ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οι Αμερικανοί παίζουν με τη φωτιά...
  • Σύγκρουση κατασκοπευτικού αμερικανικού αεροσκάφους «ΕΡ-3Ε» με ένα κινεζικό «F-8» οδήγησε στην πτώση του κινέζικου μαχητικού και στην αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού σε κινεζικό έδαφος
  • Ανεβάζοντας τους τόνους οι ΗΠΑ απαιτούν άμεση πρόσβαση στο αεροσκάφος, τονίζοντας ότι προς το παρόν το περιστατικό δεν αποτελεί «σοβαρή απειλή» για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Κινέζικα μαχητικά σε πτήση

Associated Press

Κινέζικα μαχητικά σε πτήση
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Η σύγκρουση ενός κατασκοπευτικού αμερικανικού αεροσκάφους και ενός κινέζικου μαχητικού, που οδήγησε στην πτώση του δεύτερου αεροσκάφους στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και την αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού στη νήσο Χαϊνάν, που ανήκει στην Κίνα, έχει προκαλέσει συναγερμό στις ήδη τεταμένες σινο-αμερικανικές σχέσεις, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους, παρότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατορθώνουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους...

...Τόσο, που αυτή η ψυχραιμία και ηρεμία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τα «βουδιστικά» χαρακτηριστικά που ελλοχεύουν στην κινεζική κοινωνία, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σουν Γιουξί, στις δηλώσεις που έκανε προς το πρακτορείο Νέα Κίνα και το Ζινχουά «η τύχη του πιλότου του κινεζικού μαχητικού αγνοείται ακόμη, δύο μέρες μετά την πτώση του, και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται νεκρός». Ο Σουν, διευκρίνισε ακόμη ότι από την Κυριακή το πρωί 9.15 -τοπική ώρα- από τη στιγμή που χάθηκε στο στίγμα του πιλότου μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, παρά την τρομακτική κινητοποίηση τόσο των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και της τοπικής κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει μία ομάδα ερεύνης και διάσωσης που αποτελείται από 11 πλοία και 20 αεροσκάφη κανένα ίχνος του πιλότου δεν έχει ανευρεθεί, γεγονός που κατά τον Σουν «έχει θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση και το Στρατό της Λαϊκής Κίνας, αλλά και το λαό που με πλείστες εκδηλώσεις έχει καταδείξει την ανησυχία του και τα ερωτηματικά για την υπόθεση», ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κατάρριψη του κινέζικου μαχητικού που έγιναν από συνδικαλιστικές ενώσεις στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου, καταμαρτυρούν την αγωνία του απλού πολίτη, για την ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Σύγκρουση» στον αέρα

Κινέζικη στρατιωτική αστυνομία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Associated Press

Κινέζικη στρατιωτική αστυνομία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ
Κατά τον Σουν το αμερικανικό αεροσκάφος «εισέδυσε» στον κινεζικό εναέριο χώρο και αφού προσέκρουσε στο κινεζικό καταδιωκτικό προσγειώθηκε, χωρίς να έχει σχετική άδεια, στο αεροδρόμιο της νήσου Χαϊνάν, γεγονός που συνιστά παραβίαση του εναέριου χώρου της Κίνας. Τέλος, σύμφωνα τόσο με το πρακτορείο «Ρόιτερς» όσο και με το «Γαλλικό Πρακτορείο» που μετέφερε τις δηλώσεις των Κινέζων αξιωματούχων και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, το δυστύχημα αποδίδεται σε υπαιτιότητα του Αμερικανού κυβερνήτη. «Ενα κινεζικό αεροσκάφος πραγματοποιούσε συνήθεις επιχειρήσεις 10 χιλιόμετρα νότια της νήσου Χαϊνάν, όταν αίφνης ένα αερικανικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την πλευρά του», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και προστίθεται ότι «το ρύγχος και το αριστερό φτερό του αμερικανικού αεροπλάνου χτύπησε το κινεζικό και προκάλεσε τη συντριβή του».

Από την άλλη πλευρά το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των 24 μελών του πληρώματος του αναγνωριστικού αεροσκάφους των ΗΠΑ το οποίο, όπως αναφέρεται, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση «με ασφάλεια» στην Κίνα, μετά τη σύγκρουσή του εν πτήσει με ένα κινεζικό μαχητικό αεριωθούμενο και ρίχνουν το βάρος της σύγκρουσης στον Κινέζο πιλότο.

Αυτός είναι ο τύπος του αμερικάνικου κατασκοπευτικού

Associated Press

Αυτός είναι ο τύπος του αμερικάνικου κατασκοπευτικού
Εντούτοις, άλλοι ειδικοί απορρίπτουν και τις δύο θεωρίες. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής εάν το ατύχημα είναι λάθος του Κινέζου ή του Αμερικανού πιλότου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Καρνιόλ, ο καθύλην αρμόδιος συντάκτης για θέματα Ασίας - Ειρηνικού του έγκυρου βρετανικού περιοδικού «Jane's Defence Weekly». «Συνεπώς -συνεχίζει ο Καρνιόλ- δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για λάθος του Κινέζου πιλότου. Είναι πιθανόν το κινεζικό μαχητικό να πλησίασε το αμερικανικό κατασκοπευτικό εν είδει αερομαχίας, αλλά σίγουρα δεν είχε καμία πρόθεση να το εμβολίσει» και θεωρεί τόσο την παραβίαση όσο και την προσπάθεια αναχαίτισης υποθέσεις ρουτίνας, χωρίς όμως να μπορεί να απαντήσει τι συνέβη και κατέληξε «το μόνο ασυνήθιστο περιστατικό σε αυτή την περίπτωση να είναι η σύγκρουση».

Ωστόσο για τους Αμερικανούς οι απόψεις αυτές ακόμη και από αναλυτές που «πρόσκεινται» στις ΗΠΑ, είναι αμελητέες ποσότητες. Και εμμένουν να επιρρίπτουν την ευθύνη στον Κινέζο πιλότο, ενώ πια επικεντρώνουν τις αιχμές και τη ρητορική τους σε ένα άλλο σημείο: την πρόσβαση στο αεροσκάφος. Οπως τονίζει και η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «το αεροσκάφος και το πλήρωμα με τους 24 ναύτες προσγειώθηκαν με ασφάλεια. Ωστόσο δεν είχαμε επικοινωνία από τη στιγμή της προσγείωσης»...

Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και Αμερικανών αξιωματούχων και κυρίως ένας πόλεμος δηλώσεων εκ μέρους των Αμερικανών. Αρχικά υπήρξαν οι επαφές του Αμερικανού πρεσβευτή στο Πεκίνο Τζόζεφ Προύερ με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών για την «αντιμετώπιση της κατάστασης». «Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Κινέζους από χθες τη νύχτα και σήμερα ολόκληρη την ημέρα, τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στην Κίνα», δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μισέλ Κινγκ.

«Πολεμικό πεδίο» δηλώσεων

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ναυτικός ακόλουθος Μπράντλει Κάπλαν και ο Στρατιωτικός ακόλουθος Νιλ Σίλοκ έφταναν στο αεροδρόμιο Χαϊκού και στη συνέχεια κατευθύνονταν στη στρατιωτική βάση Λινγκσούι, κοντά στην πόλη Σάνια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, Σιν Κέλι, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Κίνα θα επιτρέψει την επιστροφή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους «EP-3Ε» και του 24μελούς πληρώματος.

Μία ευχή που δεν πραγματοποιήθηκε, όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, ποτέ. Ετσι, από τη Δευτέρα, ξεκίνησε ένας νέος γύρος όχι πια μόνο διαπραγματεύσεων, αλλά δηλώσεων και απειλών, κυρίως εκ μέρους των Αμερικανών. Το χορό, ως όφειλε, τον έσυρε ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος απαίτησε(!) χτες να του επιτραπεί να έρθει σε επαφή με το πλήρωμα του αμερικανικού αεροσκάφους. «Είναι ανεξήγητο και απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό για την αμερικανική κυβέρνηση να μην μπορεί ως τώρα το πλήρωμα να έχει κάποια επικοινωνία μαζί μας», δήλωσε ο Προύερ σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε 32 ώρες μετά τη σύγκρουση και κάλεσε την Κίνα να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς κανονισμούς, όσον αφορά τις αναγκαστικές προσγειώσεις και να ανοίξει «δίκτυα επικοινωνίας» για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Μάλιστα, ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ, ανέβασε και άλλο τους τόνους, λέγοντας ότι το κατασκοπευτικό αεροσκάφος «EP-3Ε» είναι «εδαφική κυριαρχία» των ΗΠΑ και νομικά είναι αστήρικτο αλλά και επικίνδυνο το γεγονός ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση, καθώς και ότι φρουρούν την «αμερικανική περιοχή», και απέδωσε εκ νέου την ευθύνη στον Κινέζο πιλότο, που αγνοείται, διευρύνοντας μάλιστα τον ορίζοντα των ευθυνών, δηλώνοντας ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν ακόμη πιο «επιθετικές τακτικές» όσον αφορά την παρακολούθηση των αμερικανικών στόχων και αεροπλάνων.

Για το θέμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συναντήθηκε έκτακτα στο Λευκό Οίκο με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, για να συζητήσουν το περιστατικό που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αεροσκαφών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μέρι Ελεν Κάντριμαν δήλωσε πως υποθέτει ότι ο Μπους «ενοχλήθηκε» από το περιστατικό αυτό, το οποίο ωστόσο δε συνιστά, προς το παρόν, «σοβαρή απειλή» για τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «μία γρήγορη επίλυση του ζητήματος αυτού θα είναι προς το συμφέρον της Κίνας και των ΗΠΑ, επειδή και οι δυο χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία για καλύτερες σχέσεις».

Παράλληλα, αξιωματούχος της αμερικανικής Αμυνας δήλωσε ότι τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά θα κινούνται αργά στην περιοχή «μόνον για να ελέγχουν την κατάσταση καθόσον έχουμε το αεροσκάφος μας στο έδαφος της Χαϊνάν. Δε θα έλεγα ότι πρόκειται για επίδειξη δύναμης... Η παρουσία τους αποτελεί μια μόνιμη ένδειξη του αμερικανικού ενδιαφέροντος».

Προς εξομάλυνση της κρίσης;

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Μπους σε έντονο τόνο απαίτησε, έπειτα από συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ: «Οι Κινέζοι πρέπει γρήγορα να μας επιτρέψουν να έχουμε επαφή με τους 24 άνδρες και γυναίκες του πληρώματος του αεροσκάφους που βρίσκονται εκεί και να μας επιστρέψουν το αεροσκάφος μας χωρίς περισσότερο σκάλισμα». Ενώ ερωτηθείς αν Κινέζοι επιβιβάστηκαν στο αμερικανικό αεροσκάφος, ο Μπους απάντησε: «Το μήνυμά μου είναι αρκετό».

Το ερώτημα δεν ήταν ρητορικό καθώς σχεδόν την ίδια στιγμή το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι «ένοπλοι Κινέζοι στρατιώτες επιβιβάζονταν στο αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη νήσο Χαϊνάν, όπως δήλωσε το πλήρωμα του αεροσκάφους κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τις αμερικανικές αρχές» και ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Ειρηνικού με την Ουάσινγκτον να έχει «αφρίσει από το κακό της» και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους, χρωματίζοντας με ακόμη πιο μελανά χρώματα την πρόσφατη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με εκκίνηση την υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων», ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ταν Τζιασουάν, εξέφρασε χτες την ελπίδα για μια άμεση λύση στην υποβόσκουσα διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που βρίσκεται στην Κίνα. «Ελπίζω ότι μια ικανοποιητική λύση μπορεί να βρεθεί σύντομα», δήλωσε ο Ταν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, έπειτα από συνάντηση που είχε με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Ερωτηθείς αν τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ο Ταν απάντησε: «Δε χτύπησε το δικό μας αεροσκάφος το αμερικανικό, εντελώς το αντίθετο συνέβη. Ο πιλότος μας εξακολουθεί να αγνοείται».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην κινεζική κυβέρνηση ότι το περιστατικό αυτό δε θα επηρεάσει τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις, σχολίασε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Παρ' όλ' αυτά, οφείλουμε να δώσουμε μια εξήγηση, για το τι συνέβη, στον κινεζικό λαό».

ΟΗΕ-ΗΠΑ-ΚΟΥΒΑ
Προσπάθειες συνέχισης του αποκλεισμού

ΓΕΝΕΥΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΡΑΓΑ και ΑΒΑΝΑ.-

Εντονες αντιπαραθέσεις -μεταξύ των ΗΠΑ και των υποστηρικτών τους από τη μια και ενός μπλοκ χωρών, από την Κούβα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ως την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και με «απροσδόκητες» αιχμές από πλευράς Γαλλίας από την άλλη-, χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ, που εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον της Κίνας και της Κούβας καθώς και εναντίον άλλων χωρών (Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Τσετσενία, Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν) προσπαθούν να «περάσουν» καταδικαστικές αποφάσεις στην Επιτροπή.

Ωστόσο, αντιμετώπισαν οξύτατη κριτική από τους εκπροσώπους όλων αυτών των χωρών, οι οποίες κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ως μια χώρα που «παραβιάζει διαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα» (ο ΥπΕξ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας) και λειτουργεί ως «διεθνής τρομοκράτης» (εκπρόσωπος της Κούβας). Δεν έλειψαν αναφορές στα εμπάργκο που επιβάλλει, ειδικά εναντίον της Κούβας και του Ιράκ.

Η διαφοροποίηση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος κάλεσε για παγκόσμια απαγόρευση της θανατικής ποινής (ενεργός στις ΗΠΑ), την ταχεία αποκατάσταση ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον τερματισμό της χρήσης του εμπορικού αποκλεισμού, ήταν προφανής κι «εκνεύρισε» την αμερικανική αντιπροσωπεία. «Οι οικονομικοί αποκλεισμοί πλήττουν πρωτίστως τον άμαχο πληθυσμό», σχολίασε.

Η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Σιρίν Ταχίρ-Κέλι κατηγόρησε ειδικά την Κίνα και την Κούβα ως χώρες οι οποίες «συστηματικά παραβιάζουν τα βασικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών τους». Ο Κουβανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κάρλος Αμάτ Φλόρες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως πρόσχημα για τη συνέχιση «της επιθετικής και γενοκτονικής πολιτικής της και του οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει για πάνω από 40 χρόνια». Και πρόσθεσε ότι στις ίδιες τις ΗΠΑ, που προβάλλουν ως χώρα που υπερασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνονται αλγεινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών». Ο Κουβανός πρεσβευτής μίλησε ακόμη για «ηγεμονισμό» και «διγλωσσία» εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνεχίζει τις εργασίες της. Δεν είναι ξεκάθαρο αν (και) εφέτος θα υπάρξει απόφαση που θα «επικρίνει» την Κούβα και τις άλλες χώρες, αφού εάν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και Ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίξουν την πρόταση απόφασης των ΗΠΑ, που έχει συνυποβάλλει με την Τσεχία, δε θα προκύψει ικανή πλειοψηφία στην τελική ψηφοφορία.

«Το παιγνίδι των ΗΠΑ»

Με κοινή ανακοίνωσή τους η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ και η Τσεχία -που προσβλέπει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- «αποβλέπουν στην υπονόμευση του σοσιαλιστικού καθεστώτος (και) επιχειρούν να δώσουν άλλοθι στον παράνομο, απάνθρωπο και ανήθικο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα» χρησιμοποιώντας προσχηματικά τις «δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι τρεις φορείς καταγγέλλουν «την απαράδεκτη αυτή ενέργεια», ενώ εκφράζουν αλληλεγγύη «στον κουβανικό λαό που αγωνίζεται μέσα σε συνθήκες διεθνούς τρομοκρατίας και απειλής από τον ιμπεριαλισμό».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Κούβα αποτελεί φάρο και ελπίδα για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς. Καλούμε το προοδευτικό κίνημα σ' ολόκληρο τον κόσμο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, κάθε δημοκράτη, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό».

Η ταυτότητα του κατασκοπευτικού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Επ ουδενί δεν πρέπει οι Κινέζοι αξιωματούχοι να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του αεροπλάνου και να το εξετάσουν»...

Αυτή είναι η παρέμβαση - κραυγή του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή ΜακΚέιν, που ήταν και υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών κατά την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις περσινές προεδρικές εκλογές.

Αραγε τι ώθησε τον, γενικά χαμηλών τόνων και μετριοπαθή αλλά πολύπειρο περί των στρατιωτικών ζητημάτων, ΜακΚέιν να νιώσει την ανάγκη να παρέμβει ώστε να μπορέσουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες να «επανακαταλάβουν τον έλεγχο του κατασκοπευτικού αεροσκάφους»;

Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος «EP-3E Aries II», το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη νήσο Χαϊνάν, στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, θεωρείται σύμφωνα με ειδικούς στρατιωτικούς αναλυτές ένα εκ των πιο εξελιγμένων και βαριά εξοπλισμένων αεροσκαφών, με τα πιο σύγχρονα κατασκοπευτικά ηλεκτρονικά συστήματα που μπορεί να παρέχει η υψηλή τεχνολογία που διαθέτει η αμερικανική πολεμική μηχανή.

Το κατασκοπευτικό «ΕΡ-3», που πρωτοτέθηκε σε λειτουργία το 1969, είναι το κύριο αεροσκάφος που διαθέτουν οι ΗΠΑ για ηλεκτρονική παρακολούθηση μεγάλου βεληνεκούς και η κύρια αποστολή του είναι η συλλογή και η ανάλυση σημάτων από τα ραντάρ αλλά και άλλων ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ενώ η μόνιμη εναέρια αποστολή του είναι πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, η παρακολούθηση της στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας, κυρίως στα στενά που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα και τη νήσο Ταϊβάν. Οπως έσπευσαν να τονίσουν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, το αεροσκάφος εκτελούσε μία πτήση ρουτίνας και ανήκει στη μοίρα του ηλεκτρονικού πολέμου, «Patrol Wing 10», η οποία έχει τη βάση της στη Ναυτική Αεροπορική βάση του Γουίμπεϊ Αϊλάντ, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Πάντως, ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τόσο την αποστολή του αεροσκάφους όσο και τις δυνατότητες που έχει ή με τι είναι ακριβώς εφοδιασμένο, αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το εν λόγω αεροσκάφος φέρει άκρως απόρρητες πληροφορίες που ειδικοί τονίζουν ότι η Κίνα ενδιαφέρεται και με το παραπάνω να τις ανακαλύψει. «Θα είναι μία καταστροφή εάν τα συστήματα αναλυθούν από την κινεζική κυβέρνηση», τόνισε ο ειδικός επί των αεροπορικών ζητημάτων, Τζιμ Εκες, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρίας «Indo-Swiss» και συνεχίζει: «Πρόκειται πραγματικά για μία μείζονα καταστροφή του τομέα των μυστικών πληροφοριών. Είναι ένα από τα πιο "ευαίσθητα" αεροπλάνα τα οποία ανήκουν στον αμερικανικό αεροπορικό στόλο και το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει πληροφορίες υψίστης σημασίας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».

Τέλος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δύο μοίρες με αεροπλάνα «ΕΡ-3», από εννέα η κάθε μία. Η μία έχει τη βάση στη νήσο Γκουάμ και στην Ιαπωνία, ενώ η άλλη στην Ισπανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ