ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τα αργύρια των Αμερικανών...

Η νέα ωμή επέμβαση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία

Η «Εβδομάδα των Παθών» άρχισε για τη Γιουγκοσλαβία από τη νύχτα του Σαββάτου. Για τα «τριάκοντα αργύρια» των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, ο Κοστούνιτσα, χωρίς ίχνος εθνικής αξιοπρέπειας, υπέκυψε στις ιταμές αξιώσεις της Ουάσιγκτον και των Φαρισαίων του δικαστηρίου της Χάγης, και συνέλαβε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για να «σταυρωθεί» κατ' απαίτηση των ΝΑΤΟικών, που είναι οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου.

Το θέμα δεν είναι «τοπικό». Δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της «νέας τάξης πραγμάτων», της «παγκοσμιοποίησης», της νέας μορφής φασισμού, στην οποία υποκύπτει και η κυβέρνηση Σημίτη, που μας έφερε τον τρομονόμο κατ' απαίτηση των ίδιων ξένων κέντρων. Η επαίσχυντη πράξη κατά του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, ήρθε πάνω στην επέτειο της εκτέλεσης του Μπελογιάννη, αλλά φέρνει στη μνήμη κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Ετσι συνέλαβαν οι Καϊζερικοί την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ. Με άγρια χτυπήματα τους πέταξαν λιπόθυμους σ' ένα αυτοκίνητο, κι εκεί τους αποτέλειωσαν με σφαίρες. Το πτώμα του Λίμπκνεχτ το παρέδωσαν σ' ένα σταθμό πρώτων βοηθειών σαν πτώμα αγνώστου, και το πτώμα της Ρόζας το πέταξαν στο κανάλι του Λόντβεχρ. Ετσι χάθηκε ο Ιούλιος Φούτσικ, ο προικισμένος Τσέχος λογοτέχνης, δημοσιογράφος και αγωνιστής, που τον συνέλαβε η Γκεστάπο, γιατί αντιστάθηκε στον κατακτητή, όπως ο Μιλόσεβιτς αντιστάθηκε στους ΝΑΤΟικούς. Ο Φούτσικ, περιμένοντας τον θάνατο ή καλύτερα ζώντας τον σταγόνα - σταγόνα με τις «ανακρίσεις» ενάμιση περίπου χρόνο, κατέγραψε τους χτύπους της καρδιάς του για τη ζωή, και μας έδωσε με τον πιο απλό κι επιγραμματικό τρόπο να καταλάβουμε, πως και ο θάνατος μπορεί να είναι «πράξη ζωής», όταν πεθαίνεις για να πάρουνε σάρκα και οστά τα όνειρά σου. Η σύζυγός του Γκούστα Φουσίκοβα, έγραφε αργότερα: «Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ράβενσμπρουκ έμαθα από τους συντρόφους μου πως ο άντρας μου, ο Ιούλιος Φούτσικ, καταδικάστηκε σε θάνατο από το χιτλερικό δικαστήριο του Βερολίνου στις 25 του Αυγούστου 1943. Οταν ρώτησα για τη στερνή του τύχη, η φωνή μου αντήχησε σαν μάταιη ηχώ πίσω από τους ψηλούς τοίχους του στρατοπέδου...».

Ετσι πέθανε ο Ερνέστος Τέλμαν από τα βασανιστήρια μέσα στα φασιστικά μπουντρούμια. Ο Τέλμαν δεν ήταν μόνο ηγέτης και οικοδόμος του μαχητικού, συσπειρωμένου κομμουνιστικού κόμματος της Γερμανίας. Ηταν ταυτόχρονα φλογερός διεθνιστής, ένας από τους διακεκριμένους ηγέτες του διεθνούς κομμουνισμού και του εργατικού κινήματος. Εβλεπε στην ΕΣΣΔ το φωτεινό παράδειγμα και «τον πυρσό της παγκόσμιας ιστορίας». Υστερα από την παταγώδη αποτυχία της δίκης της Λιψίας και την αθώωση του Γκεόργκι Δημητρόφ και των συντρόφων του, οι φασίστες ηγέτες αποφάσισαν να βγάλουν όλη τη μανία τους πάνω στον αρχηγό του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. «Με τον Τέλμαν, δεν πρόκειται να ξανακάνουμε τα λάθη της δίκης της Λιψίας», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της ναζιστικής σπείρας. Η χιτλερική ασφάλεια, για να «δικαιολογηθεί» στην κοινή γνώμη, του προετοίμαζε δίκη, όπως τώρα προστάζουν οι αρμόδιοι του δικαστηρίου της Χάγης, Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί για τον Μιλόσεβιτς. Ο ναζιστικός Τύπος κατασκεύαζε σκηνοθετημένα στοιχεία για να συκοφαντήσει τον Τέλμαν και το Κομμουνιστικό Κόμμα, ενώ ταυτόχρονα οι τότε εκπρόσωποι της «νέας τάξης πραγμάτων» προσπαθούσαν με ραφιναρισμένα βασανιστήρια και ταπεινώσεις, να σπάσουν τη θέληση του Γερμανού κομμουνιστή ηγέτη, και να τον αναγκάσουν να παραδεχτεί εγκλήματα που δε διέπραξε.

Η δολοφονία του Λουμούμπα

Οι Βέλγοι δε θα μπορέσουν ποτέ να ξεπλύνουν τα χέρια τους από το αίμα του Πατρίς Λουμούμπα. Στα τέλη του 1960, όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις διαμοίραζαν το Κογκό, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε συλληφθεί από τον πραξικοπηματία και αντικομμουνιστή συνταγματάρχη Μομπούτου και έμενε κλεισμένος στο στρατόπεδο της Τάισβιλ. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Φλαμανδός Λούντο ντε Βιτ κατάφερε να ξετρυπώσει από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών έγγραφα που δείχνουν ότι ο αρχηγός του αποσχιστικού κινήματος Μωυσή Τσόμπε, πήρε διαταγή από τους Βέλγους να μεταφέρει το «πακέτο» στο άντρο του στην Κατάνγκα. «Πακέτο» λεγόταν στη διπλωματική γλώσσα των Βρυξελλών ο Λουμούμπα, ο υπουργός Αθλητισμού Μορίς Μπόλο και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Τζόζεφ Οκίτο, όλοι τους κρατούμενοι των πραξικοπηματιών. Τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών απέδειξαν, ότι η εμπλοκή των Βέλγων αποικιοκρατών ήταν συνεχής, τόσο στο μαρτύριο, όσο και στη θανάτωση του Λουμούμπα. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Φερσέρ συντόνισε τη μεταφορά των κρατουμένων, και ο λοχαγός Ζιλιέν Γκατ ήταν επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος. Την αυγή της 18ης Ιανουαρίου 1961, οι τρεις κρατούμενοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τους ανθρώπους του καθεστώτος της Κατάνγκα, κάτω από τα ανυπόμονα βλέμματα των Βέλγων και των κυανοκράνων.

Ετσι σκότωσαν οι φασίστες του Φράνκο τον Χουλιάν Γκριμάου, για τον οποίο η Πασιονάρια, τη μέρα που εκτελούσαν το σύντροφό της, είπε ότι «ο Χουλιάν Γκριμάου, που έπεσε ηρωικά, έγινε σημαία πάλης. Είναι μαζί μας, ζει και θα ζει στις καρδιές των νέων γενεών που τραβούν στο δρόμο του κομμουνισμού»... Η δολοφονία του Γκριμάου προκάλεσε πλατύ κίνημα διαμαρτυρίας και σ' όλη την Ισπανία. Εκατοντάδες τηλεγραφήματα και γράμματα έφταναν στην κυβέρνηση, που καταδίκαζαν το στυγερό έγκλημα.

Πασίγνωστη η περίπτωση του Τζιάκομο Ματεότι, που με την ικανότητά του αλλά και με τα ακαταμάχητα στοιχεία που διέθετε ξεσκέπασε τις εκλογές βίας και νοθείας στην Ιταλία. Η αντίδραση των φασιστών, μέσα κι έξω από τη Βουλή, ήταν βίαιη και απειλητική. Ο ίδιος ο Μουσολίνι έγινε έξω φρενών, βλέποντας να τινάζεται στον αέρα η προσπάθεια μηνών που έκανε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των «μετριοπαθών» συνδικαλιστών. Ο Ματεότι είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει στοιχεία για μια σειρά οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία είχαν ανάμειξη ανώτατα στελέχη του φασισμού. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την αγόρευση του Ματεότι στη Βουλή και στις 10 Ιουνίου 1921 το απόγευμα, ενώ ο σοσιαλιστής βουλευτής έβγαινε από το σπίτι του στη Ρώμη, δέχτηκε επίθεση μιας συμμορίας, που τον έσυρε βίαια σ' ένα αυτοκίνητο, το οποίο αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, κατευθύνθηκε προς τα περίχωρα της Ρώμης. Ηταν μια επιχείρηση της φασιστικής σπείρας που εκτελούσε χρέη κομματικής αστυνομίας και βρισκόταν υπό τη διεύθυνση του Αμέριγκο Ντουμίνι. Οι φασίστες δολοφόνησαν τον σοσιαλιστή βουλευτή με τον πιο άγριο τρόπο, όπως στην Ελλάδα η συμμορία του Σούρλα κατέσφαξε τον Κώστα Βιδάλη... Να θυμίσουμε και τον Α` Γραμματέα του ΚΚ της Παραγουάης, τον Αντόνιο Μαϊντάνα, που στις 27 Αυγούστου του 1980 απήχθη στο Μπουένος Αϊρες, πρωτεύουσα της Αργεντινής και τον εξαφάνισαν στις μυστικές φυλακές του καθεστώτος της Παραγουάης. Φυσικά, όσα προαναφέραμε, είναι μόνος ενδεικτικές ελάχιστες περιπτώσεις από τη στρατιά των μαρτύρων του αριστερού κινήματος, που θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι, μόνο για να τους αναφέρει κανείς απλά, χωρίς λεπτομέρειες.

Και τώρα είμαστε θεατές του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ρόλου του ΝΑΤΟικού χωροφύλακα, που προασπίζει το «δίκαιο» των αμερικανικών επεμβάσεων σε ξένες χώρες, που καταστρατηγούν ελευθερίες και σύνορα ανεξαρτήτων χωρών, που καταστρέφουν το περιβάλλον, που με τον πιο ωμό τρόπο βομβαρδίζουν για να επιβάλουν με τη βία την πολιτική τους. Και η κυβέρνηση Σημίτη, που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους στρατοκράτες κατά διαταγήν των ίδιων αμαρτωλών κέντρων, δεν αντιδρά, και δηλώνει υποταγή στους ΝΑΤΟικούς, τους πραγματικούς εγκληματίες πολέμου, που απαγορεύουν να θιγεί ο Πινοσέτ, αλλά απαίτησαν τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, επειδή είπε «όχι», επειδή ύψωσε φωνή αντίστασης στους επιδρομείς δολοφόνους του ΝΑΤΟ. Η παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη φώναζε το 1944 «Κάτω τα χέρια από τον Τέλμαν». Το 1952 φώναζε «Κάτω τα χέρια από τον Μπελογιάννη». Σήμερα, μυριόστομη υψώνεται η κραυγή: «Κάτω τα χέρια από τον Μιλόσεβιτς»...


Του
Γ. Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΔΥΕ
Δράση κατά του πολέμου

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει αύριοΤετάρτη και ώρα 6.00 μ.μ., ημερίδα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιανός 2), με θέμα: «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία - επιπτώσεις - εξελίξεις - ανάγκη δράσης του αντιπολεμικού κινήματος».

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με ομιλία από τη γραμματεία της ΠΕΔΥΕ, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, ο χημικός διευθυντής ερευνών ΕΚΦΕ «Δημόκριτος» και γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιριών Νίκος Κατσαρός, στην ομιλία του θα αναπτύξει το θέμα: «Χημικοί και ραδιενεργοί ρύποι από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».

Ο πυρηνικός φυσικός, ερευνητής του «Δημοκρίτου» Ανδρέας Θεοφίλου θα μιλήσει για τις «επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό από τα όπλα της νέας τεχνολογίας». Ο παθολόγος - ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», θα μιλήσει για τις «βιοϊατρικές επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο». Ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Νικόλαος Παπαναστάσιος, θα αναφερθεί στο θέμα: «Πολυεθνικοί στρατιωτικοί μηχανισμοί και ο δικός μας δρόμος». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Μετά το τέλος των ομιλιών θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να τοποθετηθούν με παρεμβάσεις τους.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος του νομού Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Δήμο Παραμυθιάς και το Σωματείο Οικοδόμων της πόλης οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ., με θέμα: «Εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία».

Η εκδήλωση θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παραμυθιάς και την έναρξή της θα κάνει ο δήμαρχος της πόλης και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου Κυριάκος Κεντρώτης. Στο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας από τον πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ