ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Χωρίς επανάπαυση, όλοι στα συλλαλητήρια

Καθημερινές περιοδείες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων της Πέμπτης 5 του Απρίλη

Στην τελική ευθεία για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης, τα στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές και μέλη των επιτροπών για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης από χτες το πρωί πυκνώνουν τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους, τους καλούν να πάρουν τη «θέση» τους, στη μεγάλη σύγκρουση που βρίσκεται μπροστά τους. Να σηκώσουν το γάντι της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής πρόκλησης που έχει ρίξει η κυβέρνηση.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των αγροτών, δεν είναι υπόθεση μόνο ενός κλάδου ή Ταμείου», υπογραμμίζει στην προκήρυξή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλώντας όλους και όλες στην κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 το απόγευμα. Οι προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στην πλατεία Βάθης τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα και οι δυτικές συνοικίες, στην Ομόνοια οι εργαζόμενοι από ΔΕΚΟ, τράπεζες, Υγεία, Παιδεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ΕΒΕ και η Α΄ Περιφέρεια και στα Προπύλαια οι εμποροϋπάλληλοι, ΟΤΑ και οι ανατολικές και νότιες συνοικίες.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται επίσης σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, στη Σάμο στις 7 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο και την Τετάρτη στη Λέσβο.

Δυναμική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία δίνει ο κλάδος των οικοδόμων με την 24ωρη απεργία του, ενώ με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αττικής καλούν τα μέλη τους στο δρόμο του αγώνα.

To δικό τους περήφανο «παρών» στο αγωνιστικό προσκλητήριο των ταξικών δυνάμεων δίνουν οι συνταξιούχοι της Αθήνας. Οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ καλούν τους συνταξιούχους να διαδηλώσουν στις 5 του Απρίλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Επί ποδός βρίσκονται οι Επιτροπές Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Θεσσαλία. Στη Λάρισα το παλλαϊκό συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Στα Τρίκαλα στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Τέλος, το αγωνιστικό ραντεβού στην Καρδίτσα έχει οριστεί επίσης στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Συναγερμός» για την Κοινωνική Ασφάλιση

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην εργατούπολη του Πειραιά, ενάντια στα σχέδια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει. Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα «σαπουνάδικα», οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι του λιμανιού, οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης, οι εργάτες των καπνοβιομηχανιών δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το ξερίζωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Πειραιά για την Κοινωνική Ασφάλιση, ένα ένα τα σωματεία παίρνουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη στις 5 του Απρίλη. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Ολόκληροι εργοστασιακοί χώροι έχουν πάρει αποφάσεις για στάσεις εργασίας τη μέρα εκείνη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Το Συνδικάτο Οικοδόμων του Πειραιά αποφάσισε στο πλαίσιο της 24ωρη Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στον Πειραιά. Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης αποφάσισαν στάση εργασίας στις 12 το μεσημέρι και συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Στη μάχη και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, οι οποίοι με απόφαση του Συνδικάτου τους συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης, όπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λ. Σκαλόπουλος. Χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Παπουτσάνη» πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση όπου και αποφάσισαν στο πλαίσιο στάσης εργασίας, με πούλμαν να κατευθυνθούν στον Πειραιά, να ενωθούν εκεί με τους εργαζόμενους στην «ΕΛΑΪΣ», στην «Κολγκέιτ» και μαζικά και συντονισμένα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Σήμερα πραγματοποιούν συνέλευση οι εργαζόμενοι στην «ΕΛΑΪΣ», ενώ αύριο συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην «Κολγκέιτ» και στη «Μινέρβα».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της Πέμπτης απευθύνει σ' όλους τους εργαζόμενους η παράταξη Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση στο σωματείου εργαζομένων του «Παπαστράτου». Ηδη, έχει μοιραστεί σ' όλους τους εργαζόμενους η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, με την οποία και καλούνται μετά το τέλος της βάρδιας τους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Καμία αντεργατική πολιτική δεν είναι ανίκητη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η απεργία της Πέμπτης 5 Απρίλη

Η απεργία των οικοδόμων στις 5 Απρίλη πρέπει να είναι η απαρχή σκληρών μαχών ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές που επιδιώκουν να μετατρέψουν την κοινωνική ασφάλιση σε λείψανο και να καταστήσουν τους εργάτες έρμαια των εργοδοτών. Με αυτό το σύνθημα, αυτή την προτροπή, έχουν ξεκινήσει δεκάδες περιοδείες σε όλα τα γιαπιά της Αθήνας, σε μικρά και μεγάλα εργοτάξια, κλιμάκια συνδικαλιστών οικοδόμων καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και να τη μετατρέψουν σε συγκέντρωση διαρκείας, συμμετέχοντας και στην απογευματινή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Δ. Βανδώρος, μιλώντας χτες στους οικοδόμους στην Αττική οδό, σημείωσε: «Απόφασή μας πρέπει να είναι όλοι στο δρόμο του αγώνα και όχι στο δρόμο της κουβέντας και των ψευτοκοινωνικών διαλόγων». «Πρέπει», είπε, «να καταλάβουμε τη σημασία του, να θυμηθούμε πόσα πέτυχαν οι παλαιότεροι από εμάς στις κινητοποιήσεις του '60, τότε που κατέβαιναν στο δρόμο και χτυπιόνταν στα ίσα». Τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αφορά το σύνολο των εργαζομένων επισήμανε πως επιβάλλεται ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «όπως συνεννοημένοι και αλφαδιασμένοι είναι οι εργοδότες μεταξύ τους, έτσι και εμείς πρέπει να ενωθούμε με τους άλλους εργαζόμενους, να γίνουμε όλοι ένα και να τους χτυπήσουμε».

  • Αντίστοιχες αγωνιστικές διεργασίες με αυτές της Αθήνας γίνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την απόφασή τους για ένταση του αγώνα δήλωσαν την Κυριακή οικοδόμοι από 13 συνδικάτα, σωματεία οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων της Μακεδονίας, που πήραν μέρος σε ευρεία σύσκεψη της Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη.
Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε 48ωρη, πανελλαδική απεργία στις 4 και 5 Απρίλη προχωρούν οι αρχαιολόγοι, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, στο πλαίσιο του ν. 2839/2000.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχαιολόγων Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και στους ΟΤΑ, το υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις δεσμεύσεις για στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με έμπειρο, επιστημονικό προσωπικό, «αδιαφορεί και παραβλέπει την πολυετή εμπειρία αρχαιολόγων που εργάζονται υπό την εποπτεία του, παρά το ότι το ίδιο το ΥΠΠΟ αναγνώρισε νομοθετικά την προϋπηρεσία των μελών του συλλόγου που εργάζονται για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτή η αναγνώριση, όμως, δεν εμποδίζει το ΥΠΠΟ να εξαιρέσει τους συμβασιούχους του από το ν. 2839». Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας οι αρχαιολόγοι θα συγκεντρωθούν αύριο στις 12μ. έξω από το ΥΠΠΟ, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσουν ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Την Πέμπτη στις 8 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Παραλίγο τραγωδία

Στο πόδι και πάλι σήμερα η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, μετά το χτεσινό ατύχημα, που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε τρεις μεταλλεργάτες. Τα σωματεία της Ζώνης κήρυξαν στάση εργασίας από τις 10 μέχρι τις 12 και καταγγέλλουν τις εγκληματικές ευθύνες του υπεύθυνου του συνεργείου Βουδούρη και της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Μίνοαν Φλάιγκ Ντόλφιν».

Οι τραυματίες είναι οι: Γ. Παπαδημητρίου ο οποίος έχει μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και στο θώρακα, Γ. Μπολιεράκης ο οποίος έχει συντριπτικά κατάγματα στο δεξί πόδι και στα πλευρά, και νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο και Θ. Ντεβερίκος ο οποίος έχει δυο πλευρά σπασμένα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Το ατύχημα έγινε στο πλοίο «Σι Τρέιλερ» της «Μίνοαν Φλάιγκ Ντόλφιν», όταν ο καταπέλτης του πλοίου που ήταν σηκωμένος με συρματόσκοινα, αλλά όχι ασφαλισμένος, έπεσε, με αποτέλεσμα να πλακώσει τους εργαζόμενους, που δούλευαν εκείνη τη στιγμή από κάτω.

Συνεχίζουμε για δημόσιες συγκοινωνίες

Τιμώντας τη μνήμη του Χρήστου Σταμούλου και υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για δημόσιες συγκοινωνίες, προχτές - Κυριακή το πρωί - εκατοντάδες συνάδελφοι, φίλοι και συγγενείς του, παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο για τις εννέα μέρες από το θάνατό του, το οποίο έγινε στο εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου, μέσα στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ.

«Συνεχίζοντας τον αγώνα θα τιμήσουμε το όραμά του για δημόσιες συγκοινωνίες, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα. Ενας συνάδελφος που πάντα μας κοίταζε στα μάτια. Αυτά τα μάτια θα τιμήσουμε συνεχίζοντας τον αγώνα του, κοιτάζοντας και εμείς τους συναδέλφους μας στα μάτια», επισήμανε ο Γιάννης Μπαλόγλου, γραμματέας του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ. Εκ μέρους της ΕΘΕΛ ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κόκορης ανακοίνωσε ότι η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ θα πάρει το όνομα του Χρ. Σταμούλου.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ σήμερα θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία στη μνήμη του Χρ. Σταμούλου από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου (Ικτίνου 4).

Σύσκεψη για νέους εργαζόμενους

Κάλεσμα σε νέους και νέες απευθύνει η Επιτροπή Νέων του ΠΑΜΕ για να να συζητήσουν σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμ. Μπενάκη 28). Θέματα της συζήτησης θα είναι: Η ασφυκτική κατάσταση με την μερική απασχόληση των 2ωρων, 4ωρων, 4μηνων, 6μηνων. Η εργασία χωρίς ασφάλιση με μισθούς κάτω από τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Τα προγράμματα Stage του ΟΑΕΔ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, που στην ουσία αποσκοπούν στην υπερεκμετάλλευση για τσάμπα εργασία χωρίς ασφάλιση και με μισθούς των 110.000 δραχμών.

  • Σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση διοργανώνει αύριο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Αιγάλεω, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ