ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Ρατσιστικός αποκλεισμός παιδιών με ειδικές ανάγκες

Τον αποκλεισμό των μαθητών του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΑ - ΑμΕΑ) από τις μαθητικές παρελάσεις, καταγγέλλει σε ανακοίνωση η διοίκηση του κέντρου, που είναι φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή της προς την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) υπεύθυνος για τον αποκλεισμό των μαθητών είναι ο Δ. Στεφανίδης, στον οποίο το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει το συντονισμό των παρελάσεων στις εθνικές γιορτές.

Ο Δ. Στεφανίδης, αναφέρεται στην επιστολή, παρά το γεγονός ότι είναι σύμβουλος της ΕΣΑΕΑ, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και πατέρας παιδιού με ειδικές ανάγκες και παρακάμπτοντας την απόφαση του υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι οι μαθητές με ειδικές ανάγκες μπορούν να συμμετέχουν στις παρελάσεις, αλλά και την εξάμηνη προσπάθεια των μαθητών του κέντρου, τους απέκλεισε από την παρέλαση της 25ης Μάρτη του 2000 και του 2001.

«Απορούμε για την κατάντια του χώρου μας, είναι δυνατόν γονείς ΑμΕΑ να αποκλείσουν παιδιά ΑμΕΑ από κοινωνικοποίηση; Γνωρίζουν άραγε τι σημαίνει προσπάθεια συγχρονισμού για παρέλαση παιδιών με μαθησιακές και ψυχολογικές δυσκολίες;», αναφέρει η διοίκηση του κέντρου και ζητεί από την ΕΣΑΕΑ και την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Απειλές για τη διακοπή φαρμάκων

Συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ εισέβαλαν στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, αγνοώντας ότι ο κύριος υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της

Σαν να μην κατάλαβαν τον πραγματικό υπεύθυνο για την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, που οδηγεί στην πληρωμή από την τσέπη τους και στην ταλαιπωρία για την είσπραξη των ποσών από τα ταμεία τους, εμφανίστηκε χτες το πρωί και μάλιστα με άγριες διαθέσεις στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) μια μερίδα συνταξιούχων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού ΗΣΑΠ (ΤΑΠ - ΗΣΑΠ).

Περίπου 15 συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΗΣΑΠ μπήκαν στα γραφεία του ΦΣΑ, απειλώντας και εξυβρίζοντας τα μέλη του ΔΣ και τους υπαλλήλους του, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των φαρμακοποιών για αναστολή της χορήγησης φαρμάκων σε εφτά ασφαλιστικά ταμεία - μεταξύ των οποίων και των ΗΣΑΠ - που καθυστερούν τις οφειλές τους, από την 1.4.2001. Οι συνταξιούχοι απείλησαν να κάνουν κατάληψη των γραφείων του ΦΣΑ, ενώ προκλήθηκαν ένταση και επεισόδια, τα οποία τερματίστηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Οι συνταξιούχοι, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Μ. Φωτόπουλο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ - ΗΣΑΠ, αποχώρησαν μετά από αρκετές ώρες και αφού επέδωσαν στον πρόεδρο του ΦΣΑ Κ. Λουράντο ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι το ΤΑΠ - ΗΣΑΠ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του προς τον ΦΣΑ μέχρι και το Δεκέμβρη του 2000 και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσει η διακοπή της μη χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του.

Ερωτηματικά στους φαρμακοποιούς δημιούργησε το γεγονός ότι η κινητοποίηση των συνταξιούχων έγινε ακριβώς την επομένη της εξόφλησης των χρεών του ΤΑΠ - ΗΣΑΠ προς το ΦΣΑ, ενώ μέχρι τώρα το ΤΑΠ - ΗΣΑΠ καθυστερούσε τις πληρωμές έξι και εφτά μήνες. Ετσι προχτές το ΤΑΠ - ΗΣΑΠ εξόφλησε τα χρέη των μηνών Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2000 - και μάλιστα χωρίς εκκαθάριση, όπως προβλέπει και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Κι ενώ οι συνταξιούχοι γνώριζαν τα περί πληρωμών, έκαναν πως δε γνώριζαν για το όλο νομοθετικό πλέγμα που θέτει η κυβέρνηση συνολικά στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Και βέβαια αυτή η αντίδραση εμφανίστηκε στο κενό που άφησαν οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων για την ανάπτυξη ενιαίας στάσης φαρμακοποιών, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Απ' την πλευρά του το ΔΣ του ΦΣΑ, που συνεδρίασε χτες, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει, ενώ θεωρεί «λυπηρό το επεισόδιο που προσπάθησε να δημιουργήσει ολιγάριθμη ομάδα εκπροσώπων του ΤΑΠ - ΗΣΑΠ σε βάρος μελών του ΔΣ του ΦΣΑ, αλλά και υπαλλήλων του συλλόγου». Οι οφειλές του ΤΑΠ - ΗΣΑΠ μέχρι τις 28/3/2001 προς τους φαρμακοποιούς ανέρχονταν σε περισσότερα από 150 εκατ. δρχ. (οφειλόμενα από τον Αύγουστο του 2000) αναφέρει ο ΦΣΑ στην ανακοίνωσή του.

«Οι φαρμακοποιοί, μη ασκώντας οικονομική κοινωνική πολιτική, δεν είναι δυνατόν να πιστώνουν επ' αόριστον τα Ασφαλιστικά Ταμεία» υπογραμμίζει ο ΦΣΑ και υπενθυμίζει ότι τα αιτήματα είναι:

  • Αμεση εξόφληση των καθυστερημένων χρημάτων.
  • Νομοθετική ρύθμιση για οριστική λύση της πληρωμής μας 100% της αξίας των συνταγών εντός μηνός.
  • Να σταματήσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία τις αδικαιολόγητες περικοπές συνταγών φαρμάκων.

Τέλος ο ΦΣΑ ζητά απ' την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από την ουσία του προβλήματος και να δημιουργήσει ένταση μεταξύ φαρμακοποιών και ασφαλισμένων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Δεν μπορώ να συμμετέχω στην Επιτροπή

Επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

«Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχω στην οριζόμενη Εθνική Επιτροπή που στόχο έχει την εκλαΐκευση μιας πολιτικής με την οποία μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές ως πρόσωπο, ως επιστήμονας και ως Κόμμα» τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο, την υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας Χρ. Σπυράκη και το διευθυντή του Εθνικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), ακαδημαϊκό Κ. Στεφανή.

Ο Π. Κοσιώνης ήταν μεταξύ των 39 προσωπικοτήτων που ανακοίνωσε (15.3.2001) ως Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας (7.4.2001), που φέτος είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έστειλε την επιστολή στις 30.3.2001 και χτες την έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επιστολή - που επιγράφεται «Ψυχική Υγεία. Αλλη μια Παγκόσμια Μέρα» - έχει ως εξής:

«Αρχές Μαρτίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό κ. Σπυράκη, ρωτήθηκα αν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε μια Επιτροπή υπό τον Ακαδημαϊκό κ. Στεφανή, για την αντιμετώπιση προβλημάτων Ψυχικής Υγείας. Δέχτηκα. Μερικές μέρες αργότερα, έλαβα μιαν ευγενέστατη επιστολή από τον κ. Στεφανή, με την οποία μου γνωστοποιούσε ότι επρόκειτο για Εθνική Επιτροπή εορτασμού (πλέον) της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας και πρώτη συνάντηση θα γινόταν στις 14/3/2001 στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας! Λόγω προγραμματισμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, δεν παρευρέθηκα στη συνάντηση. Δύο ημέρες αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογος 39 προσωπικοτήτων και κείμενο γενικών κατευθύνσεων, βάσει των οποίων η Εθνική Επιτροπή (με εισαγωγικά ή όχι) θα αναλάμβανε την εκλαΐκευσή του και των θέσεων του Π.Ο.Υ.!».

«Ομολογώ, συνεχίζει ο Π. Κοσιώνης, ότι το κείμενο ήταν μια έκπληξη καθόλου ευχάριστη. Διότι:

- Καθιερώνει άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα. Δύσκολα περνά, εβδομάδα ή μήνας, χωρίς κάποια "Ημέρα". Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, της Μάνας, του Περιβάλλοντος κλπ. Πρόσφατα συνέπεσαν 3 παγκόσμιες "Ημέρες" σε μια ημέρα! Ακόμη και Παγκόσμια Ημέρα του Υπνου έχουμε. Και η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από τέτοιου είδους προβλήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι διάφορες "Ημέρες" όχι μόνον δεν αμβλύνθηκαν, αλλά απεναντίας οξύνθηκαν.

- Τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας είναι τα δυσκολότερα και πιο ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική (κρατική) και στην πρόληψη και στη θεραπεία και αποκατάσταση - επανένταξη. Και στη χώρα μας δε φαίνεται κάτι ανάλογο. Είναι μόνο φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να περάσουμε από το στάδιο του άκρατου "εγκλεισμού" ψυχασθενών κάτω από συνθήκες απάνθρωπες, εξευτελιστικές, στο στάδιο της άκρατης "αποασυλοποίησης" με τη μορφή προγραμμάτων ΕΕ (με σύντομες ημερομηνίες λήξης) και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ελάττωση των αντίστοιχων κρατικών κονδυλίων πιθανόν κατά το πρότυπο των ΗΟΑ που μετά το τέλος των προγραμμάτων οι ασθενείς έμειναν στον "αέρα".

- Το στοιχείο ότι περίπου το 30% του πληθυσμού πάσχει από ψυχικά νοσήματα, θα έπρεπε να δημιουργήσει προβληματισμούς άλλου τύπου. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν συγκριτικά επιδημιολογικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια έχουμε επικίνδυνη ποσοστιαία αύξηση. Και το ερώτημα είναι: Γιατί;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας κανένα κοινωνικό πρόβλημα, ακόμη και το μικρότερο, δεν επιλύθηκε χωρίς την αναζήτηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των αιτιών που το δημιούργησαν. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε γίνεται αυτό.

- Φυσικά, το μικρό αυτό άρθρο, δεν έχει σαν στόχο την ανάλυση ενός τόσο μεγάλου πολύπλευρου προβλήματος, με πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις».

Και η επιστολή καταλήγει: «Αποσκοπεί, αποκλειστικά, στην αποτύπωση της θέσης μου, ως βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επιτροπή. Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχω στην οριζόμενη Εθνική Επιτροπή που στόχο έχει την εκλαΐκευση μιας πολιτικής με την οποία μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές και σαν πρόσωπο, σαν επιστήμονα και σαν Κόμμα. Στην εκλαΐκευση μιας φοβερά "απεμπλουτισμένης" εκδοχής (με τη φορτισμένη έννοια του όρου) ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος και αυτό παρά την προσωπική μου εκτίμηση σε πρόσωπα».

Πασχαλινά παζάρια με μήνυμα

Πασχαλινό παζάρι με γλυκά και χειροποίητα πασχαλινά δώρα φτιαγμένα από τα μέλη των δημιουργικών ομάδων της και του συλλόγου Οικογένειας πραγματοποιεί το Ανοιχτό Πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάβαση».

Το παζάρι θα γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 7 - 8 Απρίλη στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» στην οδό Σταυροπούλου 29 στην πλατεία Αμερικής, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

  • Πασχαλινή αγορά με ρούχα, βιβλία, πασχαλινά δώρα και ασυνήθιστα αντικείμενα, διοργανώνει και η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών. Το παζάρι θα γίνει στις 5-6-7 Απρίλη στο ξενοδοχείο «Holiday Inn» (Μιχαλακοπούλου 50, Ιλίσια).
  • Με το μήνυμα «Ο καρκίνος του Μαστού μπορεί να νικηθεί», τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Σούζαν Κόμεν για την καταπολέμηση του Καρκίνου του Μαστού διοργανώνουν πασχαλινό παζάρι στις 7 Απρίλη 2001 στο Δημαρχείο Κηφισιάς. Το παζάρι θα λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Εγινε το 1ο Παιδιατρικό Συνέδριο

Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το 1ο Παιδιατρικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας, που διοργάνωσε η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τις εργασίες του Συμποσίου, άνοιξε ο Ν. Σκεντέρης, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής, με την επισήμανση ότι η παιδική και εφηβική ηλικία είναι παραμελημένη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο Παιδιατρικό Συμπόσιο παιδίατροι του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί ανέπτυξαν θέματα, που αφορούν, μεταξύ των άλλων, στην Κοινωνική Παιδιατρική, στην Παιδιατρική Πνευμονολογία - Αλλεργιολογία, στην Εφηβική Ιατρική, στην υγειονομική περίθαλψη του παιδιού και του εφήβου, στα νοσήματα μεταβολισμού, στην Παιδιατρική Αιματολογία, στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία - Διατροφή και στα εμβόλια του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ