ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1946: Βιασμός της λαϊκής θέλησης

Αφίσα του ΕΑΜ για τις εκλογές της 31ης Μάρτη
Αφίσα του ΕΑΜ για τις εκλογές της 31ης Μάρτη
Στις 31 του Μάρτη 1946, σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας, ενώ χωροφυλακή και ληστοσυμμορίτες συνεργάζονταν για την κατατρομοκράτηση των ψηφοφόρων, μπροστά στα μάτια 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ «διεξήχθησαν» οι βουλευτικές εκλογές, ή ακριβέστερα συντελέστηκε ένας πρωτοφανής βιασμός της θέλησης του ελληνικού λαού.

Στις εκλογές, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Εκαναν αποχή, ακολουθώντας τη γραμμή του ΚΚΕ και του Συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν τις παραμονές των εκλογών, 1.105.281 πολίτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 50%. Στην πραγματικότητα το ποσοστό της αποχής ήταν πολύ μεγαλύτερο, γιατί ένας μεγάλος αριθμός δημοκρατικών πολιτών δεν είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και γιατί πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν. Κι όμως, η Επιτροπή του ΟΗΕ διακήρυξε κυνικά, ότι «το ποσοστό της αποχής της Αριστεράς δεν υπερέβαινε το 9,3%»..!

Τη μέρα των εκλογών μια ομάδα ενόπλων καταδιωκομένων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Το χτύπημα του Λιτόχωρου αποτέλεσε ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας και της βίας και της εκλογικής νοθείας και προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

Στις εκλογές αυτές το Λαϊκό Κόμμα, με το οποίο συνεργαζόταν ο Στ. Γονατάς, πήρε 609.000 ψήφους και 205 έδρες, η ΕΠΕ (Σοφοκλής Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος) 213.000 ψήφους και 68 έδρες, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (Θεμ. Σοφούλης) 200.000 ψήφους και 48 έδρες και το Εθνικό Κόμμα (Ναπολέων Ζέρβας) 65.000 ψήφους και 20 έδρες.

Η επικράτηση στις εκλογές των μοναρχικών του Λαϊκού Κόμματος σήμαινε την άνοδο στην κυβερνητική εξουσία των πιο αντιδραστικών δυνάμεων. Σήμαινε νέα δεινά για το λαό και νέες συμφορές για τον τόπο.

Μάρτης 1946: Πανό στο κέντρο της Αθήνας καλεί τους πολίτες σε αποχή από τις εκλογές
Μάρτης 1946: Πανό στο κέντρο της Αθήνας καλεί τους πολίτες σε αποχή από τις εκλογές
ΠΡΟΣΩΠΑ

1732 Γεννιέται ο Γιόζεφ Χάιντν. Αυστριακός συνθέτης. Με το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του (εκτός των άλλων συνέθεσε πάνω από 100 συμφωνίες), ανέπτυξε ακόμη περισσότερο τη μορφή του συμφωνικού έργου και ολοκλήρωσε τη φόρμα της σονάτας. Συνέθεσε εξαιρετική μουσική δωματίου («Οι επτά τελευταίοι λόγοι του Χριστού στο Σταυρό») και ορατόρια («Η δημιουργία», «Οι εποχές»). Επηρέασε πολύ τη μουσική της εποχής του, ήταν φίλος του Μότσαρτ και δάσκαλος του Μπετόβεν.

1596 Γεννιέται ο Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος). Γάλλος φιλόσοφος. Εισήγαγε την έννοια της «μεθοδικής αμφιβολίας» («μόνο το γεγονός ότι αμφιβάλλουμε είναι αδιαφιλονίκητο», έλεγε), στην προσπάθεια για την ανακάλυψη της αλήθειας. Είναι ένας εκ των ιδρυτών, ίσως ο σημαντικότερος, της νεότερης ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Υπήρξε όμως και σπουδαίος μαθηματικός, θεωρείται ο θεμελιωτής του κλάδου της αναλυτικής γεωμετρίας.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 31 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1821 Μεσάνυχτα της 30ής προς την 31η Μάρτη 1821, ο Αθανάσιος Διάκος και οι δικοί του ξεκίνησαν γενική έφοδο εναντίον των Τούρκων της Λιβαδειάς. Το πρωί ο διοικητής Χασάν Αγάς παραδόθηκε.

1833 Οι Τούρκοι παραδίδουν οριστικά την Ακρόπολη της Αθήνας

1889 Εγκαινιάζεται στο Παρίσι ο Πύργος του Αϊφελ. Είχε κατασκευαστεί για την 1η Παγκόσμια Εμπορική Εκθεση παρέμεινε όμως και μετά την Εκθεση στη θέση του και αναδείχτηκε σε σύμβολο του Παρισιού.

1910 Αυτοδιάλυση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου».

1971 Ο Αμερικανός υπολοχαγός Ουίλιαμ Κάλεϊ καταδικάζεται σε ισόβια για τους φόνους αμάχων Βιετναμέζων. Ηταν ο επικεφαλής των Αμερικανών, που διέπραξαν τη «σφαγή του Μι Λάι» το Μάρτη του 1968. Στη συνέχεια, όμως, η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία για την τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στην πόλη Χεβρώνα στη Δυτική Οχθη. Ηταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ συμφώνησε σε μια διεθνή παρουσία στα Κατεχόμενα.

1999 Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες συλλαμβάνονται στα σύνορα Σκοπίων - Σερβίας. Οπως ανακοινώνεται, συμμετείχαν σε αναγνωριστική περιπολία στην περιοχή Κουμάνοβο. Ο ηγέτης των Αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα εμφανίζεται και ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι θα χτυπήσει μέσα στο Βελιγράδι. Οι επιθέσεις είναι έντονες στην περιοχή του Κρακούγιεβατς, όπου καταστρέφεται η στρατιωτική βάση.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στο νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ανατολικοί, βορειοαντολικοί έως θυελλώδεις και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-14, στο ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9-17, στο Αιγαίο από 11-18 και στη Θεσσαλονίκη από 9-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ενταθούν, κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-16 βαθμούς.

ΜΕ ΕΝΑ ευρηματικό φυλλάδιο, που κωδικοποιεί τις συνέπειες από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το οποίο μοιράζεται πλατιά στο λαό της Θεσσαλονίκης, απαντά, συν τοις άλλοις, η ΚΟΘ του ΚΚΕ στις «φιέστες» που οργανώνονται για τα 20 χρόνια της ένταξης (σελίδα 8)

ΚΑΜΙΑ υπαναχώρηση στις προκλητικές απαιτήσεις τους δεν έκαναν οι τραπεζίτες για αυξήσεις στα «ελάχιστα» και στη χτεσινή, τέταρτη συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας (σελίδα 14)

ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ «αγωγές» απαντά η εργοδοσία του καταστήματος «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» στον αγώνα των εργαζομένων του καταστήματος για «ανθρώπινο» ωράριο εργασίας και συνολικά για την τήρηση των εργατικών και ασφαλιστικών τους κατακτήσεων (σελίδα 15)

ΜΕΤΑ ΑΠΟ πολύχρονη απουσία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) επανεκλέχτηκε στο ΔΣ εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Πέμπτη για την ανάδειξη ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ και εκπροσώπων για την Ομοσπονδία (σελίδες 16-17)

ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του τομέα του ελαιολάδου για την οικονομική και κοινωνική ζωή και ανάπτυξη της χώρας μας και των άλλων μεσογειακών χωρών, καθώς και τη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας, επισήμανε με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του KKE Γιάννης Πατάκης (σελίδα 24)

ΜΕΘΑΥΡΙΟ, Δευτέρα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, θα απαιτηθεί αγωνιστικά από την κυβέρνηση η λήψη άμεσων μέτρων για την εξασφάλιση νερού για άρδευση και ύδρευση (σελίδα 25)

ΑΥΡΙΟ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας» τιμώντας τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη (σελίδα 26)

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ φαίνεται να ανακαλύπτει η δημοτική αρχή της Αθήνας τις συνέπειες του νόμου «Πολιτεία», με τον οποίο η κυβέρνηση μεταβιβάζει, ανάμεσα σε άλλες, την αρμοδιότητα της επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους (σελίδα 28)

ΕΝΑΣ χρόνος συμπληρώνεται τη Δευτέρα από το θάνατο της αγωνίστριας ηθοποιού Μαλαίνας Ανουσάκη (σελίδα 31)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ