ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις αδρανοποίησης της Ομοσπονδίας

Τις μεθοδεύσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων που στόχο έχουν να ρίξουν σε αδράνεια την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες).

Υπενθυμίζεται ότι η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» στο τελευταίο, 7ο Συνέδριο της ΟΣΥΑΠΕ, το 2016, αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρώτη δύναμη. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, πέρασε ένας και πλέον χρόνος από το 7ο Συνέδριο, «όπου οι νέοι συσχετισμοί στη διοίκηση με μεγάλη προσπάθεια και δράση έφεραν στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων στις Περιφέρειες, ανέδειξαν τις αιτίες τους και το δρόμο επίλυσης. Εφεραν στο προσκήνιο την Ομοσπονδία και την ανάγκη συσπείρωσης των πρωτοβάθμιων Σωματείων και όλων των συναδέλφων».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως καταγγέλλει, μια σειρά από παρατάξεις και τα μέλη τους στη διοίκηση της Ομοσπονδίας επιχειρούν να βάλουν τρικλοποδιές και φρένο στη δράση και τις παρεμβάσεις της. Εκμεταλλευόμενοι τον συνολικότερο συσχετισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Γενικό Συμβούλιο, προσπαθούν «να ρίξουν την Ομοσπονδία στην αδράνεια».

«Δεν πέρασε πολύς καιρός», τονίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», «απ' όταν η απουσία των μελών παρατάξεων του ΔΣ (Παπαλεξίου, Μάρκου, Βαζούρας από την ΠΑΕΚ / ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ, Τζάκος, Κυριακόπουλος από την ΑΣ / ΠΑΣΚΕ, Καραθανάσης από την ΕΕΑΚ και Ευστρατίου από την ΔΑΚΥΠ) οδήγησε στην αναβολή τριών συνεδριάσεών του (...) Προσπαθούν να συμπαρασύρουν την Ομοσπονδία μας στη δικιά τους μεθοδευμένη απραξία, να σύρουν τα πρωτοβάθμια Σωματεία και τους εργαζόμενους στη λογική που θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα φερέφωνο των κυβερνήσεων, υποχείριο των συμφερόντων της αστικής τάξης (...) Απουσιάζουν από κάθε δράση και κινητοποίηση και προσπαθούν να προωθήσουν ένα αντιΠΑΜΕ μέτωπο και "συμμαχίες" για να κάνουν μομφή στη διοίκηση και ιδιαίτερα στην πρόεδρο».

Οπως υπογραμμίζει μάλιστα η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», «για άλλη μια φορά μια αναγκαία και επείγουσα παρέμβαση της Ομοσπονδίας, που αφορά το σχέδιο της ανακοίνωσης - παρέμβασης προς το υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΝΠΕ και τους περιφερειάρχες για την κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών των Περιφερειών», παραμένει στα συρτάρια των εν λόγω παρατάξεων του ΔΣ.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία, τονίζοντας ότι «αποτελεί αδήριτη ανάγκη τα Σωματεία να παίξουν το ρόλο τους πιο άμεσα και ολοκληρωμένα. Καλούμε κάθε συνδικαλιστή που σέβεται τον εαυτό του και τους εργαζόμενους, κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο που με συνέπεια υπηρετεί το ρόλο του, να αξιοποιήσει το συνημμένο Σχέδιο Ανακοίνωσης για την κατάρτιση των Προϋπολογισμών των Περιφερειών και να παρέμβει έγκαιρα στην Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής του. Βάλτε στην άκρη όσους επιδιώκουν πισωγύρισμα στην Ομοσπονδία, όσους υπηρετώντας μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες θέλουν να την ρίξουν στην αδράνεια, γυρίστε την πλάτη στον νέο και παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό».

«METALLOCK ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ Ε. ΗΛΙΑΣ»
Απολύσεις εργαζομένων που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους

Τις απολύσεις πέντε μεταναστών από την επιχείρηση «Metallock ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ Ε. ΗΛΙΑΣ», που βρίσκεται στο Πολυδένδρι Αττικής, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Το Συνδικάτο τονίζει ότι οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, καθώς οι πέντε εργαζόμενοι «τιμωρήθηκαν» από την εργοδοσία επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα που δεν τους έχει καταβάλλει. Μάλιστα, για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την 1η Σεπτέμβρη.

«Με περίσσιο θράσος ο εργοδότης, αντί να τους πληρώσει όσα οφείλει, προσέλαβε τους αντικαταστάτες τους και μετά τους απέλυσε», τονίζει το Συνδικάτο. Προσθέτει πως σκοπός της εργοδοσίας είναι «να πνίξει κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους». Καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την ανάκληση των πέντε απολύσεων.

Επισημαίνει, ακόμα, τις ευθύνες που έχουν κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας για την αποθράσυνση των εργοδοτών και απαιτεί την παρέμβασή τους για να ακυρωθούν οι παράνομες απολύσεις και να καταβληθούν όλα τα χρωστούμενα. Ζητά ακόμα από την Επιθεώρηση Εργασίας στην Ανοιξη να συγκαλέσει τριμερή για την ανάκληση των απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση είχαν και στο παρελθόν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Απρίλη είχαν απαντήσει με στάσεις εργασίας στις απολύσεις που είχε κάνει η εργοδοσία. Και τότε το Συνδικάτο είχε καταγγείλει τις συνθήκες δουλειάς στο εργοστάσιο, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση με 6 και 7 μέρες δουλειά τη βδομάδα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, αργίες, άδειες και επιδόματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Απαιτεί τη στελέχωση της Παιδοχειρουργικής κλινικής με μόνιμους γιατρούς

Την υποστελέχωση της Παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες στη λειτουργία της.

Η κλινική ήταν μέχρι πρότινος στελεχωμένη με τρεις ειδικευμένους μόνιμους παιδοχειρουργούς και δύο επικουρικούς, ενώ ο διευθυντής της κλινικής είναι καθηγητής Χειρουργικής, ορισμένος από την Ιατρική Σχολή ως μέλος ΔΕΠ. Πλέον, πρέπει να λειτουργήσει χωρίς τους επικουρικούς γιατρούς, καθώς ο ένας προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο, ενώ άλλη μια γιατρός βρίσκεται σε άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το Σωματείο, η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής, αφού μπορεί να έχει αποτέλεσμα «να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες ολόκληρου του μήνα και φυσικά να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εγχειρήσεις».

Οπως υπογραμμίζει μάλιστα το Σωματείο, η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι η μοναδική στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, εφημερεύει 30 μέρες το μήνα και πραγματοποιεί περίπου 360 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο.

Το Σωματείο επισημαίνει τον κίνδυνο «κατάργησης ή συγχώνευσης της κλινικής υπό την Γενική Χειρουργική» και τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη, «καθώς συρρικνώνει και υποβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Υπογραμμίζει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, που «δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο: Να διορίσουν δηλαδή άμεσα και άλλους μόνιμους παιδοχειρουργούς ώστε να συνεχίσει αυτή η κλινική το τεράστιο έργο της». Απαιτεί να στελεχωθεί η κλινική με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευσή της σε καθημερινή βάση.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με κινητοποιήσεις πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων

Την πληρωμή των δεδουλευμένων τους πέτυχαν οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την περασμένη βδομάδα. Με αιχμή το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας προκήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη και συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες, διαδοχικά, για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όπου υπήρχαν οφειλόμενα δεδουλευμένα. Το απόγευμα της Παρασκευής καταβλήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των δεδουλευμένων και σε άλλες το μεγαλύτερο μέρος τους. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο ανέστειλε τις προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο απεργίες, παραμένει ωστόσο σε ετοιμότητα να προκηρύξει στάση εργασίας στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί τις επόμενες μέρες η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις άσκησαν πίεση στην εργοδοσία ώστε να εφαρμόσει την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, την οποία καταστρατηγούσε όσον αφορά την πενθήμερη εργασία, ενώ οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν τα ρεπό που δούλευαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ