ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζει το «ταξίδι» του ανά την Ελλάδα

Αφιερωμένο στη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το «ταξίδι» του με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας με το κεντρικό του σύνθημα το μήνυμα: «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Μέχρι τότε, το Φεστιβάλ «ταξιδεύει» σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα.

Στη Λήμνο

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή έκανε στάση στην όμορφη Λήμνο, με μια εκδήλωση που έγινε στο παλιό λιμάνι της Μύρινας. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό, εκ μέρους της τοπικής Οργάνωσης της ΚΝΕ, από την Αντωνία Αγά, ενώ την κεντρική πολιτική ομιλία έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, Σταύρος Τάσσος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το ενδιαφέρον του κόσμου τράβηξε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ αντίστοιχα στον χώρο υπήρχαν ταμπλό αφιερωμένα στην Οκτωβριανή Επανάσταση και την προσφορά του σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα. Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε ακόμα έκθεση πολιτικού, λογοτεχνικού και παιδικού βιβλίου. Δίπλα ακριβώς, εκθέτονταν και διαθέτονταν μια σειρά όμορφες δημιουργίες, χειροποίητα καραβάκια κι άλλα διακοσμητικά, που τα έφτιαξαν μικροί μαθητές, φίλοι της ΚΝΕ, με απλά υλικά που συνέλεξαν από παραλίες του νησιού και που στο Φεστιβάλ έγιναν ανάρπαστα!

Στη Λήμνο
Στη Λήμνο
Η εκδήλωση έκλεισε με πολιτικά τραγούδια και τραγούδια του αγώνα από μουσικό σχήμα μελών και φίλων της ΚΝΕ.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Τάσσος στην ομιλία του σημείωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό καλλιεργεί τη "σύγκρουση των 2 κόσμων". Από τη μια, η "δίκαιη ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται και, από την άλλη, η νεοφιλελεύθερη ΝΔ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές είναι κοινό κτήμα όλων των αστικών κομμάτων και όσο συμφωνούν στα βασικά θα υψώνουν τους τόνους στα επιμέρους, για την υποτιθέμενη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον Βαρουφάκη, τη Βενεζουέλα, το ποιος μαθητής θα σηκώσει τη σημαία κ.λπ. Δεν πρόκειται λοιπόν για δύο κόσμους αλλά για έναν κόσμο, τον κόσμο του καπιταλισμού, τον κόσμο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και του ανταγωνισμού μεταξύ των εκμεταλλευτών, του κέρδους και της απλήρωτης εργασίας.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2017 μόνο 8 άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός φτωχότερος πληθυσμός της Γης (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Στην Ελλάδα οι 500 πλουσιότεροι Ελληνες κατά την περίοδο της κρίσης αύξησαν την περιουσία τους από 50 σε 76 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 50%, ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχασαν το 50% του εισοδήματός τους.

Μικροί μαθητές έφτιαξαν όμορφα διακοσμητικά για το Φεστιβάλ
Μικροί μαθητές έφτιαξαν όμορφα διακοσμητικά για το Φεστιβάλ
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα περί "κρίσης που την πληρώνουν όλοι" ή ότι "η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία συμβαδίζουν με τη λαϊκή ευημερία" και τα περί "δίκαιης ανάπτυξης" είναι παραμύθια που σερβίρουν στο λαό (...)

Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αλλά και όλα τα αστικά κόμματα πουλάνε τη χώρα μας ως "νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας" για το καπιταλιστικό σύστημα, για να αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης.

Παράλληλα, τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, εργατικά δικαιώματα προς χάρη της προσέλκυσης επενδύσεων.

Η πραγματικότητα για το λαό είναι οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι μισθοί των 100, 200, 300 ευρώ για μερικές ώρες δουλειάς επίσημα και ατέλειωτες ανεπίσημα, η μείωση του αφορολόγητου, η νέα μείωση στις συντάξεις, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας (μέσα και από τα πρόσφατα νομοσχέδια για τα ΑΕΙ και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που ψήφισαν μέσα στο καλοκαίρι), οι "κόφτες" σε φάρμακα, θεραπείες, αναπηρικά επιδόματα, οι ανεπαρκείς υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), αλλά και η διατήρηση όλων των μέτρων κατά του λαού που ισχύουν τα τελευταία 8 χρόνια.

Στη Σπερχειάδα
Στη Σπερχειάδα
Αντίθετα, η πραγματικότητα για το κεφάλαιο είναι οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι φοροαπαλλαγές, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που εκτός από τους τσακισμένους μισθούς και τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, ο μόνος τρόπος για να επενδυθούν τα λιμνάζοντα τρισεκατομμύρια δολάρια, σημαίνει και βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ο κόσμος του καπιταλισμού. Ο άλλος κόσμος είναι ο κόσμος ο δικός μας, ο κόσμος του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, ο κόσμος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, το κατά τον Βάρναλη "τέκνο της ανάγκης" και "ώριμο τέκνο της οργής".

Αυτός ο κόσμος που έγινε πραγματικότητα με την Οκτωβριανή Επανάσταση πριν από 100 χρόνια. Τότε, οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στη Σπερχειάδα

Την ίδια μέρα, Κυριακή 13 Αυγούστου, έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ και στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Ο κόσμος που παραβρέθηκε παρακολούθησε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα» του Θ. Μαραγκού, που παραμένει επίκαιρη και ανοίγει ζητήματα όπως η παραχάραξη της Ιστορίας και μέσα από τα σχολεία, ο αντικομμουνισμός, η ανεργία που ζουν οι νέοι κ.λπ. Στη συνέχεια ακολούθησε πρόγραμμα με ζωντανή μουσική, ροκ και έντεχνα τραγούδια.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ στη Φθιώτιδα, που θα γίνει στη Λαμία στις 9 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τσαλτάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ