ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οι φτωχοί πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα από τον τυφώνα «Χάρβεϊ»

Αυξάνεται ο αριθμός αγνοουμένων και αστέγων

Τον εφιάλτη του «Κατρίνα» ξύπνησε στους κατοίκους του Χιούστον (φωτ.) ο τυφώνας «Χάρβεϊ»

Copyright 2017 The Associated

Τον εφιάλτη του «Κατρίνα» ξύπνησε στους κατοίκους του Χιούστον (φωτ.) ο τυφώνας «Χάρβεϊ»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη γύμνια των μηχανισμών «διάσωσης» του αστικού κράτους των ΗΠΑ αποκαλύπτει, με τη σειρά του, και ο τυφώνας «Χάρβεϊ» που πλήττει από την περασμένη Παρασκευή εκτενείς περιοχές του Τέξας και της Λουιζιάνας, προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες και καταστροφές κυρίως σε φτωχά νοικοκυριά Αμερικανών και μεταναστών εργατών και ανέργων...

Μολονότι κρατικοί αξιωματούχοι και αστικά ΜΜΕ αρέσκονται να επαναλαμβάνουν τα περί «φυσικών» καταστροφών ή «εκτιμήσεις» περί του «χειρότερου τυφώνα των τελευταίων δεκαετιών», η ουσία παραμένει τραγικά ίδια: Οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες προκαλούν σημαντικές καταστροφές, αλλά δημιουργούν και το έδαφος για κερδοφόρες μπίζνες στα μονοπώλια που θα αναλάβουν στη συνέχεια την «αποκατάσταση των ζημιών» και την «ανοικοδόμηση», ενώ το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνουν πάντα οι φτωχότεροι, οι «απόκληροι» της κοινωνίας και οι μικρομεσαίοι φορολογούμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκατοντάδες άστεγοι και τα χιλιάδες νοικοκυριά που ζούσαν στις πιο χαμηλές (από την επιφάνεια της θάλασσας), φτωχότερες, περιοχές του Χιούστον ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Οι νεκροί επισήμως είναι 9 και ο αριθμός των τραυματιών πολλές δεκάδες. Τα 6 από τα 9 θύματα ήταν μέλη οικογένειας που ήταν αναγκασμένη να ζει σε τροχόσπιτο, κάτι που δεν είναι σπάνιο για τις πιο φτωχές οικογένειες στις ΗΠΑ.


Copyright 2017 The Associated

Ωστόσο, οι αρχές εκφράζουν φόβο πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς σιγά σιγά ανεβαίνει και ο αριθμός των αγνοουμένων. Κανείς δεν ξέρει επί του παρόντος πόσοι έχασαν τη ζωή τους στα νερά που έχουν καλύψει σημαντικό μέρος της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, του Χιούστον.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο τις επόμενες μέρες και βδομάδες αφού μέσα στο τρέχον 48ωρο αναμένονται νέες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που θα αυξήσουν κατά τουλάχιστον 30 εκατοστά τη στάθμη των νερών (που φθάνουν ήδη σε ορισμένες περιοχές τα 76 εκατοστά). Πέρα από την άνοδο στη στάθμη των νερών που προκαλεί η τεχνητή απελευθέρωση ποσοτήτων βρόχινου ύδατος που έχουν συγκεντρωθεί στα (ηλικίας άνω των 70 ετών) φράγματα του Τέξας...

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ της Δευτέρας οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ξεπέρασαν τους 30.000. Από αυτούς περίπου 7.000 κατάφεραν να βρουν προσωρινά καταφύγιο στο συνεδριακό κέντρο «Τζορτζ Μπράουν» του Χιούστον (με χωρητικότητα 5.000 ατόμων), το οποίο είχαν επιστρατεύσει οι αρχές και το 2005 με τον τυφώνα «Κατρίνα»... Δεκάδες άλλα στάδια έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε πλημμυροπαθείς, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι του Χιούστον διαμαρτύρονται για την υποκρισία του πάμπλουτου τηλε-ευαγγελιστή κήρυκα Τζόελ Οστιν, ο οποίος αρνείται να ανοίξει στους πλημμυροπαθείς τις πόρτες της τεράστιας «εκκλησίας» που έχει φτιάξει κοντά στο κέντρο της πόλης και στην οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πάνω από 16.500 άνθρωποι...

Ανασφάλιστα τα φτωχά νοικοκυριά

Βαρύ λογαριασμό αναμένεται να πληρώσουν πολλοί πλημμυροπαθείς που είδαν το σπίτι τους να βυθίζεται στα νερά του τυφώνα «Χάρβεϊ» και τις οικοσκευές να μουλιάζουν επί μέρες. Εκπρόσωπος της Ενωσης Καταναλωτών δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι μόλις 2 στους 10 κατοίκους του Χιούστον είχαν ασφαλίσει τα σπίτια τους για πλημμύρες. Το ποσοστό αυτό ισχύει γενικότερα για τις ΗΠΑ καθώς τα ασφάλιστρα είναι σε πολλές περιπτώσεις «αλμυρά», ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ομοσπονδιακή κρατική επιχορήγηση... Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει πως όσοι ιδιοκτήτες είχαν αποκτήσει το σπίτι τους με πολυετές στεγαστικό δάνειο, τώρα θα υποχρεωθούν είτε να χρεωθούν διπλά για να ξαναφτιάξουν το σπιτικό τους είτε θα υποχρεωθούν να το πουλήσουν κοψοχρονιά σε κατασκευαστικά μονοπώλια που θα επωφεληθούν και από αυτόν τον τυφώνα, όπως είχαν κάνει με την περίπτωση του τυφώνα «Κατρίνα» το 2005, για να «αναβαθμίσουν» τεράστια οικιστικά τετράγωνα, σε υποβαθμισμένες περιοχές, τα οποία στη συνέχεια μοσχοπούλησαν.

Με φόντο αυτή την κατάσταση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ να δώσει ρεσιτάλ υποκρισίας και μεγαλόστομων υποσχέσεων για «βοήθεια» σε περιοχή του δυτικού Τέξας, σε απόσταση ασφαλείας από το χάος των πλημμυρών του Χιούστον...


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Φουντώνουν οι κόντρες στις πλάτες των μεταναστών

Παράλληλα, δηλώσεις Μακρόν για μια ΕΕ «με πολλά σχήματα» και με μια «πρωτοπορία» κρατών - μελών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα ώθηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μαίνονται στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών έδωσε η προχτεσινή συνάντηση την οποία οργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Λιβύη, Τσαντ, Νίγηρα, αλλά και την επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι η «κινητικότητα» και η μετανάστευση πρέπει να γίνονται με οργανωμένο τρόπο και δίνεται βάρος στην «οικονομική στήριξη» που πρέπει να δυναμώσει προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όπως και στην ενίσχυση μέτρων για την «κοινωνικο-οικονομική επανένταξη» όσων επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Για την επιστροφή τους εκφράζεται ετοιμότητα «αξιοποίησης» όλων των απαραίτητων μηχανισμών, δηλαδή και κατασταλτικών. Επίσης, εκφράζεται η ετοιμότητα για ευρωπαϊκή «συνδρομή» στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων Λιβύης, Τσαντ και Νίγηρα, αλλά και στην ενίσχυση των ντόπιων «δυνάμεων ασφαλείας» τους.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας σημείωναν ότι η σύνθεση αυτής της «μίνι Συνόδου» αποφασίστηκε με βάση τις εκτιμήσεις της διαδρομής που σήμερα ακολουθεί η πλειοψηφία των μεταναστών από την Αφρική.

Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά άλλα θέματα, όπως αρκετά για το «μέλλον της ΕΕ». Αλλωστε, μιλώντας χτες σε πρέσβεις της χώρας του, ο Μακρόν υποστήριξε ότι επιθυμεί μια Ευρώπη «επανιδρυμένη» και «με πολλά σχήματα», στην οποία θα δίνει ώθηση μια «πρωτοπορία» χωρών που θα είναι έτοιμες «να προχωρήσουν πιο μακριά» στην οικονομική και πολιτική τους «σύγκλιση». Μετά τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα κάνει προτάσεις στους εταίρους της για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης και τη σύγκλιση των φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών μας».

Χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα τη «μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 12 Δεκέμβρη η χώρα του θα διοργανώσει νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, «για να συζητηθεί η πρόοδος της Συμφωνίας (σ.σ. που υπογράφτηκε το 2015) και να κινητοποιηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση».


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανο-γαλλικές «ανησυχίες» για την εξέλιξη της εκεχειρίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τις δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, που συμφωνήθηκε από τις 22 Αυγούστου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και τις οποίες καταγγέλλουν και οι δυο πλευρές, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησαν προχτές σε κοινή δήλωση για το θέμα. Θυμίζουμε ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία) είχαν στηρίξει την απόφαση για εκεχειρία και μάλιστα σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας «διαπιστώνουν με λύπη ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ουκρανία δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά», «εξακολουθούν να υπάρχουν πολυάριθμες παραβιάσεις εκεχειρίας ακόμη και με βαρέα όπλα». Κάλεσαν Μόσχα και Κίεβο «να σεβαστούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους».

Παράλληλα, η καγκελαρία επέλεξε με χωριστή ανακοίνωση να επαναλάβει ότι η Γερμανία «δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση «σημειώνει τη θέση των ΗΠΑ», «η οποία βρίσκεται σε αρμονία με αυτήν της ΕΕ». Παράλληλα, η γερμανική πλευρά παραδέχεται τις οικονομικές αλληλεξαρτήσεις με τη Ρωσία, με την Μέρκελ να σημειώνει χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πως η άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας «θα έκανε καλό τόσο στη ρωσική, όσο και στη γερμανική οικονομία», αλλά προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι «το Κίεβο να επανακτήσει την κυριαρχία του στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» και η «εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», σημείωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι σημαντικές και πρόκειται να επιβαρυνθούν από το πρόβλημα στην Ουκρανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ