ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Νέες κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Σε επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν προχτές, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και έξι μήνες σε κινητοποιήσεις αντιπαλεύοντας τις απώλειες που έχουν υποστεί από την εταιρεία «Waste Solutions».

Παράλληλα με τις στάσεις εργασίας έγινε κινητοποίηση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση μετά από αίτημα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Το σωματείο έχει καταγγείλει μια σειρά από παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως δυσμενή μεταχείριση των απεργών, απειλές προς εκλεγμένους συνδικαλιστές, μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για δημιουργία άλλου σωματείου, απειλές πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όσων απεργούν καθώς και προσλήψεις με «προαπαιτούμενο» τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Στο επίκεντρο τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία

Το Σωματείο και η Σωματειακή Επιτροπή των εργαζομένων στην ανακύκλωση καταγγέλλουν επίσης την αδιαφορία της εργοδοσίας για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως η εργοδοσία κλείνει τα μάτια μπροστά στις βλάβες και τα προβλήματα των εγκαταστάσεων του ΚΔΑΥ Ηρακλείου «για να μην επωμιστεί το κόστος συντήρησης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς νέα εργατικά ατυχήματα».

Πρόσφατο παράδειγμα, ο τραυματισμός ενός εργαζομένου την προηγούμενη βδομάδα, που αποτελεί το δεύτερο «ατύχημα» μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ο συνάδελφός τους γλίστρησε «σε σημείο που είχε λάδια λόγω ενός χαλασμένου μηχανήματος, για το οποίο ήταν ενήμερη η εργοδοσία εδώ και 10 μέρες», με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι του και να εξαρθρώσει τον ώμο του.

«Ερωτήματα δημιουργεί η στάση των ελεγκτών της Τεχνικής Επιθεώρησης, οι οποίοι, ενώ έχουν εντοπίσει σωρεία παραβάσεων σε ελέγχους που έχουν κάνει στο εργοστάσιο, μετά από υπόδειξη του Σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, παρέμειναν τόσο καιρό σε προφορικές συστάσεις χωρίς να υπάρξει εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τις παραβάσεις αυτές και ενώ τα εργατικά ατυχήματα συνεχίζουν», προσθέτει το Σωματείο.

«Εμείς οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης θέλουμε να δοθεί ένα τέλος στην εργοδοτική τρομοκρατία, που έχει στόχο την οργάνωση των εργατών που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, υγιεινής και ασφάλειας, αξιοπρεπή μεροκάματα», αναφέρει το Σωματείο και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να κάνουν υπόθεσή τους την πάλη για να μπει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να μπει τέλος στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο χώρο εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να μπει τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών. Αμεση καταβολή των απλήρωτων υπερωριών. Καμία ελαστικοποίηση ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο. Δημιουργία κινητής μονάδας Υγείας μέσα στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου πλήρως εξοπλισμένης με έμφαση στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις στη «Metallock»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Πολυδένδρι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Πολυδένδρι
Παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του εργοστασίου της επιχείρησης «Metallock» στο Πολυδένδρι Αττικής πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία που κορυφώθηκε πρόσφατα με τις απολύσεις 6 εργαζόμενων μεταναστών.

Οι 6 απολυμένοι είναι πρωτοπόρα μέλη του Συνδικάτου, ενώ έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Ενώ η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει οριστεί για την 1η Σεπτέμβρη, ο εργοδότης έσπευσε το προηγούμενο διάστημα να «τιμωρήσει» τους εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους προχωρώντας σε απολύσεις, τις οποίες το Συνδικάτο έχει καταγγείλει ως παράνομες και καταχρηστικές.

Η θετική ανταπόκριση στο χτεσινό κάλεσμα να μην πιάσει κανένας δουλειά μέχρι να έρθει ο εργοδότης και όλοι μαζί να απαιτήσουν την ανάκληση των απολύσεων «εξόργισε αλλά και φόβισε την εργοδοσία», σημειώνει το Συνδικάτο. Ετσι, αντί για τον εργοδότη ή κάποιον εκπρόσωπό του, «εμφανίστηκε μπροστά στους συγκεντρωμένους εργάτες περιπολικό της αστυνομίας, το οποίο έσπευσε να υπερασπιστεί τι άλλο παρά το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, να μη σταματήσει η παραγωγή, να μην κινδυνέψουν τα κέρδη του εργοδότη. Για το δικαίωμα των απολυμένων στην εργασία ούτε λέξη. Αρμόδια γι' αυτό, είπαν, είναι τα δικαστήρια», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς οι εργοδότες ξεσαλώνουν αποθρασυμένοι από τους νόμους, που τσακίζουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, και καταλήγει: «Οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, την επιστροφή στην κανονικότητα, την έξοδο στις αγορές και τη διευθέτηση του χρέους. (...) Η διέξοδος βρίσκεται στην ταξική ενότητα, πάλη και αλληλεγγύη για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

ΟΛΠ ΑΕ
Υπογράφτηκε ο αντεργατικός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού

Την υπογραφή του αντεργατικού Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (ΟΛΠ) ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της επιχείρησης, αποτέλεσμα της συμφωνίας της με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οπως είχε καταγγείλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», ο νέος ΓΚΠ επιδεινώνει παραπέρα τη θέση των εργαζομένων προκειμένου να στηριχθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Fu Chengqiu, ότι «ο νέος κανονισμός ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εταιρείας και ενισχύει τις προσπάθειες για τη μετεξέλιξη της ΟΛΠ ΑΕ σε έναν ευέλικτο και δυναμικό οργανισμό».

Συγκεκριμένα, ο νέος αντεργατικός ΓΚΠ που επικύρωσαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Νέα Ενωτική Κίνηση» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) στην ΟΜΥΛΕ καθώς και οι παρατάξεις «Αδέσμευτοι Λιμενεργάτες» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και «Ενωτική Συσπείρωση Λιμενεργατών» (στηρίζεται από τη ΛΑΕ) στην Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: Επιμήκυνση του χρόνου εργασίας (το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυαν γίνονται 8ωρο - 40ωρο). Κατάργηση του σταθερού πενθημέρου (Δευτέρα - Παρασκευή). Εισάγει σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης» και προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας. Προβλέπει απόλυση με απλή καταγγελία της σύμβασης απ' την εταιρεία, εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» μετά την επικύρωση του νέου ΓΚΠ στην ΟΜΥΛΕ, καλούσε τους εργαζόμενους στα λιμάνια να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - COSCO και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου». Να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, να απορρίψουν το νέο κανονισμό εργασίας και να παλέψουν για ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζομένους στα λιμάνια, με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να διεκδικήσουν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο κ.ά. Ακόμα, σημείωνε ότι η πάλη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη

Ενας 62χρονος εργαζόμενος, που δουλεύει στο δήμο Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς, το πρωί της Δευτέρας και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ο 62χρονος εκτελούσε εργασίες βαφής στο εσωτερικό του 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, όταν, για άγνωστη αιτία, έπεσε από τη σκαλωσιά όπου ήταν ανεβασμένος. Από την πτώση προκλήθηκαν κακώσεις στο κεφάλι και τα χέρια. Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να αναδείξει για άλλη μια φορά τις ελλείψεις μέτρων προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ