ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο

«Προθέρμανση» για την αυριανή κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, η χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα στη Ζώνη

Από την κινητοποίηση στο Πέραμα
Από την κινητοποίηση στο Πέραμα
«Να μη λείψει κανείς από την αυριανή κινητοποίηση»! Αυτό το κάλεσμα απευθύνει σ' όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά η Επιτροπή Αγώνα της πόλης για την Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο βροντοφώναξαν και οι μεταλλεργάτες της Ζώνης στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες, με αφορμή τον τραυματισμό δυο συναδέλφων τους.

Η αυριανή κινητοποίηση, θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι με συγκέντρωση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και θα ολοκληρωθεί το βράδυ. Στις μέχρι σήμερα αποφάσεις συμμετοχής σωματείων στην κινητοποίηση, προστέθηκαν και οι αποφάσεις των εργαζομένων των Δήμων Κορυδαλλού και Κερατσινίου. Παράλληλα, θα συμμετέχουν σ' αυτή και οι οικοδόμοι του Πειραιά, στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής τους κινητοποίησης. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, στα πλαίσια στάσης εργασίας, θα συγκεντρωθούν από όλα τα εργοστάσια και θα κατευθυνθούν ενωμένοι στη συγκέντρωση.

Αγώνας με συνέπεια και διάρκεια

Οργή και αγανάκτηση επικρατούσε χτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη μετά και το νέο ατύχημα που συνέβη την περασμένη Δευτέρα, εξαιτίας της εγκληματικής ασυδοσίας των εργοδοτών, όπου δυο εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά. Με τον αγώνα τους οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης δηλώνουν ότι θα εξαναγκάσουν τους αρμόδιους να σταματήσουν να κάνουν «πλάτες» σ' αυτούς που τους δολοφονούν! Απαιτούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους του Πειραιά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Να αποσύρει η κυβέρνηση τις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις που διαλύουν ό,τι απέμεινε από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Ετσι, με απόφαση των σωματείων της Ζώνης αύριο θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στις 12 το μεσημέρι και οι εργατοτεχνίτες συγκροτημένα θα ξεκινήσουν πορεία με μηχανάκια και αυτοκίνητα για το ΥΕΝ.

Χτες στο πλαίσιο 2ωρης στάσης εργασίας σ' όλη τη Ζώνη (10 π.μ. - 12 μ.μ.) μετά και το νέο ατύχημα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Πέραμα. Εκεί ο πρόεδρος του συνδικάτου Ι. Πουντίδης μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας του πλοίου «Σι Τρέιλερ», «Μίνοαν Φλάιγκ Ντόλφιν», της επιχείρησης ελασματουργικών εργασιών του Ο. Βουδούρη και του τεχνικού ασφάλειας. Μάλιστα τον Ο. Βουδούρη «βαραίνουν» αρκετές μηνύσεις, αλλά οι αρμόδιες αρχές, παρότι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα, δεν αφαιρούν τις άδειες από «εταιρίες δολοφόνων», όπως τόνισε ο Ι. Πουντίδης. Αναφέρθηκε δε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που προσπαθεί να διαλύσει με κάθε τρόπο τη Ζώνη.

  • Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νομοθέτηση μέτρων για το ασφαλιστικό που θα περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις παροχές υγείας και συντάξεων, θα αυξάνουν τη συμμετοχή τους ή θα περιορίζουν τη συμμετοχή των εργοδοτών και του κράτους, εκφράζει με ψήφισμά του ο Δήμος του Πειραιά.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ
ΟΧΙ στις υποχρεωτικές μετατάξεις

Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στις νομαρχίες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τη μονιμοποίησή τους ζητούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου

Ενάντια στις υποχρεωτικές μετατάξεις διαδήλωσαν, χτες, στο κέντρο της Αθήνας, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι στους Οργανισμούς ΝομαρχιακήςΑυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, καθώς και οι υπάλληλοι των υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, κάτω από την επιτήρηση αστυνομικής δύναμης, που έγινε ακόμα πιο ισχυρή όταν οι εργαζόμενοι έφθασαν στη Βουλή. Ενδεικτικό της επιτυχίας της απεργίας είναι, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, ότι το 70% των νομαρχιών στην περιφέρεια βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκαν από 80% έως 100%.

Οι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στον πεζόδρομο της Κοραή, με εμφανή αγωνιστική διάθεση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχ. Κινδιλίνης, ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στην απεμπόληση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας ως αποτέλεσμα της σχετικής τροπολογίας για τις υποχρεωτικές μετατάξεις, η οποία συζητείται στη Βουλή. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, είπε, και δε στεριώνεται η αυτοδιοίκηση με πειθαναγκασμούς του ανθρώπινου δυναμικού. Να θυμίσουμε ότι οι υπάλληλοι έχουν προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες και ζητάνε την απόσυρση της τροπολογίας.

Η ΑΔΕΔΥ κάλυψε την απεργία. Ο πρόεδρός της, Σ. Παπασπύρος, χαρακτήρισε την τροπολογία αυταρχική, αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική. Ζήτησε να κατοχυρωθούν εργασιακά, θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνέχιση του αγώνα με κάθε μέσο για την ακύρωσή της.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή με κυρίαρχο σύνθημα «ΟΧΙ στις υποχρεωτικές μετατάξεις», ενώ επιδόθηκε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

Ζητούν αλλαγή στη σχέση εργασίας

Στο μεταξύ, χτες, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς καμιά εξαίρεση, για όλους τους υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο.

Ηδη, η Ομοσπονδία προχωρά σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι το τέλος της βδομάδας. Θα επιδιωχτεί συνάντηση με την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης με την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Η υπόθεση, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, χρονίζει. Το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε ο Ν. 2839, σύμφωνα με τον οποίο μετατρέπονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, για ορισμένους μόνο εργαζόμενους. Το αρμόδιο υπουργείο, παρά τη «διαφήμιση» για την τακτοποίηση 15.000 υπαλλήλων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν καλύπτει περισσότερους από 2.500 σε όλο το δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το ίδιο θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού προχωρά τη Δευτέρα σε 4ωρη στάση εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, και την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Απεργούν λιμενεργάτες και επόπτες

Κλείνει από σήμερα το λιμάνι του Πειραιά καθώς οι λιμενεργάτες προχωρούν σε 48ωρη απεργία, με απόφαση της Ενωσης Λιμενεργατών και του Συνδέσμου Εποπτών Αρχιεργατών. Σε κοινή ανακοίνωση των δυο σωματείων καταγγέλλεται η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με την προωθούμενη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της κυβέρνησης, η οποία συμπληρώνεται με την αποδοχή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την πλήρη απελευθέρωση όλων των εργασιών στα λιμάνια.

Οχι στην υποταγή

Μαζί με όλα «τα καλά» που συμβαίνουν στο νέο αερολιμένα των Σπάτων, ήρθε και το ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου Σωματείου Εκφορτωτών. Με απόφαση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», απολύονται όλοι οι εργαζόμενοι και στη θέση τους θα προσληφθεί νέο εποχιακό εργατικό δυναμικό. Είναι για τους εργαζόμενους άσχημη η εξέλιξη αυτή. Ισως, όμως, είναι χειρότερη η «ομηρία» τους από την ηγεσία της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών. Με τη βοήθεια αυτής της «μαύρης» συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ομοσπονδίας - δεν είναι τυχαίο ότι στο λιμάνι την αποκαλούν «μαφία» - έχουν εφαρμοστεί οι πιο αντιδραστικές αλλαγές στο λιμάνι του Πειραιά. Τώρα, που είναι τετελεσμένο γεγονός η απόλυσή τους, εμφανίζεται «αγωνιστική» να προκηρύσσει 48ωρη απεργία από σήμερα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υποταγή μόνο σε χειροτέρευση της θέσης τους μπορεί να οδηγήσει. Οσο η συνδικαλιστική «σαπίλα» έχει το πάνω χέρι στα συνδικαλιστικά όργανα, οι μέρες που έρχονται θα είναι πιο μαύρες.

Σύλληψη οικοδόμων στη Ναύπακτο

Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρέθηκαν 15 οικοδόμοι στη Ναύπακτο, οι οποίοι συνελήφθησαν την ώρα που εργάζονταν στους χώρους εργασίας τους χτες το πρωί και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου. Η κατηγορία την οποία τους προσάπτει η αστυνομία είναι πως οι οικοδομές στις οποίες δούλευαν έχουν παράνομες άδειες. Σημειώνεται ότι με ευθύνη της κυβέρνησης εκατοντάδες οικοδομές στη Ναύπακτο παραμένουν ημιτελείς, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει το οικιστικό ζήτημα της περιοχής. Ετσι, για χρόνια, η κυβέρνηση δεν επεκτείνει το σχέδιο πόλης και δεν ορίζει ποιο τμήμα ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό και ποιο μπορεί να οικοδομηθεί. Σε συμπαράσταση έσπευσαν οι εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου και Αγρινίου, καθώς και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου -Δωρίδας, Μεσολογγίου και Αγρινίου και απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους. Παράνομες χαρακτήρισε τις συλλήψεις ο Χρήστος Κατσιγιάννης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου, σημειώνοντας ότι οι οικοδόμοι είναι τα θύματα και ζήτησε άμεση λύση στο οικιστικό που ταλανίζει την πόλη.

ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αγωνιστική δράση

Κάλεσμα για κοινή αγωνιστική δράση προς όλους τους νέους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της λεγόμενης ευέλικτης εργασίας - είτε αυτοί δουλεύουν ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου είτε στα λεγόμενα προγράμματα stage του ΟΑΕΔ για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας - απεύθυνε χτες η γραμματεία νέων του ΠΑΜΕ.

Τους κάλεσε να δράσουν όλοι από κοινού με συντονισμένα βήματα για την πλήρη απασχόληση, την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των νέων και δουλιά με δικαιώματα. Στη συζήτηση που έγινε με εκπροσώπους νέων από σωματεία της Αθήνας καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Ετσι στις 30 Απριλίου προγραμματίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις σε χώρους όπως νοσοκομεία, τράπεζες και παιδικοί σταθμοί όπου εργάζονται νέοι με συμβάσεις ή απασχολούνται σε προγράμματα stage, να συζητήσουν μαζί τους και να τους καλέσουν να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Ακόμα αποφασίστηκε να απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σύσκεψη όπου θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή νέων που δουλεύουν με συνθήκες ελαστικών μορφών εργασίας. Τέλος, λήφθηκε απόφαση για να δοθεί δυναμικό «παρών» όλων των νέων και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ