ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΣΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επίσκεψη Πάιατ δείχνει το ενδιαφέρον μονοπωλίων για την περιοχή

Από την επίσκεψη Πάιατ στη Σύρο
Από την επίσκεψη Πάιατ στη Σύρο
«Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στη Σύρο φανερώνουν πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα αμερικανικά μονοπώλια προκειμένου να αξιοποιήσουν το Νεώριο και να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός νευραλγικού σημείου, υψηλής στρατηγικής σημασίας, στην καρδιά του Αιγαίου».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο νησί και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι της Σύρου πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νεωρίου εντάσσεται στο πλαίσιο των οξυμένων και επικίνδυνων ανταγωνισμών που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά άλλωστε πως το ΝΑΤΟ περιπολεί μόνιμα στο Αιγαίο, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Πρωτίστως οι εργαζόμενοι στο Νεώριο, αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων στο νησί δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις πανηγυρικές δηλώσεις και τις υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι το ξεπούλημα βιομηχανικών υποδομών της χώρας, λιμανιών και αεροδρομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιδιώκουν να γίνει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτοί που σας καλούν να επιλέξετε το ποιος θα είναι ο καλύτερος "σωτήρας», Αμερικανός, Ρώσος ή Κινέζος επενδυτής, μόνο τα δικά σας συμφέροντα δεν υπηρετούν. Κανένας δεν πρόκειται να σας δώσει τα δεδουλευμένα σας αν εσείς δεν τα διεκδικήστε. Κανένας από αυτούς δεν θα σας εξασφαλίσει σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας αν οι ίδιοι δεν ενώσετε τη φωνή σας και παλέψετε για το δίκιο σας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή, που όλο το προηγούμενο διάστημα με στάσεις εργασίας και απεργίες στον κλάδο διεκδικούν:

  • Την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (όπως κηρύχθηκε υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009 - 2010.
  • Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις ΣΣΕ μέχρι και το 2010).

Οι επενδυτές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία δεν θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανάγκες τους. Τζάμπα εργάτες θέλουν, από το αίμα και τον ιδρώτα των μεταλλεργατών και από την άγρια εκμετάλλευση θέλουν να θησαυρίσουν. Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου πρέπει να απορρίψουν όλα τα σε βάρος τους σενάρια. Και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας
  • Για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα
  • Για να επανέλθουν οι ΣΣΕ

Το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Σύρου επιβάλλει να παλέψουμε για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, για κατασκευή και επισκευή πλοίων, αλλά και κατασκευή και άλλων προϊόντων που μπορούν να ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό και να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως τη συχνή συγκοινωνία με τα νησιά, τη μεταφορά αγαθών, τουριστική αναψυχή φτηνή και ποιοτική κ.λπ. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την εργατική εξουσία, όπου όλη η ναυπηγική βιομηχανία θα γίνει κοινωνική ιδιοκτησία και θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού».

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Σε εξέλιξη οι διεργασίες φρεσκαρίσματος για την αστική διαχείριση

Εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό και ειδικά στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για την αναδιάταξη του χώρου, ώστε να εξασφαλιστούν νέες εναλλακτικές για κυβερνητικές πλειοψηφίες και τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη «Real News» και απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μεταξύ τους προγραμματικό διάλογο, σημείωσε βάζοντας το δικό της χρονοδιάγραμμα στο παζάρι ότι «σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους».

Αλλά και με ορίζοντα αργότερα, σχολιάζοντας τοποθετήσεις για τη συγκρότηση αμέσως μετά τις εκλογές μιας «προεδρικής πλειοψηφίας», που θα κυβερνήσει τη χώρα, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, δεν φάνηκε να τις απορρίπτει ως «προοπτική» για το χώρο που εκπροσωπεί, προσαρμοσμένες ωστόσο στα εκλογικά ποσοστά που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές. Αλλωστε, προσβλέπει σε ενίσχυση του χώρου της, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση και όσο υποχωρεί τόσο οχυρώνεται στην εξουσία για να εξαντλήσει την τετραετία. Η ΝΔ έχει δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πείθει ούτε τον τρισυπόστατο εαυτό της. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος (...) Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012, όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση, είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».

Καλωσόρισε την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για την προεδρία του χώρου και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη να επισπεύσει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα.

Ταυτόχρονα, πάνω σε σενάρια ότι ψήνεται νέο κόμμα, με τη συμμετοχή εκεί και του Ευ. Βενιζέλου (ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ), η Φ. Γεννηματά έσπευσε να προκαταλάβει ότι ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τη νέα μεγάλη πρόκληση της παράταξης και δεν θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του κοινού εγχειρήματος. Αντίθετα, όλοι αναμένουμε ότι θα στρατευθεί στην πρώτη γραμμή με λόγο, ρόλο και διακριτή θέση». Επίσης, δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και διάχυσής του στο νέο φορέα που επιχειρούν να συγκροτήσουν, λέγοντας ότι «η δυναμική του νέου ενιαίου φορέα θα κρίνει και τις εξελίξεις σε σχέση με τα κόμματα που συμμετέχουν».

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται και η δημοσιοποίηση από τον Γ. Ραγκούση της πρόθεσής του να διεκδικήσει κι αυτός την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα. Ως ενδεχόμενοι υποψήφιοι αρχηγοί εμφανίζονται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Μανιάτης, με ερωτηματικό για τη στάση των Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου.

Παραβιάσεις και εμπλοκή στο Αιγαίο

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Χτες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 8 τουρκικά αεροσκάφη, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 44 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟ Ορεστιάδας και το Παράρτημα Διδυμότειχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην κεντρική πλατεία του Ποιμενικού θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των 7 εκτελεσμένων από τους ναζί στις 23 Αυγούστου του 1944.

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου:

-- Στις 8.30 μ.μ., στη Λάρυμνα, στην πλατεία Μαλέρδου (γήπ. 5x5), οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου καλούν σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, ομιλία και λαϊκό γλέντι.

-- Στις 9.15 μ.μ., η ΤΕ Πιερίας καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης. Θα προβληθεί η ταινία του Σ. Μ. Αϊζενστάιν «Απεργία», με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Opera Chaotique. Επίσης, θα παρουσιαστεί έκθεση σοβιετικής αφίσας της επαναστατικής περιόδου και θα υπάρχει έκθεση βιβλίου για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Ζάππειο.

-- Στις 9 μ.μ., οι ΚΟ Χαλκίδας καλούν σε γλέντι στην παραλία Βοσπόρου Κάνηθος, κάτω από την ψησταριά «Ο Κούλης».

Εκδήλωση για την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ

Εκδήλωση στον «Ξερόλακκα» Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την ορκωμοσία ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη 1942, οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ.

Τα Παραρτήματα καλούν τα μέλη και τους φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους και αγωνιστές όλων των Παραρτημάτων της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στο τηλ. 2410.252.611 του Παραρτήματος Λάρισας, καθημερινά, πλην Κυριακής, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από την πλατεία Εβραίων Λάρισας, την Κυριακή, στις 9 π.μ.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Νάκο Μπελλή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Ομβριακής, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αγωνιστή της Αντίστασης και του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη ζωή του Ν. Μπελλή θα μιλήσει ο Χρήστος Νιανιός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής μαρμάρινης πλάκας στον Νάκο Μπελλή, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προσωπικών του αντικειμένων. Επίσης θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, όπου θα διακινείται και το βιβλίο «Εγω είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...» της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα ακουστούν Ρουμελιώτικα αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ