ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταμάτησαν να δέχονται ακόμη και αλατισμένο νερό...

«Θα πεθάνουν μέσα σε δύο με πέντε μέρες», εκτιμά Τούρκος γιατρός

Από την επίθεση που είχε κάνει ο στρατός στις φυλακές του Ουμράνιγκε

Associated Press

Από την επίθεση που είχε κάνει ο στρατός στις φυλακές του Ουμράνιγκε
ΣΜΥΡΝΗ.-

Τουλάχιστον 45 πολιτικοί κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις φυλακές της Αγκυρας και του Μπαϊραμπασά σταμάτησαν να δέχονται ακόμη και νερό με αλάτι ή ζάχαρη, μετά τη μεταφορά σε νοσοκομείο και την αναγκαστική σίτιση του Ραμαζάν Τζιτζέκ, κρατούμενου της φυλακής Σιντζάν, αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Turkish Daily News».

Ο Φατίχ Σουρενχόκ, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών της Σμύρνης, δήλωσε ότι δεν επετράπη σε μέλη της να εξετάσουν τους πολιτικούς κρατούμενους. «Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι σταμάτησαν να λαμβάνουν βιταμίνες Β1. Αυτές οι βιταμίνες ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που τους κρατούσε στη ζωή. Η εξέλιξη σημαίνει ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας έως θανάτου θα πεθάνουν μέσα στις επόμενες δύο με πέντε μέρες».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έκανε τίποτε για να προλάβει την κατάσταση. «Η κυβέρνηση (σ.σ. λέει ότι) αναμένει μια "λογική κίνηση" από τους κρατούμενους απεργούς πείνας (...) Η κυβέρνηση θα έπρεπε κατεπειγόντως να κάνει κάτι για να τερματίσει αυτά τα γεγονότα».

Τουλάχιστον πέντε κρατούμενοι, σύμφωνα με την «Οζγκούρ Ταγιάντ» (Ενωση Για Συμπαράσταση στους Συγγενείς των Πολιτικών Κρατουμένων) έχουν μεταφερθεί βιαίως σε νοσοκομεία και έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτική σίτιση τις τελευταίες μέρες. Ενας κρατούμενος έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον στη φυλακή τύπου F της Καντίρα.

Παρ' όλα αυτά, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το «Associated Press», Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν επιβολή θανατικής ποινής εναντίον 399 κρατουμένων, κατηγορώντας τους ως υπευθύνους για το θάνατο ενός στρατιώτη και δύο συγκρατουμένων τους στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν το Δεκέμβρη σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φόβος για το «αυγό του φιδιού»

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.-

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν οι Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι εδώ και μήνες παρακολουθούν τις συνεχείς αναφορές και έρευνες για την αύξηση των ρατσιστικών και νεοναζιστικών εγκλημάτων, αλλά τις «υπερπροσπάθειες» που καταβάλλει η γερμανική κυβέρνηση για να μπορέσει να θάψει για πάντα βαθιά το «αυγό του φιδιού» που απειλεί τη γερμανική κοινωνία. Την ίδια στιγμή καμία ουσιαστική προσπάθεια δε γίνεται ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα. Αιτίες, όπως η ανεργία, η ανισότητα, η πείνα, η αποξένωση, η βία - κρατική και κοινωνική.

Την Πέμπτη, άλλη μία έκθεση που καταμαρτυρά τη μεγάλη αύξηση των εγκληματικών πράξεων από νεοναζιστές που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι. Οπως μαρτυρεί η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας για την προστασία του συντάγματος, το έτος 2000 σημειώθηκαν στη Γερμανία 15.951 επιθέσεις από νεοναζιστικά και ακροδεξιά στοιχεία έναντι 10.037 το 1999.

Από την άλλη πλευρά, τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν μια συνολική μείωση του αριθμού των ακροδεξιών από 51.400 άτομα το 1999, σε 50.900 το έτος 2000, αλλά ο αριθμός των νεοναζιστών και σκινχέντς που επιδίδονται σε πράξεις βίας αυξήθηκε από 9.000 σε 9.700. Κατά την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων - κυρίως ξένων - που τραυματίστηκαν σε νεοναζιστικές επιθέσεις αυξήθηκε πέρυσι σε 569, από 386 το 1999. Το έτος 2000 υπήρξαν δύο επιβεβαιωμένες δολοφονικές επιθέσεις από νεοναζιστές που σημειώθηκαν στην Ανατολική Γερμανία. Στην πρώτη περίπτωση θύμα υπήρξε ένας Μοζαμβικανός που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πόλη Ντέσαου και στη δεύτερη ένας άστεγος που η μοίρα του επιφύλαξε το ίδιο τέλος στην πόλη Αλμπεκ.

Αυτές είναι όμως οι μόνες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πραγματικότητα δολοφονήθηκαν πέρυσι από νεοναζιστές τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ενώ μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχουν δολοφονηθεί από ακροδεξιά στοιχεία σχεδόν 100 άνθρωποι. Τέλος, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αυξήθηκε και ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων εναντίον κοιμητηρίων και συναγωγών.

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και συμπτωματικά (;) χθες και τα δύο Σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ζήτησαν να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα, που συστάθηκε στη διάρκεια του 1964 και πέρυσι το Δεκέμβρη τα μέλη του έφθαναν τις 6.500 (3.500 το 1996).

Παρόμοια προσφυγή έχει κατατεθεί πριν από περίπου ένα δίμηνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και στις τρεις προσφυγές επισημαίνονται οι πολιτικές ομοιότητες μεταξύ του νεοναζιστικού κόμματος και εκείνου του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς όπως υποστηρίζεται από τους Γερμανούς βουλευτές, είναι ρατσιστικό και αντισημιτικό και τάσσεται υπέρ ενός εθνικοσοσιαλισμού.

Οσο για την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη; Το αποτέλεσμά της δεν αναμένεται πριν το πέρας του διμήνου. Μέχρι τότε, ίδωμεν...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Κλίμα τρόμου

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Στις 2 του Γενάρη ένας μάλλον άσημος δημοσιογράφος, ο Νανταράτζα Θιρουτσελβάμ, συνελήφθη με τη γυναίκα του από τις ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της αστυνομίας της Σρι Λάνκα. Εμεινε υπό κράτηση έως χτες, οπότε και δικαστήριο διέταξε να αφεθεί ελεύθερος. Λεπτομέρεια: δεν του απαγγέλθηκε ποτέ καμία κατηγορία.

Ο λόγος της σύλληψης του δημοσιογράφου γίνεται προφανής αν αναφερθούν μερικά παραπάνω στοιχεία για την ταυτότητά του: ανήκει στη μειονότητα των Ταμίλ (18%) η μαχητικότερη οργάνωση των οποίων, οι «Τίγρεις», βρίσκεται σε έναν αυτονομιστικό πόλεμο με τις Ενοπλες Δυνάμεις από τη δεκαετία του 1970. Εχει τη βάση του στην πόλη Τζάφνα, πόλη που πολλές φορές γίνεται θέατρο μαχών. Ο πόλεμος έχει κοστίσει - κατά τις επίσημες στατιστικές - 63.000 ζωές και συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες Ευρώπης και ΗΠΑ να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας, υπό τη διαμεσολάβησή τους, «ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος υπέστη ξυλοδαρμούς και ήταν διαρκώς με χειροπέδες όσο παρέμενε στα μπουντρούμια της αστυνομίας του Κολόμπο, κρατήθηκε βάσει ενός νόμου «έκτακτης ανάγκης» που δίνει την εξουσία στις αρχές να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε υποπτεύονται (!) πως διατηρεί σχέσεις με τους αντάρτες «Τίγρεις» και να τον κρατούν, χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με εγγύηση, έως και 18 μήνες.

Το πιο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο δημοσιογράφος αυτός εργάζεται για εφημερίδα που εκδίδεται από την... κυβέρνηση.

Το κλίμα τρόμου που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση - με επίσημη λογοκρισία των δημοσιογραφικών κειμένων - εδώ και χρόνια, επέτεινε η δολοφονία, τον περασμένο Οκτώβρη, του ανταποκριτή του BBC, Μ. Νιμαλατζαράν, από «αγνώστους» που τον γάζωσαν με αυτόματα όπλα στο γραφείο του, παρά το ότι εργαζόταν σε περιοχή φρουρούμενη από το στρατό.

«Να μην υπάρξουν και άλλοι νεκροί απεργοί πείνας»

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη προς το Συμβούλιο της ΕΕ για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Τη συνεχιζόμενη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό καθεστώς καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσσανδράκης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων τόσο για την προστασία των φυλακισμένων απεργών πείνας, οι οποίοι συνεχίζουν να προστίθενται στο μαύρο κατάλογο των νεκρών όσο και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του υπογραμμίζει:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία συνεχίζουν να καταπατούνται με τον πιο βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο. Ανθρωποι δολοφονούνται επειδή διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, επειδή αντιστέκονται στα βασανιστήρια και αγωνίζονται για δημοκρατία. Οι απεργοί στις φυλακές της Τουρκίας συνεχίζουν τον αγώνα τους και ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε στον ήδη μεγάλο κατάλογο των δολοφονημένων. Ο Cengiz Soydas που βρισκόταν στην 153η μέρα απεργίας πείνας - θανάτου στις φυλακές Sincan τύπου F πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Ερωτάται το Συμβούλιο τι μέτρα θα πάρει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για να μην υπάρξουν και άλλοι νεκροί απεργοί πείνας;».

ΔΑΝΙΑ
Στο έλεος της μόλυνσης

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν επί διημέρου οι αρχές τριών χωρών προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους της πετρελαιοκηλίδα που διέρρευσε προχτές στη Βαλτική μετά τη σύγκρουση ενός φορτηγού με ένα δεξαμενόπλοιο, οι ακτές τουλάχιστον τριών νησιών της Δανίας έχουν παραδοθεί στο έλεος του μαζούτ που διέρρευσε.

Χιλιάδες θαλάσσια πτηνά και πάπιες έχουν βρεθεί νεκρά ή να αργοπεθαίνουν μέσα στο πετρέλαιο, το οποίο λόγω της διεύθυνσης των ανέμων έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στις νήσους Μπόγκοε Φάλστερ και Μοέν στα βόρεια της Δανίας, στη Βαλτική.

Εντούτοις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ακτοφυλακής «η πετρελαιοκηλίδα είναι υπό έλεγχο και ο καιρός είναι σήμερα με το μέρος μας, αντίθετα με χτες που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι» και επιπροσθέτως δηλώνει αισιόδοξος ότι εξαιτίας των άμεσων ενεργειών των αρχών, η μόλυνση δεν πρόκειται να επεκταθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί στα νησιά, όπου παραμένει η μεγαλύτερη ποσότητα των 1.900 τόνων μαζούτ που διέρρευσε μετά τη σύγκρουση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ