ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Καταγγέλλει απαράδεκτες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής σε βάρος συμβασιούχων

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου τον περασμένο μήνα για την επαναπρόσληψή τους
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου τον περασμένο μήνα για την επαναπρόσληψή τους
Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Μάνδρας - Ειδυλλίας σε βάρος συμβασιούχων ορισμένου χρόνου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από τις πρόσφατες αντεργατικές εξελίξεις για το σύνολο των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην Τοπική Διοίκηση (με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τους κυβερνητικούς ελιγμούς για τη μεθόδευση χιλιάδων απολύσεων το επόμενο διάστημα), η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είχε αρνηθεί να επαναπροσλάβει τους συμβασιούχους με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρά τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος. Τελικά, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων που έκαναν οι συμβασιούχοι, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην επαναπρόσληψή τους. Σύμφωνα όμως με όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή προχωρά τώρα σε μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να τιμωρήσει συμβασιούχους που αγωνίστηκαν!

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος σημειώνει ότι η διοίκηση του δήμου κάλεσε προχτές τους συμβασιούχους να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους, όμως «εκμεταλλευόμενη τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που απέχουν οι Δημοτικές Ενότητες από την έδρα του Δήμου (Μάνδρα) τιμωρεί τους εργαζόμενους και τους αναγκάζει σε παραίτηση ή απόλυση επειδή τόλμησαν το αυτονόητο, να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους την παραμονή τους στη δουλειά. (...) Εξαναγκάζει εργαζόμενους που είναι εδώ και 2,5 μήνες απλήρωτοι, να πρέπει με δικά τους μέσα να μετακινούνται 27 και 33 χιλιόμετρα, οδηγώντας τους σε πλήρες αδιέξοδο. Δεν τους χορηγεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως όφειλε, εκθέτοντάς τους σε διάφορους κινδύνους για την υγεία τους. Καταγγέλλουμε ότι δόθηκε εντολή σε εργαζόμενους να εκτελούν τα καθήκοντα του συνοδού απορριμματοφόρου φορώντας δικά τους αθλητικά υποδήματα και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τοποθέτηση εργαζόμενης μονογονεϊκής οικογένειας και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, εκ των οποίων το ένα έχει πρόβλημα υγείας, σε Δημοτική Ενότητα που απέχει από την έδρα του δήμου 33 χιλιόμετρα, ως συνοδός απορριμματοφόρου. Τέτοια είναι η ευαισθησία της δημοτικής αρχής, που αν παραστεί ανάγκη να βρεθεί κοντά στο παιδί της, θα πρέπει να διανύσει 33 χιλιόμετρα δρόμου με πολλές στροφές».

Αμεση λύση στο χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς τους απαιτούν οι εργαζόμενοι

Ο Σύλλογος απαιτεί από τη δημοτική αρχή «να ανακαλέσει τις εκδικητικές τοποθετήσεις και να δώσει άμεση υπηρεσιακή λύση στα χρόνια προβλήματα μεταφοράς των εργαζομένων με ευθύνη του δήμου στις απομακρυσμένες Δημοτικές Ενότητες. (...) Η δημοτική αρχή οφείλει να διασφαλίσει την υγεία και την αρτιμέλεια των εργαζομένων και τη μεταφορά τους στο χώρο εργασίας».

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Εργασίας

24ωρη απεργία στο πρακτορείο «Ευρώπη»

Σε απεργία και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη» με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες όλες οι εργασίες του πρακτορείου «Ευρώπη» μεταφέρθηκαν στο πρακτορείο «Αργος», ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι η «Ευρώπη» οδηγείται σε πτώχευση, απειλώντας να αφήσει «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Την ώρα της κινητοποίησης είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου το Σωματείο θα απαιτήσει από την εργοδοσία του πρακτορείου «Ευρώπη» να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της εταιρείας.

Παράλληλα, το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση «να πάψει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, όπως κάνει μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις. Να πάρει πρωτοβουλίες και να θεσμοθετήσει λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και όχι όπως μέχρι τώρα που διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και των επιχειρηματιών».

Αγώνας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών», προκειμένου «να δείξουμε την απόφασή μας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και όλων των έως τώρα κατακτημένων δικαιωμάτων μας. Δεν θα ανεχθούμε τους εκδότες να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Η δυναμική παρουσία μας εκεί είναι ένα πρώτο βήμα και θα σημάνει την αρχή ενός σημαντικού αγώνα, κοινού και στα δύο πρακτορεία Τύπου, απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Ο αγώνας των εργαζομένων στην "Ευρώπη" αφορά και τους εργαζόμενους στην "Αργος", όχι μόνο λόγω της αλληλεγγύης που είναι απαραίτητη, αλλά και γιατί τα ίδια επιχειρηματικά - αντεργατικά παιχνίδια θα παιχτούν και στη δική τους πλάτη (...) Ο αγώνας είναι κοινός σε "Ευρώπη" και "Αργος", με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων μας, στα πρακτορεία Τύπου, ανεξάρτητα από τον εργοδότη!

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και να αγνοήσουν τα γνωστά τσιράκια της εργοδοσίας που έχουν ξαμοληθεί για να διασπάσουν την ενότητά μας και να "καθαρίσουν" το τοπίο για τους εργοδότες».

ΛΑΡΚΟ
Απεργία ενάντια στις απολύσεις και στο «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών

Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/8 προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μόνιμοι και εργολαβικοί, με αιχμή το αίτημα για κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών. Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, το οποίο καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην κεντρική πύλη και σε πορεία που θα περάσει από τα γραφεία της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Αμέσως μετά, καλεί σε Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο «Ιλιον». Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί την εργατιά, τα Συνδικάτα, τους φορείς και το λαό της περιοχής να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα του.

Με την απεργία οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στις απολύσεις οκτώ εργολαβικών εργαζομένων, που έγιναν στις αρχές του μήνα, καθώς και στο «παιχνίδι» της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να καλέσει τους εργαζόμενους στη δουλειά, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει το κλαδικό Συνδικάτο, για να τους απολύσει ξανά την επόμενη μέρα.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Σήμερα οι συνάδελφοί μας έχουν πάρει την απόλυση με Δικαστικό Επιμελητή. Η εργολάβος δεν τους έχει καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα, η καταγγελία Σύμβασης έχει πλαστές ημερομηνίες πρόσληψης, με αποτέλεσμα να μην πάρουν αποζημίωση και επίδομα ανεργίας. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να δώσει τις ωροχτυπήσεις που βεβαιώνουν την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, κάνοντας προκλητικά πλάτες στους εργολάβους».

«Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, οι διορισμένες από αυτές Διοικήσεις και Διευθύνσεις, είναι υπέρ του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και τονίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και πρέπει να παλέψουν σαν μια γροθιά. «Απέναντι σε αυτήν την επίθεση που θα οξυνθεί από την πλευρά των μετόχων της ΛΑΡΚΟ τους επόμενους μήνες, επικαλούμενοι το "μισθολογικό κόστος", οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουμε. Οχι μόνο να αμυνθούμε, αλλά κύρια να αντεπιτεθούμε διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή», αναφέρει και προσθέτει: «Η υπομονή όλων των εργαζομένων εξαντλήθηκε. Πολλή εργασία - λίγες οι θέσεις εργασίας. Ακριβή ζωή - μικροί μισθοί, πολλοί φόροι - λίγες παροχές και στο τέλος απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτη εργασία και τσεπωμένοι εργολάβοι».

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση των εργολαβιών και παλεύει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αφορούν όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να σταματήσει ο έμμεσος εκβιασμός στους εργαζόμενους της «Media Markt»

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στην επιχείρηση «Media Markt» να επιβάλει στους εργαζόμενους εξαήμερη εργασία καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με επιστολή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Το Σωματείο ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες «ώστε να σταματήσουν ο έμμεσος εκβιασμός προς τους εργαζόμενους και η αλλαγή των Συμβάσεών τους με τη χειροτέρευση των όρων εργασίας».

Ο Σύλλογος έχει καταγγείλει τις αλλαγές των Συμβάσεων με τις οποίες η πενθήμερη εργασία μετατρέπεται σε εξαήμερη καθώς και το ότι οι εργαζόμενοι που δεν δέχονται την αρνητική αυτή αλλαγή απειλούνται με απόλυση.

«Μας θέλουν χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό», καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μέλη του κλαδικού Σωματείου, και καλούν τους συναδέλφους τους να δημιουργήσουν σωματειακές επιτροπές στα καταστήματα για να βάλουν φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας. «Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στη Σύμβασή μας! Δεν παίζουμε με τις ζωές μας!», υπογραμμίζουν, και απαιτούν από την εργοδοσία να πάρει πίσω το 6ήμερο και για όσους αναγκάστηκαν να υπογράψουν «με το πιστόλι στον κρόταφο». Προειδοποιούν, επίσης, πως δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα αν η εταιρεία επιδιώξει να απολύσει εργαζόμενους που αρνήθηκαν την αρνητική αλλαγή στη Σύμβασή τους.

Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της «Media Markt» καταγγέλλει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας. Με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να μη δεχτούν τις νέες συμβάσεις που τους «προτείνει» η εταιρεία και να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο τους, να δώσουν απάντηση με την οργάνωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ