ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Αντίθετο το ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία επιτροπής εξέτασης αεροπορικών ατυχημάτων, που ανοίγει το δρόμο για το πέρασμα δημόσιων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, εξέφρασε χτες μιλώντας στη Βουλή, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοθετήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια να κατηγορηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» με αφορμή τα γεγονότα στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «φέρνουν συμβούλους που στοιχίζουν στο δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια δραχμές», ενώ την ίδια ώρα «αγνοούν τη Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων», μια και «όλο το αντικείμενο που θέλει η κυβέρνηση να αναθέσει στην επιτροπή το έφερνε σε πέρας το Τμήμα Ατυχημάτων». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος. «Σήμερα πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα βελτιώσουμε την εναέρια ασφάλεια και την ασφάλεια των αεροσκαφών στο έδαφος», με τη «δημιουργία κατάλληλης υποδομής και εκπαίδευσης του προσωπικού που υπάρχει σήμερα», τόνισε. Ο Δ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι «όλα αυτά γίνονται για να καλυφθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας», ενώ «σε κανένα κράτος του κόσμου δε στελεχώνεται από υπαλλήλους που συμμετέχουν μόνον ως τεχνικοί σύμβουλοι», αφού εκτός από τα άλλα «προκύπτει πρόβλημα διαφάνειας και αντικειμενικής εκτίμησης των αιτιών».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ο Δ. Τσιόγκας έκανε λόγο για «εσπευσμένα εγκαίνια» προκειμένου να γεμίσουν οι τσέπες από το σπατόσημο και τα πάρκινγκ. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της γερμανικής διοίκησης του αεροδρομίου «γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν τις ευθύνες στο δημόσιο χαρακτήρα της ΟΑ, που θα διευκολύνει την παράδοση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" σε ιδιώτες». Αυτό την ίδια ώρα που «φαίνεται καθαρά ότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο», σημειώνοντας πως η γερμανική διοίκηση του αεροδρομίου μιλά για «δήθεν έλλειψη γνώσεων των υπαλλήλων της ΥΠΑ». Κατέληξε ζητώντας «να κρατικοποιηθεί το αεροδρόμιο των Σπάτων».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Εκτορας Νασιώκας, μίλησε για νομοσχέδιο «εκσυγχρονισμού στον τομέα των αερομεταφορών».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέδριο για την τυπική επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

Σε διαδικασία νομιμοποίησης και επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων γεγονότων μοιάζει να «μεταλλάσσεται» το θεματικό Συνέδριο του Συνασπισμού στις 6 - 7 και 8 Απρίλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον καθορισμό της εκλογικής του τακτικής.

Ολα δείχνουν πως οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα συνάδουν με αυτές της ηγεσίας για αυτόνομη κάθοδο στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά), στους οποίους η αναμέτρηση - κατά την ηγεσία του ΣΥΝ - έχει γενικότερη πολιτική σημασία. Ετσι, η επιλεκτική αυτόνομη κάθοδος (στους υπόλοιπους δήμους θα επιδιωχτούν ευρείες συνεργασίες και με πολιτικές δυνάμεις) δεν υπηρετεί παρά την εναγώνια προσπάθεια του ΣΥΝ να δώσει απτές αποδείξεις αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό μιας και νιώθει να απειλείται από τις προσπάθειες διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην εντονότερα καταγραφόμενη ιδεολογικό - πολιτική τους σύμπτωση.

Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι η πλατφόρμα θέσεων με βάση, την οποία ο Συνασπισμός θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και τούτο με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η συζήτηση αφορά στο αν θα επιδιωχτούν ή όχι συνεργασίες, αλλά επί της «ταμπακέρας» δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικό.

Το ενδιαφέρον πια μετατοπίζεται στις διαστάσεις που θα λάβει η σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο, λαμβανομένου υπόψη του ότι οι ανανεωτές δε συμφωνούν με την τακτική της ηγεσίας. Η Μαρία Δαμανάκη αντιδρά στη διάλυση της δημοτικής παράταξης «Πρωτεύουσα Δύναμη», η οποία ήδη δρομολογείται μετά και την απόφαση της συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Α' Αθήνας του Συνασπισμού για νέα δημοτική παράταξη, που συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση δημιουργίας της με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝ.

Αλλωστε, και ο Π. Σκοτινιώτης νομάρχης Μαγνησίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εικάζεται πως θα αντιδράσει έντονα. Εξάλλου, όλοι όσοι συναποτελούν την «ανανεωτική συσπείρωση» φαίνεται πως θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούν.

Από την πλευρά της η ηγεσία δείχνει να μην επιθυμεί την όξυνση των πνευμάτων στην παρούσα φάση. Συνεκτιμώντας το ρευστό πολιτικό σκηνικό, τα ανοίγματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν ακόμα «ανοίξει τα χαρτιά τους» εντελώς σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιλέγει προσεκτικά βήματα και λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να μην χρεωθεί την ευθύνη για αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν και στο εσωκομματικό πεδίο.

Πυρά από ανανεωτές

Επικριτικό της στάσης της ηγεσίας είναι το άρθρο στην «Αυγή» της Κυριακής του Θ. Μαργαρίτη, στέλεχος της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης». Κινδυνολογώντας για την πορεία του ΣΥΝ επαναφέρει την πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ζητά να τεθεί το κόμμα σε «κατάσταση συναγερμού». Αλλωστε, επίσης, με άρθρο του στην «Αυγή» ο Μ. Παπαγιαννάκης επαναφέρει την άποψη των «ανανεωτών» που λέει ότι ο ΣΥΝ θα έπρεπε να περιμένει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και να μη βιαστεί να προδιαγράψει την τακτική του, αφήνοντας ερωτηματικά για τη «βιασύνη» της ηγεσίας. Οπως τονίζει ο Μ. Παπαγιαννάκης «είναι επείγον να περιμένουμε κάποιες σαφέστερες εξελίξεις και να μην πεδικλωνόμαστε αυτοβούλως και από τώρα, σε καμιά περίπτωση και για κανένα συγκυριακό κομματικό λόγο».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Φιλανθρωπία» αντί κοινωνικής πολιτικής

Πιστός στη λογική της θεσμοθετημένης κρατικής φιλανθρωπίας ο Συνασπισμός, διά του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, απέστειλε χτες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητά να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του για την τελική διατύπωση του άρθρου 25 του Συντάγματος, που αφορά στο ελάχιστο εισόδημα και στο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλιση.

Στην επιστολή του προς τον Απ. Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπεραμύνεται του δικαιώματος του κόμματός του να υποβάλει την πρόταση και υπογραμμίζει ότι στην υπάρχουσα Βουλή υπάρχει πλειοψηφία για να ψηφιστεί, επικαλούμενος τη θέση βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Τσουκάτος και λοιποί), τις θέσεις της ΝΔ αλλά και του ΚΚΕ!

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση, που εμπερικλείει το συμβιβασμό και την αποδοχή της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας, που αποκλείει τη λαϊκή αγωνιστική παρέμβαση και διεκδίκηση και εναποθέτει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών στην καλή θέληση και την ευσπλαχνία της εκάστοτε κυβέρνησης (η οποία μπορεί κατά το δοκούν να καθιστά το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, όπως η παρούσα κυβέρνηση), είναι γενικά και αόριστα διατυπωμένη. Δε διευκρινίζεται πόσο θα πρέπει να είναι το «εγγυημένο εισόδημα» ώστε να εξασφαλίζει «αξιοπρεπή διαβίωση», ωστόσο η διευκρίνιση πως «ο όρος "εγγυημένο εισόδημα" εννοιολογικά παραπέμπει σε μια λογική χρηματικής ενίσχυσης (επιδομάτων)...» είναι - νομίζουμε - αποκαλυπτική.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Η κυβέρνηση οδεύει στον αυταρχισμό

Για αυταρχισμό και αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματός του, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο.

«Οι προεκλογικοί ανταγωνισμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ήταν υποσχέσεις απατηλές, χωρίς κανένα αντίκρισμα», ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας και συνέχισε: «Αφού πήραν τον ψήφο του λαού, η κυβέρνηση αθέτησε τα υπεσχημένα για τις κατώτατες συντάξεις και άφησε τον αγρότη, το συνταξιούχο στην αβεβαιότητα και στην εξαθλίωση».

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο ίδιος, «λειτουργεί με στοιχήματα. Στοίχημα ακόμη και για την ημερομηνία λειτουργίας του αεροδρομίου στα Σπάτα. Οδεύει συνεχώς στον αυταρχισμό. Κλείνει με αυθαίρετο τρόπο, παρανόμως, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ετοιμάζει νόμο για περαιτέρω περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, περιορισμό των διαδηλώσεων του λαού».

Αναφερόμενος, στις πολιτικές εξελίξεις, μίλησε «για προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού φάσματος, μέσα από κινήσεις οικονομικών παραγόντων και ξένων μεγάλων δυνάμεων». Χαρακτήρισε, «ιστορική αναγκαιότητα την ανασυγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού, δημοκρατικού και αριστερού χώρου, με απώτερη κατάληξη τη δημιουργία ενός ενιαίου, αγωνιστικού μετώπου». Παράλληλα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «αυτό το λαϊκό προοδευτικό και πατριωτικό μέτωπο, αυτή η κοινή δράση πάνω σε ζητήματα αιχμής, μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις». Το κάθε κόμμα, είπε, «οπωσδήποτε θα έχει την αυτόνομη πορεία του και την αυτόνομη πολιτική του στρατηγική».

ΚΕΠ
Ανησυχία για το μέλλον

Με έκδηλη αμηχανία και ανησυχία αντιμετωπίζει ο Δ. Αβραμόπουλος τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ που σημαδεύονται από την επιστροφή του Γ. Σουφλιά. Αν και συνεργάτες του δημάρχου εμφανίζονται ψύχραιμοι, ωστόσο δεν μπορούν να κρύψουν ότι το νέο κόμμα περιέρχεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Πηγή της ανησυχίας τους αποτελεί ότι αισθάνονται ότι η ΝΔ με τον Γ. Σουφλιά δεν αφήνει «ζωτικό χώρο» για το κόμμα στο χώρο της «κεντροδεξιάς», όπου κυρίως «ψαρεύει». Ακόμα οι προσδοκίες που υπήρχαν στο περιβάλλον του Δ. Αβραμόπουλου ότι δηλαδή θα ακολουθούσαν το νέο κόμμα οι διαγραμμένοι από τη ΝΔ (Σουφλιάς, Μάνος, Ανδριανόπουλος) εξανεμίζονται. Από την πλευρά του αρχηγού του ΚΕΠ λέγεται τώρα ότι δεν είχαν επαφή με τον Σουφλιά, αλλά ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είχε βολιδοσκοπήσει πριν από ένα περίπου μήνα το Λαρισαίο πολιτικό για την ένταξή του στο κόμμα του και το θέμα είχε μείνει ανοιχτό. Οσο για τους Μάνο και Ανδριανόπουλο θεωρείται ότι είναι πιθανότερο να καταλήξουν τελικά στη ΝΔ. Από την άλλη, δε φαίνεται να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει ο δήμαρχος να προσελκύσει στελέχη και μέλη για το κόμμα, ενώ αυτή η προσπάθεια θα δυσκολεύει περισσότερο όσο η ΝΔ θα ενισχύει την εικόνα της ότι βρίσκεται «προ των πυλών της εξουσίας». Ετσι, οι ελπίδες του δημάρχου περιορίζονται σε ένα μελλοντικό «στρίμωγμα» των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε να μπορέσει να εισπράξει από τη λαϊκή δυσαρέσκεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ