ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ»
Πρόβα παρουσίασης των «μποναμάδων» προς το κεφάλαιο ενόψει ΔΕΘ

Eurokinissi

Τους μποναμάδες της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο διαφήμισε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το εργοστάσιο «Παπαστράτος», της πολυεθνικής «Philip Morris» στον Ασπρόπυργο, κάνοντας άλλη μια πρόβα ενόψει ΔΕΘ. Αφού έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «υγιή επιχειρηματικότητα» και τη «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, επανέλαβε το χιλιοειπωμένο παραμύθι προς τους εργαζόμενους ότι δήθεν «έχουν να λαμβάνουν» από την ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών.

Χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία επενδύσεις όπως αυτή στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» και «δεσμεύθηκε» για τη διαμόρφωση ακόμα πιο «φιλικού» περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, δεσμεύτηκε για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, αφού οι επενδυτές - επιχειρηματίες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» μόνο εκεί που μπορούν να εξασφαλίσουν αυξημένα κέρδη, δηλαδή φθηνή και ευέλικτη εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις πιο συγκεκριμένες «δεσμεύσεις» του απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο πρωθυπουργός στάθηκε στα «χρηματοδοτικά εργαλεία», υποσχόμενος νέο φτηνό χρήμα μέσω της «αναπτυξιακής τράπεζας» που είναι στα σκαριά για να τροφοδοτηθούν οι μπίζνες τους, ικανοποιώντας ένα βασικό τους αίτημα. Στο ίδιο μοτίβο, αναφέρθηκε και στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», το εργαλείο για να ξεμπλοκάρει η λειτουργία επιχειρήσεων, ενώ έταξε και σταδιακή μείωση στη φορολογία τους από το 2020.

«Εφαρμογή της νομιμότητας» της εργασιακής ζούγκλας

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξαπάτησης των εργαζομένων, τους κάλεσε να αναμένουν για καλύτερες μέρες, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια το 2018 και εννοώντας ότι έτσι θα μεγαλώσουν τα όρια ευελιξίας για την άμεση και έμμεση στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Οπως είπε άλλωστε, στη «μεταμνημονιακή περίοδο» θα εξασφαλιστεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για «να μειώσουμε και τη φορολογία για τις επιχειρήσεις». Βέβαια, για να μην αφήσει περιθώρια παρεξηγήσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή των απωλειών των χρόνων της κρίσης για τους εργαζόμενους, φρόντισε να συμπληρώσει πως οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν «από τη μία μέρα στην άλλη» και πως «απαιτείται σκληρή δουλειά», αφού τα παλιά και τα νέα αντεργατικά μέτρα θα παραμένουν στο διηνεκές.

Επιπλέον, σε ένα όργιο υποκρισίας έφτασε να καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, που η κυβέρνησή του όχι μόνο παρέλαβε και διατήρησε από τις προηγούμενες, αλλά εμπλούτισε με πλήθος αντεργατικών μέτρων. Ως «χαρτί» επέλεξε να παίξει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προωθείται για ψήφιση. Κάνοντας λόγο για «καθεστώς παρανομίας» και «ανομίας», εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της νομιμότητας, την ίδια στιγμή που «νομιμότητα» για τους εργαζόμενους είναι όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απολαμβάνει η εργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση: Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ο κατώτατος και υποκατώτατος μισθός για τους νέους, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, οι «διευκολύνσεις» στα «δουλεμπορικά» γραφεία αποτελούν μερικά παραδείγματα της νομιμότητας την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και φέρουν και τη δική της σφραγίδα, όπως και των προκατόχων της.

Πιο «αποτελεσματικό κράτος» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Στο ίδιο πλαίσιο, και με οδηγό τη διαμόρφωση του «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε και στη «μεταρρύθμιση στο Δημόσιο», προκειμένου το αστικό κράτος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ετοιμάζει για σήμερα το απόγευμα φιέστα, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, όπου θα παρουσιαστεί η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019».

Από κυβερνητικές διαρροές προκύπτει ότι αυτή η «στρατηγική» αποβλέπει αφενός στην «ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» και αφετέρου στην «απλούστευση των διαδικασιών» και τη «μείωση της γραφειοκρατίας» για την «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Επιβεβαιώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση» αποβλέπει στην πιο εύστοχη κρατική στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση», που αποτελεί «βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακής της προοπτικής». Χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση θα απευθύνει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, «στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την "Expertise France" στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εγγύηση για το κεφάλαιο μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ

Ως καλύτερος, από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχειριστής των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας, μέσα από μια «πολιτική αλλαγή που μπορεί να εγγυηθεί μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ», επιχείρησε να εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τροφοδοτήσει τη γνωστή διπολική αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα για τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Εντείνοντας, εξάλλου, την κάλπικη για το λαό αντιπαράθεση και χωρίς να αμφισβητεί στο παραμικρό την πολιτική που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και την κερδοφορία του, την οποία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, εστίασε την κριτική του στο πόσο γρήγορα «τρέχει» η κυβέρνηση αυτήν την πολιτική. Εκτίμησε, δε, πως «ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει περάσει, προχωράμε αργά για την έξοδο από την κρίση, με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση, με την απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη να μεγαλώνει και να απομακρυνόμαστε από τον ευρωπαϊκό πυρήνα».

Παραπέρα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για την εφαρμοζόμενη πολιτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μία μέση λαϊκή οικογένεια μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρώσει 6.000 ευρώ», αποσιωπώντας ωστόσο ότι και οι φετινές απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου τον Αύγουστο του '15, τα μέτρα που σχετίζονταν μαζί του, αλλά και τα επόμενα που πάρθηκαν, όλα για τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου και το φόρτωμα της κρίσης του στις πλάτες του λαού.

Τέλος, αναφερόμενος στη ΔΕΘ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την έχει μετατρέψει σε «μόνιμο σκηνικό ψεύδους», για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας. Σημειωτέον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη ΔΕΘ και ποιες δεσμεύσεις θα παρουσιάσει ο ίδιος στο κεφάλαιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ).

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Στο επίκεντρο η συζήτηση για τη δομή του «νέου» φορέα

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου αστικής διαχείρισης, με στέγαση εκεί των κομμάτων και κινήσεων από την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία. Ενα από τα βασικά ζητήματα που καλούνται να λύσουν - πέραν της εκλογής ηγεσίας - είναι και το αν θα διαλυθούν τα συμμετέχοντα στο νέο φορά κόμματα, ή θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως συνιστώσες του νέου φορά - ομπρέλα.

Το θέμα έθεσε εξ νέου χτες, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, ζητώντας να ξεκαθαριστεί άμεσα πώς θα είναι αυτός ο φορέας, επισημαίνοντας ότι δική του θέση είναι πως πρέπει να είναι ένας ενιαίος φορέας, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων.

Πρόσθεσε πως αν υπάρχουν διαφωνίες ως προς το αν θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός ο φορέας, η λύση είναι να αποφασίσει η βάση της κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη. «Αν δεν αποσαφηνιστούν αυτά τώρα, προβλέπω ότι την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας δεν θα υπάρχουν οι εγγυήσεις της ενότητας, θα υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις. Δεν θα εγγυώνται οι υποψήφιοι ότι την επόμενη μέρα θα είναι στρατιώτες αυτής της παράταξης», εκτίμησε.

Παράλληλα, μίλησε για ορισμένους, που δεν τους κατονόμασε, οι οποίοι, όπως είπε, δεν μιλούν ξεκάθαρα για την ύπαρξη ενός νέου ενιαίου φορέα. «Αν δεν υπάρξει αποσαφήνιση αυτές τις μέρες, αυτό που θα γίνεται θα είναι και να κρατάει κάποιος το μαγαζάκι του και να θέλει ενιαίο», πρόσθεσε.

Για το αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, είπε πως θα το ξεκαθαρίσει την ερχόμενη βδομάδα. Αύριο, πάντως, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Μανιάτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που και ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει!

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» και τα Εργασιακά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί και ενισχύει όλο το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο, που έχει προχωρήσει στην ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κι ετοιμάζει νέα μέτρα, όπως το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί να καταγγέλλει ο πρωθυπουργός τον εργασιακό μεσαίωνα που και ο ίδιος έχει συνδιαμορφώσει.

Ακόμα και το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία συγκαλύπτει ότι πλέον η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μπορεί να γίνει με πολλούς νόμιμους τρόπους, αποθρασύνοντας την εργοδοτική τρομοκρατία κι αυθαιρεσία. Στην ουσία η κυβέρνηση βάζει "φωτεινούς σηματοδότες" μέσα στα καμένα της αντεργατικής λαίλαπας.

Γι' αυτόν το λόγο, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός σε ομιλία του - υποτίθεται - προς τους εργαζόμενους της "Philip Morris", κατέληξε να διαφημίζει την πολυεθνική επιχείρηση και τις επενδύσεις της, μαζί με τα νέα προνόμια που ετοιμάζει για το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ