόσχημα το Μεταναστευτικό
Τον ακόμα πιο ενεργό ρόλο του ΝΑΤΟ στη συνοριοφύλαξη των κρατών - μελών του ζήτησε ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, εκφράζοντας προφανώς σκέψεις και συζητήσεις που ήδη γίνονται σε μια σειρά επιτελείων, και όχι μόνο στη χώρα του.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξή του στη γερμανική «Die Welt» ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ ζητά ακόμη και τη χρήση όπλων στα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας από ΝΑΤΟικούς στρατιώτες. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι στην Ιταλία και την Ελλάδα θα έπρεπε δυνάμεις του ΝΑΤΟ να υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν ανάγκη ακόμα και με τη χρήση όπλων. Οταν οι εν δυνάμει μετανάστες διαπιστώσουν ότι οι δρόμοι προς την Ευρώπη έχουν πλέον κλείσει, τότε θα μείνουν στα σπίτια τους».

Ο Βούλγαρος υπουργός ανακοίνωσε και την πρόθεση της Σόφιας να λάβει μέτρα ενεργοποιώντας τον στρατό στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα για ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής θα αποστείλουμε στα σύνορα στρατιωτικές δυνάμεις. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία πέντε ζωνών στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίες θα φυλάσσονται από ένα λόχο η καθεμιά. Στην αποστολή συνολικά 600 ανδρών θα συμμετέχουν και ειδικές δυνάμεις».

Ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ τόνισε επίσης ότι η Βουλγαρία θα εντείνει τη χρήση βιντεοπαρακολούθησης και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones), προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα όσων περνούν τη Μεσόγειο δεν χρήζουν προστασίας, δεν καταδιώκονται, θέλουν απλά να ζήσουν στην πλούσια Δύση».

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει... ανοίξει δρόμους και σε αυτό το πεδίο εφόσον από πέρυσι την άνοιξη κάλεσε στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διευκολύνοντας τη λυκοσυμμαχία να μεταφέρει και να αναπτύξει επί μονίμου βάσεως πρόσθετες δυνάμεις της στην Ανατολή Μεσόγειο, όπου συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Παράλληλα, έχει καταθέσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ συγκεκριμένες «προτάσεις» επί του θέματος, δηλώνοντας π.χ. διαθέσιμη να παίξει ρόλο κόμβου συγκέντρωσης, ανάλυσης και διάχυσης πληροφοριών προς τα άλλα κράτη - μέλη των 2 ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για τα μεταναστευτικά κύματα, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «προπύργιο» της Δύσης ενάντια στους «φονταμενταλιστές» και «ισλαμιστές». Φέρεται, επίσης, να έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς τη χορήγηση drones για να τα αναπτύξει προς επιτήρηση του Αιγαίου, θέλοντας γενικά να πετύχει και έτσι, μέσω της περιλάλητης στρατιωτικής διπλωματίας, γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό στην υλοποίηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη δίνη σφοδρών ανταγωνισμών για τα μερίδια στις μοιρασιές του κεφαλαίου.

Συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στη συνέντευξή του ο Κραζιμίρ Καρακατσανόφ αναφέρθηκε και στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, η οποία υπογράφτηκε την 1η Αυγούστου και αναμένεται να επικυρωθεί και από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας: «Η συμφωνία, που προτείναμε εδώ και 18 χρόνια, ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. (...) Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για τη συμφωνία ήταν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Βουλγαρίας και τερματίζουν τις προσπάθειες παραποίησης της Ιστορίας της χώρας μου».

Σχολιάζοντας την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι να επικυρώσει τη συμφωνία, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας τόνισε: «Τα Σκόπια είναι ο μεγάλος χαμένος της κόντρας που ξεκίνησαν διάφορες κυβερνήσεις τους. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η πολιτική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι για την ΠΓΔΜ δεν έχει απομείνει ούτε ένας φίλος στα Βαλκάνια».

Η συμφωνία προβλέπει στήριξη των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της ΠΓΔΜ εκ μέρους της Βουλγαρίας, συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των επικοινωνιών, απλούστευση των τελωνειακών και συνοριακών διαδικασιών, κατανομή κονδυλίων για περιφερειακά και διασυνοριακά έργα υποδομής καθώς και διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Παράλληλα, ανάμεσα στις δύο χώρες υπογράφτηκαν «Μνημόνιο Συνεργασίας» στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και «Μνημόνιο Κατανόησης» για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών.

Παρότι η Βουλγαρία αναγνώρισε το 1992 πρώτη αυτή την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, επέμενε να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», ενώ τις σχέσεις των δύο χωρών τυπικά σκίαζαν επιμέρους διαφωνίες γύρω από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Η Σόφια κατά καιρούς κατάγγελλε τα Σκόπια για «αλυτρωτισμό» και «επιθετικό εθνικισμό» και μάλιστα απειλούσε ότι, εάν συνεχίσουν τέτοιες πολιτικές, θα εμποδίσει την πορεία τους προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παρ' όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια μονογράφονταν επιμέρους συμφωνίες, που όμως δεν κυρώνονταν από τα Κοινοβούλια λόγω της διαφοράς στο θέμα της γλώσσας. Επ' αυτού, τώρα αναφέρεται ότι η συμφωνία «υπογράφεται στη "μακεδονική" γλώσσα, σύμφωνα με το "μακεδονικό" Σύνταγμα και στη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με το βουλγαρικό Σύνταγμα».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ
Μετέφερε το «αμερικανικό ενδιαφέρον» για τα ναυπηγεία

Το ενδιαφέρον αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων να «επενδύσουν» σε ελληνικά ναυπηγεία, στο φόντο της ευρύτερης «κινητικότητας» στη ναυπηγοεπισκευή, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχό τους, μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκέφτηκε τη Σύρο, όπου είχε συναντήσεις και επαφές με μια σειρά παράγοντες όπως με τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ.ά.

Κατά την παραμονή του στο νησί, ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφτηκε και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου στη Σύρο, διαμηνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησής του να «στηρίξει» το πέρασμα του ναυπηγείου στην ιδιοκτησία αμερικανικών - «ή έστω δυτικών» - συμφερόντων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενδιαφέροντος από 2 «επενδυτικά σχήματα» των ΗΠΑ για το Νεώριο. Σπεύδοντας, ίσως, να προκαταλάβει εξελίξεις, ή έχοντας λάβει ήδη σχετικές διαβεβαιώσεις, διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική πλευρά, το κράτος, οι αρμόδιοι φορείς, η κυβέρνηση θα ανταποκριθούν θετικά στο «επενδυτικό ενδιαφέρον» που υπάρχει για το Νεώριο από πλευράς ΗΠΑ και οι σχετικές διαδικασίες δεν θα αντιμετωπίσουν εμπόδια.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι την περασμένη βδομάδα είχε προηγηθεί συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, όπου σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «εξέφρασε τη στήριξή του στις αναπτυξιακές προσπάθειες της κυβέρνησης» και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για «επενδύσεις», όπως αυτές του Ελληνικού και των ναυπηγείων.

Παραπέρα, στην επίσκεψή του στη Σύρο και το Νεώριο, ο Πάιατ φέρεται να ζήτησε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις δυνατότητες της μονάδας, για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να τεθεί σε κανονική λειτουργία, αλλά και για την «επαγγελματική δεινότητα», την «αξιοπιστία» και την «ευσυνειδησία» του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησαν χτες 14 τουρκικά αεροσκάφη, τα 6 οπλισμένα, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ