ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη
  • Στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
  • Το Σάββατο 16/9 θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη, στην «καρδιά» των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το Σάββατο 16/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Τα μέλη της ΚΝΕ ήδη δίνουν τη μάχη της προετοιμασίας και του περιεχομένου των εκδηλώσεων. Ηδη από χτες μπήκαν στο χώρο και ξεκίνησαν το στήσιμο της μεγάλης νεανικής πολιτείας που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Ενα σύνθημα που εμπνέει και δίνει την προοπτική ότι η ιστορία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν προς τα μπρος, ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου.

Στο χώρο του Φεστιβάλ στο τριήμερο των εκδηλώσεων, παράλληλα με τις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική), θα λειτουργούν Εργατικό Στέκι, Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, μαθητικό στέκι, περίπτερο θεραπευτικών κοινοτήτων, θεματικές και εικαστικές εκθέσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο «Μικρόκοσμος» (χώρος δραστηριοτήτων για μικρότερες ηλικίες), παιδότοπος, βιβλιοπωλείο.


Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών και συναυλίες με ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα.

Πλούσιο πρόγραμμα σε κάθε χώρο

Ειδικότερα, στο Εργατικό Στέκι, και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».

Στο περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Πώς ήταν να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ». Στο περίπτερο επίσης θα υπάρχει χώρος όπου θα προβάλλονται συλλογικές εργασίες φοιτητών για την Καινοτομία, άλλα και για το πώς ήταν το σύστημα Υγείας στο Σοσιαλισμό.

Στο Μαθητικό Στέκι, θα υπάρχει διαδραστική έκθεση με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παιχνίδια, μέσα από τα όποια οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Οκτωβριανή Επανάσταση, άλλα και για την κοινωνία για την όποια παλεύει το ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνει προβολή των ομαδικών εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Ερευνητικής Εργασίας που διοργάνωσε και φέτος η ΚΝΕ.

«Μικρόκοσμος»: Για τους μικρούς φίλους θα υπάρχει ειδικός χώρος με δικό του πρόγραμμα. Στον «Μικρόκοσμο» θα υπάρχουν «γωνιές», που θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 19.00 μέχρι και τις 22.00. Στη γωνιά αθλητισμού θα υπάρχει σκάκι, μπάσκετ, πινγκ πονγκ και πολλά ακόμα αθλητικά παιχνίδια. Στη γωνιά τέχνης θα υπάρχει χώρος κατασκευών, με πρωτότυπα υλικά, εμπνευσμένες από σύμβολα των σοσιαλιστικών χωρών. Στη γωνιά επιστήμης θα γίνονται πειράματα και κατασκευές με θέματα: «Τα κύματα της πληροφορίας» και «Κώδικες, πληροφορίες και προγράμματα: Πώς λειτουργούν οι υπολογιστές και τα ρομπότ». Στη γωνιά της ιστορίας θα υπάρχει παιχνίδι γρίφων και αποστολών με θέμα την εξέλιξη των κοινωνιών και τίτλο «Οι κοινωνίες αλλάζουν». Ειδικά, την Παρασκευή, θα υπάρξει μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Πώς φανταζόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε».


Παιδότοπος: Για τους πολύ μικρούς φίλους θα λειτουργεί επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος με δικό του πρόγραμμα.

Την Πέμπτη 14/9, «Τα παιδιά γίνονται μικροί ηθοποιοί», μαθαίνουν παίζοντας μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας κλείνει με ομαδικό παιχνίδι και πάρτι ζούμπα.

Την Παρασκευή 15/9, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους δεινόσαυρους, να γίνουν «μικροί αρχαιολόγοι» και να κάνουν «ανασκαφές», με παιχνίδι κρυμμένων «αρχαιολογικών ευρημάτων». Τέλος θα υπάρχει και επίδειξη ενόργανης γυμναστικής και πολεμικών τεχνών.

Το Σάββατο 16/9, τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν κατασκευές. Το πρόγραμμα θα κλείσει με Καραγκιόζη και πάρτι ζούμπα.

Στο Περίπτερο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, και τις τρεις μέρες θα υπάρχει παρουσία θεραπευτικών κοινοτήτων στο χώρο. Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί παιχνίδι Quizdom με θέμα τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Μέσα από μια μικρή έκθεση που θα υπάρχει στο χώρο του περιπτέρου, θα προβάλλονται οι αιτίες που σήμερα, μέσα σε μια καπιταλιστική κοινωνία, υπάρχει το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αλλά και σε ποια κοινωνία μπορεί να εξαλειφθεί.

Τέλος, και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση», για την οποία έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις.

Στις τρεις μεγάλες σκηνές


Αναλυτικά το πρόγραμμα στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • ΠΕΜΠΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Συναυλίες με τους Σελάνικ, Νίκο Κατσίκα και συναυλία με μεγάλο γνωστό καλλιτέχνη.

Λαϊκή Σκηνή: Επίδειξη από Χορευτικό, Μουσικό πρόγραμμα με συναυλία από τους Παλιούς Διαβάτες και Ρεμπέτικο Γλέντι με την Κατερίνα Τσιρίδου.

Μαθητική Σκηνή: Συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τίτλο «Ανατρέπουμε το παλιό, η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων είναι μπροστά μας», με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με συναυλία από τους Γιώργο Αετόπουλο, Γιάννη Μήτση και En Cardia.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Κεντρική Σκηνή: Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες με τους Markab Trio, Βασίλη Λέκκα, Ντιλέκ Κοτς, Σοφία Νάτσιου και Γιώτα Νέγκα.

Λαϊκή Σκηνή: Μουσικό πρόγραμμα με τους Μ. Παπούλια και Μουσικόφρωνες. Ποντιακό Γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη και αφιέρωμα σε τραγούδια του Ζαμπέτα από το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Μαθητική Σκηνή: Αφιέρωμα στο Παιδαγωγικό Ποίημα, του Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο. Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από Μαθητικά Συγκροτήματα, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Μανώλη Φάμελλο και τον Γιάννη Γιοκαρίνη.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Κεντρική Σκηνή: Μουσικοθεατρικό Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Μεγάλη πολική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μουσικό πρόγραμμα με συναυλίες από τους String Demons και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Λαϊκή Σκηνή: Επίδειξη με μικρασιατικούς χορούς από παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα. Μουσικό πρόγραμμα με λαϊκό γλέντι με τους Γιώργο Φαναρά, Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση.

Μαθητική Σκηνή: Συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα, τους Kollectiva, τον Ησαΐα Ματιάμπα και τον Μύρωνα Στρατή.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ